Πώς το περπάτημα μπορεί να γίνει άσκηση

Date:

Λένε «ότι δεν χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος». Και πράγματι ισχύει σε πολλά πράγματα κι ένα από αυτά είναι και η σωματική δραστηριότητα. Και πιο συγκεκριμένα, το περπάτημα. Δεν απαιτεί κόπο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και να ξεκινήσετε, αλλά με τον κατάλληλο τρόπο μπορείτε να το μετατρέψετε σε εξαιρετική άσκηση.

Γιατί να περπατάμε;

Πολύ απλά επειδή βάζει την κίνηση στο σώμα με τον πιο εύκολο και απλό τρόπο, είναι ευεργετικό για τη συνολική μας υγεία και τη φυσική μας κατάσταση. Οι λόγοι για να περπατάμε είναι γνωστοί, μπορούμε όμως να τους υπενθυμίσουμε. Όπως κάθε άσκηση, τονώνει τους μυς και ενδυναμώνει τις αρθρώσεις και τα οστά. Ανακουφίζει από τους πόνους στη μέση και ωφελεί ιδιαίτερα όσους έχουν αυξημένη καθιστική ζωή. Ως ήπια αερόβια άσκηση, βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική κατάσταση, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, και προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Βοηθάει επίσης στη λειτουργία του εγκεφάλου και συμβάλλει στη ψυχική υγεία, μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του άγχους και φτιάχνοντας τη διάθεση. Συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και στη διαχείριση βάρους, βελτιώνει τον μεταβολισμό και την κινητικότητα του εντέρου. Για να αυξήσετε όμως τα οφέλη από το περπάτημα, το μυστικό είναι να το κάνετε πιο γρήγορο και ενσυνείδητο.

Πώς το γρήγορο περπάτημα συμβάλλει στην καρδιοαναπνευστική κατάσταση

Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω μπορούν να καλυτερεύσουν ως τιμές, όσον αφορά τις μετρήσεις, τις επιδόσεις και το αποτέλεσμα, όταν το περπάτημα γίνει με πιο γρήγορο και δυναμικό ρυθμό. Όταν δηλαδή μετατραπεί από ένα απλό περίπατο σε αερόβια δραστηριότητα. Όταν αρχίσετε να περπατάτε με έντονο τρόπο. Ως γρήγορο περπάτημα θεωρούνται τα 100-130 βήματα το λεπτό ή 4,8 έως 5,6 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Στο γρήγορο περπάτημα ο διασκελισμός είναι μεγαλύτερος και η κίνηση των χεριών πιο δυναμική. Ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς και η αναπνοή γίνεται πιο κοφτή, καθώς παίρνουμε περισσότερες αναπνοές το λεπτό για να ανταποκριθεί ο οργανισμός μας στα καινούρια δεδομένα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ο επιδιωκόμενος καρδιακός ρυθμός κατά τη διάρκεια άσκησης μέτριας έντασης είναι περίπου 50-70% του μέγιστου καρδιακού μας ρυθμού. Ο επιδιωκόμενος καρδιακός ρυθμός κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας είναι περίπου 70-85% του μέγιστου καρδιακού μας ρυθμού. Ο μέγιστος καρδιακός ρυθμός είναι 220 χτύποι ανά λεπτό μείον την ηλικία μας σε έτη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά άσκησης έντονης έντασης κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο, θα σας έλεγα να μην κολλήσετε στους αριθμούς που μπορεί να σας αποτρέψουν. Το σημαντικό είναι να ξεκινήσετε με τον δικό σας ρυθμό που σταδιακά θα τον ανεβάζετε. Και το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει συνέπεια, ώστε να γίνει το περπάτημα μέρος της καθημερινότητας σας, έστω κι αν περπατάτε μόνο 10 λεπτά. Ακόμα κι αυτός ο μικρός χρόνος είναι ωφέλιμος για την υγεία.

Μερικές συμβουλές για να κάνετε το περπάτημα άσκηση

Σημαντικό στο γρήγορο περπάτημα είναι η στάση του σώματος. Ο κορμός είναι στητός, το κεφάλι ψηλά, ο λαιμός και οι ώμοι χαλαροί. Τα χέρια είναι ελαφρώς λυγισμένα δίπλα στο σώμα σας και τα κινείτε μπρος-πίσω. Ενεργοποιείτε το κέντρο σας (τους μυς γύρω από τον κορμό) τραβώντας απαλά τον αφαλό προς τα μέσα. Όταν περπατάτε, προσπαθήστε να έχετε τα πέλματα παράλληλα και πατάτε πρώτα τη φτέρνα (ελαφρά) και μετά τα δάκτυλα.

Έχετε επίγνωση στην αναπνοή σας, η σωστή αναπνοή βοηθάει να γίνει το περπάτημα πιο άνετο, αλλά και να ανεβάσετε τις επιδόσεις σας. Αναπνέετε κυρίως από τη μύτη, αλλά εάν χρειαστεί, χρησιμοποιείτε και το στόμα. Όποτε νιώθετε ότι λαχανιάζετε ή ξεμένετε από αναπνοή, μειώστε τον ρυθμό ή κάνετε μία στάση.

Κάνετε το περπάτημα διαλειμματική άσκηση εναλλάσσοντας για μερικά λεπτά γρήγορο βηματισμό με πιο αργό.

Επιλέξτε τα παπούτσια που θα φοράτε να είναι μαλακά και ελαφρά, να απορροφούν τους κραδασμούς και να προσφέρουν την κατάλληλη υποστήριξη στο πέλμα και στον αστράγαλο.

Αν δεν ασκείστε, ξεκινήστε αργά την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια αυξήστε το χρόνο κατά πέντε λεπτά κάθε εβδομάδα μέχρι να φτάσετε τουλάχιστον τα 30 λεπτά, στοχεύοντας για τα 60 τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Στο τέλος του περπατήματος κάνετε μερικές διατάσεις.

Σημείωση: Καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας για ιατρικό έλεγχο πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα γυμναστικής, ιδιαίτερα εάν είστε υπέρβαροι, δεν έχετε ασκηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή υποφέρετε από μια χρόνια πάθηση.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πίσω από τον λαμπερό γάμο της Μέγκαν και του Χάρι – Η ενόχληση της βασίλισσας Ελισάβετ και η αντίρρηση για το νυφικό

Σαν σήμερα, 19 Μαΐου, του 2018 ο πρίγκιπας Χάρι και η αμερικανίδα ηθοποιός, Μέγκαν Μαρκλ, παντρεύτηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ. Την τελετή παρακολούθησαν 27,7 εκατομμύρια άνθρωποι, καθιστώντας τον γάμο έναν από τους πιο διάσημους βασιλικούς εορτασμούς των τελευταίων ετών. Παρούσα στον γάμο ήταν η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία είχε τους λόγους

Σοφία Αλιμπέρτη: Εντυπωσιακή με animal print ολόσωμο μαγιό μια ανάσα πριν βουτήξει στη θάλασσα!

Ένα υπέροχο βίντεο μοιράστηκε με το διαδικτυακό της κοινό η Σοφία Αλιμπέρτη. Η παρουσιάστρια έκανε την εμφάνιση της στην παραλία με ολόσωμο μαγιό

4+1 Έλληνες ηθοποιοί ποζάρουν για πρώτη φορά με τις μητέρες τους & οι φωτό είναι πολύ cute!

"Μάνα είναι μόνο μία" κι αυτή τη φράση την αναγνωρίζουν και την εκτιμούν αρκετοί celebrities της ελληνικής showbiz! Ποιοι είναι εκείνοι που μας σύστησαν στη μητέρα τους και μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια γι' αυτήν;  Δήμητρα Ματσούκα Η Δήμητρα Ματσούκα με τη μητέρα της, Ελένη, έχουν αναπτύξει μία πολύ όμορφη και τρυφερή σχέση, καθώς

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος για Μαρίνα Σάττι: Το «σας πήγε τάπα» δεν θεωρώ ότι το απευθύνει σε μένα ως Έλληνα πολίτη

Να έχουμε τέτοιο απόηχο μετά την Eurovision για μια εβδομάδα δεν έχει ξαναγίνει, σχολίασε μεταξύ άλλων

Έχετε εποχικές αλλεργίες; Τι να προσέχετε με τα φάρμακα που παίρνετε

Γιατί να λαμβάνετε φάρμακα μόνο για τα συμπτώματα που έχετε και τι να προσέξετε με τις δραστικές ουσίες. Οι πάσχοντες από εποχικές αλλεργίες παίρνουν διάφορα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν συμπτώματα, όπως ο βήχας, το συνάχι, το «μπούκωμα» και ο κνησμός (φαγούρα) στα μάτια, τη μύτη ή τον λαιμό. Ωστόσο συχνά δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται και κανείς δεν ξέρει γιατί

Οι εγκέφαλοι των σύγχρονων ανθρώπων είναι περίπου 13% μικρότεροι από εκείνους των homo sapiens που ζούσαν πριν από 100.000 χρόνια. Άραγε αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ή σε κάποιες από τις δεξιότητες που αποκτήσαμε; Παραδοσιακά, αναφέρει ανάλυση του BBC, πιστεύεται ότι ο «μεγάλος εγκέφαλος» του ανθρώπου είναι αυτό που τον διαφοροποιεί από τα άλλα ζώα.

10 τροφές για την υγεία του θυρεοειδούς και 3 που πρέπει να αποφύγετε

Ο θυρεοειδής σας χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργήσει σωστά και να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη για τις ανάγκες του σώματός σας. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ιώδιο, κινδυνεύετε από υποθυρεοειδισμό ή βρογχοκήλη (ένας θυρεοειδής αδένας που διογκώνεται για να αντισταθμίσει την έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών). Αν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο (πχ. για την καλή υγεία της

Δανάη Μπάρκα: Φόρεσε το ιδανικό σορτς για αυτή την εποχή! Δες πώς το συνδύασε

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δανάη Μπάρκα μας εντυπωσιάζει με τις στιλιστικές της επιλογές.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το μικρό κοριτσάκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια!

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το κοριτσάκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια! Για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, το χαμογελαστό κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, η οποία έγινε γνωστή μέσα από το «Greek Idol». Αντιγόνη Ψυχράμη: Αυτός είναι ο λόγος που δεν δίνει συνεντεύξεις! Ακόμα να την αναγνωρίσετε; Είναι η... Αντιγόνη Ψυχράμη! Instagram

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Και να με καλούσε, όχι, δεν θα πήγαινα στον γάμο του Κασσελάκη

“Έχω εκφράσει κατά καιρούς κάποια πιστεύω μου και δεν τα παίρνω πίσω” εξηγεί ο Αργρύρης Παπαργυρόπουλος. Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη με τον οποίο συμπορεύεται πλέον εκλογικά ο γιος του, Νάσος και στον επικείμενο του γάμο αναφέρθηκε ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος μιλώντας στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και την δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη. Ποια είναι η