Η Μέριλ Στριπ έγινε 75 ετών: Από τον «Ελαφοκυνηγό» και το «Sophie’s choice» στη «Σιδηρά Κυρία»

Date:

Η Μέριλ Στριπ έγινε 75 ετών: Από τον «Ελαφοκυνηγό» και το «Sophie’s choice» στη «Σιδηρά Κυρία»

Μαγνητίζει τα βλέμματα όπου κι αν βρεθεί. Σε όποια ταινία κι αν παίξει θα ξεχωρίσει. Ο λόγος για την ασταμάτητη Μέριλ Στριπ, που στα 75 της συνεχίζει να κλέβει τις εντυπώσεις.

Έχει χαρακτηριστεί δικαίως ως χαμαιλέοντας της υποκριτικής. Η Μέριλ Στριπ είναι ένας ζωντανός θρύλος της αμερικάνικης κινηματογραφικής βιομηχανίας με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες και σειρές. Μια ηθοποιός που κρατά τα ρεκόρ υποψηφιοτήτων στα Όσκαρ, με 21 προτάσεις και με 32 στις Χρυσές Σφαίρες, ενώ έχει λάβει τρεις φορές το βαρύτιμο χρυσό αγαλματίδιο, κυνηγώντας ακόμη το αξεπέραστο ρεκόρ της Κάθριν Χέπμπορν (τέσσερα Όσκαρ) κι έχοντας κερδίσει οχτώ Χρυσές Σφαίρες, ενώ έχει τιμηθεί σχεδόν με όλα τα κινηματογραφικά βραβεία.

Στα περισσότερα από 45 χρόνια καριέρας της και διαγράφοντας μία εντυπωσιακή πορεία, θα ξεχωρίσει εμφανώς από τις σταρ του τελευταίου μισού αιώνα, κυρίως λόγω του εύρους των ερμηνειών της, καθώς διαθέτει ένα ασύγκριτο ταλέντο να μεταμορφώνεται σε οποιοδήποτε χαρακτήρα καλείται να υποδυθεί, να περάσει με άνεση από το δράμα στην κωμωδία, από το θρίλερ στη σάτιρα και μάλιστα χωρίς να πέφτει στην παγίδα της μανιέρας.

Σε όλες αυτές τις δεκαετίες, η Μέριλ Στριπ θα συνεργαστεί με τους περισσότερους από τους κορυφαίους σκηνοθέτες, από τον Μάικλ Τσιμίνο στον «Ελαφοκυνηγό», τον Γούντι Άλεν στο περίφημο «Μανχάταν», τον Σίντνεϊ Πόλακ του αθάνατου ρομάντζου «Πέρα από την Αφρική», τον Άλαν Πάκουλα στο συνταρακτικό «Εκλογή της Σόφι», τον Μάικ Νίκολς στην «Εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ», μέχρι τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στο «-: Απαγορευμένα Μυστικά» και τον γερόλυκο Κλιντ Ίστγουντ στις «Γέφυρες του Μάντισον».

Αλλά και με ακόμη πολλούς σημαντικούς σκηνοθέτες, που της έδωσαν την ευκαιρία να αποδείξει πόσο μεγάλη ηθοποιός είναι και να αναμετρηθεί με τεράστιους συμπρωταγωνιστές και όπως σχεδόν πάντα, να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Οι ταινίες της, ειδικά τις πρώτες δεκαετίες, αποτελούσαν γεγονός και οι ερμηνείες της πάντα αξιοπρόσεκτες, όταν δεν ήταν ξεχωριστές και ανάμεσα στις κορυφαίες όλων των εποχών. Και αυτό διότι μπορούσε με απίστευτη ευκολία να μπαινοβγαίνει στο πετσί των ρόλων της. Από ανήμπορη μητέρα σε δίλημμα και από φτωχή εργάτρια σε πυρηνικό εργοστάσιο σε εύθραυστη ερωμένη και από μάγισσα σε ευαίσθητη νοικοκυρά ή από διαβολική διευθύντρια περιοδικού μόδας σε «Σιδηρά κυρία» – το τελευταίο δεν ήθελε και πολύ προσπάθεια.

Η Μέριλ Στριπ, που συμπλήρωσε τα 75 χρόνια της (γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1949), πέρασε από πολλά και ενδιαφέροντα στάδια η σταδιοδρομία της.

Θα παίξει σε πάνω από 70 ταινίες και θα εντυπωσιάσει με τις πρώτες εμφανίσεις της και τους πρώτους πρωταγωνιστικούς της ρόλους, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της σταρ αλλά και της σημαντικότερης ηθοποιού της γενιάς της, ενώ με το πέρασμα του χρόνου και την αθεράπευτη λαιμαργία της για ζηλευτούς ρόλους, θα κατηγορηθεί για άνθρωπος των μεγάλων στούντιο, του βαρύ αμερικάνικου συστήματος, απλώνοντας πολλές φορές τα πλοκάμια της ακόμη και μέχρι τον Λευκό Οίκο – μπορεί και το αντίθετο.

Μέντορας η μητέρα

Η Μαίρη Λουίζ Στριπ, γεννήθηκε λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Νιου Τζέρσεϊ από καλλιτέχνιδα μητέρα και πατέρα στέλεχος φαρμακευτικής επιχείρησης. Έχει δυο μικρότερα αδέλφια – και οι δύο ηθοποιοί, ενώ η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιρλανδία.

 

Η μητέρα της την ενθάρρυνε έντονα και της έδωσε όλα τα εφόδια για να προχωρήσει στη ζωή της, κυρίως δείχνοντάς της εμπιστοσύνη. Η ίδια θα εξομολογηθεί ότι η μητέρα της ήταν και ο μέντορας στην εκκίνηση της καριέρας της, γι’ αυτό τη συμβουλευόταν ακόμη και όταν έγινε αναγνωρίσιμη ηθοποιός. Η Στριπ μεγάλωσε ως πρεσβυτεριανή, ενώ από μικρή ηλικία της άρεσε να τραγουδά, να χορεύει και να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η συγγραφέας Καρίνα Λόνγκγουορθ την είχε περιγράψει ως «ένα κακομαθημένο παιδί με γυαλιά και φριζαρισμένα μαλλιά, που του άρεσε να επιδεικνύεται μπροστά στην κάμερα σε οικογενειακές ταινίες». Η μικρή Μέριλ θα παίξει σε πολλές σχολικές παραστάσεις, αλλά ποτέ δεν είχε πάρει στα σοβαρά το θέατρο, ενώ τα μαθήματα όπερας τα εγκατέλειψε έπειτα από τέσσερα χρόνια, γιατί δεν καταλάβαινε τι τραγουδούσε.

Ήταν μαζορέτα, στο γυμνάσιο, που την αποθέωναν οι ζωηροί του σχολείου της, ενώ για κάποιο λόγο που δεν είναι ευδιάκριτος τελικά θα προχωρήσει στις δραματικές σπουδές και τελικά θα εγγραφεί το 1971 στη δραματική σχολή του Yale. Ένας καθηγητής της θα πει για αυτήν: «δεν νομίζω ότι κανένας δίδαξε ποτέ τη Μέριλ υποκριτική. Πραγματικά, δίδαξε μόνη τον εαυτό της».

Η δύσκολη αρχή

Μετά από πολλές περιπέτειες, η Στριπ θα ξεκινήσει τα δοκιμαστικά για ρόλους στον κινηματογράφο, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία στην αρχή. Απορρίφθηκε για τον ρόλο της κοπέλας στον «Κινγκ Κονγκ», για να τον πάρει η Τζέσικα Λανγκ, καθώς ο φημισμένος παραγωγός Ντίνο Ντε Λαουρέντις τη χαρακτήρισε άσχημη.

Η πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση θα είναι στο δράμα του Φρεντ Τσίνεμαν «Τζούλια», δίπλα στις Τζέιν Φόντα και Βανέσα Ρεντγκρέιβ, ενώ διστακτικά είπε το ναι στην πρόταση του Μάικλ Τσιμίνο να παίξει ένα μικρό ρόλο στον «Ελαφοκυνηγό», υποδυόμενη μία εύθραυστη κοπέλα ανάμεσα σε δυο άνδρες. Και ναι, αυτή η μικρή της εμφάνιση, θα της δώσει την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου.

Το πρώτο Όσκαρ

Το 1979 θα παίξει ένα μικρό ρόλο στο «Μανχάταν» του Γούντι Άλεν, όπου θα γράψει ιστορία για μια ακόμη φορά με την ξεχωριστή παρουσία της και θα τη φέρει πρωταγωνίστρια, τον ίδιο χρόνο, στο διάσημο μελόδραμα του Ρόμπερτ Μπέντον «Κράμερ εναντίον Κράμερ» δίπλα στον κορυφαίο Ντάστιν Χόφμαν. Η Στριπ θα διαφωνήσει με τον χαρακτήρα που έπρεπε να υποδυθεί, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικός των γυναικών που αντιμετώπιζαν προβλήματα με τον γάμο τους και ο Μπέντον θα την αφήσει να γράψει τους διαλόγους σε δύο καίριες σκηνές, παρά την αντίρρηση του Χόφμαν. Η Στριπ θα λάβει αποθεωτικές κριτικές και θα κερδίσει το πρώτο της Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου.

Η επιλογή… της Σόφι

Το 1981 θα πρωταγωνιστήσει στην «Ερωμένη του Γάλλου Υπολοχαγού» δίπλα στον Τζέρεμι Άιρονς, κερδίζοντας το BAFTA Καλύτερης Ηθοποιού, ενώ το 1982 θα κάνει μία συνταρακτική ερμηνεία στην «Sophie’s choice» ως Πολωνή επιζήσασα του Ολοκαυτώματος. Η Στριπ θα πάρει τον ρόλο ικετεύοντας τον Πάκουλα και θα δικαιωθεί καθώς θα κερδίσει και το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου.

Τον επόμενο χρόνο θα ακολουθήσει ακόμη μία εξαιρετική ερμηνεία της, αυτή τη φορά για την «Εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ», όπου για πρώτη φορά θα υποδυθεί έναν αληθινό χαρακτήρα, αυτόν της εργάτριας και ακτιβίστριας. Για την προετοιμασία του ρόλου, θα συναντηθεί με ανθρώπους που γνώριζαν την Σίλκγουντ, προσπαθώντας να κατανοήσει τον χαρακτήρα της.

Αθάνατα ρομάντζα και κωμωδίες

Το 1985 θα έρθει η ώρα να συνεργαστεί με τον Σίντνεϊ Πόλακ στο ρομαντικό «Πέρα από την Αφρική», δίπλα στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ενώ το 1988 θα πρωταγωνιστήσει στο ιδιαίτερο δραματικό θρίλερ «Κραυγή στο Σκοτάδι», υποδυόμενη μία Αυστραλέζα που κατηγορείται για το φόνο της κόρης της, ενώ η ίδια υποστήριζε ότι την έχουν απαγάγει. Μία ερμηνεία που θα της χαρίσει και το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών.

Αμέσως μετά, θα παίξει στην εύπεπτη κωμωδία «Διαβολογυναίκα», όπου άξιζε μόνο για την ερμηνεία της Στριπ, ενώ ο επόμενος κωμικός ρόλος της θα είναι στη μαύρη κωμωδία «Ο Θάνατος σου Πάει Πολύ», έχοντας δίπλα της την φίλη της Γκόλντι Χόουν και τον τότε ανερχόμενο Μπρους Γουίλις.

Το 1995 θα πρωταγωνιστήσει στο υπέροχο ρομαντικό δράμα «Οι Γέφυρες του Μάντισον» έχοντας δίπλα της τον Κλιντ Ίστγουντ, που υπέγραψε και τη σκηνοθεσία.

Και διάβολος και σιδηρά κυρία

Ο 21ος αιώνας θα μπει με τις καλύτερες προοπτικές, καθώς θα παίξει στην ταινία του Σπίλμπεργκ «Α.Ι. Τεχνητή Νοημοσύνη», ενώ το 2002 θα παίξει στο Adaptation, με τον Νίκολας Γκέιτς και την ίδια χρονιά θα συμμετάσχει στις «Ώρες», έχοντας δίπλα της τις Νικόλ Κίντμαν και Τζούλιαν Μουρ. Το 2005, θα πρωταγωνιστήσει στην τεράστια εμπορική επιτυχία – τη μεγαλύτερη της καριέρας της με 326 εκατομμύρια δολάρια) «Ο Διάβολος Φορούσε Πράντα», στο ρόλο μίας σατανικής διευθύντριας περιοδικού, δίνοντας τα ρέστα της.

Το 2011 θα ενσαρκώσει την Μάργκαρετ Θάτσερ, στο φιλμ «Η Σιδηρά Κυρία», κατακτώντας και το τρίτο της Όσκαρ, κάτι που από αρκετούς θεωρήθηκε και λίγο πολύ χαριστικό. Τελευταία της επιτυχία ήταν το συμβατικό και ολίγον τι προπαγανδιστικό, αλλά αρκούντως καλογυρισμένο «-: Απαγορευμένα Μυστικά», με το οποίο ήταν για μια ακόμη φορά υποψήφια για Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου, ενώ είχε ως συμπρωταγωνιστή της τον Τομ Χανκς.

Η Μέριλ Στριπ, παραμένει ενεργή και έτοιμη για νέες προκλήσεις, όπως στην πρόσφατη σατιρική ταινία «Μην κοιτάτε πάνω». Εδώ και έξι χρόνια ζει εν διαστάσει με τον σύζυγό της, από το 1978, Ντον Γκάμερ.

Έτσι, το μόνο που απομένει μετά από μία μακρά καλλιτεχνική διαδρομή, είναι το ερώτημα αν θα πιάσει ποτέ το ρεκόρ των τεσσάρων Όσκαρ από την Κάθριν Χέπμπορν. Άμα κρίνουμε από τον χαρακτήρα της και την αδηφάγο διάθεσή της, είναι το πιθανότερο.

To άρθρο Η Μέριλ Στριπ έγινε 75 ετών: Από τον «Ελαφοκυνηγό» και το «Sophie’s choice» στη «Σιδηρά Κυρία» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σουβλάκια από χαλλούμι και λαχανικά

ΥΛΙΚΑ 8 ξυλάκια 1 χαλλούμι ζερζέκκις σε κύβους 1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους 1 κίτρινη πιπεριά σε κύβους 1 κολοκυθάκι σε ροδέλες 16 ντοματίνια μικρά Για τη σος: 1 κ.γ. ρίγανη 1 κ.γ. σκόνη λαχανικών 3 κ.σ. ελαιόλαδο 3 κ.σ. χυμό λεμόνι Ξύσμα από ένα λεμόνι Αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε τα ξυλάκια σε νερό για

Xωριάτικη σαλάτα με ελιές και χαλλούμι

ΥΛΙΚΑ • 1 συσκευασία (350γρ.) σαλάτα χωριάτικη Garden Fresh• 1 συσκευασία (200γρ.) χαλλούμι• 2 ντομάτες• 15 μαύρες ελιές• 10 μικρά κριθάρινα κουλούρια• 1 κουταλάκι αλάτι Για το ντρέσινγκ • 1/3 φλ. ελαιόλαδο• 4 κουταλιές ξύδι EKTEΛΕΣΗ Κόβετε το χαλλούμι σε μικρά κυβάκια. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζετε το χαλλούμι. Ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Σε μία

Λεωνίδας Καλφαγιάννης: «Το κομποσκοίνι μου θυμίζει να κρατάω τον εαυτό μου στη γη»

Ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης βρέθηκε καλεσμένος στον καναπέ του «Στούντιο 4», όπου παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο. Αφορμή στάθηκε η συμμετοχή του στη νέα σειρά της ΕΡΤ «Από ήλιο σε ήλιο», στην οποία πρωταγωνιστεί. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ηθοποιός μίλησε και για προσωπικές του επιλογές

«Είμαι 100% το κορίτσι του άνδρα μου» – Τα καυτά φιλιά της Αθηνάς Οικονομάκου με τον Μπρούνο

Μια άκρως ρομαντική ανάρτηση έκανε η Αθηνά Οικονομάκου, αφιερωμένη στον σύντροφό της, Μπρούνο Τσερέλα, με τον οποίο ετοιμάζονται να παντρευτούν στα τέλη Ιουνίου του 2026 στην Πάρος, έχοντας στο πλευρό τους αγαπημένους φίλους. Η σχέση τους έγινε γνωστή τον Ιούνιο του 2024, όταν οι δυο τους είχαν απαθανατιστεί σε τρυφερές στιγμές στη συναυλία των Coldplay

Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: Θαυμάζω την οικογενειακή ζωή, αλλά δεν θα μπορούσα να την κάνω με τίποτα

Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: Θαυμάζω την οικογενειακή ζωή, αλλά δεν θα μπορούσα να την κάνω με τίποτα Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης: Θαυμάζω την οικογενειακή ζωή, αλλά δεν θα μπορούσα να την κάνω με τίποτα Δεν θα μπορούσα να μεγαλώσω παιδιά, εξήγησε ο ηθοποιός Την προτίμησή του στο να έχει μία σύντροφο στη ζωή του από το να δημιουργήσει τη

Αλεσάντρα Αμπρόσιο: Οι σέξι φωτογραφίες με πολύχρωμο μπικίνι σε παραλία του Μαλιμπού

Αλεσάντρα Αμπρόσιο: Οι σέξι φωτογραφίες με πολύχρωμο μπικίνι σε παραλία του Μαλιμπού Αλεσάντρα Αμπρόσιο: Οι σέξι φωτογραφίες με πολύχρωμο μπικίνι σε παραλία του Μαλιμπού Το 44χρονο μοντέλο πήρε αισθησιακές πόζες, δημοσιεύοντας μερικά στιγμιότυπα στο Instagram Με σέξι διάθεση πόζαρε σε παραλία του Μαλιμπού η Αλεσάντρα Αμπρόσιο, δημοσιεύοντας στη συνέχεια μερικά στιγμιότυπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ζωή Λάσκαρη: Στα δικαστήρια οι κόρες της για τα κοινόχρηστα της βίλας στο Πόρτο Ράφτη

Στα δικαστήρια βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας (2/3) οι κόρες της αείμνηστης ηθοποιού Ζωής Λάσκαρη, Μάρθα Κουτουμάνου και Μαρία Ελένη Λυκουρέζου, μετά από αγωγή του διαχειριστή του συγκροτήματος «Απολλώνιο» στο Πόρτο Ράφτη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημοσιογράφου, Ελισάβετ Οικονόμου, στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, η δίκη ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί στο Ειρηνοδικείο, με τους δικηγόρους

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου: «Το κομμάτι “γάμος” δεν έχει κλείσει ακόμα για μένα, όλα είναι ανοιχτά»

Την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου υποδέχθηκε η Κατερίνα Καινούργιου νωρίτερα σήμερα (2/3) στην πρωινή της εκπομπή, με αφορμή τη θεατρική παράσταση στην οποία συμμετέχει στη Θεσσαλονίκη. Η ηθοποιός έκανε μία αναδρομή στη μακρόχρονη επαγγελματική της πορεία στον χώρο της υποκριτικής και μοιράστηκε τις αναμνήσεις της από τον ρόλο της στους “Δυο Ξένους”, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο

Ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης μιλά για τα πρώτα του βήματα στο θέατρο και συγκινεί αναφερόμενος στον Νίκο Κούρκουλο

Για τον ρόλο που έπαιξε στη διαδρομή του ο Νίκος Κούρκουλος μίλησε ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης, καλεσμένος της εκπομπής «Στούντιο 4» της ΕΡΤ. Ο δημοφιλής ηθοποιός αναφέρθηκε στα πρώτα του βήματα στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τις δυσκολίες που συνάντησε. Στη συγκινητική αναφορά του στον αξέχαστο Νίκο Κούρκουλο, ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης λέει από τον καναπέ

Τζιμ Κάρεϊ: Όλη η αλήθεια για την εμφάνισή του στα Βραβεία Σεζάρ

Τα πράγματα ήθελε να βάλει στη θέση τους ο Τζιμ Κάρεϊ μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν για την 51η τελετή απονομής των Βραβείων Σεζάρ, σχετικά με το αν ήταν όντως εκείνος που εμφανίστηκε για να παραλάβει το τιμητικό βραβείο ή κάποιος σωσίας του. Η εμφάνιση του 64χρονου ηθοποιού προκάλεσε αμέσως σχόλια, με πολλούς να σημειώνουν

Ο γιος του Τομ Χανκς, Τσετ, ταξίδεψε με ελληνικό διαβατήριο και δεν τον αφήνουν να επιστρέψει στις ΗΠΑ – «Ελευθερώστε με»

Η απόφαση του γιου του Τομ Χανκς, Τσετ Χανκς να ταξιδέψει με ελληνικό διαβατήριο, του δημιούργησε πρόβλημα ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην Κολομβία.  Όπως περιγράφει ο γιος του Τομ Χανκς, με βιντεάκι που ανέβασε στο Instagram, το αμερικανικό διαβατήριό του έληγε σύντομα κι έτσι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το ελληνικό.  Αρχικά, ο Τσετ Χανκς είχε ταξιδέψει

Μαρί Σαντάλ – Στη Ρουάντα με τον γιο της, Κωνσταντίνο Αλέξιο: «Όταν εκπαιδεύεις μια γυναίκα, εκπαιδεύεις ένα έθνος»

Ένα διαφορετικό ταξίδι, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τις κοσμικές εκδηλώσεις, πραγματοποίησε η Μαρί Σαντάλ στη Ρουάντα. Συνοδευόμενη από τον μεγαλύτερο γιο της, Κωνσταντίνο Αλέξιο Ντε Γκρες, επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων Μαχάμα, μεταφέροντας μέσα από τις αναρτήσεις της εικόνες σκληρής πραγματικότητας αλλά και απίστευτης ελπίδας. Η αποστολή στον καταυλισμό Μαχάμα και ο ρόλος