11 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε μετά την ημερομηνία λήξης τους

Date:

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι κρίσιμη για την υγεία μας. Παρόλο που πολλές φορές μπορούμε να καταλάβουμε από τη μυρωδιά ή την εξωτερική κατάσταση αν ένα τρόφιμο έχει χαλάσει, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Οι ετικέτες λήξης στα προϊόντα

Κατά περίπτωση στα προϊόντα αναγράφονται διάφορες ημερομηνίες: «Ημερομηνία Λήξης», «ανάλωση κατά προτίμηση», «ανάλωση έως». Η αναφορά «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αφορά την ποιότητα και όχι την ασφάλεια τροφίμου. Πρόκειται δηλαδή για το χρονικό όριο υψηλότερης ποιότητας.

Αντίθετα οι ετικέτες «ημερομηνία λήξης» ή «ανάλωση έως» αφορούν την ασφάλεια του τροφίμου. Πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία που συνίσταται η κατανάλωση του προϊόντος. Φυσικά, δεν έχουν όλα τα τρόφιμα ετικέτες. Το φρέσκο ψωμί, το νωπό κρέας, τα ψάρια ή τα αυγά δεν είναι συσκευασμένα.

Ακολουθούν 11 τροφές που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε λήγουν και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους:

1. Γάλα

Το γάλα είναι μία από τις πιο ευαίσθητες τροφές και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας αν καταναλωθεί μετά την ημερομηνία λήξης. Εάν μυρίζει άσχημα, έχει αλλοιωθεί το χρώμα ή η υφή του, πρέπει να το πετάξετε. Τα γαλακτοκομικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ανάπτυξη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Listeria, Salmonella και E. Coli, τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα (κράμπες στο στομάχι, διάρροια, έμετο και υψηλό πυρετό). Το φρέσκο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως και επτά ημέρες μετά την ημερομηνία πώλησης, αλλά και αυτό εξαρτάται από το αν έχει ανοιχτεί ή όχι.

2. Μαλακά Τυριά

Τα μαλακά τυριά, για παράδειγμα το brie, το camembert το ανθότυρο, η μυζήθρα, η μοτσαρέλα κ.α, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα. Αν παρατηρήσετε μούχλα, πρέπει να το πετάξετε αμέσως.

3. Ψωμί

Το ψωμί που έχει μούχλα δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται. Ακόμη και αν η μούχλα είναι ορατή μόνο σε ένα σημείο, είναι πιθανό να έχει εξαπλωθεί σε όλο το ψωμί και είναι δηλητηριώδης και επικίνδυνη για την υγεία

4. Ντρέσινγκ σαλάτας και έτοιμες σάλτσες

Τα διάφορα νρέσινγκ σαλάτας, η κέτσαπ και η μουστάρδα μπορεί να φαίνονται ότι διαρκούν για πάντα. Αλλά όταν λήξουν, τα συντηρητικά που περιέχουν χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Αν έχουν ανοιχτεί, πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο και καταναλωθούν το πολύ μέσα σε ένα με δύο μήνες.

Τα συστατικά που περιέχουν έχουν επίσης μεγάλη σημασία για το χρόνο ζωής του τροφίμου. Για παράδειγμα, ένα ντρέσινγκ σαλάτας με βάση τη μαγιονέζα δεν πρόκειται να διαρκέσει τόσο πολύ όσο ένα με βάση το λάδι.

5. Νωπό Κρέας

Το νωπό κρέας, όπως το μοσχάρι και το κοτόπουλο, πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε λίγες μέρες από την αγορά του. Συγκεκριμένα ο κιμάς πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μία με δύο μέρες και τα κομμάτια κρέατος σε τρεις με πέντε μέρες. Εάν το καταψύξετε μπορεί να διαρκέσει για μήνες.

6. Μαγειρεμένο Κρέας

Το μαγειρεμένο κρέας πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες από την ημέρα που μαγειρέματος. Πάντα να ελέγχετε για μούχλα ή αλλαγές στη μυρωδιά, το χρώμα και την υφή πριν τα καταναλώσετε.

7. Αλλαντικά

Τα αλλαντικά μπορεί επίσης να φαίνονται ασφαλή για πολύ καιρό στο ψυγείο σας, αλλά μπορεί να έχει αναπτυχθεί το βακτήριο λιστέρια. Πρέπει να τα καταναλώνετε βάσει της ημερομηνίας λήξης τους.

8. Αυγά

Τα αυγά μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση από σαλμονέλα αν καταναλωθούν ενώ έχουν λήξει. Συνήθως διαρκούν τρεις με πέντε εβδομάδες από την ημερομηνία συσκευασίας τους.

9. Προσυσκευασμένες Σαλάτες

Οι προσυσκευασμένες σαλάτες μπορούν να γίνουν εύκολα έδαφος για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά τους. Αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης ή λαχανικά έχουν μαυρίσει ή έχουν γίνει πιο γλοιώδη, καλύτερα πετάξτε τα.

10. Ψάρια και Θαλασσινά

Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά είναι από τις πιο ευπαθείς τροφές. Πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε μία με δύο μέρες από την αγορά τους. Αν δεν μπορούν να καταναλωθούν άμεσα, πρέπει να καταψύχονται. Μόλις μαγειρευτεί το ψάρι, διαρκεί τρεις έως τέσσερις ημέρες. Ακόμη όμως και με την τήρηση αυτών των συμβουλών να περνάτε τα ψάρια και τα θαλασσινά πάντα και από το τεστ των αισθήσεων. Εάν έχει αλλοιωθεί το χρώμα τους, εάν μυρίζουν ή εάν είναι η υφή τους δεν είναι η συνηθισμένη τότε μην τα καταναλώσετε. Η διαδικασία μαγειρέματος, όσο ενδελεχής και να είναι, δεν θα το σώσει.

11. Κονσερβοποιημένα Τρόφιμα

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να διαρκούν για χρόνια, αλλά αν οι κονσέρβες είναι σκουριασμένες, φουσκωμένες ή χτυπημένες, υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης και αλλαντίασης. Φροντίστε λοιπόν να ελέγχετε καλά τα κουτιά σας πριν τα ανοίξετε.

Καλύτερα στα σκουπίδια, παρά στο νοσοκομείο

Για να διατηρήσετε την υγεία σας και την ασφάλεια της οικογένειάς σας, είναι σημαντικό να προσέχετε τις ημερομηνίες λήξης και να ελέγχετε τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε. Αν ένα τρόφιμο έχει αλλάξει μυρωδιά, εμφάνιση ή υφή, καλύτερα να το πετάξετε παρά να ρισκάρετε την υγεία σας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Λίαμ Άϊρλαντ – Από τη «Γη της ελιάς», τσολιάς στην Προεδρική Φρουρά!

Ο Λίαμ Άϊρλαντ φοράει φουστανέλα, φάριο (το καπέλο του εύζωνα) και στέκει αγέρωχος, με το βλέμμα καρφωμένο στην ευθεία. Δεν λοξοκοιτά ποτέ.

Ελένη Μενεγάκη: Φέρνει το πιο hot fashion trend του καλοκαιριού – Τα πιο κομψά & αέρινα φορέματα!

Η Ελένη Μενεγάκη για ακόμα μία φορά αποτέλεσε το απόλυτο fashion inspo μας!

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης για τη νέα του εμφάνιση: Την πρώτη φορά που κοιτάχτηκα στον καθρέφτη αισθάνθηκα πολύ άβολα

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης για τη νέα του εμφάνιση: Την πρώτη φορά που κοιτάχτηκα στον καθρέφτη αισθάνθηκα πολύ άβολα Πυγμαλίων Δαδακαρίδης για τη νέα του εμφάνιση: Την πρώτη φορά που κοιτάχτηκα στον καθρέφτη αισθάνθηκα πολύ άβολα Εντάξει, μαλλιά είναι, έρχονται, φεύγουν, πρόσθεσε Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης μίλησε για την αλλαγή που έκανε στην εμφάνισή του, για την παράσταση

Συνηθισμένη εξέταση αίματος δείχνει αν θα πάθετε υπνική άπνοια

Τα ευρήματα νέας μελέτης για την συσχέτιση της ομοκυστεΐνης με την υπνική άπνοια. Μία συνηθισμένη εξέταση αίματος, που συνήθως χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, μπορεί να δείχνει και αν κάποιος κινδυνεύει να εκδηλώσει υπνική άπνοια. Η εξέταση μετρά το αμινοξύ ομοκυστεΐνη, τα υψηλά επίπεδα της οποίας μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη βασικών

Η Σμαράγδα Καρύδη ευχήθηκε «καλό μήνα» με κόκκινο μπικίνι στην Αίγινα

Οι διακοπές άρχισαν για τη Σμαράγδα Καρύδη. Η δημοφιλής ηθοποιός επέστρεψε από την Πορτογαλία στην αγαπημένη της Αίγινα. Η Σμαράγδα Καρύδη δεν έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις αυτόν τον καιρό και έτσι θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το καλοκαίρι στον επίγειο παράδεισό της, την Αίγινα. Σε καλοκαιρινή διάθεση η γνωστή ηθοποιός ευχήθηκε «καλό μήνα» με ανάρτησή

Η Ζόζεφιν με τον Νίνο αγκαλιά με φόντο τη θάλασσα – Η πρώτη ανάρτηση μετά την επανασύνδεση

Και πάλι μαζί φαίνεται πως είναι η Ζόζεφιν με τον Νίνο. Οι δύο τραγουδιστές είχαν χωρίσει, αλλά όλα δείχνουν πως έδωσαν άλλη μια ευκαιρία στη σχέση τους. Το βράδυ της Δευτέρας (1/7) ο Νίνο ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram που ποζάρει με την αγαπημένη του, Ζόζεφιν, με φόντο τη θάλασσα. Τη φωτογραφία αυτή έκανε repost

Μήπως βουρτσίζετε λάθος τα δόντια σας; Όσα πρέπει να κάνετε για τη στοματική σας υγεία

Όλοι έχουμε ακούσει πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τα δόντια μας καθημερινά. Κάποιοι είναι πιο σχολαστικοί και άλλοι φτάνουν σε σημείο υπερβολής. Όπως υπογραμμίζουν ειδικοί, η υπερβολή μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Το υπερβολικό βούρτσισμα μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Αμερικάνικη σαλάτα «χαβιάρι» του καουμπόι

Απευθείας από το Τέξας μια σαλάτα πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, που συνοδεύεται με τσιπς τορτίγια. Οι κονσέρβες την κάνουν ακόμα πιο εύκολη. Χρόνος: 20 λεπτά + 2 ώρες αναμονή Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά ( για 4-5 άτομα): 12 ντοματίνια κομμένα στα δυο ή 4-5 ντοματούλες από τσαμπί, κομμένες σε φετάκια 1 φρέσκο κρεμμύδι (κεφαλή)

Καραμελωμένα χοιρινά παϊδάκια

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά 2 μερίδες χοιρινά παϊδάκια κομμένα σε κομμάτια (1 κιλό) Αλάτι και πιπέρι Για τη σος 6 κ.σ. σος τεριγιάκι μπάρμπεκιου με μέλι 3 κ.σ. σόγια σος 1 κ.σ. γλυκιά σάλτσα τσίλι 2 κ.σ. μπάρμπεκιου σος ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό.

Μονομάχος: Εντυπωσιάζουν οι πρώτες φωτογραφίες από το σίκουελ

Μονομάχος: Εντυπωσιάζουν οι πρώτες φωτογραφίες από το σίκουελ Μονομάχος: Εντυπωσιάζουν οι πρώτες φωτογραφίες από το σίκουελ Πολ Μέσκαλ, Πέδρο Πασκάλ και Ντένζελ Ουάσινγκτον πρωταγωνιστούν στο επικό φιλμ του Ρίντλεϊ Σκοτ Το Vanity Fair μόλις δημοσίευσε τις πρώτες εικόνες από τον Μονομάχο 2, το επικό σίκουελ του Ρίντλεϊ Σκοτ της βραβευμένη με Όσκαρ ταινίας του 2000

Cobra Kai: Kυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ της τελευταίας σεζόν

Το πρώτο μέρος θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Ιουλίου