Πόσος χρόνος γυμναστικής χρειάζεται για να δείτε αποτελέσματα

Date:

Η γυμναστική είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, την υγεία και τη διάθεσή μας. Ωστόσο, ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που απασχολούν όσους ξεκινούν να ασκούνται είναι το πόσος χρόνος χρειάζεται για να δουν πραγματικά αποτελέσματα.

Η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι στόχοι, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και η συνέπεια στην άσκηση.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Health, έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που δεν ήταν ενεργά παλαιότερα μπορούν να δουν βελτίωση στην καρδιαγγειακή τους ικανότητα και να αποκτήσουν μυϊκή μάζα μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Ωστόσο, η σημαντική απώλεια λίπους μπορεί να χρειαστεί έως και τέσσερις μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπάρχουν και κάποια σημάδια βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, της διάθεσης και της πνευματικής διαύγειας.  

Χρόνος και αποτελέσματα

Όπως αναφέρει το Health, μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις ή και τέσσερις μήνες για να δείτε σημαντικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή ικανότητα, την αύξηση της μυϊκής μάζας και την απώλεια βάρους, ανάλογα πάντα με τους στόχους σας και το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης.

Μελέτη του 2018 διαπίστωσε πως ορισμένα άτομα θα μπορούσαν να δουν βελτίωση στην αερόβια ικανότητα και τη μυϊκή του μάζα, ακόμη και σε μόλις δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Από την άλλη, οι ερευνητές σημείωσαν πως η γενετική, η σύνθεση των μυϊκών ινών και η ποιότητα της προπόνησης επηρεάζουν εάν είστε ήδη σε καλή φυσική κατάσταση. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να δείτε βελτιώσεις μέσα σε οκτώ έως δώδεκα εβδομάδες.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν η αερόβια άσκηση να είναι τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή 30 λεπτά την ημέρα. Η προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη κλπ), που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, συστήνεται δύο ημέρες την εβδομάδα.

Απώλεια βάρους

Ο χρόνος που χρειάζεται για να χάσετε βάρος από την άσκηση εξαρτάται από τη συχνότητα της άσκησης και τη διατροφή σας. Πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε για να χάσετε βάρος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αερόβια άσκηση για περισσότερα από τα ελάχιστα συνιστώμενα 150 λεπτά την εβδομάδα είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 βρήκε ότι η άσκηση από μόνη της οδήγησε σε απώλεια βάρους περίπου 7% μετά από περίπου τέσσερις μήνες μεταξύ υπέρβαρων ανδρών και γυναικών. Οι συμμετέχοντες εκτελούσαν επτά έως οκτώ ώρες ασκήσεις cardio εβδομαδιαίως.

Σημάδια ότι βελτιώνεται η φυσική σας κατάσταση

1. Βελτιωμένη πνευματική διαύγεια

Η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να αποτρέψει νευρολογικές ασθένειες. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές δομικές και χημικές αλλαγές συμβαίνουν στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο όγκος της φαιάς ουσίας αυξάνεται, βελτιώνοντας τη λειτουργία των συναισθημάτων, της μνήμης και των κινήσεων.

2. Αίσθημα ξεκούρασης

Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση γενικά βοηθά να κοιμάστε καλύτερα. Υπάρχουν διφορούμενα αποτελέσματα σχετικά με τον καλύτερο τύπο και χρόνο της γυμναστικής, αλλά οποιαδήποτε άσκηση, από αερόβια μέχρι προπόνηση αντίστασης και γιόγκα, έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

3. Νιώθετε πιο δυνατοί

Η αερόβια άσκηση ενισχύει την καρδιά και τους πνεύμονες. Παρακολουθήστε τον καρδιακό σας ρυθμό σε ηρεμία (RHR) και την ανάκτηση του καρδιακού ρυθμού (HRR), δηλαδή τη διαφορά μεταξύ του μέγιστου καρδιακού παλμού σας κατά τη διάρκεια της άσκησης και του καρδιακού σας παλμού αμέσως μετά τη διακοπή, για να δείτε εάν η καρδιά και οι πνεύμονές σας γίνονται πιο ισχυροί.

Η καρδιά σας συνήθως δεν χρειάζεται να δουλεύει τόσο σκληρά σε κατάσταση ηρεμίας, έτσι ένας φυσιολογικός RHR είναι 60 έως 100 παλμοί ανά λεπτό.

4. Τα ρούχα σας ταιριάζουν διαφορετικά

Το σχήμα του σώματός σας μπορεί να αλλάξει λόγω της απώλειας λίπους και της αύξησης της μυϊκής μάζας καθώς βελτιώνεται η φυσική σας κατάσταση. Συγκεντρωθείτε στο πώς αισθάνεστε τα ρούχα σας παρά στον αριθμό που - η ζυγαριά.

5. Βελτιωμένη διάθεση

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της διάθεσης και της ψυχικής υγείας. Άτομα με χαμηλά ή μέτρια επίπεδα φυσικής κατάστασης είχαν 47% και 23% μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχικών προβλημάτων σε σύγκριση με άτομα με υψηλή φυσική κατάσταση. Αυτά τα οφέλη ενισχύονται με περισσότερη άσκηση. Τόσο η αερόβια όσο και η προπόνηση με αντιστάσεις έχει αποδειχθεί πως έχουν θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Συμβουλές για τη… ζυγαριά

Ο αριθμός στη ζυγαριά δεν καθορίζει το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, αλλά μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της προόδου. Να ζυγίζεστε μόνο μία φορά την εβδομάδα και να επικεντρώνεστε σε άλλες πτυχές της υγείας σας.

Αναλογιστείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα: Πώς αισθάνεστε όταν ανεβαίνετε στη ζυγαριά; Η συχνή ζύγιση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και να προωθήσει διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές και σκέψεις. Μην ζυγίζεστε συχνά αν αυτό επηρεάζει την ψυχική σας υγεία. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε σε άλλες πτυχές της υγείας σας που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και σας κινητοποιούν.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βασίλης Καρράς: Όταν σχεδιάστηκε η περιβόητη απαγωγή του – «Βγήκαν 5-6 πιστόλια»

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από κοντά μας πριν από 7 μήνες περίπου και συνεχώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας ιστορίες από τη ζωή του.  Ο Θάνος Κανούσης, ο οποίος έγραψε τη βιογραφία του Βασίλη Καρρά είχε μιλήσει στην κάμερα του Happy Day και ανάμεσα σε άλλα είχε μιλήσει για την περιβόητη απαγωγή του άρχοντα της

Άννα Σταθάκη – Στο σπίτι του επέστρεψε ο Δημήτρης Σταρόβας: «Καταβάλλει προσπάθεια για να μιλήσει»

Στο σπίτι του επέστρεψε ο Δημήτρης Σταρόβας όπως αποκάλυψε η Άννα Σταθάκη. Ο γνωστός καλλιτέχνης βρέθηκε σε κέντρο αποκατάστασης μετά την περιπέτεια που είχε με την υγεία του. Η Άννα Σταθάκη που βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του μίλησε στο «Καλύτερα δε Γίνεται» και όπως τόνισε Δημήτρης θα αποφύγει τις δηλώσεις και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις αφού πάνω από

Δημήτρης Σταρόβας: «Καταβάλλει προσπάθεια για να μιλήσει – Λίγη υπομονή και θα επανέλθει», λέει η σύντροφός του

Για την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος πλέον αναρρώνει στο σπίτι του μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, μίλησε η σύντροφός του,  Άννα Σταμάτη. Η Άννα Σταμάτη, η οποία από την πρώτη στιγμή της περιπέτειας του συντρόφου της, Δημήτρη Σταρόβα βρίσκεται στο πλευρό του αναφέρθηκε στην πορεία της υγείας του, στη σημερινή

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: H συνάντηση Βασάλου – Μόργκαν & τα κλειδιά που δεν της επέστρεψε ακόμα

Στη γνωριμία του Κωνσταντίνου Βασάλου με τον Γρηγόρη Μόργκαν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Ευρυδίκη Βαλαβάνη μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής Χαμογέλα και πάλι. Με αφορμή την πρόσφατη φάρσα που της είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Βασάλος, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν τελικά της επέστρεψε τα κλειδιά του σπιτιού της. Η ίδια ανέφερε πως ο πρώην σύντροφός

Φαίη Σκορδά: Οι ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο και το γλέντι με τον Μαζωνάκη!

Στη Μύκονο βρέθηκε για ολιγοήμερες διακοπές η Φαίη Σκορδά κάνοντας ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Η παρουσιάστρια της εκπομπής Fay’s Time εντοπίστηκε από την κάμερα του Mykonos Live TV να περπατά στα σοκάκια συνοδευόμενη από έναν μεσήλικο άνδρα και ένα φιλικό ζευγάρι. Γκαγκάκη: Η Σκορδά αδικείται.. Η Μαλέσκου με εντυπωσίασε... Γιατί να δουλέψει

Λιούις Καπάλντι: Σπάνια εμφάνιση έναν χρόνο αφότου ανακοίνωσε ότι κάνει διάλειμμα για λόγους υγείας

Ο 27χρονος τραγουδιστής, στο Φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι πέρσι, είχε δηλώσει ότι θα αποσυρθεί για κάποιον καιρό από τη δημοσιότητα λόγω της μάχης του με το Σύνδρομο Tourette

Δημήτρης Σταρόβας: Καταβάλλει προσπάθεια για να μιλήσει, είπε η σύντροφός του

Λίγη υπομονή και θα επανέλθει να σας τα πει όλα, πρόσθεσε η Άννα Σταθάκη

Κώστας Τσουρός: «Θα δείτε το επόμενο Σάββατο αν έχω επαφές με την Ελεονώρα Μελέτη ή όχι»

Στην εκπομπή «I Love Σου Κου» και τον Αλέξανδρο Ρούτα έκανε δηλώσεις ο Κώστας Τσουρός. Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής απάντησε...

Απόστολος Λύτρας: Στο «φως» η γνωμάτευση του γιατρού που εξέτασε τη Σοφία Πολυζωγοπούλου

Απόστολος Λύτρας: Στο «φως» η γνωμάτευση του γιατρού που εξέτασε τη Σοφία Πολυζωγοπούλου Κυριακή, 30.6.2024, 11:14 Zappit@ZAPPIT_ Δείτε όλα όσα αναφέρονται στη γνωμάτευση του γιατρού. Ο Απόστολος Λύτρας, κατά παραδοχή του, ξυλοκόπησε τη σύζυγό του, Σοφία Πολυζωγοπούλου και την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού. Σήμερα, το Mega και η εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι»

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι

Tο πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας ογκολογικών ασθενών «ΟΙΚΟΘΕΝ»,ξεκίνησε τη λειτουργεία του και στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά». Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, έλαβαν τη θεραπεία τους στο σπίτι τους οι δύο πρώτοι ογκολογικοί ασθενείς. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Νοσοκομείου ο κ. Πέτρος, ασθενής της αιματολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Μεταξά, ήταν ο πρώτος ασθενής που έλαβε τη

Μπέττυ Μαγγίρα: «Υπάρχει πικρία, εγώ κρατήθηκα και δεν έκλαψα» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά το τέλος του «I Love ΣουΚου»

Τις πρώτες τους δηλώσεις, μετά το τέλος του “I Love ΣουΚου” έκαναν η Μπέττυ Μαγγίρα και οι συνεργάτες της, στους δημοσιογράφους που τους περίμεναν έξω από το στούντιο. Η παρουσιάστρια τόνισε πως υπάρχει πικρία, αλλά κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή. «Αυτοί πλάνταξαν στο κλάμα, εγώ κρατήθηκα. Ο τίτλος που θα έβαζα στη φετινή σεζόν είναι… αριστούργημα!

Ντάνιελ Νούρκα: «Δεν μου νοίκιαζαν σπίτι στην Αθήνα λόγω της αλβανικής καταγωγής μου»

Καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Γεια σου» ήταν σήμερα ο Ντάνιελ Νούρκα. Ο ηθοποιός και νικητής του Survivor μίλησε και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, όταν λόγω της αλβανικής καταγωγής του δεν του νοίκιαζαν σπίτι. «Όταν ήρθα στην Αθήνα δεν δυσκολεύτηκα να βρω σπίτι, γιατί έμενα με έναν κολλητό μου. Στη μετάβαση μετά, γιατί το “σπάσαμε”