Το Ozempic συνδέεται με σοβαρή πάθηση των ματιών, δείχνει νέα μελέτη

Date:

Τι αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για τη συσχέτιση της σεμαγλουτίδης με την σπάνια πάθηση.

Οι ασθενείς που παίρνουν σεμαγλουτίδη (Ozempic ή Wegovy) για να αντιμετωπίσουν τον τύπου 2 διαβήτη ή για να χάσουν βάρος, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μία σοβαρή πάθηση των ματιών, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν έως και επταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (ΝΑΙΟΝ) σε σύγκριση με όσους λαμβάνουν άλλα αντιδιαβητικά και αδυνατιστικά φάρμακα.

Η μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια προκαλείται από τη μειωμένη ροή αίματος στο οπτικό νεύρο. Το οπτικό νεύρο συνδέεται τα μάτια με τον εγκέφαλο.

Η νόσος τυπικά προκαλεί αιφνίδια απώλεια όρασης στο ένα μάτι, χωρίς να εκδηλωθεί πόνος. Σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής αντιλαμβάνεται ότι έχει χάσει σημαντικό τμήμα της όρασής του στο ένα μάτι αμέσως μόλις ξυπνά το πρωί. Η απώλεια τυπικά παραμένει σχετικά σταθερή, χωρίς να βελτιωθεί ή να επιδεινωθεί ιδιαιτέρως στη συνέχεια.

Αυτή η οπτική νευροπάθεια είναι σπάνια. Προσβάλλει ετησίως έως και 10 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Η πλειονότητα των πασχόντων έχουν ηλικία άνω των 50 ετών, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Ωστόσο περίπου ένας στους πέντε ασθενείς είναι νεώτεροι.  Αποτελεί την συχνότερη αιτία οξείας οπτικής νευροπάθειας μετά τα 50 έτη.

Η νέα μελέτη διεξήχθη για να εξακριβωθεί εάν η σεμαγλουτίδη αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεώς της, δεδομένου ότι υπήρχαν σχετικές αναφορές από ασθενείς (ανέκδοτες μαρτυρίες), λένε οι επιστήμονες του Χάρβαρντ.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology. Διεξήχθη σε 16.827 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε νευρο-οφθαλμολογικές εξετάσεις μεταξύ 2017 και 2023. Κανένας τους δεν είχε ιστορικό μη αρτηριακής πρόσθιας ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας πριν την εισαγωγή του στη μελέτη.

Από τους εθελοντές αυτούς, οι 710 έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και οι 979 ήσαν υπέρβαροι οι παχύσαρκοι. Οι 194 από τους διαβητικούς ασθενείς λάμβαναν σεμαγλουτίδη. Οι υπόλοιποι έπαιρναν φάρμακα άλλων αντιδιαβητικών κατηγοριών. Η μέση ηλικία των διαβητικών ασθενών ήταν τα 59 έτη και οι 369 ήσαν γυναίκες.

Από τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς οι 361 έπαιρναν σεμαγλουτίδη για να αδυνατίσουν. Οι υπόλοιποι 618 λάμβαναν άλλα φάρμακα για απώλεια βάρους. Η μέση ηλικία σε αυτές τις υποομάδες εθελοντών ήταν τα 47 έτη. Οι 708 ήσαν γυναίκες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί τρία χρόνια, κατά μέσον όρο, τους εθελοντές τους για να εξακριβώσουν πόσοι θα ανέπτυσσαν μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια.

Τα ευρήματα

Στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καταγράφηκαν συνολικώς 23 κρούσματα της οπτικής νευροπάθειας. Από αυτά:

  • Τα 17 ήταν σε ασθενείς που λάμβαναν σεμαγλουτίδη για να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους
  • Τα 6 ήταν σε ασθενείς που έπαιρναν άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα

Η αθροιστική επίπτωση (cumulative incidence) της οπτικής νευροπάθειας στους ασθενείς με διαβήτη σε διάστημα 36 μηνών ήταν:

  • 8,9% στους ασθενείς που λάμβαναν σεμαγλουτίδη
  • 1,8% σε όσους έπαιρναν άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα

Οι ερευνητές εκτίμησαν πως οι ασθενείς που έπαιρναν Ozempic (είναι η εμπορική ονομασία της σεμαγλουτίδης για την αντιμετώπιση του διαβήτη) για τον διαβήτη τους είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια.

Στους ασθενείς που έπαιρναν Wegovy για να αδυνατίσουν (η σεμαγλουτίδη για αδυνάτισμα διατίθεται ως Wegovy) καταγράφηκαν άλλα 23 περιστατικά της οπτικής νευροπάθειας. Τα 20 από αυτά ήταν σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς που λάμβαναν σεμαγλουτίδη.

Σε αυτή την υποομάδα εθελοντών, η αθροιστική επίπτωση της οπτικής νευροπάθειας σε διάστημα 36 μηνών ήταν:

  • 6,7% για τους συμμετέχοντες που έπαιρναν σεμαγλουτίδη
  • 0,8% για όσους έπαιρναν άλλα φάρμακα για απώλεια βάρους

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι με τη λήψη σεμαγλουτίδης για αδυνάτισμα αυξανόταν κατά 7,64 φορές ο κίνδυνος να εκδηλωθεί η συγκεκριμένη πάθηση των ματιών.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το Ozempic ή το Wegovy προκαλούν την πάθηση. Υποδηλώνουν απλώς πως υπάρχει μία συσχέτιση, που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς εθελοντών, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Joseph Rizzo, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Χάρβαρντ.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Παντελής Καναράκης “κατακρεουργεί” τη Ναταλία Γερμανού: “Έβριζε την Ελένη Μενεγάκη, μιλούσε πολύ άσχημα”

Ο Παντελής Καναράκης «κατακρεουργεί» τη Ναταλία Γερμανού: «Έβριζε την Ελένη Μενεγάκη, μιλούσε πολύ άσχημα» "Έπιανε τα στελέχη και τους μιλούσε άσχημα και τώρα την έπιασε ο πόνος για τη Μενεγακη" επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Παντελής Καναράκης. Σε μια απρόσμενη επίθεση προς τη Ναταλία Γερμανού προχώρησε ο Παντελής Καναράκης, το απόγευμα του Σαββάτου, με αφορμή όσα

Χρήστος Μάστορας: Στον αέρα το πρώτο τρέιλερ για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη

Κι όμως, ο Χρήστος Μάστορας "ντύνεται" τον Στέλιο Καζαντζίδη τόσο στην εξωτερική εμφάνιση όσο και στη φωνή για τη νέα ταινία "Υπάρχω".

Κατερίνα Μπέη για Μαρία Μπακοδήμου: «Την περίοδο που χώριζε, κοιμόμασταν μαζί στο ένα δωμάτιο και ο άντρας της στο άλλο»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Γεια σου» και τον Κωνσταντίνο Αρτσίτα παραχώρησε η Κατερίνα Μπέη. Η γνωστή σεναριογράφος μίλησε και για τη σχέση της με τη Μαρία Μπακοδήμου που κρατάει 30 χρόνια. «Τη Μαρία την ξέρω 30 χρόνια. Ήταν μια πολύ ωραία εποχή τότε, πηγαίναμε στη δουλειά και δεν θέλαμε να φύγουμε. Για ένα διάστημα είχα πάει σπίτι

5 Ολόσωμα μαγιό που χρειάζεσαι στην καλοκαιρινή σου συλλογή

Το καλοκαίρι έχει φθάσει και εσύ σίγουρα έχεις ξεκινήσει τις επισκέψεις σου στις παραλίες! Αν ενδιαφέρεσαι ωστόσο, να φοράς το πιο ωραίο και άνετο μαγιό και δεν ξέρεις τι να αγοράσεις, είμαι εδώ για εσένα! Βρήκα 6 καταπληκτικά ολόσωμα μαγιό που είμαι σίγουρη θα λατρέψεις και θα φοράς όλο το καλοκαίρι. Τα ολόσωμα μαγιό εξάλλου

Γιατί η Λίτσα Πατέρα δεν εμφανίστηκε στην τελευταία εκπομπή του «Πρωινού»

Ο Γιώργος Λιάγκας έριξε χθες αυλαία και αποχαιρέτησε τους τηλεθεατές, ωστόσο, όλοι παρατήρησαν πως υπήρχε μια ηχηρή απουσία από το φινάλε. Η Λίτσα Πατέρα δεν βρισκόταν στο στούντιο σε αυτή την τελευταία εκπομπή και άπαντες αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο. Σύμφωνα με την εκπομπή «Γεια σου» και ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Αρτσίτα, η Λίτσα Πατέρα δεν ήθελε να είναι

Κέβιν Χαρτ: Συνεχίζει τις διακοπές του στη Μύκονο ο ηθοποιός – Φωτογραφίες

Κέβιν Χαρτ: Συνεχίζει τις διακοπές του στη Μύκονο ο ηθοποιός - Φωτογραφίες Κέβιν Χαρτ: Συνεχίζει τις διακοπές του στη Μύκονο ο ηθοποιός - Φωτογραφίες Ο Αμερικανός ηθοποιός εθεάθη στο Nammos Σχετικά Άρθρα Thema Insights Δώρα Γκουντούρα: Ντάμα Σπαθί Η πρωταθλήτρια της ξιφασκίας στο αγώνισμα της σπάθης πιστεύει ότι δεν έχει δώσει ακόμα τον αγώνα της

«Υπάρχω»: Δείτε τα πρώτα πλάνα του Χρήστου Μάστορα ως Στέλιου Καζαντζίδη στην ταινία

Το βίντεο που δημοσίευσε ο τραγουδιστής από τη νέα ταινία με θέμα τη ζωή του αείμνηστου λαϊκού τραγουδιστή

Εξηγήσεις Καρβέλα μετά τις αντιδράσεις: «Αν υπάρχει Θεός θα είμαι ένα από τα αγαπημένα του τέκνα…»

Με νέο βίντεο επέστρεψε ο Νίκος Καρβέλας μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε με όσα είπε πριν από μερικές μέρες. Στο πρώτο του βίντεο ζητούσε να γκρεμιστούν

J2US-Οι γονείς της Σοφίας Κουρτίδου παρέλαβαν από το αεροδρόμιο την Πηνελόπη Αναστασοπούλου

Οι δυο τους συγκινημένοι αφιέρωσαν το τρόπαιο σε όλον τον κόσμο που μπορεί να δίνει τον δικό του αγώνα. Ανάμεσα στους φιναλίστ του τελικού ήταν και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου η οποία είχε μία απίθανη συνάντηση σήμερα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Το πάθος για τη μουσική, το πρόβλημα υγείας & ο έρωτας με τον

Μαριέττα Χρουσαλά και Καλομοίρα μαζί με τους συζύγους και τα παιδιά τους στο Ελλάδα – Σλοβενία στο ΣΕΦ

Στον τελικό μπάσκετ του Προολυμπιακού που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ, όπου η Ελλάδα «σάρωσε» τη Σλοβενία με 96-68, βρέθηκαν η Μαριέττα Χρουσαλά και η Καλομοίρα μαζί με τους συζύγους τους. Με τις χαρακτηριστικές φανέλες «Αντετοκούνμπο» με το νούμερο 34, η Μαριέττα Χρουσαλά, ο Λέων Πατίτσας και τα παιδιά τους απόλαυσαν τον τελικό μπάσκετ, όπου η Εθνική

Ρίκα Διαλυνά για Αλίκη: «Eίχα αηδιάσει από όλα!Της είχα δώσει κάτι μπότες και μου έδωσε πίσω τη μία»

Στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα μίλησε πρόσφατα η Ρίκα Διαλυνά. Η σπουδαία κυρία του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης

Κουλουκάκου: «Ο θάνατος του μπαμπά μου μού έκανε καλό σε πολλά πράγματα… Μου λείπει, όμως…»

Η Αντιγόνη Κουλουκάκου βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής Γειά σου και μίλησε για τον γιο της που είναι μόλις λίγων μηνών αλλά και για την απώλεια του πατέρα της που όμως, όπως σημείωσε, τής έκανε καλό.  «Δεν είναι ότι δε μπορώ να ξεπεράσω την απώλεια του μπαμπά μου. Μια χαρά είμαι. Μου λείπει ο μπαμπάς