Επικίνδυνο για την καρδιά το αλκοόλ στο αεροπλάνο – Τι μπορεί να συμβεί

Date:

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ο συνδυασμός του μεγάλου ύψους με το αλκοόλ. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Η κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών μπορεί να είναι αγαπημένη συνήθεια για πολλούς ταξιδιώτες, αλλά δεν είναι η καλύτερη ιδέα – τουλάχιστον για την υγεία της καρδιάς τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γερμανία.

Στην πρώτη του είδους μελέτη, εξέτασαν τις επιδράσεις του αλκοόλ στη διάρκεια πολύωρων αεροπορικών ταξιδιών. Όπως διαπίστωσαν, σε συνδυασμό με το μεγάλο υψόμετρο τα οινοπνευματώδη ποτά μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση στο οξυγόνο στο αίμα και αύξηση του καρδιακού παλμού.

Οι επιδράσεις αυτές μπορεί να είναι «αθώες» στους νέους και υγιείς. Εν τούτοις, στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους ή/και στους λιγότερο υγιείς μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Αεροδιαστημικής Ιατρικής στο Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο και το Πανεπιστήμιο του Άαχεν. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Thorax.

Οι επιπτώσεις από το υψόμετρο

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα αεροπλάνα αποδίδουν καλύτερα σε μεγάλο ύψος. Η κατανάλωση καυσίμων γίνεται πιο αποτελεσματική και αποφεύγουν τις αναταράξεις και τις κακές καιρικές συνθήκες.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους ανθρώπους. Σε υψόμετρο πάνω από 2.400 μέτρα μειώνεται η πρόσληψη οξυγόνου με κάθε ανάσα. Γι’ αυτό τον λόγο ο αέρας στην καμπίνα των αεροπλάνων βρίσκεται υπό πίεση εφάμιλλη με εκείνη στα 2.400 μέτρα.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και οι υγιείς επιβάτες μπορεί να έχουν μείωση στο οξυγόνο στο αίμα τους. Ο κορεσμός του οξυγόνου, όπως λέγεται, μπορεί στο αεροπλάνο να φτάσει ακόμα και 90% (από 95% και πάνω που είναι το φυσιολογικό).

Από 90% και κάτω, όμως, ένας άνθρωπος έχει υποξία, δηλαδή μειωμένο οξυγόνο στο αίμα. Γι’ αυτό η καρδιά κτυπά πιο γρήγορα, ώστε να αναπληρώσει το οξυγόνο.

Το πρόβλημα είναι ότι ανάλογη επίδραση έχει και το αλκοόλ. Έτσι οι ερευνητές θέλησαν να δουν τι συμβαίνει όταν το μεγάλο υψόμετρο συνδυάζεται με κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 48 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18-40 ετών. Τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες των 24, ανάλογης ηλικίας, φύλου και βάρους.

Η μία ομάδα κοιμήθηκε σε εργαστήριο ύπνου, υπό φυσιολογικές συνθήκες πίεσης και οξυγόνου. Η άλλη κοιμήθηκε σε έναν χώρο όπου έγινε προσομοίωση των συνθηκών ενός αεροπλάνου.

Για να είναι ακόμα πιο ρεαλιστικό το πείραμα, οι ερευνητές έβαλαν και κασέτα με τους ήχους που ακούγονται στην καμπίνα ενός τυπικού εμπορικού αεροπλάνου.

Οι μισοί συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα κοιμόντουσαν 4 ώρες έχοντας πιει πρώτα ποσότητα αλκοόλ ίση με αυτή που υπάρχει σε δύο ποτηράκια κρασί (με περιεκτικότητα 12% σε οινόπνευμα) στις πτήσεις. Οι υπόλοιποι κοιμόντουσαν έχοντας πιει μη αλκοολούχο ρόφημα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους άφησαν να κοιμηθούν φυσιολογικά δύο νύχτες και επανέλαβαν το πείραμα αντίστροφα. Αυτή τη φορά ήπιαν αλκοόλ όσοι αρχικά είχαν πιει το ρόφημα χωρίς οινόπνευμα.

Οι εθελοντές κοιμόντουσαν ξαπλωμένοι, σαν να βρίσκονταν στην πρώτη θέση ή στην business. Πριν και στη διάρκεια του ύπνου οι επιστήμονες μετρούσαν συνεχώς τα επίπεδα οξυγόνου και τους παλμούς τους. Κατέγραψαν επίσης τον ύπνο τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, ο συνδυασμός του υψομέτρου με το αλκοόλ είχε ως συνέπεια να μειωθεί ο κορεσμός οξυγόνου στο αίμα τους στο 85% κατά μέσον όρο. Αυξήθηκαν επίσης οι παλμοί τους στους 88 το λεπτό.

Όταν, όμως, οι εθελοντές που κοιμόντουσαν σε συνθήκες αεροπλάνου είχαν πιει μη αλκοολούχο ρόφημα, ο κορεσμός οξυγόνου τους ήταν 88% κατά μέσον όρο. Οι παλμοί τους ήταν 73 το λεπτό.

Η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη στους εθελοντές που είχαν κοιμηθεί σε συνθήκες φυσιολογικού υψόμετρου. Μετά την κατανάλωση αλκοόλ είχαν 95% κορεσμό οξυγόνου κατά μέσον όρο και 77 παλμούς. Χωρίς αυτό είχαν 96% κορεσμό και 64 παλμούς.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι εθελοντές που είχαν πιεί οινοπνευματώδη ποτά «εν πτήσει» είχαν υποξία (κορεσμό οξυγόνου κάτω από 90%) επί 201 λεπτά κατά μέσον όρο. Η αντίστοιχη διάρκεια ήταν 173 λεπτά σε όσους είχαν πιει ροφήματα χωρίς αλκοόλ.

Ο βαθύς ύπνος επίσης είχε συνέπειες σε όσους είχαν καταναλώσει οινόπνευμα. Είχε μειωθεί σε λιγότερο από 47 λεπτά, ενώ χωρίς αυτό ήταν σχεδόν 68 λεπτά.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός του μεγάλου ύψους με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα, λένε οι ερευνητές. Παρατείνει επίσης την υποξία που αναπόφευκτα παρατηρείται στο αεροπλάνο.

Επιπλέον, η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων από αυτές που μελετήθηκαν μπορεί να έχει ακόμα εντονότερες επιπτώσεις.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι επιδράσεις αυτές θα μπορούσαν να θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, ιδίως τους ηλικιωμένους ταξιδιώτες και τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

Επομένως, «ίσως θα ήταν ωφέλιμο να αλλάξουν οι κανονισμοί για να μειωθεί η πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά στα αεροπλάνα», καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Φαινυλκετονουρία: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την πάθηση για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά

Το φάρμακο προορίζεται για παιδιά και ενήλικες ασθενείς όλων των ηλικιών και βαρύτητας νόσου. Ένα νέο φάρμακο για την φαινυλκετονουρία εγκρίθηκε στην Ευρώπη. Η φαινυλκετονουρία είναι μία γενετική ασθένεια, για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά στη χώρα μας. Και αυτό διότι, εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να τους προκαλέσει νοητική υστέρηση και άλλα σοβαρά

«Καμπανάκι» για τα ΣΜΝ στην Ευρώπη: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τη συνεχή αύξηση στη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Το 2023 στην Ελλάδα, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με το 2020. Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, εμφανίζονται επίσης αυξητικές τάσεις (50% αύξηση σε σχέση με το

COVID-19: Η νοσηλεία στο νοσοκομείο βλάπτει σοβαρά τις νοητικές λειτουργίες

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει τρία χρόνια πριν εξεταστούν από τους ερευνητές. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19 μπορεί να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη με μερικές χιλιάδες ασθενείς διαπίστωσαν ότι 3 χρόνια μετά το εξιτήριο οι συμμετέχοντες που

14 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν έως το 2030 χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Τι προσέφερε από το 2001 έως το 2021 και τι θα κοστίσει η περικοπή της κατά 83%. Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» που είχε ως συνέπεια να μειώσει δραστικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες του κόσμου, θα κοστίσει έως το 2030 πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές

Καλοκαίρι και εγκεφαλικά: Γιατί αυξάνονται τον Ιούλιο – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανερχόμενη απειλή είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τον μήνα Ιούλιο, ιδιαίτερα στις θερμές περιοχές. Η επιστημονική τεκμηρίωση για την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τον Ιούλιο είναι πλέον σαφής και ανησυχητική. Μεγάλη μελέτη στην Κίνα, που ανέλυσε περισσότερα από 82.000 περιστατικά μεταξύ 2019 και 2021, κατέγραψε σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού τις ημέρες που η θερμοκρασία

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν

5 ασκήσεις γιόγκα για επίπεδη κοιλιά και καύση του λίπους

FITNESS FITNESS Η πρακτική της γιόγκα δεν προσφέρει μόνο μεγαλύτερη ευλυγισία και ισορροπία του νου, αλλά κα αποτελεσματική καύση του λίπους στην κοιλιά, ειδικά εάν επαναλάμβανετε αυτές τις 5 θέσεις της  Παρότι η γιόγκα δεν είναι η πρώτη μορφή άσκησης που μας έρχεται στο μυαλό για την καύση του λίπους, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για