Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρώπη, λένε οι ειδικοί

Date:

Αυξάνονται συνεχώς οι θάνατοι και οι ασθένειες που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ολοένα περισσότερες ζωές κοστίζει στην Ευρώπη η κλιματική αλλαγή, καθώς βαθαίνει τις ανισότητες στην υγεία και οδηγεί στην εξάπλωση τσιμπουριών και άλλων εντόμων που μεταφέρουν ασθένειες, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική έκθεση.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων επανεξέτασε εκατοντάδες μελέτες για τις συνέπειες που έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη στην υγεία. Αξιολόγησε επίσης τις ενέργειες που ακολουθούν ως αντίδραση σε αυτές. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Public Health.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως παρατηρείται ανησυχητική αύξηση στη νοσηρότητα και θνησιμότητα από την αυξανόμενη θερμοκρασία και τον πολλαπλασιασμό των ασθενειών που επηρεάζονται από τη ζέστη. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα για να προστατευθεί ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από αυτήν, αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό Nature.

Όπως εξηγούν η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, στην έκθεση αξιολογήθηκαν 42 δείκτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών για:

  • Τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη
  • Την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών
  • Τις τάσεις στην έρευνα για την υγεία και την κλιματική αλλαγή

Αυξήθηκαν οι θάνατοι από τη ζέστη

Σύμφωνα με την έκθεση, η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη αυξήθηκε κατά 17 θανάτους ανά 100.000 άτομα μεταξύ των περιόδων 2003-2012 και 2013-2022.

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Αυτό αποδίδεται στις διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά την απώλεια θερμότητας από το σώμα και τους μέγιστους ρυθμούς εφίδρωσης.

Επιπλέον, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμικού στρες μετά την ωορρηξία, όταν τείνουν να έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να εξηγεί τη διαφορά μεταξύ των φύλων είναι ότι οι γυναίκες γενικώς φθάνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες από τους άνδρες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στο θερμικό στρες.

Οι ηλικιωμένοι είναι επίσης πιθανότερο να ζουν μόνοι, γεγονός που τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τη ζέστη.

Ο ρόλος των εντόμων

Η κλιματική αλλαγή ευνοεί επίσης την εξάπλωση σε περισσότερες περιοχές εντόμων που φέρουν νόσους. Διευκολύνει επίσης την αύξηση των πληθυσμών των τσιμπουριών (κρότωνες).

Ένα παθογόνο που εκτιμάται ότι θα γίνεται πιο συχνό λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι το μονοκύτταρο παράσιτο Leishmania infantum. Αυτό μεταδίδεται από τους θηλυκούς φλεβοτόμους (σκνίπες). Συνήθως προκαλεί στο δέρμα έλκη (πληγές), που μπορεί να είναι εξουθενωτικά. Σε ακραίες περιπτώσεις το παράσιτο προκαλεί διόγκωση του σπλήνα και του ήπατος, και μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θερμότερες και με περισσότερη υγρασία συνθήκες στην Ευρώπη επέτρεψαν στους φλεβοτόμους να εξαπλωθούν προς βορράν. Μάλιστα τη δεκαετία του 2010 έφτασαν σε περισσότερες περιοχές απ’ ό,τι τη δεκαετία του 2000.

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί επίσης ευνοϊκότερες συνθήκες για την επιβίωση και την αναπαραγωγή των φλεβοτόμων. Επιταχύνει επίσης τον κύκλο ζωής των παρασίτων μέσα τους.

Οι ειδικοί αναφέρουν ακόμα ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν κάνει την Ευρώπη πιο κατάλληλη για το τσιμπούρι Ixodes ricinus. Αυτό μπορεί να μεταδώσει μια σειρά από ασθένειες όταν δαγκώσει ανθρώπους.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με κρότωνες, όπως η νόσος του Lyme και η εγκεφαλίτιδα, προκαλούν συμπτώματα που κυμαίνονται από γριπώδη ασθένεια έως σοβαρές νευρολογικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές. Οι συνέπειες μπορεί να είναι απουσία από την εργασία, μακροχρόνια αναπηρία και σημαντικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ανισότητες στο επίκεντρο

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, εντείνονται οι επιστημονικές έρευνες για τη συσχέτιση της υγείας με την κλιματική αλλαγή. Οι σχετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1991 και 2022 ήταν εκατοντάδες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η πλειονότητα εξ αυτών επικεντρώνονται στις επιδράσεις που έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη στην υγεία. Ορισμένες, όμως, εξέτασαν τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Άλλες διερεύνησαν τους τρόπους προστασίας των ανθρώπων από την κλιματική αλλαγή.

Οι συγγραφείς της νέας έκθεσης διαπίστωσαν επίσης ότι το περίπου 2% των μελετών που δημοσιεύθηκαν το 2022 για την κλιματική υγεία, είχαν ως παραπομπή (αναφορά) την ισότητα ή την δικαιοσύνη. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν επηρεάζονται όλες οι πληθυσμιακές ομάδες εξίσου από την κλιματική αλλαγή.

«Για την ορθή αντιμετώπιση των σχετιζομένων με το κλίμα επιπτώσεων στην υγεία είναι σημαντικό να εξακριβωθεί ποιοι πληθυσμοί επηρεάζονται δυσανάλογα και κινδυνεύουν περισσότερο, ώστε να προστατευτούν όλοι αλλά κυρίως οι ευπαθείς ομάδες», καταλήγουν οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το φως που της έκλεβε τον ύπνο: Η επιστήμη πίσω από την αληθινή ιστορία της Puan

Το σώμα μας είναι ρυθμισμένο να ακολουθεί το φως της ημέρας και το σκοτάδι της νύχτας. Ωστόσο, ο ύπνος αποδεικνύεται πιο δύσκολη υπόθεση. Η σύγχρονη καθημερινότητα έχει μπερδέψει το βιολογικό μας ρολόι -και ως εκ τούτου και τον ύπνο μας- και το τίμημα, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, μπορεί να είναι πολύ βαρύτερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Μια

Καναπεδάκια σολομού

Απαραίτητος ο καπνιστός σολομός, που δίνει μια νότα πολυτέλειας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε αυτή την εξαίρετη συνταγή που γίνεται με πατέ σολομού και καπνιστό σολομό. Χρόνος: 25 λεπτά + 1 ώρα αναμονή Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 8-12 άτομα): 250 γρ. φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα (ξεπαγωμένα αν είναι κατεψυγμένα) 125 γρ. ( ½ φλ.) τυρί

Φριτάτα µε κολοκυθάκια και πατάτες

ΥΛΙΚΑ 4 µέτριες πατάτες ξεφλουδισµένες σε ροδέλες 2 µέτρια κολοκυθάκια σε ροδέλες 3 κουταλιές ελαιόλαδο 8 αβγά 1 χούφτα φύλλα δυόσµου ψιλοκοµµένα 200 γρ. κεφαλοτύρι, περασµένο από χοντρό τρίφτη (2 φλ. περίπου) Αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζετε τις πατάτες σε αλατισµένο νερό για 6-8 περίπου λεπτά, να µαλακώσουν λίγο και τις στραγγίζετε. Τις αφήνετε να κρυώσουν

Οι Oasis ετοιμάζουν ένα μεγάλο πάρτι για την επανένωσή τους – Οι φαν ανησυχούν ότι τα διάσημα αδέρφια θα τσακωθούν ξανά

Οι Γκάλαχερ σχεδιάζουν ένα πολυτελές πάρτι αξίας 200.000 λιρών για να γιορτάσουν το τέλος του πρώτου σκέλους της περιοδείας

Κατερίνα Καραβάτου: Την ψυχοθεραπεία πλέον, θέλω να την κάνω για τα παιδιά μου

Δεν θα την έβγαζα καθαρή μόνη μου, πρόσθεσε η παρουσιάστρια

Big Brother: Ποιοι θα πάρουν το εισιτήριο για τον Ημιτελικό;

Μία ανάσα από τον ημιτελικό μας φέρνει το live του Big Brother απόψε στον ΣΚΑΪ. Ποιους παίκτες θα υποδεχτεί στον πλατό ο Πέτρος Λαγούτης;

Σίλια Κατράλη: «Θα ήθελα να υποδυθώ τον Ντόριαν Γκρέι με τον οποίο έχω ιδιαίτερη σύνδεση»

«Σεξιστικό μπορεί να είναι ένα σύνολο συμπεριφορών από άτομα που νομίζουν πως έχουν εξουσία», δήλωσε η Σίλια Κατραλή.

Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά την ιδιωτική του συλλογή στο κοινό

Μια άγνωστη μέχρι σήμερα πτυχή της ζωής του βασιλιά Κάρολου αποκαλύπτεται στο κοινό: περισσότερα από 70 έργα τέχνης, φιλοτεχνημένα από καλλιτέχνες που τον συνόδευσαν στα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο, εκτίθενται για πρώτη φορά Αίθουσα Χορού στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η έκθεση, με τίτλο «The King’s Tour Artists», παρουσιάζει τέσσερις δεκαετίες δημιουργιών από καλλιτέχνες

Πώς ο A$AP Rocky αποδεικνύει ότι είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ριάνα

Η Rihanna και ο A$AP Rocky προετοιμάζονται να καλωσορίσουν το τρίτο τους παιδί και ζουν με ενθουσιασμό κάθε στιγμή αυτού του νέου κεφαλαίου στη ζωή τους. «Η Rihanna και ο Rocky δεν θα μπορούσαν να είναι πιο χαρούμενοι που θα μεγαλώσουν ξανά την οικογένειά τους με το τρίτο τους παιδί», αποκαλύπτει αποκλειστικά στο PEOPLE μια

Ιωάννα Τούνη: «Έδιωξα από τη ζωή μου τους τοξικούς ανθρώπους»

Ενδιαφεροντα ΙΩΑΝΝΑ ΤΟΥΝΗ Ιωάννα Τούνη: «Έδιωξα από τη ζωή μου τους τοξικούς ανθρώπους» Τόνισε πως περιμένει να κλείσουν και τα δικαστήρια στα οποία βρίσκεται ώστε να βρει ολοκληρωτικά την ψυχική της υγεία - Η ανάρτηση από την Χαλκιδική, αλλά και το μήνυμα στους «haters» με φωτογραφίες από τη Μύκονο Τζωρτζίνα Φράγκου 13.07.2025 | 14:27 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΟΥ: Βάζετε λιγότερο αντηλιακό απ’ όσο νομίζετε – Αυτή είναι η σωστή ποσότητα

Καλοκαίρι, ήλιος, παραλία και απαραίτητο αξεσουάρ … το αντηλιακό. Τι συνιστούν οι διεθνής οργανισμοί για να είστε προστατευμένοι. Το αντηλιακό το έχετε πάντα μαζί σας, πιθανότατα το απλώνετε λίγο πριν βγείτε στον ήλιο, αλλά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μάλλον δεν το χρησιμοποιείτε σωστά και κυρίως δεν το εφαρμόζετε σε ικανή ποσότητα. Συγκεριμένα

Νεότητα: Μπορούμε όλοι να γυρίσουμε το ρολόι της γήρανσης πριν τα 50 – Αυτός είναι ο τρόπος

FITNESS Υιοθετώντας ορισμένες βασικές αρχές, η βιολογική ηλικία μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά, με την πρόληψη να παραμένει το πιο ισχυρό «αντίδοτο»  Η χρονολογική ηλικία συχνά δεν αντανακλά τη βιολογική κατάσταση του ανθρώπου. Ο κ. Αναστάσιος Μαντζώρος, φυσικοθεραπευτής, αναδεικνύει, μέσα από μια σύντομη τοποθέτηση, τη σημασία της πρόληψης και της φροντίδας του σώματος και του νου