Ποιοι άνδρες είναι πιο ελκυστικοί για τις γυναίκες και γιατί

Date:

Ο τύπος των ανδρών, τους οποίους οι γυναίκες θεωρούν περισσότερο ελκυστικούς, αποτελεί ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο ζήτημα. Όμως ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolutionary Psychological Science, αποκαλύπτει έναν λιγότερο διερευνημένο παράγοντα της ανθρώπινης έλξης: τη σημασία της φροντίδας των παιδιών από τους άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Bos από το Institute of Education and Child Studies του Πανεπιστημίου Leiden, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες θεωρούν τους άνδρες πιο ελκυστικούς όταν αυτοί αλληλεπιδρούν με παιδιά και τα φροντίζουν.

Η θεωρία της γονικής επένδυσης

Η μελέτη εστίασε στην εξέταση της θεωρίας της γονικής επένδυσης, η οποία υποστηρίζει ότι οι γυναίκες, λόγω της μεγαλύτερης βιολογικής επένδυσης στους απογόνους (π.χ. εγκυμοσύνη και θηλασμός), τείνουν να προτιμούν συντρόφους που μπορούν να παρέχουν πόρους και προστασία και γενικά εκτιμούν τα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν εξασφάλιση καλύτερης φροντίδας για τα παιδιά.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν λοιπόν με την υπόθεση ότι οι άνδρες που επιδεικνύουν φροντίδα προς τα παιδιά θα θεωρούνται πιο ελκυστικοί.

Η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 443 γυναίκες 18 ετών και άνω. Οι συμμετέχουσες εκτέθηκαν σε δύο δοκιμασίες για να μετρηθεί η έλξη που ένιωθαν για τους άνδρες υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Στην πρώτη δοκιμασία, είδαν φωτογραφίες ανδρών που ήταν είτε μόνοι τους είτε αλληλεπιδρούσαν με ένα παιδί.

Στη δεύτερη δοκιμασία, διάβασαν υποθετικά σενάρια με δραστηριότητες ανδρών, και τα οποία περιλάμβαναν είτε συμπεριφορές φροντίδας είτε μη φροντίδας. Κάθε δοκιμασία περιλάμβανε 20 δοκιμές, και οι συμμετέχουσες βαθμολόγησαν την έλξη που ένιωσαν για τους άνδρες σε κλίμακα από 0 (καθόλου ελκυστικός) έως 100 (πολύ ελκυστικός).

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι άνδρες που εμφανίζονταν να αλληλεπιδρούν με παιδιά βαθμολογήθηκαν ως πιο ελκυστικοί από εκείνους που εμφανίζονταν μόνοι τους και μάλιστα σε σημαντικά υψηλότερο βαθμό.

Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη πιο έντονο μεταξύ των γυναικών με υψηλό ενδιαφέρον για φροντίδα ή εκείνων που είχαν ή επιθυμούσαν να αποκτήσουν παιδιά. Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρέχουν ενδείξεις ότι ακόμα και λίγες πληροφορίες σχετικά με τις πτυχές της προσωπικότητας που αφορούν τη φροντίδα επηρεάζουν το μέγεθος της έλξης. Εξάλλου, υπογραμμίζουν, αυτές οι ενδείξεις είναι θεμελιώδους σημασίας για ένα είδος, όπως ο άνθρωπος, που βασίζεται στην αμοιβαία φροντίδα για να επιβιώσει.

Όμως ο Peter Bos εξέφρασε την έκπληξή του για το πόσο ξεκάθαρο ήταν το αποτέλεσμα, καθώς περίμενε μια πιο υποσυνείδητη επίδραση.

Οπτικά ερεθίσματα και εμμηνορροϊκός κύκλος

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας ήταν επίσης ότι ενώ η δοκιμασία με τις φωτογραφίες έδειξε σαφή επίδραση του πλαισίου φροντίδας στην ελκυστικότητα, η δοκιμασία με τα υποθετικά σενάρια δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό υποδηλώνει ότι τα οπτικά ερεθίσματα της φροντίδας μπορεί να έχουν πιο άμεση επίδραση στην έλξη. 

Επιπλέον, η μελέτη βρήκε ότι ο βαθμός έλξης  των γυναικών για τους άνδρες ποικίλει ανάλογα με τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο. Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι βρίσκονταν στη φάση της ωορρηξίας βαθμολόγησαν τους άνδρες υψηλότερα σε ελκυστικότητα συνολικά, ανεξαρτήτως του πλαισίου φροντίδας.

Τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν αρκετούς ενδιαφέροντες δρόμους για περαιτέρω έρευνα. Για παράδειγμα, η διερεύνηση του πώς οι άνδρες αντιλαμβάνονται τις γυναίκες σε πλαίσιο φροντίδας και η εξέταση της επίδρασης διαφορετικών τύπων συμπεριφορών φροντίδας θα μπορούσαν να προσφέρουν βαθύτερες γνώσεις στις πολύπλοκες δυναμικές της έλξης και της επιλογής συντρόφου.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πως να ντυθείς δροσερά και με στυλ όταν έχει ζέστη

Όταν έχει πολλή ζέστη συνήθως το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να διαλέξεις ένα στιλάτο outfit. Ειδικά τέτοιες μέρες λοιπόν είναι σημαντικό να διαλέξεις έξυπνα τα ρούχα σου. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να θυσιάσεις το στυλ σου! Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ντυθείς δροσερά ακόμα κι όταν η ζέστη είναι ανυπόφορη.

«Έγινες πατέρας;» – Ο Σπύρος Σούλης βγήκε βόλτα με καρότσι και καπέλο που γράφει «Dad»

Ο Σπύρος Σούλης έκανε μια ανάρτηση στο Instagram, όπου τον βλέπουμε σε φωτογραφίες να φοράει ένα καπέλο που γράφει «Dad» (πατέρας) και να κάνει βόλτα στους δρόμους της Νέας Υόρκης με ένα καρότσι. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι διαδικτυακοί του φίλοι τον ρώτησαν αν έγινε πατέρας. Από την πλευρά του, εκείνος έχει απαντήσει ευγενικά σε σχεδόν

H Νόρα Βαλσάμη μέσα από το νοσοκομείο: Είχα ένα πέσιμο και έσπασα ένα κοκαλάκι, πονάω πολύ

Σε νοσοκομείο της Σύρου βρίσκεται η Νόρα Βαλσάμη, καθώς πρόκειται να χειρουργηθεί στη μέση της. Η ηθοποιός μίλησε στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1 μέσα από το νοσοκομείο λίγο πριν χειρουργηθεί. Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Θανάσης Βάγιος, η Νόρα Βαλσάμη είναι ιδιαίτερα καταβεβλημένη και ταλαιπωρημένη. «Ναι είχα ένα πέσιμο και έσπασα ένα κοκαλάκι. Πολύ πονάω. Είμαι μέσα στο

4 Καλοκαιρινά λινά σύνολα για να φοράς από το πρωί μέχρι το βράδυ

Η σεζόν του καλοκαιριού έχει φθάσει και σίγουρα και εσύ ενδιαφέρεσαι για το πως θα παραμείνεις δροσερή και άνετη όταν η θερμοκρασία φθάνει το κόκκινο! Μην ανησυχείς, είμαι εδώ για εσένα! Ήξερες ότι το λινό ύφασμα είναι ιδανικό για την παραπάνω περίσταση; Κι όμως! Με λινά ρούχα μπορείς να παραμείνεις δροσερή και άνετη σε όλο

Μόνο από τα φαρμακεία θα πωλούνται πλέον τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Αυστραλία

Θα απαιτείται ιατρική συνταγή για υψηλές συγκεντρώσεις νικοτίνης. Γίνονται φαρμακευτικές οι συσκευασίες τους. Ως θεραπευτικά προϊόντα αντιμετωπίζονται πλέον στην Αυστραλία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, με αποτέλεσμα να διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία για να βοηθούν όσους θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα ή να διαχειριστούν την εξάρτησή τους από τη νικοτίνη. Αυτό αναφέρει στην ιστοσελίδα του το

Μάκης Παντζόπουλος: Οι νέες μαγικές εικόνες από το Όναρ & τα σχόλια της Μενεγάκη & της μητέρας του

Ο Μάκης Παντζόπουλος δημοσίευσε δυο υπέροχες φωτογραφίες από την ξενοδοχειακή του επιχείρηση στα Άχλα της Άνδρου και από τους πρώτους που έσπευσαν να σχολιάσουν τις σπάνιες αναρτήσεις του στο Instagram  ήταν η γυναίκα του, Ελένη Μενεγάκη και η μητέρα του Λιλίκα Μαντζίκα Παντζοπούλου. Η παρουσιάστρια με τον σύζυγό της έχουν φτιάξει ένα όμορφο παράδεισο που

Μαρία Κορινθίου: Δεν χρωστάω τη ζωή μου σε κανέναν

Τα θετικά και τα αρνητικά της δουλειά της, απαρίθμησε η Μαρία Κορινθίου κάνοντας τον απολογισμό της.

Εβελίνα Νικόλιζα: Αποχωρεί από την εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού – Κλείνει ένας κύκλος, είπε

Η Εβελίνα Νικόλιζα αποχωρεί από την εκπομπή «Καλύτερα Δεν Γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού μετά από τρεις τηλεοπτικές σεζόν. Μιλώντας στην κάμερα του «Breakfast@Star», εξήγησε τους λόγους που δεν θα βρίσκεται στην τηλεοπτική παρέα του «Καλύτερα Δεν Γίνεται» την ερχόμενη χρονιά και τι σχεδιάζει για το μέλλον. Αρχικά, η είδηση έγινε γνωστή από τον συνεργάτη της

Μαρίνα Σάττι για τη συναυλία της: Τέσσερις μέρες προσπαθώ να συνειδητοποιήσω τι έγινε

Φαίνεται ότι τα όνειρα έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα, έγραψε στα social media

Γιώργος Καπουτζίδης: “Δεν είμαστε ζευγάρι με τον Φώτη Σεργουλόπουλο”

Γιώργος Καπουτζίδης: «Δεν είμαστε ζευγάρι με τον Φώτη Σεργουλόπουλο» Φώτης Σεργουλόπουλος: "Όχι, όχι, ποτέ. Όχι, όχι, όχι. Δεν είμαστε ζευγάρι και δεν θα γίνουμε ποτέ ζευγάρι". Ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Europride στη Θεσσαλονίκη, απάντησαν και σε μια προσωπική ερώτηση. Οι δυο παρουσιαστές, έδωσαν την απάντησή τους

Πάτρα – Πατέρας 15χρονου: “Η φύση του φταίει, εγώ είμαι έξω και απολαμβάνω το μπανάκι μου στην θάλασσα… είμαι άντρας με ήθος και τιμή”

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πάτρας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την διερεύνηση του περιστατικού ξυλοδαρμού του 15χρονου από τον ίδιο του τον πατέρα στην Πάτρα.

Η ξεχωριστή στιγμή σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ και το τραγούδι που ερμήνευσε για πρώτη φορά ζωντανά

Η Τέιλορ Σουίφτ αφιέρωσε στη Στίβι Νικς το τραγούδι «Clara Bow» που ερμήνευσε για πρώτη φορά στη συναυλία της χθες το βράδυ, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας από τις τρεις συναυλίες της στο στάδιο Aviva στο Δουβλίνο, η Σουίφτ ερμήνευσε για πρώτη φορά ζωντανά το τραγούδι από το άλμπουμ «The Tortured