Κυστική ίνωση: Βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής και νέα προβλήματα με τα νέα φάρμακα

Date:

Η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής οδηγεί στην ανάδυση προβλημάτων υγείας, η ύπαρξη των οποίων ήταν άγνωστη.

Θεαματική βελτίωση στο προσδόκιμο επιβίωσης και στην ποιότητα ζωής προσφέρουν τα νέα φάρμακα στους ασθενείς με κυστική ίνωση. Τα φάρμακα αυτά στοχεύουν στην γενετική αιτία της νόσου, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι μπορούν να διπλασιάσουν το προσδόκιμο ζωής.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ασθενείς οι οποίοι χάνονταν πριν καν πλησιάσουν την μέση ηλικία, τώρα πια εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να φτάσουν στην τρίτη ηλικία. Η αύξηση στο προσδόκιμο ζωής, όμως, οδηγεί στην ανάδυση νέων προβλημάτων υγείας, η ύπαρξη των οποίων παρέμενε έως τώρα άγνωστη.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η κυρία Αγγελική Πρεφτίτση, πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση. Όπως είπε στο Πρακτορείο FM, το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με κυστική ίνωση έως πρότινος ήταν τα 30-35 έτη. Με τα νεότερα φάρμακα, όμως οι γιατροί εκτιμούν ότι όσα παιδιά γεννιούνται τώρα, θα ζουν 60-62 χρόνια.

Στο μεσοδιάστημα πιστεύεται ότι θα βγουν νέα φάρμακα, που θα το αυξήσουν ακόμα περισσότερο. Δυστυχώς, όμως, για τους ασθενείς που ήδη έχουν υποστεί βλάβες στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα λόγω της νόσου, αυτές δεν είναι αναστρέψιμες.

«Λαμβάνοντας αυτά τα φάρμακα θα βελτιώνεται η ποιότητα ζωής μας και θα απομακρύνεται κάπως ο κίνδυνος της μεταμόσχευσης πνευμόνων, που ήταν η λύση στα τελικά στάδια της νόσου», εξήγησε η κυρία Πρεφτίτση.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί έντονα την ιατρική κοινότητα είναι το γεγονός ότι «μεγαλώνουν σε ηλικία οι ασθενείς, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται νέα συμπτώματα και νέα προβλήματα που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν», πρόσθεσε.

Τι είναι

Η κυστική ίνωση είναι μία σοβαρή γενετική νόσος, η οποία κληρονομείται σε έναν ασθενή από τους γονείς του. Οι γονείς μπορεί να είναι εν αγνοία τους φορείς του υπαίτιου γονιδίου. Οι ίδιοι είναι απολύτως υγιείς, χωρίς ύποπτα συμπτώματα.

Όταν όμως φέρουν και οι δύο το υπαίτιο γονίδιο, έχουν μία στις τέσσερις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με τη νόσο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι δεν εκκρίνεται σωστά ή δεν παράγεται καθόλου μία πρωτεΐνη που λέγεται CFΤR. Η έλλειψή της έχει ως συνέπεια, όλες οι εκκρίσεις του οργανισμού να είναι ιδιαίτερα παχύρευστες. Έτσι, μπλοκάρουν ζωτικά  όργανα και γίνονται αιτία μολύνσεων. Δημιουργούν επίσης κύστεις που μπορεί να έχουν επιπλοκές. Στους άνδρες, λ.χ., υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στειρότητας λόγω απόφραξης του σπερματικού πόρου.

Η κυστική ίνωση προσβάλλει όλα τα όργανα, αλλά κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας. Το περίπου 90-95% των ασθενών έχουν παγκρεατική και αναπνευστική ανεπάρκεια από την πρώτη μέρα της ζωής τους.

Υπολογίζεται ότι ετησίως γεννιούνται με τη νόσο 1 στα 2.000-2.500 παιδιά. Στην χώρα μας αντιστοιχούν κατά μέσον όρο σε 50 παιδιά τον χρόνο (περίπου ένα κάθε βδομάδα).

Τα τελευταία χρόνια με την ευρεία ενημέρωση κοινού και γυναικολόγων για με τη σοβαρότητα του νοσήματος, ολοένα περισσότερα ζευγάρια ελέγχονται προληπτικά πριν την σύλληψη. Έτσι οι γεννήσεις παιδιών με κυστική ίνωση έχουν μειωθεί σημαντικά, κατά την κυρία Πρεφτίτση.

Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου και διαβήτη

Η κυρία Πρεφτίτση συμμετείχε στο 47ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κυστική Ίνωση, όπου ελέχθη ότι οι ασθενείς που φθάνουν στα 40 τους χρόνια πρέπει να αρχίζουν προληπτική κολονοσκόπηση, εφ’ όσον δεν έχουν κάνει μεταμόσχευση πνευμόνων. Αν έχουν μεταμοσχευθεί, χρειάζονται κολονοσκόπηση από τα 30 τους χρόνια.

Αυτό συνιστάται διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Μάλιστα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ασθενών με προχωρημένους καρκίνους, οι οποίοι δεν είχαν κανένα σύμπτωμα.

Τι σχέση μπορεί να έχει η κυστική ίνωση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου; Οι πιθανοί συμβάλλοντες παράγοντες είναι αρκετοί. Μπορεί να παίζει ρόλο η χρόνια χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, εξαιτίας των συνεχών λοιμώξεων που παθαίνουν. Τα πολλά αντιβιοτικά διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου, οπότε ίσως ευνοούν τον καρκίνο.

Ρόλο μπορεί να παίζει και η χρόνια φλεγμονή που παρατηρείται τόσο στο πάγκρεας όσο και στα έντερά τους, καθώς και οι πολύποδες που οι ασθενείς με κυστική ίνωση παρουσιάζουν σε πολλά σημεία του σώματός τους.

Με αυξημένη συχνότητα εκδηλώνεται στους ασθενείς και σακχαρώδης διαβήτης. «Ο διαβήτης της κυστικής ίνωσης είναι τελείως διαφορετικός από τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2», εξήγησε η κυρία Πρεφτίτση. «Διαθέτει χαρακτηριστικά και των δύο τύπων, ενώ προκαλείται από την ίνωση του παγκρέατος. Στο συνέδριο τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρχει έμπειρος διαβητολόγος, ο οποίος θα κάνει εγκαίρως τη διάγνωση. Είναι απαραίτητο για να τεθεί άμεσα ο ασθενής στη σωστή αγωγή και κυρίως να κάνει τη σωστή διατροφή».

Πρόσθετη ψυχολογική επιβάρυνση

Όπως επισήμανε η κυρία Πρεφτίτση, έως πρότινος οι ασθενείς δεν ζούσαν αρκετά, επομένως αυτού του είδους τα προβλήματα δεν εμφανίζονταν. Τα νέα δεδομένα μπορεί να επιβαρύνουν ψυχολογικά τους ασθενείς με κυστική ίνωση.

«Μέχρι πρόσφατα ήξεραν ότι έχουν ένα καταληκτικό νόσημα. Τώρα όμως βλέπουν πιο αισιόδοξα τη ζωή. Αλλά, υπάρχουν πρόσθετα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν όπως παραδείγματος χάρη ότι θα πρέπει να βρουν κάποια δουλειά, θα πρέπει να διατηρήσουν τον εαυτό τους σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση κ.λπ.», τόνισε.

Τα νέα φάρμακα, εξ άλλου, μπορεί να έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών. Επιπλέον, τα φάρμακα αυτά δεν είναι κατάλληλα για όλους τους πάσχοντες και πολλοί (το περίπου 10%) απογοητεύονται μαθαίνοντας ότι δεν μπορούν να τα λάβουν.

Η κατάσταση αυτή ελπίζεται ότι σύντομα θα αλλάξει. «Ευελπιστούμε πλέον, ότι σε λίγο καιρό με τις μελέτες που γίνονται, θα δίνονται σε όλους τους ασθενείς, ασχέτως της γονιδιακής μετάλλαξης που φέρουν. Μάλιστα κατά πληροφορίες στο δεύτερο εξάμηνο του ’24 επίκειται να βγει και νέο φάρμακο, ακόμα πιο δραστικό», είπε η κυρία Πρεφτίτση.

«Παλιά μιλούσαμε συνέχεια για μικρόβια, λοιμώξεις μεταμοσχεύσεις. Πλέον μιλάμε για διαβήτη, καλύτερη διατροφή, άσκηση, καρδιαγγειακά. Και πλέον αυτό που βλέπουμε είναι ότι πρέπει σιγά-σιγά οι ομάδες κυστικής ίνωσης να εμπλουτιστούν με νέες ειδικότητες – γαστρεντερολόγους, ειδικούς διαβητολόγους και φυσικά ψυχολόγους και ψυχιάτρους που ήδη ήταν αναπόσπαστο μέρος της ομάδας», κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιάννης Βαρδής: Ο πατέρας μου μου ζήτησε συγγνώμη που προσπάθησε να με κάνει σαν κι εκείνον»

Ο Γιάννης Βαρδής, σε μία ειλικρινή εξομολόγηση, αναφέρθηκε στη σχέση που έχτισε με τον αξέχαστο πατέρα του, Αντώνη Βαρδή!

Στάθης Αγγελόπουλος για Απόστολο Λύτρα: «Οι 30 μπουνιές δεν είναι άτυχη στιγμή»

Ο Στάθης Αγγελόπουλος τοποθετήθηκε σχετικά με την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα και τις δηλώσεις του Θέμη Αδαμαντίδη καθώς ο τελευταίος έκανε λόγο για «άτυχη στιγ

Μάνος Ιωάννου: “Έχω πάει στο συσσίτιο της εκκλησίας, ένιωσα ευτυχισμένος”

"Νιώθεις εγκατάλειψη, νιώθεις πολλά που μπορούν να σε φοβίσουν, όταν έχεις κατάθλιψη", εξομολογείται ο Μάνος Ιωάννου.

Γιώργος Λιάγκας και Βαγγέλης Περρής σε αδιανόητο καβγά: “Μπράβο! Έκανες κι εσύ την επανάστασή σου”

Γιώργος Λιάγκας και Βαγγέλης Περρής σε αδιανόητο καβγά: «Μπράβο! Έκανες κι εσύ την επανάστασή σου» Παρασκευή, 21.6.2024, 12:44 Zappit@ZAPPIT_ "Έκανες κι εσύ το κομμάτι σου. Θα παίξεις κι εσύ στα site. Μπράβο!" Ο Γιώργος Λιάγκας και ο Βαγγέλης Περρής ενεπλάκησαν σε πρωτοφανή καβγά στο Πρωινό την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του σχολιασμού των δηλώσεων της

Ελισάβετ Σπανού: Η νέα ζωή με τη νεογέννητη κόρη της – «Και μοναξιά έχει & κλεισούρα & κούραση…»

Η Ελισάβετ Σπανού την τελευταία μέρα του Μαΐου έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο και πολύ χαριτωμένο κοριτσάκι και από εκείνη την ημέρα η ζωή της έχει αλλάξει ριζι

Μάριος Φραγκούλης-Η κατάσταση της υγείας του μετά το τροχαίο: «Έβδομη μέρα ακίνητος στο κρεβάτι…»

Στις αρχές του μήνα, ο Μάριος Φραγκούλης είχε ένα σοβαρό τροχαίο το οποίο και τον οδήγησε με τραύματα στο νοσοκομείο.

Αναστάσης Ροϊλός: Τι αποκάλυψε για τις γυμνές σκηνές στη “Μάγισσα”;

Αναστάσης Ροϊλός: Τι αποκάλυψε για τις γυμνές σκηνές στη «Μάγισσα»; Παρασκευή, 21.6.2024, 17:37 Zappit@ZAPPIT_ "Η γυμνή σκηνή ήταν σημαντική για την ψυχολογία του ηρώα, εφόσον υπήρχε συζήτηση και εμπιστοσύνη ότι αυτό που θα φανεί δεν θα είναι πρόστυχο η δήθεν την κάναμε". Συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Πάμε Δανάη» παραχώρησε ο Αναστάσης Ροϊλός. Ο γνωστός

Στάθης Αγγελόπουλος για Απόστολο Λύτρα: «Τριάντα μπουνιές δεν είναι άτυχη στιγμή»

Ο Στάθης Αγγελόπουλος σχολίασε τις δηλώσεις του Θέμη Αδαμαντίδη για τον ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον γνωστό ποινικολόγο, Απόστολο Λύτρα. Ο τραγουδιστής τόνισε πως όλοι έχουν ξεφύγει κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά αυτό που έκανε ο Απόστολος Λύτρας δεν είναι μια άτυχη στιγμή. «Δεν θεωρώ ότι ήταν μια άτυχη στιγμή. Θεωρώ ότι είναι

Στάθης Αγγελόπουλος για Απόστολο Λύτρα: Εδώ μιλάμε για ξύλο, 30 μπουνιές, αυτό δεν είναι άτυχη στιγμή

“Να αφήσουν τους εγωισμούς και να βάλουν σε προτεραιότητα τα παιδιά τους” προέτρεψε, παράλληλα, ο Στάθης Αγγελόπουλος. Για την υπόθεση με πρωταγωνιστή τον Απόστολο Λύτρα αλλά και όσα είπε για εκείνον ο Θέμης Αδαμαντίδης κλήθηκε να πάρει θέση, το πρωινό της Παρασκευής, ο Στάθης Αγγελόπουλος όταν και παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα

Αναστασία: Θα μπορούσα να γίνω δήμαρχος στα Μέγαρα

Η Αναστασία μίλησε με πολύ αγάπη για την περιοχή στην οποία μεγάλωσε. Τα Μέγαρα για την αγαπητή τραγουδίστρια είναι το μέρος στο οποίο νιώθει ασφάλεια και θα μπορούσε να γίνει μέχρι και Δήμαρχος, όπως δήλωσε. Η Αναστασία βρέθηκε στην εκπομπή ΣΤΟΥΝΤΙΟ 4, στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων για τους παιδικούς της φίλους, αλλά για το

Γωγώ Μπρέμπου για «Παράδεισο των Kυριών»: «Είναι μια δουλειά που κάναμε με μεράκι»

Η Γωγώ Μπρέγου μίλησε για το επικείμενο φινάλε της σειράς Παράδεισος των κυριών και αναφέρθηκε στο πόσο αγάπησε αυτή τη σειρά, ενώ σχολίασε και το κλίμα που επικρατεί τόσο ανάμεσα στο καστ των ηθοποιών, αλλά στους υπόλοιπους συνεργάτες όπως οι κάμεραμαν. Ειδικότερα, η ηθοποιός εξομολογήθηκε πως «επειδή μ’ έναν τρόπο όλοι δεν θέλαμε να αποχωριστούμε