Βιταμίνη D: Ελληνική έρευνα διαπιστώνει απρόσμενη δράση κατά του καρκίνου

Date:

Η βιταμίνη D προάγει την ανοσία κατά του καρκίνου επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου

Μια απρόσμενη συσχέτιση του εντερικού μικροβιώματος με τη βιταμίνη D, που συμβάλλει στην ανοσία κατά του καρκίνου και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας, εντόπισε έρευνα με επικεφαλής τον Έλληνα επιστήμονα, δρ Ευάγγελο Γιαμπαζολιά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science».

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η βιταμίνη D προωθεί την αύξηση ενός είδους βακτηρίων στο έντερο των ποντικιών, το οποίο βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου.

«Η αρχική μας παρατήρηση ήταν απρόσμενη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαμπαζολιάς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανοσοεπιτήρηση Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως περι-, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι ποντίκια, στα οποία έλειπε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος, γνωστή ως «Gc globulin», έδειξαν ενισχυμένη ανοσία στον καρκίνο. Μία από τις κύριες λειτουργίες αυτής της πρωτεΐνης είναι να προσδένεται στη βιταμίνη D στο αίμα κρατώντας την μακριά από τους ιστούς. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τους ερευνητές στην υπόθεση ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα βιταμίνης D στους ιστούς θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσία στον καρκίνο, υπόθεση την οποία επιβεβαίωσαν με τα πειράματά τους: ποντίκια με έλλειψη στη «Gc globulin» υποβλήθηκαν σε δίαιτα χωρίς βιταμίνη D με αποτέλεσμα να μην έχουν προστασία από τον καρκίνο. Αντίστοιχα, όταν δόθηκε δίαιτα υψηλή σε βιταμίνη D σε ποντίκια με φυσιολογικά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, εμφάνισαν βελτιωμένη αντίσταση σε πειραματικούς καρκίνους.

Ενδιαφέρον ήταν, επίσης, το γεγονός ότι η αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D απουσίαζε σε ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά ή μεγάλωσαν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα με απουσία ζωντανών μικροοργανισμών. Με βάση το εύρημα αυτό, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η βιταμίνη D προάγει την ανοσία κατά του καρκίνου επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τους πληθυσμούς των «φιλικών» μικροοργανισμών που ζουν μέσα στα ζώα και στον άνθρωπο. Όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, η βιταμίνη D δρα στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, οδηγώντας στην αύξηση των επιπέδων ενός βακτηρίου του εντερικού μικροβιώματος που ονομάζεται «Bacteroides fragilis».

«Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό το είδος βακτηρίου προάγει την αντικαρκινική ανοσία», διευκρινίζει ο κ. Γιαμπαζολιάς. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση μιας πιθανής σχέσης μεταξύ της βιταμίνης D, του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσίας του καρκίνου στους ανθρώπους». Πάντως, ο ίδιος τονίζει ότι «συνολικά τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν μια άνευ προηγουμένου σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του μικροβιώματος του εντέρου που επηρεάζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο».

Άλλη μία σημαντική πτυχή της έρευνας είναι η επίδραση της βιταμίνης D στην επιτυχία της ανοσοθεραπείας. Κατά τη μελέτη τους σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D είναι καθοριστικός παράγοντας της ικανότητας του εντερικού μικροβιώματος να προκαλεί ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο και να αυξάνει την επιτυχία της συγκεκριμένης θεραπείας.

Η ανοσοθεραπεία έχει φέρει «επανάσταση» στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος και πλέον έχει εγκριθεί ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ένα ευρύ φάσμα κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των νεφρών και των πνευμόνων. Ωστόσο, ο Έλληνας επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute» εξηγεί ότι «παρά τα αξιοσημείωτα κλινικά αποτελέσματα, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς εξίσου καλά σε αυτή τη θεραπεία και μόνο μια μικρή ομάδα εξ αυτών έχει μακροχρόνιο όφελος». Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, πληθυσμοί βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος μπορούν να επηρεάσουν τις αντικαρκινικές ανοσολογικές αποκρίσεις και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας και η χρήση του μικροβιώματος ως θεραπευτική προσέγγιση με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας του καρκίνου είναι υπό διερεύνηση.

Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς υπογραμμίζει, πάντως, ότι «είναι αναγκαία περαιτέρω έρευνα πριν καταλήξουμε με βεβαιότητα εάν η βιταμίνη D επηρεάζει το μικροβίωμα στον άνθρωπο και εάν αυτό έχει κάποιο θεραπευτικό ή προληπτικό όφελος για τον καρκίνο».

«Ένα βασικό ερώτημα που προσπαθούμε να απαντήσουμε με την ομάδα μου χρησιμοποιώντας πειραματικά μοντέλα είναι το πώς ακριβώς η βιταμίνη D υποστηρίζει ένα «καλό» μικροβίωμα. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος στις ανοσολογικές αποκρίσεις και την πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου», τονίζει.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 1,5 εκατομμύρια άτομα στη Δανία και εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης διαφορετικών τύπων καρκίνου. Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο κ. Γιαμπαζολιάς, «συνεργαζόμαστε με κλινικούς γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διαπιστώσουμε εάν η βιταμίνη D συνδέεται με ένα «καλό» μικροβίωμα στους ανθρώπους» και προσθέτει: «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η διόρθωση μιας ανεπάρκειας βιταμίνης D προσφέρει οφέλη για τη θεραπεία του καρκίνου».

Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς έλαβε το πτυχίο του στη Χημεία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το μεταπτυχιακό του στην Κλινική Βιοχημεία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Κατέχει διδακτορικό στη Βιολογία του Καρκίνου από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Στίφεν Τέιτ, με υποτροφία από τον ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK» (CRUK). Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής εργάστηκε στο «CRUK Scotland Institute», όπου και ανακάλυψε μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν τον κυτταρικό θάνατο με την ανοσία στον καρκίνο. Σε αναγνώριση του επιστημονικού του έργου τιμήθηκε με τα βραβεία «Institute of Cancer Sciences Prize» (2017) και «CRUK Pontecorvo Prize» (2018).

Στη συνέχεια εντάχθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ομάδα του καθηγητή Καετάνο Ρέις ε Σόουζα στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο. Εκεί ανακάλυψε πρωτεΐνες του πλάσματος στο αίμα που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Του χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (2020) για να διερευνήσει το θεραπευτικό δυναμικό αυτών των ευρημάτων με στόχο την παραγωγή νέων ανοσοθεραπειών για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης, μελέτησε την επίδραση του εντερικού μικροβιώματος στο ανοσοποιητικό σύστημα και ανακάλυψε τη σύνδεση συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου στη διατροφή ως ρυθμιστή της ικανότητας μικροβίων του εντέρου να ενισχύουν ανοσολογικές αποκρίσεις κατά του καρκίνου. Από το 2023 ηγείται της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στο CRUK Manchester Institute, η οποία μελετά την επίδραση του κυτταρικού θανάτου και του εντερικού μικροβιώματος στην ανοσία κατά του καρκίνου.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα έρευνα: Η βιταμίνη D προστατεύει από το έμφραγμα. Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Κακή στοματική υγεία: Πώς συνδέεται με τους πόνους στο αυτί

Πώς επηρεάζει η χρήση του κινητού τη γονιμότητα του άνδρα

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πάρις Χίλτον – Νικόλ Ρίτσι: Επανασυνδέονται για νέο τηλεοπτικό ριάλιτι

Πάρις Χίλτον - Νικόλ Ρίτσι: Επανασυνδέονται για νέο τηλεοπτικό ριάλιτι Πάρις Χίλτον - Νικόλ Ρίτσι: Επανασυνδέονται για νέο τηλεοπτικό ριάλιτι Προηγουμένως, είχαν πρωταγωνιστήσει στο Simple Life των αρχών της δεκαετίας του 2000 Η Πάρις Χίλτον και η Νικόλ Ρίτσι ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους με νέο πρότζεκτ στη μικρή οθόνη. Οι ηθοποιοί του «Simple

Eurovision 2024: Διερμηνέας μετέφρασε στη νοηματική το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι – Δείτε βίντεο

Ο Σπύρος Κουζέλης προσπαθεί να μεταφέρει σε άτομα με προβλήματα ακοής όχι μόνο τους στίχους αλλά και τη μουσική των τραγουδιών που μεταφράζει

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Σκουλήκι «έφαγε» τον εγκέφαλό του, δηλητηριάστηκε και από μόλυβδο

Ο 70χρονος σήμερα υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, σοβαρά προβλήματα μνήμης. Πολλαπλά προβλήματα υγείας αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, με πιο αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένα σκουλήκι εισέβαλλε στον εγκέφαλό του όπου και πέθανε! Το περιστατικό συνέβη το 2010, όταν ο 56χρονος

Προειδοποίηση από τη Ματίνα Παγώνη για την αφρικανική σκόνη – «Μετακινήσεις με μάσκα για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα»

Τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα κρούει η Ματίνα Παγώνη ζητώντας τους αυτό το διήμερο, που θα υπάρχει υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. «Να μην βγουν έξω το διήμερο και εάν πρέπει να κυκλοφορήσουν να φοράνε μάσκα» είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews το πρωί της Πέμπτης 9/5.

Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία

Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέους εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους

Άννα Παναγιωτοπούλου: Θλίψη στο τελευταίο αντίο στη σπουδαία ηθοποιό

Κηδεία Άννας Παναγιωτοπούλου: Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί της αποχαιρετούν την σπουδαία ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου, η οποία έφυγε από τη ζωή το Μεγάλο Σάββατο σε ηλικία 76 ετών. Η σπουδαία ηθοποιός έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η είδηση θανάτου της Άννας Παναγιωτοπούλου σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο

Μπέττυ Μαγγίρα: Στιγμιότυπα από το διαφορετικό Πάσχα με τον Δημήτρη Μάζη & τις κόρες τους

Η Μπέττυ Μαγγίρα πέρασε το Πάσχα με την οικογένειά της στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Ελένη Φουρέιρα ξεκαθαρίζει για το μαντήλι της χορογραφίας της – «Το συζητήσαμε με τη Μαρίνα Σάττι»

Στη χώρα μας επέστρεψε η Ελένη Φουρέιρα, την Τετάρτη 8 Μαΐου, μετά την εντυπωσιακή της εμφάνιση στη σκηνή της Eurovision στον Α’ Ημιτελικό. Η τραγουδίστρια αποθεώθηκε από όλους, ακόμη και από το BBC, και έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες που την υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο, δείχνοντας τη στήριξή της στη Μαρίνα Σάττι που θα διαγωνιστεί απόψε, 9 Μαϊου, στον δεύτερο

Η Κέιτ Μπέκινσεϊλ μεταμορφώθηκε σε ηλικιωμένο γαμπρό για να απαντήσει στους haters

Η Κέιτ Μπέκινσεϊλ μεταμορφώθηκε σε ηλικιωμένο άνδρα για να στείλει ένα μήνυμα στους haters των social media. Η 50χρονη ηθοποιός δημοσίευσε στο προφίλ της στο Instagram βίντεο και φωτογραφίες στις οποίες είχε μεταμορφωθεί σε ηλικιωμένο γαμπρό, ως απάντηση στην κριτική που δέχτηκε για την εμφάνισή της στο διαδίκτυο. Η Κέιτ Μπέκινσεϊλ έχει δεχτεί πολλά αρνητικά

Μαγιορκίνης για εμβόλιο AstraZeneca: «Κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή, κυρίως στις ιατρικές πράξεις, έχει έναν κίνδυνο»

Ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε σήμερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca που αποσύρθηκε από την ίδια την εταιρεία «έσωσε έξι εκατομμύρια ζωές», τονίζοντας οι παρενέργειες είναι σπανιότατες σε ό,τι αφορά τις θρομβώσεις. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» υπογράμμισε ότι: «οι θρομβώσεις είναι μια σπανιότατη παρενέργεια η οποία συνδέθηκε με το συγκεκριμένο

5 λόγοι για να τρώμε φράουλες (εκτός από τη γεύση τους)

Οι φράουλες δεν είναι απλώς ένα νόστιμο φρούτο, αλλά έχουν αποδειχθεί και εξαιρετικά ευεργετικές για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Με υψηλή θρεπτική αξία και λίγες θερμίδες (42 θερμίδες στα 100 γρ.), οι φράουλες είναι χαμηλές σε λιπαρά, πλούσιες σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ αποτελούν καλή πηγή μαγγανίου. Έχουν επίσης λιγότερα

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος αποκάλυψε τον όρο που είχε βάλει η Σερτάμπ όταν της πήρε συνέντευξη

Ο Φώτης Σεργουλόπουλος είχε καλεσμένη στην εκπομπή του «Πρωίαν σε είδον» την Τετάρτη 8 Μαΐου, τη Μαντώ. Ο παρουσιαστής θέλησε να μιλήσει για τη νικήτρια της Eurovision του 2003, τη Σερτάμπ Ερενέρ, και αποκάλυψε τον όρο που η ίδια είχε θέσει για την τηλεοπτική τους συνέντευξη. Ο Φώτης Σεργουλόπουλος σημείωσε: «Έχουν σχολιάσει πολύ την αλλαγή στο πρόσωπό της, ότι