Τα μυστικά για να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι – Τα οφέλη του για τον οργανισμό

Date:

Τα μυστικά για να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι – Τα οφέλη του για τον οργανισμό

Το καρπούζι είναι, αναμφίβολα, ο «βασιλιάς» των καλοκαιρινών φρούτων. Δεν είναι, όμως, λίγες οι φορές που «τυχαίνει» να επιλέξουμε ένα άνοστο καρπούζι, αν και η γεύση του είναι γλυκιά και ζουμερή.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μυστικά για να διαλέγετε πάντα το πιο καλό καρπούζι, ανάμεσα στο σωρό από τα καλοκαιρινά φρούτα που θα συναντήσετε στο μανάβικο της γειτονιά σας.

Παρατηρήστε το κίτρινο τμήμα: Είναι το κομμάτι του καρπουζιού, με το οποίο το φρούτο ακουμπούσε στο χωράφι, μέχρι την στιγμή που κόπηκε. Στα γινωμένα καρπούζια αυτό το σημείο έχει χρώμα «κρεμώδες κίτρινο» ή ακόμα και «πορτοκαλοκίτρινες» κηλίδες. Αντίθετα, τα πιο «άγουρα» καρπούζια έχουν πιο άσπρο χρωματισμό σε αυτό το σημείο.

Ψάξτε για καφέ σημάδια: Τα καφέ σημάδια επάνω στα καρπούζια υποδεικνύουν ότι οι μέλισσες ακούμπησαν πολλές φορές επάνω στα σημεία επικονίασης του άνθους. Όσο περισσότερο το κάνουν αυτό οι μέλισσες, τόσο πιο γλυκό είναι το καρπούζι.

Το καρπούζι έχει… «φύλο»: Δεν είναι ευρέως γνωστό, ωστόσο, οι παραγωγοί διαφοροποιούν τα καρπούζια ανάλογα με το «φύλο» τους. Για παράδειγμα, τα «αγόρια» είναι μεγαλύτερα, έχουν πιο επιμηκυμένο σχήμα και είναι πιο ζουμερά. Τα «κορίτσια» έχουν πιο στρογγυλεμένο σχήμα και είναι πιο γλυκά στην γεύση.

Το μέγεθος παίζει ρόλο : Προτιμήστε ένα που να μην είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό. Επιλέξτε από εκείνα που είναι μεσαίου μεγέθους. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να το νιώθετε πιο βαρύ από ό,τι φαίνεται για το μέγεθός του.

Παρατηρήστε το κοτσάνι: Το πιο κοινό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να διαλέγουν καρπούζια με ξερό και καφετί κοτσάνι. Συνεπώς, πρέπει να ψωνίζετε μόνο καρπούζια με πράσινο, χλωρό δηλαδή κοτσάνι, που σημαίνει ότι και ο ίδιος ο καρπός είναι φρέσκος.

Χτυπήστε ελαφρά τα καρπούζια: Χτυπάμε ελαφρά τα καρπούζια με τα δάκτυλα περίπου στη μέση, ακούγοντας το βάθος του παραγόμενου ήχου. Αν ο ήχος του είναι βαθύς και υπόκωφος είναι ώριμο, ενώ αν είναι σύντομος και κοφτός είναι άγουρο.

Ποια είναι η διατροφική αξία του καρπουζιού

Το καρπούζι περιέχει σημαντικά επίπεδα βιταμινών Α, Β6 και C και πολύ λυκοπένιο, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Έχει ακόμη και μια μέτρια ποσότητα καλίου. Επιπλέον, έχει ελάχιστα λιπαρά, είναι πολύ χαμηλό σε νάτριο και έχει μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό, περίπου 92%, αλλά αυτό το δροσιστικό φρούτο είναι πλούσιο και σε θρεπτικά συστατικά.

Ειδικότερα, 1 φλιτζάνι (152g) ωμού καρπουζιού περιέχει:
Θερμίδες: 46
Λίπος: 0,2 g
Νάτριο: 1,5 mg
Υδατάνθρακες: 11,6 g
Ίνες: 0,6 g
Ζάχαρη: 9.5 g
Πρωτεΐνη: 0,9 g
Βιταμίνη C: 12,5 mg

Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες που περιέχει είναι κυρίως σάκχαρα, με λίγη μόνο ίνα. Τα 152g καρπουζιού έχουν: 0,6 g ινών, 9,4 g σάκχαρα, 11,5 g συνολικών υδατανθράκων, 10,9 g καθαρών υδατανθράκων. Τα 286g καρπουζιού έχουν: 1,1 g ινών, 18 g σάκχαρα, 22 g συνολικών υδατανθράκων, 21 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων

Ζάχαρη και γλυκαιμικός δείκτης: Η μισή ζάχαρη στο καρπούζι είναι φρουκτόζη, το ένα τέταρτο είναι γλυκόζη και λιγότερο από το ένα τέταρτο είναι σακχαρόζη. Τα υπόλοιπα σάκχαρα είναι αμελητέα. Το καρπούζι έχει μέσο γλυκαιμικό δείκτη 76, το οποίο το κατατάσσει στις τροφές υψηλής τιμής. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει το σάκχαρο αίματος ταχύτερα από ό,τι τα τρόφιμα με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Όλα εξαρτώνται βέβαια από την ποσότητα που καταναλώνετε. Ένα γλυκαιμικό φορτίο κάτω του 10 θεωρείται χαμηλό. Μισό φλιτζάνι καρπουζιού έχει γλυκαιμικό φορτίο ίσο με 4.

Λιπαρά: Το ελάχιστο λίπος που έχει κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ κορεσμένου, μονοακόρεστου και πολυακόρεστου είδους. Για σκοπούς παρακολούθησης της διατροφής, μπορείτε να το θεωρήσετε ως μία μη λιπαρή τροφή. Τα σπόρια (ναι, είναι βρώσιμα) είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Πρωτεΐνη: Το καρπούζι έχει μόνο λίγη πρωτεΐνη: λίγο κάτω από 1 g ανά μερίδα.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία: Ένα πλήρως ώριμο, κόκκινο καρπούζι περιέχει υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών ουσιών από το λιγότερο ώριμο, ροζ καρπούζι. Μια μερίδα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α, παρέχοντας ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σας για κάθε μία. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και λέγεται ότι έχει αντιγηραντικές και ενισχυτικές ιδιότητες, ενώ η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών. Μια μερίδα καρπούζι παρέχει επίσης περίπου το 7% των ημερήσιων αναγκών σας σε χαλκό και παντοθενικό οξύ, 5% βιοτίνη και 4% βιταμίνες Β1 και Β6.

Τα οφέλη του καρπουζιού για τον ανθρώπινο οργανισμό

Το καρπούζι έχει αρκετά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, πέρα από το γεγονός ότι είναι ένα δροσερό φρούτο, όπως :

  • Καταπολεμά την αφυδάτωση
  • Είναι κατά 92% νερό, οπότε είναι μια άριστη τροφή για ενυδάτωση.
  • Αντιοξειδωτική δράση

Το καρπούζι έχει αντιοξειδωτική ισχύ, επειδή είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου. Αυτό είναι ένα καροτενοειδές φυτοθρεπτικό συστατικό που έχει αποδειχτεί ότι μειώνει και προλαμβάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Το λυκοπένιο είναι γνωστό ότι υπάρχει και στις ντομάτες, αλλά ένα πλήρως ώριμο καρπούζι έχει ακόμη περισσότερο λυκοπένιο από την ντομάτα. Άλλα αντιοξειδωτικά στο καρπούζι περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, καροτενοειδή και τριτερπενοειδή. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην επισκευή των κυττάρων και μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου μολύνσεων και ορισμένων καρκίνων.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους: Σε μια μικρή μελέτη για υπέρβαρους ενήλικες, όσοι κατανάλωναν καρπούζι αντί για μπισκότα λίγων λιπαρών ένιωσαν πιο χορτάτοι και πέτυχαν μείωση του σωματικού βάρους, του Δείκτη Μάζας Σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

Απαλύνει την μυϊκή κόπωση: Το αμινοξύ κιτρουλλίνη υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες στο καρπούζι. Μπορείτε να βρείτε κάψουλες συμπυκνωμένης κιτρουλλίνης που πωλούνται ως συμπλήρωμα διατροφής για αθλητικές επιδόσεις. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα κιτρουλλίνης μπορεί να μειώσουν το αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης.

To άρθρο Τα μυστικά για να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι – Τα οφέλη του για τον οργανισμό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καρκίνος των ωοθηκών: Νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση σε προχωρημένο στάδιο

Η διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών συχνά καθυστερεί, λόγω της απουσίας συμπτωμάτων στα πρώιμα στάδια, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή του. Eρευνητές διαπίστωσαν πως ο συνδυασμός δύο συγκεκριμένων θεραπειών σε γυναίκες με προσωρημένο στάδιο καρκίνου των  ωοθηκών, μπορεί να παρατείνει την επιβίωσή τους, χωρίς εξέλιξη της νόσου. Τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ κλινικής μελέτης

Ύπνος: Η λύση για τα προβλήματα της νύχτας μπορεί να βρίσκεται στο ψυγείο

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά; Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι μια φυσική λύση μπορεί να είναι τα φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου στο περιοδικό Sleep Health , αυτά που τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας τη νύχτα. Οι ερευνητές ζήτησαν από υγιείς νεαρούς ενήλικες να

Διαλειμματικό περπάτημα: Το ιαπωνικό μυστικό που υπόσχεται απώλεια βάρους και περισσότερη δύναμη

Ανάμεσα στο χάος μιας γεμάτης καθημερινότητας και της ατέρμονης προσπάθειας των ανθρώπων να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους με ρεαλιστικούς όρους, μια νέα τάση γυμναστικής κερδίζει τη διεθνή προσοχή για την απλότητα, την προσβασιμότητα και τη δυνατότητα βελτίωσης της υγείας με ελάχιστο χρόνο ή εξοπλισμό. Το νέο μυστικό για υγεία και καλή φυσική κατάσταση

Ο εμβολιασμός έναντι της Covid προστατεύει από σοβαρή νεφρική βλάβη

Οι επιπλοκές από την Covid μπορεί να βλάψουν την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και τα νεφρά. Νέα μελέτη διαπιστώνει, ωστόσο, ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για Covid είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρή νεφρική βλάβη εάν είχαν εμβολιαστεί. Ερευνητές του UCLA Health ανέλυσαν τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία ενός μεγάλου νοσοκομείου μεταξύ της 1ης Μαρτίου

Σουπιές με έψημα και ταλιατέλες με μελάνι

Προσθήκη στα αγαπημένα Για τις σουπιές ΥΛΙΚΑ • 1 κιλό σουπιές• 50γρ ελαιόλαδο• 60γρ έψημα• 40γρ μηλόξυδο• Θαλασσινό αλάτι• Μαύρο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε τις σουπιές και αφαιρούμε προσεκτικά το σακούλι με το μελάνι – θα το χρησιμοποιήσουμε όταν θα ψήσουμε τις συνοδευτικές ταλιατέλες. Κόβουμε τις σουπιές σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε κατσαρόλα, μαζίμε

Μπέργκερ σολοµού

Μπέργκερ σολοµού ΥΛΙΚΑ 4 φιλέτα σολοµού, χωρίς πέτσα και κόκαλα, 500γρ. περίπου 3-4 µανιταράκια ψιλοκοµµένα, 1 φλ. περίπου 2 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα 1 κουταλάκι βασιλικό αποξηραµένο 4 κουταλιές ούζο ½ λεµόνι, ο χυµός 4 κουταλιές νιφάδες βρώµης 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι 1 µικρή πρέζα πιπέρι Για τη σάλτσα ταρτάρ: 1 φλ. µαγιονέζα 3 κουταλιές κάπαρη

Κάρμεν Ρουγγέρη: «Το θέατρο λειτούργησε σαν βάλσαμο όταν έχασα τον άντρα μου»

Με λόγο γεμάτο τρυφερότητα και βλέμμα που λάμπει όταν μιλά για τα έργα της, η πρωτοπόρος του παιδικού θεάτρου Κάρμεν Ρουγγέρη μιλά για όλα.

Η «βουτιά» της Κατερίνας Γερονικολού είναι πιο απολαυστική από όσο φαντάζεσαι!

Η Κατερίνα Γερονικολού "βουτάει" στο καλοκαίρι της χωρίς τύψεις!

Big Brother: Ο Χρήστος Ντεντόπουλος βρέθηκε εκτός σπιτιού για προληπτικές εξετάσεις

Big Brother: Ο Χρήστος Ντεντόπουλος βρέθηκε εκτός σπιτιού για προληπτικές εξετάσεις Ο παίκτης είχε έναν πόνο στην καρδιά του, με αποτέλεσμα η παραγωγή να φροντίσει τη μεταφορά του σε κέντρο υγείας Εκτός παιχνιδιού για προληπτικούς λόγους βρέθηκε ο Χρήστος Ντεντόπουλος. Ο παίκτης αποχώρησε για λίγο από το σπίτι του Big Brother, προκειμένου να υποβληθεί σε

Η Συγκινητική ανάρτηση της Μιμής Ντενίση για τον μπαμπά της – «Λείπει από τη ζωή μου»

Σε μία συγκινητική ανάρτηση για τον μπαμπά της προχώρησε, την Κυριακή 15 Ιουνίου, η Μιμή Ντενίση, με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα. Με λόγια που αγγίζουν την ψυχή, η γνωστή ηθοποιός τίμησε την μνήμη του πατέρα της δημοσιεύοντας στον λογαριασμό της στο Ιnstagram μια σειρά φωτογραφιών του. Η ανάρτηση της Μιμής Ντενίση «Συνήθως γράφουμε για τις μαμάδες μας!!