Γιατί η αίσθηση του πόνου είναι διαφορετική σε άνδρες και γυναίκες

Date:

Ο πόνος είναι μια κοινή ανθρώπινη εμπειρία, αλλά, όπως φαίνεται, δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο από άνδρες και γυναίκες. Μία νέα μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain», αποκαλύπτει ότι η παραγωγή πόνου στο σώμα είναι διαφορετική μεταξύ των δύο φύλων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες και πιο εξειδικευμένες θεραπείες.

Βιολογικές διαφορές στη δημιουργία του πόνου

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα μελέτησαν τις διαφορές στα νευρικά κύτταρα που παράγουν σήματα πόνου ως αντίδραση σε βλάβες ή τραυματισμούς και διαπίστωσαν πως τα κύτταρα αντιδρούν διαφορετικά ανάλογα με το φύλο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει, γιατί οι χρόνιες καταστάσεις πόνου είναι πιο διαδεδομένες στις γυναίκες, αλλά δεν διαγιγνώσκονται και δεν θεραπεύονται επαρκώς.

Ο Frank Porreca, ο διευθυντής έρευνας του Κέντρου για τον Πόνο και τον Εθισμό στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τονίζει τη σημασία αυτών των ευρημάτων. «Η πλειοψηφία των ασθενών με πόνο παγκοσμίως είναι γυναίκες – και δεν καταλαβαίνουμε πλήρως το γιατί», αναφέρει. «Η έρευνά μας θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε αυτό».

«Η εργασία αποτελεί βήμα μεγάλης προόδου στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να παράγεται ο πόνος σε άνδρες και γυναίκες», είπε και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας ήταν εντυπωσιακά συνεπή και υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι οι υποδοχείς πόνου, τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία του πόνου, είναι διαφορετικοί στα αρσενικά και στα θηλυκά. Αυτό δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τον πόνο εξειδικευμένα και ενδεχομένως καλύτερα στους άνδρες ή στις γυναίκες».

Ο ρόλος των αλγοϋποδοχέων

Οι αλγοϋποδοχείς είναι εξειδικευμένα αισθητηριακά κύτταρα που ενεργοποιούνται από τραυματισμούς ή βλάβες, στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλο μέσω του νωτιαίου μυελού. Η ενεργοποίησή τους αποτελεί το πρώτο βήμα στην αλυσίδα που οδηγεί τελικά στην αίσθηση του πόνου. Ωστόσο, κάτω από ορισμένες συνθήκες, το όριο ενεργοποίησης των αλγοϋποδοχέων αλλάζει, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος από ερεθίσματα που θεωρητικά δεν θα έπρεπε να προκαλούν πόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ερευνητές εξέτασαν το πώς επηρεάζεται το όριο ενεργοποίησης των αλγοϋποδοχέων από δύο ουσίες: την προλακτίνη και την ορεξίνη Β.

Η έρευνα έδειξε ότι η προλακτίνη χαμήλωνε το όριο ενεργοποίησης του πόνου στα θηλυκά κύτταρα, αλλά όχι στα αρσενικά. Αντίθετα, η ορεξίνη Β το χαμήλωνε στα αρσενικά κύτταρα, αλλά όχι στα θηλυκά.

Προχωρώντας την έρευνα ένα βήμα παραπέρα, μπλόκαραν τη σηματοδότηση της προλακτίνης και της ορεξίνης Β και εξέτασαν την επίδραση στην οδό ενεργοποίησης των υποδοχέων πόνου. Όπως αναμενόταν, ο αποκλεισμός της σηματοδότησης της προλακτίνης μείωσε την ενεργοποίηση των υποδοχέων πόνου στις γυναίκες και δεν είχε καμία επίδραση στους άνδρες, ενώ ο αποκλεισμός της σηματοδότησης της ορεξίνης Β ήταν αποτελεσματικός στους άνδρες και όχι στις γυναίκες.

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι στα αρσενικά και στα θηλυκά -ζώα ή ανθρώπους- οι βασικοί, υποκείμενοι μηχανισμοί που οδηγούν στην αντίληψη του πόνου είναι διαφορετικοί», δήλωσε ο Porreca. «Μέχρι τώρα, η υπόθεση ήταν ότι οι κινητήριοι μηχανισμοί που παράγουν πόνο είναι οι ίδιοι σε άνδρες και γυναίκες. Το εκπληκτικό συμπέρασμα από αυτές τις μελέτες είναι ότι υπάρχουν αρσενικοί και θηλυκοί υποδοχείς πόνου, κάτι που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε.

Βελτίωση της θεραπείας του πόνου

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπεία του πόνου μπορεί να βελτιωθεί μέσω της στόχευσης συγκεκριμένων μηχανισμών ενεργοποίησης των αλγοϋποδοχέων σε άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, οι μηχανισμοί που προκαλούν ημικρανίες στις γυναίκες μπορεί να διαφέρουν από αυτούς που προκαλούν ημικρανίες στους άνδρες, κάτι που σημαίνει ότι οι θεραπείες θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές για τα δύο φύλα. Η ημικρανία και η ινομυαλγία έχουν αναλογία γυναικών προς άνδρες 3:1 και περίπου 8:1, αντίστοιχα.

Η έρευνα αυτή επισημαίνει την ανάγκη για εξατομικευμένη προσέγγιση στην έρευνα και την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων. Οι περισσότερες μελέτες για τον πόνο δεν αναλύουν ή δεν διαχωρίζουν τις διαφορές που αφορούν το φύλο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Ο Jagdish Khubchandani, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, μιλώντας στο VeryWellHealth σημείωσε ότι η νέα μελέτη «παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την ανάγκη μιας εξατομικευμένης προσέγγισης στην έρευνα, τις κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη θεραπειών».

«Όταν αναφερόμαστε στην ιατρική ακρίβεια, συνήθως αναφερόμαστε στη γενετική ενός ασθενούς για το σχεδιασμό μιας θεραπείας», δήλωσε ο Porreca και πρόσθεσε: «Η πιο βασική γενετική διαφορά είναι αν πρόκειται για γυναίκα ή άνδρα ασθενή. Ίσως αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα όταν πρόκειται για τη θεραπεία του πόνου».

Συμπερασματικά, η κατανόηση των διαφορών στους μηχανισμούς του πόνου μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές και εξειδικευμένες θεραπείες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Παντελής Καναράκης “κατακρεουργεί” τη Ναταλία Γερμανού: “Έβριζε την Ελένη Μενεγάκη, μιλούσε πολύ άσχημα”

Ο Παντελής Καναράκης «κατακρεουργεί» τη Ναταλία Γερμανού: «Έβριζε την Ελένη Μενεγάκη, μιλούσε πολύ άσχημα» "Έπιανε τα στελέχη και τους μιλούσε άσχημα και τώρα την έπιασε ο πόνος για τη Μενεγακη" επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Παντελής Καναράκης. Σε μια απρόσμενη επίθεση προς τη Ναταλία Γερμανού προχώρησε ο Παντελής Καναράκης, το απόγευμα του Σαββάτου, με αφορμή όσα

Χρήστος Μάστορας: Στον αέρα το πρώτο τρέιλερ για τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη

Κι όμως, ο Χρήστος Μάστορας "ντύνεται" τον Στέλιο Καζαντζίδη τόσο στην εξωτερική εμφάνιση όσο και στη φωνή για τη νέα ταινία "Υπάρχω".

Κατερίνα Μπέη για Μαρία Μπακοδήμου: «Την περίοδο που χώριζε, κοιμόμασταν μαζί στο ένα δωμάτιο και ο άντρας της στο άλλο»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Γεια σου» και τον Κωνσταντίνο Αρτσίτα παραχώρησε η Κατερίνα Μπέη. Η γνωστή σεναριογράφος μίλησε και για τη σχέση της με τη Μαρία Μπακοδήμου που κρατάει 30 χρόνια. «Τη Μαρία την ξέρω 30 χρόνια. Ήταν μια πολύ ωραία εποχή τότε, πηγαίναμε στη δουλειά και δεν θέλαμε να φύγουμε. Για ένα διάστημα είχα πάει σπίτι

5 Ολόσωμα μαγιό που χρειάζεσαι στην καλοκαιρινή σου συλλογή

Το καλοκαίρι έχει φθάσει και εσύ σίγουρα έχεις ξεκινήσει τις επισκέψεις σου στις παραλίες! Αν ενδιαφέρεσαι ωστόσο, να φοράς το πιο ωραίο και άνετο μαγιό και δεν ξέρεις τι να αγοράσεις, είμαι εδώ για εσένα! Βρήκα 6 καταπληκτικά ολόσωμα μαγιό που είμαι σίγουρη θα λατρέψεις και θα φοράς όλο το καλοκαίρι. Τα ολόσωμα μαγιό εξάλλου

Γιατί η Λίτσα Πατέρα δεν εμφανίστηκε στην τελευταία εκπομπή του «Πρωινού»

Ο Γιώργος Λιάγκας έριξε χθες αυλαία και αποχαιρέτησε τους τηλεθεατές, ωστόσο, όλοι παρατήρησαν πως υπήρχε μια ηχηρή απουσία από το φινάλε. Η Λίτσα Πατέρα δεν βρισκόταν στο στούντιο σε αυτή την τελευταία εκπομπή και άπαντες αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο. Σύμφωνα με την εκπομπή «Γεια σου» και ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Αρτσίτα, η Λίτσα Πατέρα δεν ήθελε να είναι

Κέβιν Χαρτ: Συνεχίζει τις διακοπές του στη Μύκονο ο ηθοποιός – Φωτογραφίες

Κέβιν Χαρτ: Συνεχίζει τις διακοπές του στη Μύκονο ο ηθοποιός - Φωτογραφίες Κέβιν Χαρτ: Συνεχίζει τις διακοπές του στη Μύκονο ο ηθοποιός - Φωτογραφίες Ο Αμερικανός ηθοποιός εθεάθη στο Nammos Σχετικά Άρθρα Thema Insights Δώρα Γκουντούρα: Ντάμα Σπαθί Η πρωταθλήτρια της ξιφασκίας στο αγώνισμα της σπάθης πιστεύει ότι δεν έχει δώσει ακόμα τον αγώνα της

«Υπάρχω»: Δείτε τα πρώτα πλάνα του Χρήστου Μάστορα ως Στέλιου Καζαντζίδη στην ταινία

Το βίντεο που δημοσίευσε ο τραγουδιστής από τη νέα ταινία με θέμα τη ζωή του αείμνηστου λαϊκού τραγουδιστή

Εξηγήσεις Καρβέλα μετά τις αντιδράσεις: «Αν υπάρχει Θεός θα είμαι ένα από τα αγαπημένα του τέκνα…»

Με νέο βίντεο επέστρεψε ο Νίκος Καρβέλας μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε με όσα είπε πριν από μερικές μέρες. Στο πρώτο του βίντεο ζητούσε να γκρεμιστούν

J2US-Οι γονείς της Σοφίας Κουρτίδου παρέλαβαν από το αεροδρόμιο την Πηνελόπη Αναστασοπούλου

Οι δυο τους συγκινημένοι αφιέρωσαν το τρόπαιο σε όλον τον κόσμο που μπορεί να δίνει τον δικό του αγώνα. Ανάμεσα στους φιναλίστ του τελικού ήταν και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου η οποία είχε μία απίθανη συνάντηση σήμερα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Το πάθος για τη μουσική, το πρόβλημα υγείας & ο έρωτας με τον

Μαριέττα Χρουσαλά και Καλομοίρα μαζί με τους συζύγους και τα παιδιά τους στο Ελλάδα – Σλοβενία στο ΣΕΦ

Στον τελικό μπάσκετ του Προολυμπιακού που πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ, όπου η Ελλάδα «σάρωσε» τη Σλοβενία με 96-68, βρέθηκαν η Μαριέττα Χρουσαλά και η Καλομοίρα μαζί με τους συζύγους τους. Με τις χαρακτηριστικές φανέλες «Αντετοκούνμπο» με το νούμερο 34, η Μαριέττα Χρουσαλά, ο Λέων Πατίτσας και τα παιδιά τους απόλαυσαν τον τελικό μπάσκετ, όπου η Εθνική

Ρίκα Διαλυνά για Αλίκη: «Eίχα αηδιάσει από όλα!Της είχα δώσει κάτι μπότες και μου έδωσε πίσω τη μία»

Στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα μίλησε πρόσφατα η Ρίκα Διαλυνά. Η σπουδαία κυρία του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης

Κουλουκάκου: «Ο θάνατος του μπαμπά μου μού έκανε καλό σε πολλά πράγματα… Μου λείπει, όμως…»

Η Αντιγόνη Κουλουκάκου βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής Γειά σου και μίλησε για τον γιο της που είναι μόλις λίγων μηνών αλλά και για την απώλεια του πατέρα της που όμως, όπως σημείωσε, τής έκανε καλό.  «Δεν είναι ότι δε μπορώ να ξεπεράσω την απώλεια του μπαμπά μου. Μια χαρά είμαι. Μου λείπει ο μπαμπάς