Προσοχή: Κοινό γλυκαντικό συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Date:

Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερες μελέτες έχουν εντοπίσει πιθανούς κινδύνους για την υγεία από ορισμένα εξ αυτών και πέρυσι η δημόσια διαμάχη εντάθηκε όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την ασπαρτάμη, ένα από τα πιο δημοφιλή τεχνητά γλυκαντικά, ως πιθανό καρκινογόνο παράγοντα.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal επισημαίνει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ ενός άλλου διαδεδομένου τεχνητού γλυκαντικού με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Ο λόγος για την ξυλιτόλη, η οποία είναι εξίσου γλυκιά με τη ζάχαρη αλλά με λιγότερες από τις μισές θερμίδες. Πρόκειται για ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όπως τσίχλες και οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, σιρόπια για τον βήχα και μασώμενες βιταμίνες.

Συχνά προστίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε καραμέλες, αρτοσκευάσματα, μείγματα κέικ, σάλτσες μπάρμπεκιου και κέτσαπ, φυστικοβούτυρο, πουτίγκες, σιρόπια για γλυκά και πολλά άλλα.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 1.100 δείγματα αίματος από άτομα που αξιολογούνταν για καρδιακές παθήσεις, καθώς και άλλα δείγματα αίματος από περισσότερα από 2.100 άτομα που ενδέχεται να είχαν επίσης υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Βρέθηκε ότι διάφορα αλκοολικά σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένης της ξυλιτόλης, φαίνεται να έχουν αρνητική επίδραση στη καρδιαγγειακή λειτουργία. Μάλιστα, η υψηλότερη κατανάλωση ξυλιτόλης συνδέθηκε με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου.

Οι επιστήμονες προχώρησαν σε περαιτέρω δοκιμές με υγιείς εθελοντές, στους οποίους δόθηκε ένα τυπικό ρόφημα με ξυλιτόλη για να δουν πόσο θα αυξηθούν τα επίπεδα στο αίμα τους. «Τα επίπεδα χιλιαπλασιάστηκαν», ανέφερε έκπληκτος  ο επικεφαλής ερευνητής Stanley Hazen στο CNN.

«Όταν τρώτε ζάχαρη, τα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να αυξηθούν κατά 10% ή 20%, αλλά δεν χιλιαπλασιάζονται» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η ανθρωπότητα δεν έχει βιώσει επίπεδα ξυλιτόλης τόσο υψηλά, εκτός από τις τελευταίες δεκαετίες που άρχισε να καταναλώνει τεχνητά γλυκαντικά ως υποκατάστατα ζάχαρης».

Η ξυλιτόλη βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως φράουλες, βατόμουρα, μαρούλι, σπανάκι, κουνουπίδι, μελιτζάνες και μανιτάρια, αλλά οι ποσότητες της που βρίσκονται φυσικά σε αυτά τα τρόφιμα είναι αμελητέες.

«Αν κάνετε τον υπολογισμό, κυριολεκτικά χρειάζεται ένας τόνος φρούτων για να ισοδυναμεί με ένα μπισκότο για τον διαβήτη που μπορεί να έχει περίπου εννέα γραμμάρια ξυλιτόλης», εξήγησε ο Hazen. «Είναι σαν να τρώτε αλάτι στο επίπεδο μιας αλατόπετρας».

Τα ευρήματα αυτά συμβαδίζουν με παλαιότερες μελέτες που επισημαίνουν τους κινδύνους για την υγεία από τα τεχνητά γλυκαντικά. Για παράδειγμα, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2023 από την ίδια επιστημονική ομάδα διαπίστωσε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της ερυθριτόλης, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως η στέβια και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Μελέτη του 2021 επίσης υπέδειξε κάποιες αρνητικές επιπτώσεις από την ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται συχνά σε αναψυκτικά διαίτης και ακόμα και σε προϊόντα όπως τα δημητριακά και το γιαούρτι.

Όπως φαίνεται από τις παραπάνω μελέτες, η χρήση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας, τους οποίους δεν έχουμε ακόμα πλήρως αντιληφθεί. Η ξυλιτόλη, όπως και άλλα γλυκαντικά, μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, αλλά τα πρόσφατα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και μετρημένη χρήση.

Ενώ τα γλυκαντικά αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά προϊόντα της καθημερινότητάς μας, είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε και να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας. Τελικά, η υγεία μας εξαρτάται από τη γνώση και την προσεκτική διαχείριση των διατροφικών μας συνηθειών.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αγγελική Ηλιάδη: «Άρχισα να φωνάζω, τον έγδαρα στο πρόσωπο και κατάφερα να φύγω»

Στην κάμερα της εκπομπής Ακόμα δεν είδες τίποτα και στην Ελένη Μουστάκη μίλησε  η Αγγελική Ηλιάδη το μεσημέρι του Σαββάτου 29/6.

Ρούλα Κορομηλά: Ξανά μπροστά στο δημαρχείο της Σύρου 26 χρόνια μετά την τελευταία εκπομπή στο νησί

Στην αγαπημένη της Σύρο βρέθηκε πρόσφατα η Ρούλα Κορομηλά και μάλιστα επισκέφτηκε και το δημαρχείο του νησιού που για πολλά χρόνια έκανε την τελευταία εκπομπή της σεζόν με το Μπράβο. Η μεγάλη παραγωγή που είχε τον τίτλο Μια βραδιά κάτω από τα αστέρια ήταν μία ακόμη σημαντική επιτυχία για την παρουσιάστρια. Πριν από μερικούς μήνες

Δημήτρης Γκοτσόπουλος: Μπορεί να μην μου έμαθαν να αγαπώ τον εαυτό μου όπως θα έπρεπε

Δημήτρης Γκοτσόπουλος: Μπορεί να μην μου έμαθαν να αγαπώ τον εαυτό μου όπως θα έπρεπε Δημήτρης Γκοτσόπουλος: Μπορεί να μην μου έμαθαν να αγαπώ τον εαυτό μου όπως θα έπρεπε Εννοώ με το να τον φροντίζω, ανέφερε ο ηθοποιός Ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος μίλησε για τη νέα θεατρική παράσταση, στην οποία συμμετέχει, το επάγγελμα που σκεφτόταν

Χρήστος Βαλαβανίδης: “Ο Γιάννης Μπέζος δεν είναι τέτοιας κατηγορίας ηθοποιός”

Χρήστος Βαλαβανίδης: «Ο Γιάννης Μπέζος δεν είναι τέτοιας κατηγορίας ηθοποιός» Σάββατο, 29.6.2024, 23:58 Zappit@ZAPPIT_ "Περιμένω στην άκρη να δω το πτώμα του εχθρού μου να περνάει". Συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Γεια Σου» παραχώρησε ο Χρήστος Βαλαβανίδης. Τον σπουδαίο ηθοποιό συνάντησε ο δημοσιογράφος Ισίδωρος Φίκαρης και μεταξύ άλλων συζήτησαν για τις δυσκολίες στον χώρο της

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη παρέλαση στο Europride 2024 με κεντρικό σύνθημα “Επιμονή – Πρόοδος

Europride 2024: Το παρών στη διοργάνωση έδωσαν ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Αγγελούδης, καθώς και ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Τζωρτζ Τσούνης.

Ελένη Φουρέιρα: Έρχεται το νέο μέλος της οικογένειάς της – Η εγκυμοσύνη και το φύλο του μωρού!

Το νέο μέλος στην οικογένεια της Ελένης Φουρέιρα έρχεται και αυτό γιατί ο αδελφός της, Γιώργος θα γίνει πατέρας όπως αποκάλυψε η ίδια μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.  Το ζευγάρι έκανε την αποκάλυψη το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουνίου και μάλιστα διοργάνωσε gender reveal party για τη μεγάλη ανακοίνωση όσον αφορά το

Πάρης Αλεξάνδρου: Στη Σύρο με την Τούνη και οι αγκαλιές με τον μπαμπά του

Στη Σύρο βρίσκονται οικογενειακώς η Ιωάννα Τούνη, ο Δημήτρης Αλεξάνδρου και ο γιος τους Πάρης. Με αφορμή το φεστιβάλ μπάσκετ που διεξάγεται στο νησί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου, στην πλατεία Μιαούλη, βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν τους αγώνες αλλά και για να συμμετέχει σε αυτούς ο Δημήτρης Αλεξάνδρου. Όπως ήταν φυσικό, η

Κατερίνα Δαλάκα: Μέσα στο Survivor δεν υπήρξε κάποιο φλερτ

Κατερίνα Δαλάκα: Μέσα στο Survivor δεν υπήρξε κάποιο φλερτ Με τον Σάββα ήμασταν πάρα πολύ κοντά και με τον Αλέξη, την Όλγα και με την Ασημίνα φυσικά, ανέφερε Λίγες ημέρες αφότου ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος του «Survivor», με την Κατερίνα Δαλάκα να τερματίζει στην 3η θέση, τον Φάνη Μπολέτση στη 2η και τον Ντάνιελ Νούρκα

Έλον Μασκ: Η μητέρα του εξερευνά την Πλάκα

Έλον Μασκ: Η μητέρα του εξερευνά την Πλάκα Έλον Μασκ: Η μητέρα του εξερευνά την Πλάκα Η Μέι Μασκ βρίσκεται στην Ελλάδα για διακοπές Η μητέρα του Έλον Μασκ, Μέι, βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πλάκα αυτές τις ημέρες. Πρωτίστως, η Μασκ επισκέφθηκε τη χώρα μας στο πλαίσιο της παρουσίασης της αυτοβιογραφίας της με τίτλο, «Μαθήματα

Έλτον Τζον: Πουλάει μέρος της γκαρνταρόμπας του για να στηρίξει την LGBTQ+ κοινότητα

 Ο Έλτον Τζον αποφάσισε να πουλήσει στο eBay πανάκριβα κομμάτια από την γκαρνταρόμπα του. Η εμβληματική γκαρνταρόμπα του περιλαμβάνει 250 ρούχα και αξεσουάρ με το ιδιαίτερο στιλ του Άγγλου τραγουδιστή, κάποια από τα οποία έχουν και το αρχικό γράμμα του ονόματός του. Σε δήλωσή του o μεγάλος σταρ δήλωσε πως η συλλογή προέρχεται από τον «θησαυρό της Ατλάντα» και ελπίζει

Ελένη Τσολάκη: Η selfie με τον σύζυγό της και η ευχή για την γιορτή του

Αυλαία έριξε η εκπομπή της Ελένης Τσολάκη «Πρωινό Σου Σου» στο Open και η παρουσιάστρια ξεκίνησε τις διακοπές της παρέα φυσικά με τον σύζυγό της, Παύλο Πετρουλάκη. Διακοπές και ονομαστική γιορτή ταίριαξαν «γάντι» για το ζευγάρι, καθώς σήμερα (29.06.2024) ο Παύλος Πετρουλάκης γιορτάζει με την Ελένη Τσολάκη να του εύχεται μέσω Instagram. Η παρουσιάστρια ανάρτησε