Δάγκειος πυρετός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η αμερικανική ήπειρος, λέει ο PAHO

Προειδοποίηση από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας. Τα κρούσματα το 2024 σχεδόν τριπλάσια απ’ όσα το 2023.

Εκτός ελέγχου βρίσκεται πλέον ο δάγκειος πυρετός στην αμερικανική ήπειρο, μολονότι τα κρούσματα στις μεγαλύτερες χώρες δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης, ανακοίνωσε ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).

Τα κρούσματα που προκαλεί η νόσος αυξήθηκαν κατά 48% τον τελευταίο μήνα. Έφτασαν πλέον στα 5,2 εκατομμύρια εντός του 2024, έναντι 3,5 εκατομμυρίων που ήταν έως τον Μάρτιο. Πέρυσι, όμως, που ήταν χρονιά-ρεκόρ για την περιοχή, ήταν 2 εκατομμύρια.

Ραγδαία αύξηση παρουσίασαν και οι νεκροί. Πλέον έχουν υπερβεί τους 1.800, έναντι 1.000 τους τρεις πρώτους μήνες του 2024.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε ο Dr. Jarbas Barbosa, διευθυντής του PAHO που είναι η Περιφέρεια Αμερικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται με τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών. Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων του καταγράφονται στη Λατινική Αμερική, ιδίως στην Αργεντινή και την Βραζιλία. Μολονότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων σε αυτές τις χώρες δείχνει τάσεις σταθεροποίησης, «έχουν ακόμα πολύ υψηλή μετάδοση», τόνισε ο Dr. Barbosa.

Η εφετινή επιδημία έχει ήδη αναγκάσει το Πουέρτο Ρίκο, το Περού και εννέα από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τεράστιος αριθμός κρουσμάτων έχει επίσης καταγραφεί στην Παραγουάη, την Ουρουγουάη και σε περιοχές όπου δεν είχε υπάρξει κανένα κρούσμα επί έναν αιώνα.

Υπάρχει εμβόλιο αλλά…

Ο διευθυντής του PAHO πρόσθεσε πως η προμήθεια ενός υπάρχοντος εμβολίου για τη νόσο, γίνεται με το σταγονόμετρο. Ακόμα όμως κι αν υπήρχε δυνατότητα εκτεταμένου εμβολιασμού, δεν θα μπορούσε να ανακόψει άμεσα την εξέλιξη της επιδημίας.

Διαβάστε ακόμα: Δάγκειος πυρετός: Ρεκόρ όλων των εποχών σε κρούσματα, θανάτους στη Βραζιλία – Κρίσιμη κατάσταση στο Περού

«Το εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων. Θα χρειαστεί, όμως, καιρός έως ότου οι επιδράσεις του γίνουν εμφανείς στη μείωση των κρουσμάτων», είπε.

Ο δάγκειος πυρετός προκαλεί πυρετό, πονοκέφαλο, έμετο και δερματικά εξανθήματα. Προκαλεί επίσης πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις. Μερικές φορές εξελίσσεται σε αιμορραγικό πυρετό, ο οποίος μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δημήτρης Παπανικολάου: Έχω μια πιο ήπια μορφή αυτισμού, την έχουν ο Έλον Μασκ, ο Αϊνστάιν, ο Νεύτωνας κι εγώ

Δημήτρης Παπανικολάου: Έχω μια πιο ήπια μορφή αυτισμού, την έχουν ο Έλον Μασκ, ο Αϊνστάιν, ο Νεύτωνας κι εγώ Δημήτρης Παπανικολάου: Έχω μια πιο ήπια μορφή αυτισμού, την έχουν ο Έλον Μασκ, ο Αϊνστάιν, ο Νεύτωνας κι εγώ Ο γιατρός είπε στην Έλια να μη με παρεξηγεί, γιατί έχω στοιχεία Άσπεργκερ, επειδή του έκανε παράπονα

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Φωτογραφίζεται στο μπάνιο της φορώντας μονάχα το εσώρουχό της

Δείτε τα αποκαλυπτικά στιγμιότυπα που μοιράστηκε στο Instagram

Ευαγγελία Πλατανιώτη: “«Με τον πρώτο άνθρωπο που μίλησα όταν πήρα το παγκόσμιο ήταν ο σύντροφός μου και η οικογένειά μου»

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στην καλλιτεχνική κολύμβηση, Ευαγγελία Πλατανιώτη μίλησε στην κάμερα του «Happy Day» και

Γιάννα Τερζή για τη ψυχολογική κακοποίηση στην Eurovision: “Οι πιο πολλοί πέφτετε μέσα για αυτόν τον νάρκισσο”

Η ανάρτηση που έκανε η Γιάννα Τερζή. Η Γιάννα Τερζή έκανε χθες μία συγκλονιστική εξομολόγηση για τον άνθρωπο που την κακοποίησε ψυχολογικά όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Eurovision. Λίγο αργότερα η γνωστή τραγουδίστρια προχώρησε σε μία ανάρτηση, όπου έγραψε πως αρκετοί από όσους της έχουν στείλει μηνύματα συμπαράστασης, πέφτουν μέσα στην πρόβλεψή τους. «Ευχαριστώ για

Κατερίνα Καινούργιου: Του χρόνου ή θα είμαι έγκυος ή θα έχω παιδάκι, το νιώθω

Κατερίνα Καινούργιου: Του χρόνου ή θα είμαι έγκυος ή θα έχω παιδάκι, το νιώθω Κατερίνα Καινούργιου: Του χρόνου ή θα είμαι έγκυος ή θα έχω παιδάκι, το νιώθω Η ίδια έχει εκφράσει πολλές φορές, δημόσια την επιθυμία της να γίνει μητέρα Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα νέα προγράμματα Nova Family φέρνουν την οικογένεια ακόμα πιο

Άλεκ Μπάλντουιν: Μιλάει για τους εθισμούς του – Είμαι 39 χρόνια νηφάλιος, μου λείπει το ποτό, παραδέχτηκε

Ο ηθοποιός ήταν εθισμένος για χρόνια στην κοκαΐνη, ενώ μόλις αποφάσισε να την κόψει, «έπεσε» στο αλκοόλ

Η Κλέλια Ρένεση αποθέωσε τη «συμμορία» του Οικονομίδη και ο Μπισμπίκης αντέδρασε

Ο Γιάννης Οικονομίδης, επιστρέφει σύμφωνα με τις πληροφορίες με νέα ταινία, την οποία συνυπογράφει με τον Βασίλη Μουρίκη.

Η κατάσταση του Μπρους Γουίλις επιδεινώνεται και η Μουρ ετοιμάζεται για συναισθηματικό αποχαιρετισμό

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Μπρους Γουίλις αποσύρθηκε από την υποκριτική, μετά από διάγνωση με αφασία.