Έξαρση κοκκύτη: Συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη επικίνδυνη λοίμωξη

Date:

Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί στη χώρα μας πάνω από 50 κρούσματα κοκκύτη, καθώς και δύο θάνατοι, ενός νεογνού και ενός ενήλικα με υποκείμενα νοσήματα. Η αύξηση είναι τεράστια σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, όταν τα κρούσματα όλο το 2023 ήταν μόλις εννέα. Εκδόθηκε μάλιστα και εγκύκλιος με αναλυτικές συστάσεις εμβολιασμού για τον κοκκύτη από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Χώρες, όπως η Τσεχία, η Ολλανδία και η Ισπανία, έχουν αναφέρει χιλιάδες κρούσματα, ενώ σημαντική έξαρση καταγράφεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως στο Βέλγιο, την Κροατία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία κ.α. Αξίζει να αναφερθεί πως ειδικά στην Τσεχία, τα κρούσματα κοκκύτη βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960, ξεπερνώντας τα 6.300 από τις αρχές του έτους.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από βακτήριο (Bordetella pertussis) και συχνά αποκαλείται και ως «ο βήχας των 100 ημερών», επειδή τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα συμπτώματα του κοκκύτη

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 7 έως 10 ημέρες μετά τη λοίμωξη, αλλά μπορεί να εμφανιστούν έως και 21 ημέρες μετά.

Σε πρώτη φάση είναι παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος (φτέρνισμα, καταρροή, ήπιος πυρετός και ήπιος βήχας). Ύστερα από δύο εβδομάδες, ο βήχας γίνεται εντονότερος και χαρακτηρίζεται από επεισόδια παροξυσμικού βήχα ακολουθούμενου από εισπνευστικό συριγμό. Τα επεισόδια εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά στη συνέχεια γίνονται συχνότερα και κατά την ημέρα. Συχνά μάλιστα προκαλείται και εμετός από τον έντονο βήχα. Στο τρίτο στάδιο, που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και τρεις μήνες, υπάρχει βαθμιαία εξασθένηση μέχρι την οριστική υποχώρηση. Σημειώνεται ωστόσο πως συμπτώματα μπορεί να επανεμφανιστούν για πολύ καιρό μετά.

Στα βρέφη, ενδεχομένως να μην εμφανιστεί καθόλου ο συνήθης «συριγμός», ενώ μετά τα επεισόδια παροξυσμικού βήχα μπορεί να ακολουθήσει διακοπή της αναπνοής για σύντομα χρονικά διαστήματα (άπνοια). Οι μη εμβολιασμένοι ενήλικες μπορούν να βήχουν για εβδομάδες, σε σημείο που να δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Πώς μεταδίδεται ο κοκκύτης και γιατί κινδυνεύουν κυρίως τα βρέφη

Ο κοκκύτης είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Κάθε άτομο μπορεί να μολύνει κατά μέσο όρο άλλα 15. Η μετάδοσή του γίνεται μέσω σταγονιδίων που παράγονται όταν το μολυσμένο άτομο βήχει. Ο κοκκύτης μπορεί επίσης να μεταδοθεί ακόμη και από άτομα με ήπια μορφή της νόσου ή από μολυσμένα άτομα που δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Τα άτομα που είναι εμβολιασμένα έχουν γενικά λιγότερα συμπτώματα και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται από 80% έως 85%, ενώ η προστατευτική του δράση εξασθενεί μετά την πάροδο 5 ετών.

Συχνά, τα μεγαλύτερα αδέλφια και οι γονείς που μπορεί να είναι φορείς του βακτηρίου μεταφέρουν τη νόσο στο σπίτι με αποτέλεσμα να μολύνονται τα βρέφη. Σε αυτά δυστυχώς καταγράφονται και οι πιο σοβαρές ασθένειες, αλλά και οι περισσότεροι θάνατοι. Ειδικά στους πρώτους μήνες της ζωής τους είναι εξαιρετικά ευάλωτα, δεδομένου ότι δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν.

Γιατί υπάρχει αναζωπύρωση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη

Συνήθως, οι περιπτώσεις κοκκύτη κορυφώνονται κάθε τρία έως πέντε χρόνια. Όπως δήλωσε στο Euronews Health ο Sylvain Brisse, Διευθυντής της Μονάδας Βιοποικιλότητας και Επιδημιολογίας Βακτηριακών Παθογόνων του Ινστιτούτου Παστέρ, «η τελευταία κορύφωση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήταν είτε το 2012 είτε το 2018 και επομένως είναι πολύ λογικό να δούμε τώρα μια αναζωπύρωση του κοκκύτη».

«Το ασυνήθιστο», συμπλήρωσε, «είναι ότι λόγω της πανδημίας του COVID και των φραγμών ελέγχου των λοιμώξεων [περιορισμών]… υπήρξε καθυστέρηση στην αναζωπύρωση». Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 2020 και το 2021, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου κρούσματα κοκκύτη, επομένως τόσο η καθυστέρηση της πανδημίας όσο και η κυκλική φύση του παθογόνου θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τελευταία αναζωπύρωση.

Επίσης, εκπρόσωπος του περιφερειακού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη διευκρίνισε ότι σε ολόκληρη την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες της γηραιάς ηπείρου, αλλά και τμήματα της Κεντρικής Ασίας, η κάλυψη εμβολιασμού κατά του κοκκύτη έχει μειωθεί από την πανδημία και μετά. «Πριν από το 2019, σχεδόν το 70% των χωρών στην Περιφέρεια ανέφεραν κάλυψη 90% ή υψηλότερη με την πρώτη αναμνηστική δόση του εμβολίου. Η κάλυψη μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν έχει ανακάμψει από τότε. Τώρα μόνο περίπου οι μισές χώρες έχουν αναφέρει κάλυψη 90%», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τον κοκκύτη

Για να είναι κάποιος προστατευμένος από νόσηση από τον κοκκύτη θα πρέπει να εμβολιάζεται με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων στο σωστό χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τα παιδιά και τους ενήλικες.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο εμβόλια, το DTaP για παιδιά ηλικίας μικρότερης των 7 ετών και το Tdap για παιδιά ηλικίας άνω των 7 ετών, εφήβους και ενήλικες. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο DTaP πρέπει να χορηγείται κατά τον 2ο, 4ο, 6ο, 15ο-18ο μήνα ζωής και στα 4-6 χρόνια, ενώ το εμβόλιο TdaP χορηγείται στην ηλικία 11-12 ετών, μεταξύ 18 και 25 ετών και μετά ως αναμνηστική δόση Td ή Tdap ανά δεκαετία.

Αξίζει να τονιστεί πως τα άτομα που νόσησαν από κοκκύτη δεν έχουν διά βίου ανοσία. Ο εμβολιασμός συστήνεται και σε άτομα που νόσησαν, καθώς η ανοσία τους σταδιακά φθίνει.

Πώς θεραπεύεται ο κοκκύτης

Για τη θεραπεία του κοκκύτη και την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσής του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά. Ωστόσο, για τη διασφάλιση της μέγιστης αποτελεσματικότητας της θεραπείας, η χορήγηση των αντιβιοτικών θα πρέπει να ξεκινάει κατά το αρχικό στάδιο της νόσου, εντός της πρώτης ή της δεύτερης εβδομάδας και προτού ξεκινήσουν τα επεισόδια του παροξυσμικού βήχα.

Είμαι έγκυος, μπορώ να εμβολιαστώ για τον κοκκύτη;

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΔΥ, οι έγκυες για να προστατευτούν και να προστατεύσουν τα μωρά τους από τον κοκκύτη, θα πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο Tdap ή Tdap-IPV στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από το διάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό με Td/Tdap. Επίσης, με τα ίδια εμβόλια μπορεί να εμβολιαστούν και οι λεχωίδες που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τα βρέφη κατά τους πρώτους μήνες ζωής και μέχρι να εμβολιαστούν με το εμβόλιο DTaP στην ηλικία των 2 μηνών, δεν διαθέτουν άμυνα έναντι του κοκκύτη. Ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν από τον κοκκύτη είναι μέσω του εμβολιασμού της εγκύου και των ατόμων που τα φροντίζουν. Τα μέλη της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη, θα πρέπει να εμβολιάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή με νεογνά και βρέφη.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Τραγουδάει Γιώργο Νταλάρα και εύχεται «καλή Ανάσταση»

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Τραγουδάει Γιώργο Νταλάρα και εύχεται «καλή Ανάσταση» GALA Μιχάλης Χατζηγιάννης Γιώργος Νταλάρας Μιχάλης Χατζηγιάννης: Τραγουδάει Γιώργο Νταλάρα και εύχεται «καλή Ανάσταση» Το βίντεο που δημοσίευσε στα social media 04.05.2024, 10:08 Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έκανε μια ανάρτηση για την εβδομάδα των Παθών και την ημέρα της Ανάστασης, με ένα τραγούδι. Με τη συνοδεία πιάνου

Αναστασία: Ο πνευματικός μου με βοηθά πολύ, οι κρίσεις πανικού είναι το τίμημα της επιτυχίας

Αναστασία: Ο πνευματικός μου με βοηθά πολύ, οι κρίσεις πανικού είναι το τίμημα της επιτυχίας Αναστασία: Ο πνευματικός μου με βοηθά πολύ, οι κρίσεις πανικού είναι το τίμημα της επιτυχίας Αλλά θα ήμουν αχάριστη αν είχα κάποιο παράπονο για όσα μου έχουν συμβεί μέχρι τώρα, πρόσθεσε Η Αναστασία μίλησε για τις επιπτώσεις της απότομης δημοσιότητας που

Πάνος Σταθακόπουλος: Έχω έρθει πολύ κοντά με τον θάνατο, ένιωσα την ανάσα του

“Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου είδα τον θάνατο μου” αποκαλύπτει ο Πάνος Σταθακόπουλος. Για την πλημμύρα που υπέστη το πατρικό του σπίτι, όταν εκείνος ήταν πέντε χρονών, αλλά και το σοβαρό τροχαίο ατύχημα στο οποίο και πρωταγωνίστησε αργότερα μίλησε από καρδιάς ο Πάνος Σταθακόπουλος στην εφημερίδα On Time Σαββατοκύριακο και την δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου.  Σε ποια

«Γλιστρούσαν τα παπούτσια μου» – Η αποκάλυψη της Μαρίνας Σάττι για τη δεύτερη πρόβα στη Eurovision

Για τα θέματα που αντιμετώπισε στη δεύτερη πρόβα της Eurovision μίλησε η Μαρίνα Σάττι. Όπως αποκάλυψε τα παπούτσια της γλιστρούσαν. Σε βίντεο που δημοσίευσε η ΕΡΤ, η Μαρίνα Σάττι είπε χαρακτηριστικά: «Στη δεύτερη πρόβα κάποια πράγματα πήγανε πάρα πολύ καλά με την κάμερα, εντάξει τώρα δεν έχει νόημα πια να το κρύβω, το ξέρετε όλοι

Η καλύτερη κλασική μουσική για ψυχική ευεξία

Αυτά είναι τα καλύτερα κομμάτια κλασικής μουσικής για να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία, όπως τα επέλεξε ο βιολιστής και μαέστρος Gábor Takács-Nagy. Ο Ούγγρος Gábor Takács-Nagy έγινε γνωστός ως επικεφαλής του κουαρτέτου Takács, στο οποίο συμμετείχε για 17 χρόνια. Το 2002, στράφηκε στη διεύθυνση ορχήστρας και σήμερα είναι μουσικός διευθυντής της Καμεράτα του Μάντσεστερ

O Θοδωρής Αθερίδης με τη Σμαράγδα Καρύδη αγκαλιά στο Πήλιο

Απόδραση στο Πήλιο αποφάσισαν να κάνουν τις ημέρες του Πάσχα ο Θοδωρής Αθερίδης μαζί με τη Σμαράγδα Καρύδη. Το αγαπημένο ζευγάρι θέλει να περάσει κάποιες στιγμές χαλάρωσης το Πάσχα μακριά από την Αθήνα.  Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης δεν κρύβουν την χαρά τους που βρίσκονται μαζί αυτές τις ημέρες. Μάλιστα πόζαραν αγκαλιασμένοι και

Eurovision 2024: Η ιστορία της διοργανώτριας Σουηδίας στον διαγωνισμό – Από τους Abba στη Loreen

Eurovision 2024: Η Loreen πέρυσι κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του διαγωνισμού και πήρε στις αποσκευές της το εισιτήριο για να διεξαχθεί φέτος η μεγάλη βραδιά στην πατρίδα της, τη Σουηδία.  Φέτος, είναι η τρίτη φορά που το Μάλμο θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό μετά το 1992 και το 2013. Επίσης, η Σουηδία είχε φιλοξενήσει τη

Τζέλλα Φίνου: Ποια ήταν η σπουδαία γυναίκα που κρύβεται πίσω από τη Finos Films;

Ποια είναι η Τζέλλα Φίνου, η γυναίκα που στάθηκε για χρόνια στο πλευρό του «Πατέρα του Ελληνικού Κινηματογράφου», Φιλοποίμενα Φίνου;

Μαρία Μπακοδήμου: “Όλο αυτό είναι και τοξικό και ανούσιο, δεν έχει περιεχόμενο”

"Όταν σου την πέφτουν στο δρόμο με κάμερα, εσύ έρχεσαι σε δύσκολη θέση και αυτό πάει καλά, μετά το κάνουν όλοι" εξηγεί η Μαρία Μπακοδήμου.

Tv Queen: Αναβάλλεται το δεύτερο live με την Ιωάννα Μαλέσκου

"Το μόνο βέβαιo είναι ότι εμείς θα τα λέμε κάθε Κυριακή εδώ, ζωντανά, στο OPEN" είχε πει η παρουσιάστρια του Tv Queen αλλά άλλαξαν τα πλάνα.

Στη Μύκονο η Δέσποινα Βανδή και ο Βασίλης Μπισμπίκης – Περπατούσαν χέρι χέρι στα σοκάκια του νησιού

Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ τώρα Νέο παράθυρο Μικρά και απλά πασχαλινά κόλπα για τη διακόσμηση και το τραπέζι ΚΟΙΝΩΝΙΑ 9 λ. πριν Νέο παράθυρο Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο – 49χρονη σκότωσε τον πατέρα της ΕΛΛΑΔΑ 13 λ. πριν Νέο παράθυρο Ο «ιπτάμενος ιερέας» ξαναχτυπά – Δείτε το «σάλτο» του στην πρώτη Ανάσταση στη Χίο ΕΛΛΑΔΑ 13

Στην Κέρκυρα η Άντζελα Γκερέκου για το Πάσχα: Το βάψιμο των αβγών και το απέραντο γαλάζιο

Για άλλη μια χρονιά η Αντζελα Γκερέκου βρίσκεται στην Κέρκυρα μαζί με την κόρη της Μαρία για τις γιορτές του Πάσχα. Η Αντζελα Γκερέκου δεν κρύβει την λατρεία της για τον τόπο καταγωγής της και από τη στιγμή που έχουν σταματήσει τα γυρίσματα της σειράς Η Γη της Ελιάς δεν έχασε την ευκαιρία να επισκεφθεί