Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

Date:

Νέα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat). Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ολοένα λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους φαίνεται πως είναι οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με τα οικονομικά προβλήματα να είναι κυρίως αυτά που απομυζούν την ευτυχία τους.

Νέα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) αποκαλύπτουν πως η βαθμολογία που δίνουν στην ικανοποίηση από τη ζωή τους έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2013.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πάλι, μετά από αρκετά χρόνια βελτίωσης. Δεν πέφτει πιο χαμηλά χάρη στην ικανοποίησή τους από τις σχέσεις τους οι οποίες, ως φαίνεται, λειτουργούν ως αντίβαρο.

Συνολικά, το σχεδόν 64% των Ευρωπαίων λένε πως είναι ευτυχισμένοι «πάντοτε» ή «τον περισσότερο καιρό». Στην χώρα μας όμως το αντίστοιχο ποσό είναι αισθητά μικρότερο (μετά βίας 58%).

7,1 στα 10

Τα νέα δεδομένα αφορούν το 2022. Σε μία κλίμακα από 0 (καθόλου) έως 10 (απόλυτα) οι κάτοικοι της ΕΕ έδωσαν 7,1 βαθμούς στην ικανοποίηση από τη ζωή τους.  Η βαθμολογία αυτή είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του 2018 και εφάμιλλη εκείνης του 2013.

Η Eurostat αναφέρει πως γενικώς είμαστε πιο ικανοποιημένοι από τις προσωπικές  σχέσεις (βαθμολογία 7,8) παρά από τα οικονομικά μας (βαθμολογία 6,6).

Τα οικονομικά είναι στην πραγματικότητα το μεγάλο μας πρόβλημα. Η κατάσταση στην ΕΕ έδειξε να βελτιώνεται μεταξύ 2013 και 2018, αλλά στη συνέχεια βάλτωσε. Έτσι, ενώ το 2013 η μέση βαθμολογία των Ευρωπαίων για την ικανοποίηση από τα οικονομικά τους ήταν 6 βαθμοί, το 2018 αυξήθηκε σε 6,6. Έκτοτε, παρέμεινε αναλλοίωτη.

Στις προσωπικές σχέσεις, όμως, η βαθμολογία είναι σταθερά 7,8 βαθμοί ή υψηλότερη.

Ποιοι είναι πιο δυσαρεστημένοι

Η ικανοποίηση από τα οικονομικά και κατ’ επέκτασιν από τη ζωή μας επηρεάζεται σημαντικά από το μορφωτικό επίπεδο. Κατά μέσον όρο η ικανοποίηση για την οικονομική κατάσταση κυμαίνεται από 6 βαθμούς σε όσους έχουν τελειώσει την χαμηλότερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έως 7,1 βαθμούς στους πτυχιούχους πανεπιστημίων.

Ωστόσο στην Ελλάδα οι αντίστοιχες βαθμολογίες είναι πολύ χαμηλότερες. Όσοι έχουν τελειώσει μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση έδωσαν μέση βαθμολογία 4,5 βαθμούς στα οικονομικά τους. Όσοι τελείωσαν και το λύκειο ή κάποια ανώτερη σχολή έδωσαν 5,3. Και όσοι είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου έδωσαν 6,2 βαθμούς.

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση είμαστε με τις σχέσεις μας, αν και πάλι υπολειπόμαστε από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κυμαινόταν από 7,6 βαθμούς στα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο έως 8 σε εκείνα με το υψηλότερο. Στην Ελλάδα, όμως, οι αντίστοιχες βαθμολογίες είναι μόλις 6,9 και 7,6.

Όσον αφορά την ικανοποίηση από τον ελεύθερο χρόνο, που μας επιτρέπει να κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί στη ζωή μας, ούτε από αυτόν είμαστε πολύ χαρούμενοι. Στην ΕΕ η σχετική βαθμολογία κυμαίνεται από 6,9 σε όσους έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο έως 6,6 σε εκείνους με υψηλό. Στην Ελλάδα κυμαίνεται από 5 έως 5,9.

ζωή

Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε

Μοιραία λοιπόν δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε και ο πιο ευτυχισμένος λαός στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα «πάντοτε ευτυχισμένο» δηλώνει μόνο το 17,3% των Ελλήνων. Από κει και πέρα:

  • Το 40,7% είναι συνήθως ευτυχισμένοι
  • Το 27,7% μερικές φορές
  • Το 10,7% ποτέ

Συνολικά, μόνο το 58% των Ελλήνων είναι συνήθως ή πάντοτε ευτυχισμένοι. Στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 65,2% για τους άνδρες και 62,8% για τις γυναίκες.

Οι πιο ευτυχισμένες είναι οι χώρες της πάλαι ποτέ Μπενελούξ: περισσότερο από το 75% των κατοίκων σε Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο νιώθουν συνήθως ή πάντοτε ευτυχισμένοι από τη ζωή τους. Ακολουθούν Ιρλανδία, Αυστρία, Πολωνία και Φινλανδία.

Οι λιγότερο ευτυχισμένοι λαοί είναι Λετονοί και Βούλγαροι. Πάντα ή συνήθως ευτυχισμένοι είναι μόλις το 36-37,5% των κατοίκων τους.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Πώς εξηγούμε στα μικρά παιδιά το Πάσχα

Πάσχα: άλλη μία αγαπημένη παιδική γιορτή, εφόσον συνδυάζεται με δώρα και λαμπάδες, με το νονό και τη νονά, με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με το ψήσιμο του αρνιού, με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που προσφέρουν εξαίσιο θέαμα, αν και τα περισσότερα μικρά παιδιά φοβούνται τους κρότους. Το Πάσχα όμως δεν είναι μόνο γιορτή. Έχει και

Ποια κοινά φάρμακα φαίνεται να καθυστερούν την έναρξη της νόσου του Πάρκινσον

Κοινά φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, οι στατίνες και οι βήτα αναστολείς (β-αναστολείς) φαίνεται να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα συμπτώματα του Πάρκινσον χρειάζονταν σχεδόν μία δεκαετία περισσότερο για να εμφανιστούν σε ασθενείς που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Εγκεφαλικό: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στις ηλικίες κάτω των 50

Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων (εγκεφαλικών επεισοδίων που προκαλούνται από θρόμβους) μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 18-49 ετών δείχνει να αυξάνεται Οι ενήλικες ηλικίας κάτω των 50 ετών έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω ημικρανίας ή άλλων μη παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό και όχι λόγω παραδοσιακών κινδύνων, όπως η υψηλή

Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με ημικρανίες και πόνο στο στομάχι στις γυναίκες [έρευνα]

Ένας λόγος παραπάνω που οι γυναίκες πρέπει να πλένουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα είναι για να αποφύγουν τις ημικρανίες. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η κακή στοματική υγεία συνδέεται στενά με τις ημικρανίες, τους πόνους στο σώμα και τον πόνο στο στομάχι στις γυναίκες. Η έρευνα, η οποια δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό

HPV: Όταν ο ιός δεν κάνει διακρίσεις  – Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στους άνδρες

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ίσως ο πιο συχνος ιός που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Παρόλο που παρατηρείται πολύ συχνότερα στις γυναίκες και συσχετίζεται τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι άνδρες μπορούν επίσης να προσβληθούν και να εμφανίσουν σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλωμάτων και σπανιότερα, διαφόρων μορφών καρκίνου. Ο HPV μεταδίδεται