Πώς θα περιορίσετε το αλάτι, έναν από τους βασικούς ενόχους για τις καρδιακές παθήσεις

Date:

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού είναι μια κοινή συμβουλή για άτομα με καρδιακά νοσήματα. Είναι επίσης και μια βασική διαφορά μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH που μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Και ενώ το χλωριούχο νάτριο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας συμβάλλοντας σε πολλές λειτουργίες του, η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει πολλές παθήσεις. Η υπέρμετρη κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα η καρδιά να αναγκάζεται να λειτουργεί σε πολύ υψηλότερη ένταση από το κανονικό.

Η συνιστώμενη πρόσληψη για υγιή άτομα είναι 2.300 mg ημερησίως. Ωστόσο για ενήλικες που αντιμετωπίζουν ζητήματα υπέρτασης, το ημερήσιο όριο περιορίζεται στα 1.500 mg και ιδανικά στα 1.000 mg.

Θεωρητικά η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι μια απλή διαδικασία, αφού θα αρκούσε να ακολουθήσουμε τις συστάσεις των επιστημόνων και να βάζουμε τη συνιστώμενη ποσότητα στο φαγητό μας. Εντούτοις ο περιορισμός του αποτελεί πρόκληση για μια σειρά από λόγους.

Γιατί είναι δύσκολο να «κόψουμε» το αλάτι

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την περιεκτικότητα νατρίου στα τρόφιμα ή υποτιμούν την κατανάλωσή του στην καθημερινότητά τους. Αν δεν ελέγχουν ενεργά τις διατροφικές ετικέτες και δεν δίνουν προσοχή στην περιεκτικότητα κάθε τροφίμου σε αλάτι, μπορεί να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες χωρίς να το αντιλαμβάνονται.

Επίσης, το αλάτι δεν αποκαλύπτεται πάντα από τη γεύση. Φαγητά που το περιέχουν δεν είναι απαραίτητα αλμυρά, ωστόσο η απουσία του τα καθιστά λιγότερο νόστιμα.

Και στα εστιατόρια δεν υπάρχουν διατροφικές ετικέτες. Το σπίτι είναι ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και η διαχείριση κατανάλωσης αλατιού είναι ευκολότερη. Όμως, στο εστιατόριο κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο. Έτσι, όσοι αναγκάζονται λόγω του τρόπου ζωής τους να τρώνε πιο συχνά «απέξω», ενδεχομένως να καταναλώνουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζουν. Μελέτη του 2020 σε περισσότερα από 2.500 άτομα είχε διαπιστώσει πως η κατανάλωση ενός και μόνο γεύματος την εβδομάδα εκτός σπιτιού συνδέεται με υψηλότερη πρόσληψη νατρίου.

5 τρόποι για να περιορίσετε το αλάτι

Η πρόκληση του περιορισμού του αλατιού είναι μεγάλη, ωστόσο δεν είναι αδύνατη. Ειδικοί που μίλησαν στο HealthLine, μοιράζονται τις συμβουλές τους για την επίτευξη του στόχου.

  1. Αποφύγετε συσκευασμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα, καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να επιλέξετε ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
  2. Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων. Αν θέλετε οπωσδήποτε να αγοράσετε ένα συσκευασμένο τρόφιμο, ρίξτε μια ματιά στα συστατικά του και αναζητήστε την περιεκτικότητα αλατιού. Μια τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο θα έχει 5% ή λιγότερο της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.
  3. Προσοχή στις διαφορετικές διατυπώσεις για το νάτριο. Το αλάτι μπορεί για παράδειγμα να αναφέρεται και ως γλουταμινικό μονονάτριο, γουανυλικό δινάτριο, ινοσινικό δινάτριο ή άλας Kosher.
  4. Χρησιμοποιήστε άλλα καρυκεύματα. Γευστικό αποτέλεσμα θα έχετε στα πιάτα σας και με τη χρήση χυμών εσπεριδοειδών (λεμόνι, γκρέιπφρουτ), με πιπεριές τσίλι, σκόνη σκόρδου, ρίγανη, σάλτσα ντιζόν κ.ά.
  5. Αν τρώτε συχνά εκτός σπιτιού, ζητήστε να σας βάζουν τις σάλτσες και τα dressings ξεχωριστά, αποφύγετε τα τηγανιτά προτιμώντας τα ψητά ή γεύματα στον ατμό, και ζητήστε να μην βάζουν πρόσθετο αλάτι στα πιάτα σας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιούλικα Σκαφιδά: Ταλέντο από κούνια o γιος της – Δείτε τον να παίζει πιάνο

Μια από τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής της ζει αυτή την περίοδο η Γιούλικα Σκαφιδά.

Έξω φρενών ο Αρναούτογλου με αυτό που αντίκρυσε: «Ποιός άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιo;»

Να εκφράσει την απογοήτευση του μέσω βίντεο στο Instagram θέλησε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στην τελευταία του ανάρτηση. Ο παρουσιαστής ενώ απολάμβανε μια βόλτα στο δάσος είδε κάτι που στάθηκε η αφορμή για να του χαλάσει η διάθεση. Ο ίδιος αντίκρυσε μια ξαπλώστρα για τα ρούχα και μια γλάστρα που κάποιος πέταξε σε εκείνο το σημείο.

Νικολόπουλος: «Αυτοί είναι υπαίτιοι που δεν «περπατά» το νέο τραγούδι»

Για την εκπομπή στην ΕΡΤ και το μέλλον του τραγουδιού, μίλησε ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Νόρα Βαλσάμη: «Με πήρε τηλέφωνο η Αλίκη & μου το είπε, με πέθανε και μένα»

Η Νόρα Βαλσάμη είχε δώσει μία σπάνια συνέντευξη στην Espresso και ανάμεσα σε άλλα είχε κάνει αποκαλύψεις για την Αλίκη βουγιουκλάκη με την οποία ήταν πολύ καλές

Νικόλ Κίντμαν: Έχασε την μητέρα της λίγο πριν λάβει το βραβείο της στο Φεστιβάλ της Βενετίας

Νικόλ Κίντμαν: Έχασε την μητέρα της λίγο πριν λάβει το βραβείο της στο Φεστιβάλ της Βενετίας GALA Νικόλ Κίντμαν Μητέρα Φεστιβάλ Βενετίας Νικόλ Κίντμαν: Έχασε την μητέρα της λίγο πριν λάβει το βραβείο της στο Φεστιβάλ της Βενετίας «Έμαθα λίγο μετά την άφιξή μου στη Βενετία τον θάνατο της μητέρας μου Τζανέλ Κίντμαν» - «Αυτό

Αθηναϊκή νύχτα: Ηχηρές μεταγραφές, δυνατά σχήματα και… συνήθεις ύποπτοι σε ένα αμφίρροπο παιχνίδι – Ποιος τραγουδάει πού

«Άρχισαν τα όργανα» και τα ντέρμπι - Όλα τα ονόματα του φετινού χειμώνα και οι πίστες, στις οποίες θα εμφανιστούν

Κατερίνα Λιόλιου: Έκανε το επόμενο βήμα στη σχέση της με τον Χάρη Παπατζανή

Κατερίνα Λιόλιου: Έκανε το επόμενο βήμα στη σχέση της με τον Χάρη Παπατζανή Η τραγουδίστρια και ο γνωστός manager μένουν πια κάτω από την ίδια στέγη. Έστησαν το δικό τους σπίτι στα νότια προάστια. Ο λόγος για την Κατερίνα Λιόλιου και τον σύντροφό της, Χάρη Παπατζανή, που, σύμφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες του «Secret», έκαναν το

Power of Love – Το απρεπές σχόλιο του Γιώργου Κόρκα μόλις είδε τη νέα παίκτρια: “Πού την πάνε αυτήν;”

"Τι μας φέρανε; Πού την πάνε αυτήν; Τι; Σ' άρεσε εσένα αυτή;".

Εβελίνα Νικόλιζα: Το boho μπαλκόνι της μοιάζει να βγήκε από… περιοδικό!

Η Εβελίνα Νικόλιζα μας κάνει να ζηλεύουμε το boho μπαλκόνι της, το οποίο μοιάζει σαν να βγήκε από τις πιο στιλάτες deco σελίδες του Instagram! Με tropical vibes, φυτά παντού και έπιπλα από φυσικά υλικά, ο εξωτερικός της χώρος είναι μία πραγματική όαση στην καρδιά της Αθήνας. Όμως, το highlight δεν είναι άλλο από τις

Ζόζεφιν: Ποζάρει με τη μητέρα της, Μαργαρίτα & μοιάζουν σαν αδελφές

Στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις επέστρεψε η Ζόζεφιν μετά από ένα υπέροχο καλοκαίρι που πέρασε. Η τραγουδίστρια επέστρεψε στη νυχτερινή Αθήνα και από το προηγούμενο Σάββατο 31/8 εμφανίζεται στο πλευρό του Νίκου Βέρτη, με τον οποίο έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν. Από το νέο της επαγγελματικό ξεκίνημα δε θα μπορούσε να λείψει η μητέρα της, Μαργαρίτα

Εν εξάλλω ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στα γυρίσματα της νέας του εκπομπής: “Γιατί ρε γαμώτο τόσο κακία;”

Εν εξάλλω ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στα γυρίσματα της νέας του εκπομπής: «Γιατί ρε γαμώτο τόσο κακία;» ""Ποιος άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο" αναρωτιέται, μεταξύ πολλών άλλων, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στα social media. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς την προετοιμασία και τα γυρίσματα για τη νέα του ταξιδιωτική εκπομπή που θα πάρει προσεχώς θέση

Μπέττυ Μαγγίρα: “Κάνε μια εκπομπή να έρθω να σου πω γιατί έφυγα από τον ΑΝΤ1”

"Δεν ξέρω τι θα κάνω φέτος στην τηλεόραση, θα δείξει, θα φανεί" επισημαίνει, παράλληλα, η Μπέττυ Μαγγίρα για το τηλεοπτικό της μέλλον. Η Μπέττυ Μαγγίρα συνάντησε τον καλό της φίλο και συνάδελφο, Παντελή Καναράκη πριν από λίγες ώρες και θέλησαν να μοιραστούν ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο με τους διαδικτυακούς τους φίλους. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, η παρουσιάστρια και