Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, δείχνει νέα ανατρεπτική μελέτη

Date:

Πόσος είναι ο κίνδυνος για τους καπνιστές που αντικαθιστούν τα συμβατικά τσιγάρα με ηλεκτρονικά.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επί μακρόν προωθούνται ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο συμβατικό κάπνισμα, με μερικές εταιρείες να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο καρκίνου. Μια ανησυχητική, νέα μελέτη όμως υποδηλώνει ότι αυτό ίσως τελικά δεν ισχύει.

Στην πρώτη του είδους μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 4,3 εκατομμυρίων ενηλίκων με ιστορικό καπνίσματος. Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν αντικαταστήσει το συμβατικό κάπνισμα με ηλεκτρονικό είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με όσους είχαν κόψει «μαχαίρι» το κάπνισμα.

Τα νέα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις πολιτικές «μείωσης της βλάβης» σε χώρες όπως η Βρετανία, όπου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προωθούνται από τις υγειονομικές Αρχές ως υποκατάστατα των συμβατικών.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν πολύ λιγότερες χημικές ουσίες από τα συμβατικά. Δεν παράγουν επίσης πίσσα, ούτε μονοξείδιο του άνθρακα, που είναι δύο από τα πιο επιβλαβή χημικά των συμβατικών τσιγάρων. Δεν παύει όμως να είναι χημικά και οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις τους δεν είναι ακόμα γνωστές.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας (ATS2024). Η περίληψη της μελέτης δημοσιεύθηκε και στην ιατρική επιθεώρηση American Journal and Critical Care Medicine.

Η νέα μελέτη

Όπως γράφουν οι ερευνητές, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γίνει δημοφιλή ως λιγότερο επιβλαβής εναλλακτική λύση στα συμβατικά. Ωστόσο παραμένει ασαφές αν η αντικατάσταση των συμβατικών τσιγάρων με ηλεκτρονικά επηρεάζει τον μελλοντικό κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα.

Για να δώσουν απάντηση στο θέμα, οι επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ πραγματοποίησαν πληθυσμιακή μελέτη στην Νότιο Κορέα. Σε αυτήν ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 4,3 εκατομμυρίων ενηλίκων με ιστορικό καπνίσματος. Οι ενήλικες αυτοί συμμετείχαν από το 2012 σε μεγάλο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου.

Οι ερευνητές χώρισαν τους ανθρώπους αυτούς σε έξι ομάδες αναλόγως με το ιστορικό καπνίσματος:

  1. Πρώην καπνιστές (επί 5 ή περισσότερα χρόνια) που έκοψαν το κάπνισμα και δεν κάνουν ηλεκτρονικά τσιγάρα
  2. Πρώην καπνιστές (επί 5 ή περισσότερα χρόνια) με χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων
  3. Πρώην καπνιστές (επί λιγότερα από 5 χρόνια) που έκοψαν το κάπνισμα χωρίς ηλεκτρονικά τσιγάρα
  4. Πρώην καπνιστές (επί λιγότερα από 5 χρόνια) με χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων
  5. Νυν καπνιστές που καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα
  6. Νυν καπνιστές που καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα

Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο κινδύνευαν οι πρώην καπνιστές συμβατικών τσιγάρων να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα και να πεθάνουν από αυτόν.

Τα ευρήματα

Έως το 2021, είχαν καταγραφεί 53.354 κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα. Είχαν επίσης χάσει τη ζωή τους από τη νόσο 6.351 άνθρωποι.

Σε σύγκριση με τους καπνιστές που έκοψαν το κάπνισμα επί 5 ή περισσότερα χρόνια χωρίς ηλεκτρονικά τσιγάρα, όσοι το αντικατέστησαν με αυτά είχαν 2,69 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα.

Όσοι είχαν κόψει το κάπνισμα λιγότερο από 5 χρόνια, είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα όταν το είχαν αντικαταστήσει με ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν και 71% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με όσους δεν κάπνιζαν τίποτα.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα και να πεθάνουν από αυτόν είχαν οι καπνιστές υψηλού κινδύνου. Ως άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άνδρες και γυναίκες 50-80 ετών που έχουν ιστορικό καπνίσματος ίσο με 20 πακετοέτη.

Αυτό σημαίνει πως καπνίζουν καθημερινά 1 πακέτο τσιγάρα επί 20 χρόνια ή 2 πακέτα τσιγάρα επί 10 χρόνια. Τα άτομα αυτά είναι εκείνα στα οποία συνιστάται προληπτικός έλεγχος με χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία (low dose CT) πνευμόνων.

Οι πρώην καπνιστές υψηλού κινδύνου είχαν 4,46 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα όταν αντικαθιστούσαν το συμβατικό κάπνισμα με ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Η αντικατάσταση του συμβατικού καπνίσματος με ηλεκτρονικά τσιγάρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και σχετιζομένης θνησιμότητας», γράφουν οι ερευνητές. Αυτό ισχύει «ιδιαιτέρως για τα άτομα υψηλού κινδύνου που είναι πιθανό να χρειάζονται προσυμπτωματικό έλεγχο».

Οι ερευνητές καταλήγουν πως οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για τις δυνητικές επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, όταν ο στόχος είναι η μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δημήτρης Σταρόβας: Παίζει κιθάρα πρώτη φορά μετά το εγκεφαλικό – Τα σχόλια των celebrities

Ο Δημήτρης Σταρόβας πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο μετά το εγκεφαλικό που υπέστη, αφού σήμερα, 25 Ιουνίου δημοσίευσε ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, που παίζει κιθάρα πρώτη φορά μετά την περιπέτεια υγείας του. Ο Δημήτρης Σταρόβας συγκίνησε τους διαδικτυακούς του φίλους και τους celebrities, οι οποίοι έσπευσαν να τον «γεμίσουν» με

Απόστολος Λύτρας: Το αίτημα αποφυλάκισης και οι επόμενες κινήσεις του

Ένα 24ωρο πριν τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό της μεζονέτας του, στο Χαλάνδρι, για χρέη που έμειναν απλήρωτα και μία εβδομάδα μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του και ουσιαστικά ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για την προφυλάκισή του, ο Απόστολος Λύτρας παραμένει στις φυλακές Κορυδαλλού, ετοιμάζεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες το αίτημα αποφυλάκισης και

Γιώργος Λιανός: Αποκάλυψε πότε θα αρχίσει ο επόμενος κύκλος του Survivor

Επίσης, αποκάλυψε την επιστροφή του Voice 

Άσλεϊ Γκράχαμ: Οι νέες φωτογραφίες από το ταξίδι της στην Κέρκυρα με τον σύζυγό της

Δείτε την ανάρτηση που έκανε στο Instagram το plus size μοντέλο 

Πολλοί παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, ενώ δεν πρέπει

Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική και η επιστημονική κοινότητα έχουν συνειδητοποιήσει ότι για πολλούς ασθενείς οι κίνδυνοι μπορεί να είναι περισσότεροι από τα οφέλη Ένας σημαντικός αριθμός ηλικιωμένων στις ΗΠΑ εξακολουθεί να παίρνει καθημερινά ασπιρίνη με την ελπίδα να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, παρόλο που η πρακτική αυτή συνιστάται μόνο για ορισμένους ασθενείς υψηλού

Shifty Shellshock: Θλίψη. Βρέθηκε νεκρός ο 49χρονος τραγουδιστής των Crazy Town

Ο τραγουδιστής, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Seth Binzer, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή του Λος Άντζελες, πέθανε στις 24 Ιουνίου. Ποιος ήταν ο Sifty Shellshock Ο Shifty Shellshock ήταν Αμερικανός μουσικός και έγινε περισσότερο γνωστός ως συνιδρυτής και frontman του συγκροτήματος Crazy Town, γνωστού για την

Δεν θα πιστεύετε τι ενώνει τη Φωτεινή Βελεσιώτου με τη Βούλα Πατουλίδου

Στην εκπομπή The 2Night Show βρέθηκε καλεσμένη το βράδυ της Δευτέρας (10/06) η Φωτεινή Βελεσιώτου. Η ίδια μίλησε για τον λόγο που έγινε ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια ενώ τραγουδάει 40 χρόνια, την καριέρα ως δασκάλα και τη σχέση με τη Βούλα Πατουλίδου. Η τραγουδίστρια αναφέρθηκε στο κεφάλαιο τραγούδι και πώς αυτό μπήκε στη ζωή της, αφού

Good Job Nicky: Είμαι αρκετά ανταγωνιστικός για να πω ότι δεν θέλω να πάω στη Eurovision, με φαντάζομαι νικητή

Good Job Nicky: Είμαι αρκετά ανταγωνιστικός για να πω ότι δεν θέλω να πάω στη Eurovision, με φαντάζομαι νικητή Πάντως το τραγούδι το έχουμε, πρόσθεσε ο τραγουδιστής O Good Job Nicky μίλησε για την εμφάνισή του, τη Eurovision, αλλά και τους διάσημους γονείς του. Ο νεαρός τραγουδιστής μίλησε στην εκπομπή «Ελένη» και αρχικά, ανέφερε: «Είμαι

Βίκυ Καγιά για την υποψηφιότητά της στα κινηματογραφικά βραβεία: Ο καθένας μπορεί να πει τη γνώμη του

Βίκυ Καγιά για την υποψηφιότητά της στα κινηματογραφικά βραβεία: Ο καθένας μπορεί να πει τη γνώμη του Βίκυ Καγιά για την υποψηφιότητά της στα κινηματογραφικά βραβεία: Ο καθένας μπορεί να πει τη γνώμη του Αξιολογώ όλα τα σχόλια και τα καλά και τα αρνητικά, κάποια με αφορούν και κάποια όχι, πρόσθεσε Η Βίκυ Καγιά μίλησε

Ψυχοκόρες: Η Δεσποινιώ «σκοτώνει» με τα λόγια της τον Τάσο

Ψυχοκόρες: Η Δεσποινιώ «σκοτώνει» με τα λόγια της τον Τάσο Ψυχοκόρες: Απόψε στις 21.00 στον ΑΝΤ1. Ψυχοκόρες – Τρίτη 25 Ιουνίου – Επεισόδιο 51: Η τυχαία συνάντηση της Δεσποινιώς με τον Τάσο έχει τραγική κατάληξη, βυθίζοντας τη Δεσποινιώ στην απελπισία. Ο Λεωνίδας συνειδητοποιεί πού έχει μπλέξει ο Ερμής. Η Βασιλική, με τη βοήθεια της Χριστίνας

Εύα Καϊλή: Σπάνια εμφάνιση της στην Ελλάδα

Εύα Καϊλή: Σπάνια εμφάνιση της στην Ελλάδα Η αντίδραση της Εύας Καϊλή στην τηλεοπτική κάμερα. Η Εύα Καϊλή σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις της σε τηλεοπτική κάμερα, εντοπίστηκε από τον Γρηγόρη Μπάκα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η πρώην Ευρωβουλευτής απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση και ευχαρίστησε ευγενικά τον δημοσιογράφο. «Είναι με τον άντρα

Μαρία Αντωνά: Η αντίδρασή της, όταν ρωτήθηκε για το ταξίδι στον Πόρο με τον Γιώργο Λιάγκα

Μαρία Αντωνά: Η αντίδρασή της, όταν ρωτήθηκε για το ταξίδι στον Πόρο με τον Γιώργο Λιάγκα Μαρία Αντωνά: Η αντίδρασή της, όταν ρωτήθηκε για το ταξίδι στον Πόρο με τον Γιώργο Λιάγκα Δημοσιεύματα τους θέλουν σε σχέση, χωρίς ωστόσο εκείνοι να το επιβεβαιώνουν Η Μαρία Αντωνά έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες που τη συνάντησαν στο