FITNESS
Όσο καλοκαιριάζει, το πρόγραμμα του γυμναστηρίου μπαίνει στον πάγο. Οχι όμως και η σωματική δραστηριότητα, αφού το κολύμπι και οι βουτιές στη θάλασσα ενδυναμώνουν, αλλα και αδυνατίζουν!
ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ
*Για το θέμα μιλάει η personal trainer Σοφία Περδίκη
Η κολύμβηση αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές και απολαυστικές μορφές άσκησης, βελτιώνοντας την αντοχή, τη μυϊκή δύναμη και την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, ενώ συμβάλλει και στη διαχείριση του βάρους. Μία ώρα κολύμβησης καίει σχεδόν τόσες θερμίδες όσες και το τρέξιμο (περίπου 300 θερμίδες για ένα άτομο 70 κιλών), χωρίς όμως να επιβαρύνει τις αρθρώσεις.
Ειδικότερα για την κολύμβηση στη θάλασσα, τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά λόγω της αντίστασης του νερού. Ετσι, «δαμάζοντας τα κύματα», η καρδιά λειτουργεί με μεγαλύτερη ένταση, μαζί με τους πνεύμονες, ενώ γυμνάζονται τα χέρια, οι ώμοι και τα πόδια. Παράλληλα, δυναμώνει και ο πυρήνας του σώματος, καθώς το σώμα αγωνίζεται να σταθεροποιηθεί μέσα στο νερό.
Η κολύμβηση είναι επίσης η μόνη άσκηση που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, αντιθέτως απομακρύνει όλο το βάρος από αυτές. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να γυμναστούμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τον κίνδυνο τραυματισμών. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα αναφέρουν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο και την δυσκαμψία των αρθρώσεων μετά την ενασχόληση με δραστηριότητες όπως το κολύμπι.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι ακόμα και όταν απλά επιπλέουμε στην επιφάνεια της θάλασσας, η άνωση συνιστά μια ήπια προπόνηση! Τέλος, η επαφή με το υγρό στοιχείο βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο, μειώνοντας συνολικά το άγχος.
Επιλέγοντας στύλ
Ανάλογα με τις αντοχές αλλά και το επίπεδο της τεχνικής σας, μπορείτε να διαλέξετε το στυλ κολύμβησης που σας ταιριάζει.
Ύπτιο: Κολυμπώντας σε ύπτια θέση και εναλλάσσοντας την κυκλική κίνηση χεριών και το ανεβοκατέβασμα των ποδιών, γυμνάζονται περισσότερο οι ώμοι, οι μυς της πλάτης, οι γλουτοί, ο τετρακέφαλος και ο δικέφαλος μηριαίος. Αυτό το στυλ κολύμβησης είναι ιδανικό κυρίως για τους αρχάριους και όσους δυσκολεύονται να συγχρονίσουν την αναπνοή τους, αλλά και για όσους ταλαιπωρούνται από πόνους στη μέση. Εάν όμως υπάρχουν ενοχλήσεις ή τραυματισμοί στον ώμο και στον αγκώνα, καλό είναι να αποφεύγεται.
Ελεύθερο: Με την εναλλαγή της κίνησης των ποδιών και τις κυκλικές κινήσεις των χεριών, ενισχύουμε περισσότερο τους ώμους, τους μύες της πλάτης, αλλά και τους πλάγιους κοιλιακούς και τους τετρακέφαλους μηριαίους. Ολοι μπορούμε να επιλέξουμε αυτόν τον τρόπο κολύμβησης, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ο τέλειος συγχρονισμός αναπνοής. Ενδείκνυται ιδιαίτερα, αλλά σε αργό ρυθμό, για όσους έχουν παραπανίσια κιλά και για τις εγκύους. Χρειάζεται όμως προσοχή όταν βγάζουμε το κεφάλι για να πάρουμε ανάσα ώστε να αποφεύγεται η υπερέκταση του αυχένα.
Πρόσθιο: Το στήθος, η πλάτη, οι προσαγωγοί και οι γλουτοί είναι οι περιοχές του σώματος όπου εστιάζει η ενδυνάμωση της συγχρονισμένης κυκλικής κίνησης. Δεν ενδείκνυνται, όμως, για όσους έχουν προβλήματα στον αυχένα ή τραυματισμούς στα γόνατα επειδή η κίνηση γίνεται ουσιαστικά από τα γόνατα τα οποία και δίνουν την ώθηση.
Πεταλούδα: Η δελφινοειδής κίνηση χεριών, ποδιών και κορμού σίγουρα δεν είναι για όλους καθώς έχει μια δυσκολία παραπάνω, σε σύγκριση με τα άλλα στυλ κολύμβησης, απαιτώντας καλή τεχνική και συντονισμό. Η μεγαλύτερη ενδυνάμωση συντελείται στο στήθος, στην πλάτη, στους ραχιαίους, αλλά και στους κοιλιακούς. Θα πρέπει να αποφεύγεται, ωστόσο, από όσους έχουν ενοχλήσεις στη μέση ή πολλά περιττά κιλά.
Διαβάστε επίσης:
Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό
Aqua Aerobic: Βουτάμε στο νερό και καίμε λίπος
Ελεύθερο ή πρόσθιο: Με πιο στυλ κολύμβησης καίμε περισσότερες θερμίδες
Το θέμα δημοσιεύθηκε στο τεύχος ν.11 του ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ στις 26/5
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]