Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια πολύ συχνή πάθηση της καρδιάς που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας τύπος αρρυθμίας όπου η καρδιά χτυπά ακανόνιστα και γρήγορα. Ουσιαστικά χαρακτηρίζεται από την μη φυσιολογική συστολή των κόλπων της καρδιάς (των ανώτερων καρδιακών κοιλοτήτων).
Μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιά. Οι πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος κολπική μαρμαρυγή αυξάνονται σε συνάρτηση με ορισμένους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η υπέρταση και η παχυσαρκία.
Αιτίες
Όταν η καρδιά χτυπά κανονικά, τα μυϊκά της τοιχώματα σφίγγονται και συμπιέζονται (συστέλλονται) για να αναγκάσουν το αίμα να βγει έξω και γύρω από το σώμα. Στη συνέχεια χαλαρώνουν ώστε η καρδιά να γεμίσει ξανά με αίμα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε φορά που η καρδιά χτυπά.
Στην κολπική μαρμαρυγή, οι άνω κοιλότητες της καρδιάς (κόλποι) συστέλλονται τυχαία και μερικές φορές τόσο γρήγορα που ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να χαλαρώσει σωστά μεταξύ των συσπάσεων. Αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα και την απόδοση της καρδιάς.
Η αιτία δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά τείνει να επηρεάζει ορισμένες ομάδες ανθρώπων, όπως ηλικιωμένους και άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακές νόσους, υψηλή αρτηριακή πίεση ή παχυσαρκία.
- Ηλικία – Ο κίνδυνος ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται με την ηλικία.
- Καρδιοπάθειες – Συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας, της καρδιακής βαλβίδας, της στεφανιαίας νόσου και της συγγενούς καρδιακής νόσου.
- Υψηλή πίεση του αίματος
- Άλλες ιατρικές παθήσεις – Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως λοιμώξεις, προβλήματα θυρεοειδούς, αποφρακτική άπνοια ύπνου, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης, χρόνια νεφρική νόσο και πνευμονική νόσος έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
- Χειρουργική επέμβαση – Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή.
- Κατανάλωση αλκοόλ – Για ορισμένα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας βάλει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
- Παχυσαρκία – Τα άτομα που είναι παχύσαρκα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή.
- Οικογενειακό ιστορικό – Ορισμένες οικογένειες έχουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο.
Δείτε επίσης: Δημήτρης Σταρόβας: Υπέστη επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής – Δύσκολη νύχτα στο νοσοκομείο
Συμπτώματα στην κολπική μαρμαρυγή
Τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής είναι διαφορετικά για τον καθένα. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν καθημερινά συμπτώματα, ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.
Τα κοινά συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν:
- Δύσπνοια
- Λιποθυμία ή ζάλη
- Φτερουγίσματα ή «χτυπήματα» στο στήθοςΚούραση ή αδυναμία
- Πόνος ή δυσφορία στο στήθος
- Δυσκολία στην άσκηση
- Ιδρώτας
- Γενική κόπωση
Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι:
- Τυχαία: Στην περίπτωση αυτή ονομάζεται παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή. Μπορεί να έχετε συμπτώματα που “έρχονται και φεύγουν” και συνήθως διαρκούν από λίγα λεπτά έως ώρες. Μερικές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται για μια εβδομάδα και τα επεισόδια μπορεί να συμβαίνουν επανειλημμένα. Τα συμπτώματά σας μπορεί να εξαφανιστούν μόνα τους ή μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία.
- Επίμονη: Με αυτόν τον τύπο κολπικής μαρμαρυγής, ο καρδιακός σας ρυθμός δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό από μόνος του. Εάν έχετε επίμονη κολπική μαρμαρυγή, θα χρειαστείτε θεραπεία, όπως ηλεκτροπληξία ή φάρμακα για να αποκαταστήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.
- Μακροχρόνια κι επίμονη: Αυτός ο τύπος κολπικής μαρμαρυγής είναι συνεχής και διαρκεί περισσότερο από 12 μήνες.
- Μόνιμη: Σε αυτόν τον τύπο κολπικής μαρμαρυγής, ο ανώμαλος καρδιακός ρυθμός δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Θα έχετε κολπική μαρμαρυγή μόνιμα και συχνά χρειάζεστε φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού σας ρυθμού και για την πρόληψη θρόμβων αίματος.
Δείτε επίσης: Έμφραγμα, εγκεφαλικό: Ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν τους περισσότερους θανάτους
Πως αντιμετωπίζεται
Ως πάθηση δεν είναι συνήθως απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστη και συχνά απαιτεί θεραπεία.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- Φάρμακα για την πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου (άτομα με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου)
- Φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού
- Καρδιομετατροπή (cardioversion), δηλαδή όταν διοχετεύεται στην καρδιά ένα ελεγχόμενο ηλεκτρικό σοκ για την αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού
- Κατάλυση καθετήρα (catheter ablation), όπου η περιοχή μέσα στην καρδιά που προκαλεί τον ανώμαλο καρδιακό ρυθμό καταστρέφεται χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα. Στη συνέχεια, ίσως χρειαστεί να σας τοποθετηθεί βηματοδότης, για να διατηρείται σταθερός ο καρδιακό σας ρυθμός.
Με πληροφορίες από NHS, American Heart Foundation / Φωτογραφία iStock