Πώς να αποθηκεύσετε τα λαχανικά για να τα διατηρήσετε φρέσκα

Date:

Πώς να αποθηκεύσετε τα λαχανικά για να τα διατηρήσετε φρέσκα

H κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων μερίδων διαφορετικών λαχανικών ημερησίως μπορεί συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού σας απέναντι σε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνο.

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, παρέχοντας στο σώμα αρκετά θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορείτε να διατηρήσετε και το βάρος σας σε υγιή επίπεδα. 

Επιστρέφοντας από το σούπερ μάρκετ, συνηθίζουμε τα αποθηκεύουμε τα λαχανικά και τα φρούτα στην συντήρηση του ψυγείου, προκειμένου να παρατείνουμε την διάρκεια ζωής τους.

Όμως, αρκετές φορές, τα λαχανικά έχουν μαραθεί ή μουχλιάσει, με αποτέλεσμα να τα πετάμε στα σκουπίδια. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες απλές συμβουλές για να διατηρήσετε τα λαχανικά σας φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μην τα αφήνετε στον πάγκο

Κατ’ αρχάς, οι ειδικοί συνιστούν να πλένετε όλα τα λαχανικά πριν τα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Αφού μαγειρέψετε τα λαχανικά σας, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε τάπερ μέσα στο ψυγείο. Επομένως, μην αφήνετε κομμένα, ξεφλουδισμένα και μαγειρεμένα λαχανικά πάνω στον πάγκο της κουζίνας και σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες.

Επιλέξτε τα σωστά δοχεία

Η επιλογή των σωστών δοχείων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της αλλοίωσης των λαχανικών σας.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε τα κατάλληλα ταπερ με ρυθμιζόμενο κάλυμμα, ώστε να τα προστατεύσετε από την αέρα και την υγρασία.

Διαχωρίστε τα λαχανικά σας από τα φρούτα

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να χαλάνε τα λαχανικά σας είναι διότι μπορεί να τα αποθηκεύετε πολύ κοντά σε φρούτα που εκπέμπουν ένα αόρατο, άοσμο αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο. Οι μπανάνες, τα μήλα, τα αχλάδια, τα πεπόνια, τα αβοκάντο και οι ντομάτες είναι μερικά από τα φρούτα που εκπέμπουν το συγκεκριμένο αέριο. Ορισμένα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο αιθυλένιο και πρέπει να φυλάσσονται σε απόσταση από τα παραπάνω φρούτα. Για παράδειγμα, το μπρόκολο, τα αγγούρια, οι μελιτζάνες, τα κρεμμύδια, το μαρούλι και οι πιπεριές είναι πιθανό να χαλάσουν εάν διατηρούνται σε κοντινή απόσταση με φρούτα που εκπέμπουν αιθυλένιο.

Πως αποθηκεύουμε τα λαχανικά μέσα στο ψυγείο

Μπορείτε να ρυθμίσετε την υγρασία και την ροή του αέρα μέσα στο ψυγείο σας. Ορισμένα λαχανικά όπως τα χόρτα, το μπρόκολο και το σπαράγγι χρειάζεται να αποθηκευτούν σε συρτάρια με υψηλά επίπεδα υγρασίας για να διατηρηθούν, ενώ τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αιθυλένιο, σε χαμηλά.

Αποθηκεύστε τα λαχανικά στο μπροστινό μέρος του ψυγείου

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εάν αποθηκεύετε τα λαχανικά σας στο μπροστινό μέρος του ψυγείου σας, τότε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να τα χρησιμοποιήσετε έγκαιρα και να μην χαλάσουν.

Η χαρτοπετσέτα απορροφά την υπερβολική υγρασία

Αρκετοί λατρεύουν την σαλάτα με το μαρούλι. Εντοπίστε εάν υπάρχει κάποιο μαραμένο φύλλο μαρουλιού, και αφαιρέστε το, ώστε να μην χαλάσουν και τα υπόλοιπα. Αφού, όμως, έχετε πλύνει το μαρούλι, μπορείτε να το τοποθετήσετε ξανά στο ψυγείο μέσα σε μια σακούλα μαζί με μια στεγνή χαρτοπετσέτα, η οποία θα απορροφήσει τυχόν υπερβολική υγρασία.

Αποθηκεύστε τις πατάτες σας σε δροσερό και σκοτεινό μέρος

Για να διατηρηθούν οι πατάτες και να μην μουχλιάσουν, θα πρέπει να τις τοποθετήσετε σε μια χάρτινη σακούλα και τις φυλάξετε σε δροσερό, σκοτεινό και καλά αεριζόμενο μέρος.

To άρθρο Πώς να αποθηκεύσετε τα λαχανικά για να τα διατηρήσετε φρέσκα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαρία Τζομπανάκη: Η τρυφερή throwback στιγμή με τον Ορφέα Αυγουστίδη που μας συγκίνησε!

Η Μαρία Τζομπανάκη δεν κρύβει την τεράστια αδυναμία που έχει στον γιο της, Ορφέα Αυγουστίδη. Πρόσφατα η αγαπημένη ηθοποιός μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους μια συγκινητική throwback φωτογραφία από την παιδική ηλικία του γιου της, η οποία άγγιξε τους θαυμαστές της. Η καλοκαιρινή... Μαρία Τζομπανάκη - Κομψή & γοητευτική σε μία από τις πιο

Μεσσαροπούλου: Εντυπωσιακή στο Happy Day – Το off shoulder φόρεμα & τα καλλίγραμμα πόδια της!

Η Τίνα Μεσσαροπούλου δεν διστάζει να μιλήσει για την εντυπωσιακή αλλαγή στην εμφάνισή της, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφώσει πλήρως το σώμα της.

Αντώνης Καφετζόπουλος: Οι γιοι μου είναι αχαΐρευτοι εργένηδες, θα είχα ήδη εγγόνια αν ήταν κορίτσια

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος μίλησε για την καριέρα του, την περίοδο που έκανε διαφημίσεις, τους γάμους και τα παιδιά που έχει κάνει. Ο ηθοποιός παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, μίλησε για την πορεία του στην υποκριτική από παλιά μέχρι και σήμερα: «Επτά χρόνια που έκανατις διαφημίσεις μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας

Ιταλία: Την παραπομπή της Κιάρα Φεράνι σε δίκη για απάτη θα ζητήσει η Εισαγγελία του Μιλάνου

Ιταλία: Την παραπομπή της Κιάρα Φεράνι σε δίκη για απάτη θα ζητήσει η Εισαγγελία του Μιλάνου Ιταλία: Την παραπομπή της Κιάρα Φεράνι σε δίκη για απάτη θα ζητήσει η Εισαγγελία του Μιλάνου Η υπόθεση αφορά έρευνες για ενδεχόμενη παραπλανητική διαφήμιση, σχετικά με πωλήσεις του παραδοσιακού ιταλικού γλυκού «Pandoro» και πασχαλινών αυγών «Dolci Preziosi», το 2021

Γκαρθ Μπρουκς: Ο σταρ της country μουσικής κατηγορείται για βιασμό

Η ενάγουσα εργαζόταν ως κομμώτρια και makeup artist για τον βραβευμένο με Grammy τραγουδιστή

Σάρα Πόλσον: Μίλησε για την ενδεχόμενη επιστροφή της στο American Horror Story

Η ηθοποιός αποτελούσε μία από τις βασικές πρωταγωνίστριες της ανθολογικής σειράς του Ράιαν Μέρφι

Βάνα Μπάρμπα για Φιλιππίδη, Κιμούλη, Χαϊκάλη: Είναι κολοσσοί, πρέπει να τους ζητήσουμε μια μεγάλη συγγνώμη

Η ηθοποιός αποκάλυψε την περιπέτειά της με έναν stalker - Έχω ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας και έχω απευθυνθεί στην Εισαγγελία, ανέφερε

Γλυκερία: Δόξα τω Θεώ είμαι καλά κι όσο έχω φωνή και μπορώ να τραγουδάω, θα συνεχίσω

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του Μίμη Πλέσσα, η Γλυκερία παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Στούντιο 4» με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Κούρο το απόγευμα της Παρασκευής στην ΕΡΤ. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια μίλησε για την πολυάριθμη καλλιτεχνική της πορεία, την αλληλεπίδραση με το κοινό και τη διαχρονική αξία των τραγουδιών. Αναφερόμενη

Αντιδρά η Ηρώ Μουκίου: “Πρέπει να σταματήσει διότι το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις”

Αντιδρά η Ηρώ Μουκίου: «Πρέπει να σταματήσει διότι το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις» Παρασκευή, 4.10.2024, 23:55 Zappit@ZAPPIT_ "Ακόμη και σήμερα κάποια πράγματα παραμένουν ανήθικα, όπως η προδοσία στη φιλία ή το να διαβάλλεις έναν άνθρωπο" εξηγεί η Ηρώ Μουκίου. Με αφορμή τη συμμετοχή στο νέο σίριαλ «Άγιος έρωτας» στον Alpha, η Ηρώ Μουκίου έδωσε μια εφ’ όλης

Δέσποινα Μοιραράκη: “Δεν είχα χρήματα να επενδύσω σε εμπόρευμα αλλά ούτε τη γνώση”

Δέσποινα Μοιραράκη: «Δεν είχα χρήματα να επενδύσω σε εμπόρευμα αλλά ούτε τη γνώση» Παρασκευή, 4.10.2024, 23:05 Zappit@ZAPPIT_ "Σήμερα είμαι ένας από τους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως που γνωρίζει τι σημαίνει χειροποίητο χαλί" δηλώνει η Δέσποινα Μοιραράκη. Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Δέσποινα Μοιραράκη στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Αστέρη Κασιμάτη αυτή την εβδομάδα.

Σ. Παπαδόπουλος: Έχουμε ζήσει χρόνια τον φασισμό της κοινής γνώμης – Αυτή η δήθεν ελευθερία είναι ένας υφέρπων φασισμός

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Σπύρος Παπαδόπουλος ως καλεσμένος στο Στούντιο 4 με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο, το απόγευμα της Παρασκευής στην ΕΡΤ. Ανάμεσα σε άλλα, ο δημοφιλής ηθοποιός μίλησε για τη συμμετοχή του στο προεκλογικό σποτ της Άννας Διαμαντοπούλου και τα σχόλια που ακολούθησαν στα social media, όχι