Πώς είναι να παθαίνεις κρίση πανικού; Τα 12 συμπτώματα

Date:

Αν η καρδιά σας χτυπάει δυνατά, δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε και δεν μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά, τότε ίσως να βιώνετε μια κρίση πανικού. Είναι ένα επεισόδιο ξαφνικού άγχους με υπερβολική σωματική αντίδραση σε μια απειλή ή κίνδυνο – είτε αυτή είναι πραγματική είτε όχι.

Αυτό το ξαφνικό κύμα έντονου φόβου ή άγχους προκαλεί συγκεκριμένα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, τα οποία κορυφώνονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά. Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μπορούν να προκληθούν άμεσα ως αντίδραση σε κάτι συγκλονιστικό ή τρομακτικό, αλλά μπορούν επίσης να συμβούν χωρίς προφανή λόγο. Για πολλούς ανθρώπους, οι κρίσεις μπορεί να συμβούν μόνο μία φορά στη ζωή τους, ενώ για κάποιους μπορεί να πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση, γνωστή ως διαταραχή πανικού. Σε κάθε περίπτωση, οι κρίσεις πανικού είναι διαχειρίσιμες και το πρώτο βήμα γι’ αυτό είναι η κατανόησή τους.

Πώς προκαλούνται οι κρίσεις πανικού

Όλα ξεκινούν από τις αμυγδαλές του εγκεφάλου, μια ομάδα νευρώνων σε σχήμα αμυγδάλου σε κάθε ημισφαίριο. Πρόκειται για την έδρα των συναισθημάτων και ειδικά του φόβου. Οι αμυγδαλές παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη λήψη αποφάσεων και τις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει ένα απειλητικό ερέθισμα, η πληροφορία αποστέλλεται στις αμυγδαλές που με τη σειρά τους κινητοποιούν τα υπόλοιπα όργανα του σώματος για να προκαλέσουν μια αντίδραση είτε πάλης είτε φυγής είτε «παγώματος».

Πρόκειται για τη φυσική βιολογική αντίδραση στο στρες που επιτρέπει την άμεση ανταπόκριση σε μια κατάσταση που θεωρείται απειλητική. Η ταχυκαρδία και η επιτάχυνση της αναπνοής είναι μεταξύ άλλων φυσιολογικών συμπτωμάτων, καθώς οι μύες χρειάζονται περισσότερο αίμα για να ανταποκριθούν εάν τρέξετε και ο εγκέφαλος περισσότερο οξυγόνο για να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Τώρα το σώμα είναι έτοιμο να αντιδράσει στην απειλή. Αυτό φυσικά είναι μια βασική, πρωτόγονη προετοιμασία του οργανισμού, ώστε για παράδειγμα, ο άνθρωπος να ξεφύγει από την επίθεση ενός άγριου ζώου. Στη σύγχρονη ζωή, διάφορες αγχωτικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν τις ίδιες αντιδράσεις με τον άμεσο σωματικό κίνδυνο, όπως η παρουσίαση μιας εργασίας ή μια δημόσια ομιλία.

Κατά την κρίση πανικού, η αντίληψη του κινδύνου και μόνο είναι αρκετή για να ανταποκριθεί το σώμα και μάλιστα σε πολύ πιο έντονο επίπεδο από ό,τι χρειάζεται πραγματικά, καθώς ο οργανισμός αισθάνεται έναν υπαρξιακό κίνδυνο. Καθώς το σώμα έχει θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό, η αναπνοή επιταχύνεται και η καρδιά αντλεί περισσότερο αίμα. Όμως εσείς δεν τρέχετε για να ξεφύγετε από κάποιο ζώο και δεν χρειάζεστε τίποτα από αυτά. Έτσι, προκαλούνται τα σωματικά συμπτώματα της ζαλάδας, του υπεραερισμού, η όραση σήραγγας, ο πόνος στο στήθος και το μούδιασμα στα άκρα του σώματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κρίσης πανικού

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, μπορεί να αντιμετωπίσετε σωματικά, συναισθηματικά και γνωστικά συμπτώματα ταυτόχρονα:

 1. Ταχυκαρδία
 2. Εφίδρωση
 3. Τρέμουλο
 4. Δύσπνοια
 5. Αίσθηση πνιγμού ή ασφυξίας
 6. Πόνος στο στήθος
 7. Ναυτία ή κοιλιακή δυσφορία
 8. Ζάλη
 9. Απώλεια της αίσθησης πραγματικότητας ή της αίσθησης του εαυτού
 10. Φόβος απώλειας ελέγχου ή θανάτου
 11. Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
 12. Ρίγη ή εξάψεις

Μια κρίση πανικού μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κλάμα, πονοκεφάλους ή έμετο. Για να διαγνωστείτε όμως με κρίση πανικού, θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον τέσσερα από τα παραπάνω συμπτώματα.

Πώς είναι να βιώνεις μια κρίση πανικού

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, η αίσθηση είναι τόσο έντονη και ενοχλητική που μερικοί άνθρωποι την μπερδεύουν με καρδιακή προσβολή. Τα συμπτώματα είναι συντριπτικά και αισθάνεστε ότι κάτι καταστροφικό θα συμβεί ή ότι πρέπει να ξεφύγετε από την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε επειδή νιώθετε άμεσο κίνδυνο. Μάλιστα τα συμπτώματα μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, ακόμη κι όταν δεν βρίσκεστε σε πίεση, όταν για παράδειγμα ξεκουράζεστε. Είναι αυτός ο αιφνιδιασμός που καθιστά τις κρίσεις τόσο αφόρητες.

Τύποι κρίσεων πανικού

Απροσδόκητες κρίσεις πανικού: Μια απροσδόκητη κρίση πανικού συμβαίνει ξαφνικά χωρίς προφανή λόγο. Μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος, χωρίς το άτομο να μπορεί να συνδέσει αυτό που νιώθει με κάτι συγκεκριμένο, με ένα γεγονός, μια σκέψη ή ένα ερέθισμα. Το ξαφνικό είναι αυτό που κάνει και τα συμπτώματα πιο τρομακτικά, καθώς το άτομο νιώθει πως αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας εκείνη τη στιγμή.

Αναμενόμενες κρίσεις πανικού: Οι αναμενόμενες κρίσεις πανικού πυροδοτούνται από μια συγκεκριμένη κατάσταση. Για παράδειγμα όταν κάποιος εγκλωβιστεί στο ασανσέρ, όταν νιώθει πως απειλείται, όταν ετοιμάζεται για μια ιατρική εξέταση ή μια χειρουργική επέμβαση, όταν καλείται να εκτεθεί σε ένα κοινό κ.ά. Με απλά λόγια, σε αυτές τις περιπτώσεις το άτομο γνωρίζει γιατί πανικοβάλλεται αλλά δεν μπορεί να το ελέγξει. Η κρίση πανικού θα μπορούσε να συμβεί είτε κατά την έκθεση σε μια συγκεκριμένη κατάσταση είτε ετεροχρονισμένα, πριν ή μετά από μια κατάσταση.

Πόσο επικίνδυνες είναι οι κρίσεις πανικού

Τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού είναι συντριπτικά και το άτομο μπορεί να νιώθει πως πεθαίνει. Αλλά δεν είναι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Τα συμπτώματα δεν είναι ούτε επικίνδυνα, ούτε -πολύ περισσότερο- θανατηφόρα. Η εξαίρεση είναι εάν κάποιος λιποθυμήσει και χτυπήσει το κεφάλι του ή εάν ο πανικός τον οδηγήσει σε μια ακραία αντίδραση που θα μπορούσε να τον εκθέσει σε πραγματικό κίνδυνο για τη ζωή του. Πρόκειται όμως για σπάνιες περιπτώσεις.

Ωστόσο, οι συχνές κρίσεις πανικού θα μπορούσαν έμμεσα να επηρεάσουν την υγεία μακροπρόθεσμα, ειδικά εάν το άτομο έχει κάποια υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο.

Πόσο διαρκούν οι κρίσεις πανικού

Οι τυπικές κρίσεις πανικού διαρκούν έως και 30 λεπτά, με τα συμπτώματα να φτάνουν στη μέγιστη ένταση μέσα στα πρώτα 10 λεπτά πριν αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά. Αλλά ανάλογα με το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματά σας, οι κρίσεις πανικού μπορεί να φαίνεται ότι διαρκούν πολύ περισσότερο. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί επίσης το άτομο να αισθάνεται περιορισμένα συμπτώματα για αρκετές ώρες έως και μια ή δύο ημέρες.

Κατά περίπτωση, οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανίζουν έναν «κυματισμό» για ημέρες. Να έρχονται και να φεύγουν ανά χρονικά διαστήματα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί για παράδειγμα να βιώνουν κρίσεις πανικού κάθε ημέρα για εβδομάδες ή και μήνες. Άλλοι πάλι μπορεί να μην εμφανίσουν ξανά κρίση πανικού για μήνες ή και χρόνια.

Με πρακτικές αντιμετώπισης του άγχους, πρόβλεψης και διαχείρισης των συμπτωμάτων της κρίσης πανικού, το άτομο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επεισοδίων.

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Εάν έχετε επαναλαμβανόμενα σωματικά συμπτώματα ή εάν δυσκολεύεστε στην καθημερινότητά σας και τα συμπτώματά σας επηρεάζουν τις σχέσεις, την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη καθημερινή δραστηριότητα, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Αυτός θα μπορούσε να συστήσει τους καλύτερους τρόπους αυτοδιαχείρισης των συμπτωμάτων και να σας προτείνει διάφορες επιλογές για τη θεραπεία των κρίσεων πανικού.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Έξαλλη η Μαγγίρα με την Ισμήνη Καλέση: «Γιατί τώρα που δεν ζει να αποδομείς έτσι τη Βλαχοπούλου;»

Τα όσα είπε για την αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου η Ισμήνη Καλέση την περασμένη Παρασκευή στην ΕΡΤ θέλησε να σχολιάσει η Μπέττυ Μαγγίρα

Κώστας Καραφώτης: Η εντυπωσιακή εμφάνιση του γαμπρού και οι λαμπεροί καλεσμένοι

Την εκλεκτή της καρδιάς του, Κάτια Μάνου παντρεύτηκε Κώστας Καραφώτης παντρεύτηκε το απόγευμα της 26ης Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης.

Βίντεο και φωτογραφίες από τον γάμο του Κώστα Καραφώτη με την Κάτια Μάνου

Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκε ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Καραφώτης με την αγαπημένη του Κάτια-Νανά Μάνου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κολωνάκι. Η ευτυχία καθρεπτιζόταν στα πρόσωπα του ζευγαριού μέσα στην εκκλήσία ενώ μετά το τέλος του μυστηρίου ο φακός απαθανάτισε του νεόνυμφους σε τρυφερά ενσταντανέ.  Η νύφη εντυπωσιακή φορώντας δαντέλα, ενώ από το

Εξερράγη η Ναταλί Κάκκαβα και υπέβαλε την παραίτηση της: “Δεν μου το επιτρέπουν η ηθική και ο αξιακός μου κώδικας”

"Από την πρώτη στιγμή δεχόμουν και δυστυχώς ανεχόμουν απαράδεκτες συμπεριφορές" καταγγέλλει, μεταξύ πολλών άλλων, η Ναταλί Κάκκαβα.

Βασιλική Τρουφάκου: Έγινε μανούλα για πρώτη φορά και “λιώνει” αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της

Βασιλική Τρουφάκου: Έγινε μανούλα για πρώτη φορά και «λιώνει» αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της Κυριακή, 26.5.2024, 21:40 Zappit@ZAPPIT_ "Ήρθες κι άνθισε η καρδιά μου! Τα καταφέραμε, αγοράκι μου" εξομολογείται γλυκά η Βασιλική Τρουφάκου. Σε πελάγη ευτυχίας πλέει εδώ και λίγες ώρες η Βασιλική Τρουφάκου μιας και έγινε για πρώτη φορά μανούλα και κρατεί πλέον το

Η Ναταλί Κάκκαβα υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση αντιδημάρχου Σαρωνικού

Πιο ενοχλημένη από ποτέ δείχνει να είναι η Ναταλί Κάκκαβα, τα τελευταία 24ωρα, όπως άλλωστε γίνεται εμφανές από την ανάρτηση που επέλεξε να κάνει το βράδυ της Κυριακής στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Μάλιστα, η γοητευτική παρουσιάστρια υπέβαλε την παραίτηση της από την θέση αντιδημάρχου που κρατούσε ως τώρα μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ειδικότερα

Γέννησε η Βασιλική Τρουφάκου & αυτά είναι τα πρώτα καρέ με το νεογέννητο-«Τα καταφέραμε αγοράκι μου»

Showbiz Γέννησε η Βασιλική Τρουφάκου & αυτά είναι τα πρώτα καρέ με το νεογέννητο-«Τα καταφέραμε αγοράκι μου» Gossip-tv Team 26-05-2024 22:07 Το πρώτο της παιδί έφερε στον κόσμο η Βασιλική Τρουφάκου πριν από μερικές ώρες. Η ηθοποιός γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι και έκανε γνωστή την ευχάριστη είδηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.

Αμούτζας και Μπρεάζου στον Ισθμό της Κορίνθου – Καρέ καρέ η στιγμή της πτώσης από τη γέφυρα

Ο Γιώργος Αμούτζας και η Τάνια Μπρεάζου λατρεύουν τα extreme sports και όπως είδαμε μέσα από τα social media έκαναν για άλλη μια φορά bungee jumping στον Ισθμό της Κορίνθου.  Ο ηθοποιός και η τραγουδίστρια που βρίσκονται στο J2US λατρεύουν τα σπορ αλλά και να γυμνάζονται μαζί καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τους έχουμε δει

Ρένια Λουιζίδου: “Με ρώτησαν στο δρόμο και είχα πάθει εγκεφαλικό, μου ήρθε τρέλα”

Ρένια Λουιζίδου: «Με ρώτησαν στο δρόμο και είχα πάθει εγκεφαλικό, μου ήρθε τρέλα» Κυριακή, 26.5.2024, 20:52 Zappit@ZAPPIT_ "Όταν είσαι πολλά χρόνια στη δουλειά, δεν μπορείς να κάνεις κάθε χρόνο τηλεόραση" δηλώνει η Ρένια Λουιζίδου. Την Ρένια Λουιζίδου και τον Κρατερό Κατσούλη φιλοξένησε ο Τάσος Τρύφωνος, το απόγευμα της Κυριακής, στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Τετ α

Κόλαφος η Μπέττυ Μαγγίρα για την Ισμήνη Καλέση: “Γιατί τώρα που δεν ζει να αποδομείς έτσι την Ρένα Βλαχοπούλου;”

Κόλαφος η Μπέττυ Μαγγίρα για την Ισμήνη Καλέση: «Γιατί τώρα που δεν ζει να αποδομείς έτσι την Ρένα Βλαχοπούλου;» Κυριακή, 26.5.2024, 20:26 Zappit@ZAPPIT_ Aν δεν σου άρεσε η Ρένα Βλαχοπούλου σαν άνθρωπος, δεν πρέπει να βγεις να το πεις" υπογραμμίζει η Μπέττυ Μαγγίρα. Την συνέντευξη που έδωσε η Ισμήνη Καλέση αυτή την εβδομάδα σχολίασε η Μπέττυ

Η Βασιλική Τρουφάκου έγινε μανούλα για πρώτη φορά και «λιώνει» αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει εδώ και λίγες ώρες η Βασιλική Τρουφάκου μιας και έγινε για πρώτη φορά μανούλα και κρατεί πλέον το πρώτο της παιδί στην αγκαλιά της. H αγαπημένη ηθοποιός θέλησε να μοιραστεί μέρος της προσωπικής της ευτυχίας με τους διαδικτυακούς της φίλους και επέλεξε να δημοσιεύσει ορισμένα πολύ τρυφερά στιγμιότυπα στα οποία και «λιώνει» από