Το ένα και μοναδικό πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις ξυπνήσετε, σύμφωνα με νευροεπιστήμονα

Date:

Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι συμβουλές για την υγεία και την ευεξία αφθονούν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλες σωστές και αποτελεσματικές. Αυτές που ξεχωρίζουν είναι σίγουρα όσες προέρχονται από εγκεκριμένους και αναγνωρισμένους επιστήμονες.

Ο Andrew Huberman είναι νευροεπιστήμονας και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ. Παρουσιάζει επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή podcast στην πλατφόρμα της Apple, το «Huberman Lab», το οποίο έχει κυκλοφορήσει περισσότερα από 220 επεισόδια για θέματα νευροεπιστήμης, ανθρώπινης συμπεριφοράς και υγείας.

Πρόσφατα ο Andrew Huberman βρέθηκε καλεσμένος στην πασίγνωστη εκπομπή του Jimmy Fallon, «The Tonight Show», όπου μίλησε για μια σειρά από θέματα και αποκάλυψε τη μοναδική και καλύτερη κίνηση που πρέπει όλοι να κάνουμε μόλις ξυπνάμε, ώστε να ενεργοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον οργανισμό μας και να αξιοποιήσουμε την ημέρα που ξεκινάει.

Η καλύτερη κίνηση για το πρωινό σας

Σύμφωνα με τον Andrew Huberman, η καλύτερη πρακτική που πρέπει να ακολουθήσετε μόλις ξυπνήσετε είναι να εκτεθείτε σε έντονο φως, κατά προτίμηση ηλιακό φως, για περίπου 5 έως 15 λεπτά.

«Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται με τον ύπνο και το πρωινό ξύπνημα», είπε ο Huberman και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η καλύτερη κίνηση όχι μόνο για την ποιότητα του ύπνου αλλά εν γένει για την ψυχική και σωματική υγεία». «Λάβετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά το ξύπνημα, έντονο φως».

Δεν χρειάζεται ενέργεια, δεν χρειάζεται καφεΐνη, ενυδάτωση ή βιταμίνες. Είναι τόσο απλή κίνηση, αλλά εξαιρετικά ωφέλιμη και η απάντηση, όπως σημειώνει ο Huberman, βρίσκεται στην βιολογία.

Όταν το φως χτυπά τα μάτια σας – ενώ ο ήλιος είναι ακόμα χαμηλά στον ουρανό ή ακόμη και σε μια συννεφιασμένη μέρα – ενεργοποιείται ένα σύνολο νευρώνων. Αυτοί οι νευρώνες, τα ενδογενώς φωτοευαίσθητα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς με μελανοψίνη, στέλνουν ένα άμεσο σήμα στον εγκέφαλο για να τεθεί σε εγρήγορση και να θέσει στην ίδια κατάσταση ολόκληρο το σώμα.

Ρυθμίζοντας το «βιολογικό χρονόμετρο»

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται καλύτερη διάθεση και εστίαση. Επιπλέον, αυτή η απλή πράξη ρυθμίζει ένα «βιολογικό χρονόμετρο» ώστε να νιώσετε υπνηλία σε περίπου 16 ώρες. Το αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας, όταν το χρονόμετρο μηδενίσει, είναι πως θα κοιμηθείτε πιο εύκολα, απολαμβάνοντας έναν ποιοτικότερο και πιο βαθύ ύπνο.

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε όταν ξαπλώνετε, αυτή μπορεί να είναι μια συμβουλή που αξίζει να δοκιμάσετε. Αυτό που την ξεχωρίζει από πολλές άλλες μεθόδους είναι η απλότητα της εφαρμογής της και ότι δεν απαιτεί χρόνο: Την εφαρμόζετε σην αρχή της ημέρας, μόλις ξυπνήσετε.

«Αυτό είναι το θεμέλιο», λέει ο Andrew Huberman. Όλα έχουν να κάνουν με τον κιρκάδιο ρυθμό, τη βιολογική περιοδική διαδικασία που ρυθμίζει μια σειρά από κρίσιμες λειτουργίες του οργανισμού βάσει ενός 24ωρου και της εναλλαγής, ημέρας με νύχτα. Από αυτόν καθορίζονται οι συμπεριφορικές και ψυχολογικές αλλαγές σε ένα περιβάλλον που διαμορφώνεται από την 24ωρη περιστροφή του πλανήτη μας γύρω από τον ήλιο.

Ακολουθώντας αυτήν την απλή συμβουλή του Huberman, μπορείτε να βελτιώσετε την καθημερινή σας διάθεση και την ποιότητα του ύπνου σας, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική σας υγεία και ευεξία.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Φέι Ντάναγουεϊ: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του Faye, του ντοκιμαντέρ για την ηθοποιό

Φέι Ντάναγουεϊ: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ του Faye, του ντοκιμαντέρ για την ηθοποιό Θα είναι διαθέσιμο από τις 13 Ιουλίου στο MAX Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Φέι Ντάναγουεϊ, αφηγείται σε πρώτο πλάνο τους θριάμβους και τις προκλήσεις μιας λαμπρήςχολιγουντιανής καριέρας που εκτείνεται σε πέντε δεκαετίες, στο πρώτο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για εκείνη με τίτλο «Faye».

Ριάνα: Ραπάρει και ο ASAP Rocky την κοιτάει σιωπηλά σε χιουμοριστικό βίντεο

Ριάνα: Ραπάρει και ο ASAP Rocky την κοιτάει σιωπηλά σε χιουμοριστικό βίντεο Η σούπερ σταρ και ο σύντροφός της σε μια σπάνια προσωπική στιγμή Η Ριάνα ανέβασε ένα χιουμοριστικό βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η 36χρονη σούπερ σταρ, που σπάνια μοιράζεται στιγμές από την προσωπική της ζωή, ανάρτησε ένα κλιπ στο οποίο ραπάρει

Χρήστος Βαλαβανίδης: «Έχω ζήσει ανταγωνισμό σε μορφή μπούλινγκ – Αν η αναπνοή σου είχε κάτι ιδιαίτερο σε έτρωγε η μαρμάγκα »

Συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Γεια Σου» παραχώρησε ο Χρήστος Βαλαβανίδης. Τον σπουδαίο ηθοποιό συνάντησε ο δημοσιογράφος Ισίδωρος Φίκαρης και μεταξύ άλλων συζήτησαν για τις δυσκολίες στον χώρο της υποκριτικής, τις αλλαγές που έφερε το #metoo, ενώ θυμάται το δικό του ξεκίνημα στην τηλεόραση στο πλευρό του Λάμπρου Κωνσταντάρα. «Έχω ζήσει ανταγωνισμό σε πολύ κακή μορφή

Αγγελική Ηλιάδη: «Άρχισα να φωνάζω, τον έγδαρα στο πρόσωπο και κατάφερα να φύγω»

Στην κάμερα της εκπομπής Ακόμα δεν είδες τίποτα και στην Ελένη Μουστάκη μίλησε  η Αγγελική Ηλιάδη το μεσημέρι του Σαββάτου 29/6.

Ρούλα Κορομηλά: Ξανά μπροστά στο δημαρχείο της Σύρου 26 χρόνια μετά την τελευταία εκπομπή στο νησί

Στην αγαπημένη της Σύρο βρέθηκε πρόσφατα η Ρούλα Κορομηλά και μάλιστα επισκέφτηκε και το δημαρχείο του νησιού που για πολλά χρόνια έκανε την τελευταία εκπομπή της σεζόν με το Μπράβο. Η μεγάλη παραγωγή που είχε τον τίτλο Μια βραδιά κάτω από τα αστέρια ήταν μία ακόμη σημαντική επιτυχία για την παρουσιάστρια. Πριν από μερικούς μήνες

Δημήτρης Γκοτσόπουλος: Μπορεί να μην μου έμαθαν να αγαπώ τον εαυτό μου όπως θα έπρεπε

Δημήτρης Γκοτσόπουλος: Μπορεί να μην μου έμαθαν να αγαπώ τον εαυτό μου όπως θα έπρεπε Δημήτρης Γκοτσόπουλος: Μπορεί να μην μου έμαθαν να αγαπώ τον εαυτό μου όπως θα έπρεπε Εννοώ με το να τον φροντίζω, ανέφερε ο ηθοποιός Ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος μίλησε για τη νέα θεατρική παράσταση, στην οποία συμμετέχει, το επάγγελμα που σκεφτόταν

Χρήστος Βαλαβανίδης: “Ο Γιάννης Μπέζος δεν είναι τέτοιας κατηγορίας ηθοποιός”

Χρήστος Βαλαβανίδης: «Ο Γιάννης Μπέζος δεν είναι τέτοιας κατηγορίας ηθοποιός» Σάββατο, 29.6.2024, 23:58 Zappit@ZAPPIT_ "Περιμένω στην άκρη να δω το πτώμα του εχθρού μου να περνάει". Συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Γεια Σου» παραχώρησε ο Χρήστος Βαλαβανίδης. Τον σπουδαίο ηθοποιό συνάντησε ο δημοσιογράφος Ισίδωρος Φίκαρης και μεταξύ άλλων συζήτησαν για τις δυσκολίες στον χώρο της

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη παρέλαση στο Europride 2024 με κεντρικό σύνθημα “Επιμονή – Πρόοδος

Europride 2024: Το παρών στη διοργάνωση έδωσαν ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Αγγελούδης, καθώς και ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Τζωρτζ Τσούνης.

Ελένη Φουρέιρα: Έρχεται το νέο μέλος της οικογένειάς της – Η εγκυμοσύνη και το φύλο του μωρού!

Το νέο μέλος στην οικογένεια της Ελένης Φουρέιρα έρχεται και αυτό γιατί ο αδελφός της, Γιώργος θα γίνει πατέρας όπως αποκάλυψε η ίδια μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.  Το ζευγάρι έκανε την αποκάλυψη το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουνίου και μάλιστα διοργάνωσε gender reveal party για τη μεγάλη ανακοίνωση όσον αφορά το

Πάρης Αλεξάνδρου: Στη Σύρο με την Τούνη και οι αγκαλιές με τον μπαμπά του

Στη Σύρο βρίσκονται οικογενειακώς η Ιωάννα Τούνη, ο Δημήτρης Αλεξάνδρου και ο γιος τους Πάρης. Με αφορμή το φεστιβάλ μπάσκετ που διεξάγεται στο νησί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου, στην πλατεία Μιαούλη, βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν τους αγώνες αλλά και για να συμμετέχει σε αυτούς ο Δημήτρης Αλεξάνδρου. Όπως ήταν φυσικό, η

Κατερίνα Δαλάκα: Μέσα στο Survivor δεν υπήρξε κάποιο φλερτ

Κατερίνα Δαλάκα: Μέσα στο Survivor δεν υπήρξε κάποιο φλερτ Με τον Σάββα ήμασταν πάρα πολύ κοντά και με τον Αλέξη, την Όλγα και με την Ασημίνα φυσικά, ανέφερε Λίγες ημέρες αφότου ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος του «Survivor», με την Κατερίνα Δαλάκα να τερματίζει στην 3η θέση, τον Φάνη Μπολέτση στη 2η και τον Ντάνιελ Νούρκα