Λοιμώξεις του αναπνευστικού την άνοιξη: Πόσο σοβαρές είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Date:

Γιατί είναι αυξημένες την άνοιξη και πως μπορούμε να προστατευθούμε από αυτές.

Αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού παρατηρείται την άνοιξη, λόγω απότομων αλλαγών στις καιρικές συνθήκες. Κοινό κρυολόγημα και άλλες ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητα των ασθενών, προκαλώντας ταλαιπωρία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις αποτελούν μία από τις πιο διαδεδομένες κατηγορίες νοσημάτων. Προκαλούνται από ιούς, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα, και αντιπροσωπεύουν ευρύ φάσμα παθήσεων – κυμαίνονται από μία απλή φαρυγγίτιδα έως την πνευμονία.

Οι παθήσεις αυτές προσβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και μερικές φορές (αλλά όχι πάντοτε) χρειάζονται αντιβιοτική αγωγή για να περάσουν.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπισή τους τις τελευταίες δεκαετίες, η ανθεκτικότητα και η μετάλλαξη των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά αποτελούν αυξανόμενο πρόβλημα», αναφέρει η κυρία Χρυσούλα Λιάρου, διευθύντρια παθολόγος στο Μetropolitan Hospital. «Η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών, μάλιστα, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση νέων παθογόνων παραγόντων και μεταλλάξεων. Είναι πλέον παγκοσμίως αποδεκτό, ότι η λήψη αυθαίρετης θεραπείας με αντιβιοτικά δεν οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η αντίσταση των μικροοργανισμών αυξάνεται».

Οι λοιμώξεις αναπνευστικού χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: σε εκείνες του ανώτερου αναπνευστικού και σε εκείνες του κατώτερου.

Λοιμώξεις ανωτέρου αναπνευστικού

Οφείλονται συνήθως σε ιούς. Επηρεάζουν τον φάρυγγα, τον λάρυγγα, τις αμυγδαλές, προκαλώντας αντιστοίχως φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα.

Άλλες συνηθισμένες παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι η γρίπη, η ιγμορίτιδα και η ωτίτιδα. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η λοιμώδης μονοπυρήνωση.

Λοιμώξεις κατωτέρου αναπνευστικού

Αυτές επηρεάζουν την τραχεία και τους πνεύμονες. Είναι πιο σοβαρές και συνήθως προκαλούνται από βακτήρια. Μπορεί όμως να προκληθούν και από ιούς. Συχνά χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

Παραδείγματα αυτών των λοιμώξεων είναι η πνευμονία, η τραχειΐτιδα, η τραχειοβρογχίτιδα, η βρογχίτιδα (οξεία και χρόνια) και η επιδείνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Τα πιθανά συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν διακύμανση, αναλόγως με την αιτία τους, την ηλικία και την γενικότερη υγεία του ασθενούς (αν λ.χ. έχει υποκείμενα νοσήματα).

Το κοινό κρυολόγημα προκαλεί αρχικά αίσθημα ξηρότητας στο στόμα και τη μύτη. Ακολουθούν ρινική καταρροή (συνάχι), υπεραιμία (κοκκίνισμα) οφθαλμών, βήχας και φτάρνισμα. Συνήθως δεν υπάρχει πυρετός.

Η γρίπη προκαλεί υψηλό πυρετό, έντονη κόπωση, πόνους στα οστά, στις αρθρώσεις και τους μυς. Συνηθισμένη επιπλοκή της είναι η πνευμονία.

Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (π.χ. τραχειοβρογχίτιδα, πνευμονία) προκαλούν κυρίως:

  • Κατάπτωση
  • Πυρετό
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Βήχα

Συχνά οι λοιμώξεις αυτές προσβάλλουν ταυτοχρόνως τον φάρυγγα και τον λάρυγγα, προκαλώντας αντίστοιχα συμπτώματα.

Η διάγνωση

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση της λοίμωξης, καθώς αυτή θα καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία», τονίζει η κυρία Λιάρου.

Εκτός από τα συμπτώματα, η γενική κατάσταση του ασθενούς μπορεί να δώσει σημαντικές ενδείξεις. Παραδείγματος χάριν, η έντονη κόπωση, η ανορεξία και η μειωμένη δραστηριότητα ενδέχεται να υποδηλώνουν μικροβιακή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού.

Αντίστοιχα, η διατήρηση της δραστηριότητας και του ενδιαφέροντος για φαγητό είναι συνήθως ενδεικτική της ιογενούς λοίμωξης, ακόμη και αν ο ασθενής παρουσιάζει υψηλό πυρετό.

Η εξέλιξη της νόσου επίσης παίζει κρίσιμο ρόλο. Ξαφνική επιδείνωση των συμπτωμάτων ενδέχεται να υποδηλώνει μικροβιακή λοίμωξη. Αντίστοιχα, εάν ένα μέλος της οικογένειας αρρωστήσει την ίδια περίοδο ή υπάρχουν περιστατικά λοίμωξης στον χώρο εργασίας, είναι πιθανόν να πρόκειται για ιογενή λοίμωξη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, απλές εργαστηριακές εξετάσεις, όπως η γενική ανάλυση του αίματος, μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες. Η ύπαρξη, λ.χ.,  αυξημένου αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων (κυρίως πολυμορφοπύρηνων) μπορεί να υποδείξει μικροβιακή λοίμωξη.

Επιπλέον, «η ακτινογραφία θώρακος και η κλινική εξέταση από τον γιατρό αποτελούν σημαντικά μέσα για τη διάγνωση», προσθέτει η ιατρός.

Πώς αντιμετωπίζονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού

«Ο βασικός στόχος της θεραπείας των λοιμώξεων είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων, όσο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τη λοίμωξη. Πρώτη και πιο σημαντική προϋπόθεση είναι η ανάπαυση», συνεχίζει.

Στις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, συνήθως δεν υπάρχει καθορισμένη θεραπεία. Συχνά ο ασθενής ανακάμπτει από μόνος του μετά από μερικές ημέρες.

Οι πιο χρήσιμες θεραπείες που προτείνει η ιατρός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:

  • Χορήγηση παυσίπονων αντιπυρετικών φαρμάκων, για τη μείωση του υψηλού πυρετού και την ανακούφιση των πόνων και των κεφαλαλγιών.
  • Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών για την αποφυγή αφυδάτωσης, ιδίως σε περιπτώσεις πυρετού.
  • Διακοπή του καπνίσματος, καθώς οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και οι πνευμονοπάθειες είναι συχνότερες και πιο σοβαρές στους ασθενείς που καπνίζουν

Η προστασία από αυτές

Ένα σημαντικό θέμα που αφορά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι η πρόληψη. Είναι δύσκολο να προλάβουμε μια λοίμωξη λόγω του μεγάλου αριθμού ιών που μπορούν να την προκαλέσουν και του γεγονότος ότι πολλοί εξ’ αυτών κυκλοφορούν ελεύθερα στο περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχουν συστάσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού που προκαλεί τη λοίμωξη.

«Αρχικά απαιτείται προσοχή και επιμελής τήρηση των κανόνων υγιεινής. Σε περίπτωση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η πολύ κοντινή επαφή με άλλα άτομα και φυσικά η σωματική επαφή», τονίζει η κ. Λιάρου.

Πρέπει να πλένονται συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό, διότι πολλοί ιοί μεταδίδονται ακόμη και με την απλή χειραψία. Δεν πρέπει οι ασθενείς να μοιράζονται τα ίδια αντικείμενα υγιεινής (όπως πετσέτες) ή οικιακά σκεύη με άλλα άτομα.

Τα παιδιά που νοσούν από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού δεν πρέπει να μοιράζονται τα παιχνίδια τους με άλλα παιδιά. Τα παιχνίδια πρέπει να πλένονται μετά τη χρήση τους.

Τέλος, η σωστή διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά και η τακτική άσκηση, έχουν ευεργετικές επιδράσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, σε σχέση με αυτούς που δεν γυμνάζονται ή γυμνάζονται λιγότερο. Ακόμα, δε, και αν νοσήσουν, τα συμπτώματα είναι πιθανότατα λιγότερο σοβαρά σε σύγκριση με αυτούς που γυμνάζονται λιγότερο.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Έλενα Τσαγκρινού: “Έσπασαν” τα νερά όταν πήγα για περπάτημα 36 εβδομάδων”

Την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση πραγματοποίησε η Έλενα Τσαγκρινού στο Happy Day, μετά τη γέννηση του γιου της. Η γνωστή

Απόστολος Λύτρας στο Live News: “Μιλούσα με την πρώην σύζυγό μου όσο ήμουν στη φυλακή, όφειλε να βάλει το παιδί να με πάρει ένα...

Τετάρτη, 18.9.2024, 18:20 Zappit@ZAPPIT_ Ο Απόστολος Λύτρας έξι μέρες μετά την αποφυλάκισή του μιλάει αποκλειστικά στο LIVE NEWS. Ο γνωστός ποινικολόγος λύνει τη σιωπή τους στην κάμερα του LIVE NEWS και μιλά για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Σε πρωινές του δηλώσεις ο Απόστολος Λύτρας μίλησε για το παιδί

Φαραντούρη, Μαρινέλλα, Πρωτοψάλτη: Η συνύπαρξη των τριών μεγάλων φωνών στη σκηνή του Ηρωδείου – Δείτε βίντεο

Εκδήλωση μνήμης με τίτλο: «Μαριάννα – Αγάπη, Ελπίδα, Φως», αφιερωμένη στη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη διοργάνωσε την Τρίτη στο Ηρώδειο η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και το Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη φωνή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία έφυγε από

Κλέλια Ανδριολάτου: Ποζάρει με σουτιέν και ρόλεϊ στα μαλλιά

Κλέλια Ανδριολάτου: Ποζάρει με σουτιέν και ρόλεϊ στα μαλλιά Κλέλια Ανδριολάτου: Ποζάρει με σουτιέν και ρόλεϊ στα μαλλιά Είναι όλα χάος, έγραψε η ηθοποιός στη λεζάντα της ανάρτησής της H Κλέλια Ανδριολάτου δημοσίευσε μια σειρά από στιγμιότυπα στα social media όπου ποζάρει, ενώ ετοιμάζεται για γυρίσματα. Η ηθοποιός του Maestro έχει αγαπηθεί πολύ από το

Survivor – Έβαλε από νωρίς τα κλάματα: “Έχω γονατίσει ψυχολογικά”

Ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά ήταν ο Γιάννης Γρυμανέλης στο Survivor. Ο νεαρός παίκτης έβαλε τα κλάματα, καθώς

Γιώργος Καράβας: “Δεν έχουμε μιλήσει με τη Βίκυ Καγιά”

Ο Γιώργος Καράβας μίλησε στο Buongiorno και στη Βασιλική Μπασιούρη για τη θέση του κριτή στο My Style Rocks και τη Βίκυ Καγιά."Ξεκινήσαμε

Γιάννης Γρυμανέλης: Δεν κρύβομαι, ψυχολογικά έχω γονατίσει στο Survivor

Ιδιαίτερα φορτισμένος συναισθηματικά ήταν ο Γιάννης Γρυμανέλης στο Survivor και έβαλε τα κλάματα, καθώς του λείπουν η γυναίκα και οι κόρες του. Όπως είπε ο νεαρός παίκτης του Survivor «λόγω επαγγέλματος έχω λείψει πολλές φορές από το σπίτι μου, αλλά πάντα είχα επικοινωνία. Δεν κρύβομαι, ψυχολογικά έχω γονατίσει κι αγωνιστικά θεωρώ ότι ίσως είμαι ο

Με διαγωνισμό και ψήφους από το κοινό θα επιλεγεί ο καλλιτέχνης που θα στείλει η Ελλάδα στην Eurovision

Αλλάζουν τα δεδομένα στη διαδικασία που θα επιλεχθεί η ελληνική εκπροσώπηση της Eurovision της επόμενης χρονιάς. Τον διαγωνισμό θα διοργανώσει η Ελβετία, έπειτα από τη νίκη του Nemo στο Μάλμε της Σουηδίας. Ο καλλιτέχνης που θα ταξιδέψει στην Ελβετία για τον διαγωνισμό της Eurovision θα επιλεγεί μετά από πρόσκληση των δισκογραφικών εταιρειών που θα έχουν

Ο Άνθιμος μιλάει για την Ελληνοιταλίδα σύντροφό του: «Είναι ο πιο ξεχωριστός έρωτας που έζησα ποτέ»

Ο Άνθιμος Ανανιάδης σε σπάνια συνέντευξή του μίλησε για την προσωπική του ζωή, αποκαλύπτοντας πως αυτόν τον καιρό βιώνει έναν ξεχωριστό έρωτα στη ζωή του...

Σίσσυ Χρηστίδου: «Η πιο δύσκολη απόφασή μου ήταν η αποχή από την τηλεόραση για σχεδόν έξι χρόνια»

Η Σίσσυ Χρηστίδου λίγο πριν την τέταρτη κατά σειρά πρεμιέρα της εκπομπής της Χαμογέλα και πάλι, μίλησε για την πιο δύσκολη απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει στην καριέρα της...  Η παρουσιάστρια, λίγο πριν καλωσορίσει στο πλατό της ανανεωμένης εκπομπής της στο Mega το τηλεοπτικό κοινό, σε έναν σύντομο απολογισμό, μιλάει για την περίοδο αποχής της

Γιώργος Καράβας: Δεν έχουμε επικοινωνία με τη Βίκυ Καγιά

Γιώργος Καράβας: Δεν έχουμε επικοινωνία με τη Βίκυ Καγιά Γιώργος Καράβας: Δεν έχουμε επικοινωνία με τη Βίκυ Καγιά Όλοι καλά να είναι και να έχουν δουλειά, πρόσθεσε Ο Γιώργος Καράβας μίλησε για το My Style Rocks, αλλά και τη σχέση του με τη Βίκυ Καγιά. Το μοντέλο και κριτής του διαγωνισμού μόδας μίλησε στην εκπομπή

Survivor – Ορφέας για Ελένη: Δεν πείθομαι, κάνει ό,τι κάνει για να φανεί

Eίναι fake, είπε για τη συμπαίκτριά του