Αεροφοβία: Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος της πτήσης

Date:

Φοβάστε τις πτήσεις με αεροπλάνο; Εάν η απάντηση είναι καταφατική θα πρέπει να γνωρίζετε δύο βασικά πράγματα: Πρώτον πρόκειται για μια πολύ κοινή φοβία και δεύτερον μπορείτε να την ξεπεράσετε με την κατάλληλη θεραπεία. Προφανώς το να «πετάξετε» μακριά από τη φοβία σας χρειάζεται θάρρος και κατάλληλη διαχείριση, αλλά μπορείτε να το κάνετε με το κατάλληλο «πιλοτάρισμα».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο φόβος της πτήσης, ή αλλιώς αεροφοβία, δεν έχει κοινή αιτία για όλους.

Πολλοί είναι υψοφοβικοί και τρέμουν στην ιδέα πως βρίσκονται σε τόσο μεγάλη απόσταση από το έδαφος. Κάποιοι είναι κλειστοφοβικοί, άλλοι φοβούνται το γεγονός πως δεν μπορούν να βγουν εκτός του αεροπλάνου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Υπάρχει επίσης το άγχος της απογείωσης και της προσγείωσης, ο φόβος μιας τρομοκρατικής επίθεσης, ο κίνδυνος ενός δυστυχήματος και το «κακό προαίσθημα», ενώ ορισμένοι επικαλούνται και υγειονομικούς λόγους, αναφέροντας τα μικρόβια και την εξάπλωση μιας ασθένειας σε ένα κλειστό περιβάλλον όπως η καμπίνα του αεροπλάνου.

Ο φόβος είναι δυσανάλογος με τον κίνδυνο, όμως τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτή τη φοβία δυσκολεύονται να συμβιβάσουν το συναίσθημά τους με τις στατιστικές ασφάλειας. Αυτό εξάλλου συμβαίνει με όλες τις φοβίες, οι πάσχοντες δεν μπορούν να τις εκλογικεύσουν.

Στην πλειονότητα, η φοβία πυροδοτείται από μια απροσδόκητη κρίση πανικού κατά τη διάρκεια μιας πτήσης και τα άτομο από εκείνη τη στιγμή πιστεύει πως τα τρομακτικά συναισθήματα που βίωσε θα επαναληφθούν κατά το επόμενο ταξίδι και γι’ αυτό το αποφεύγει.

Τα συμπτώματα της αεροφοβίας

Είτε καθώς πλησιάζει η πτήση ή κατά τη διάρκεια αυτής, τα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν:

  • Υπερβολική εφίδρωση
  • Ρίγος
  • Ζάλη
  • Δύσπνοια
  • Ταχυκαρδία
  • Τρέμουλο
  • Ναυτία
  • Δυσπεψία
  • Κραυγές και ανεξέλεγκτες συμπεριφορές

Συνήθως οι κρίσεις καταγράφονται για πρώτη φορά μεταξύ των ηλικιών 17 έως 34 ετών και φαίνεται να συμπίπτουν χρονικά με ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή του ατόμου, θετικό ή αρνητικό, όπως μια γέννηση, ένας θάνατος, ο γάμος ή ένα διαζύγιο, η αποφοίτηση κ.ά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι με αεροφοβία συχνά αναρωτιούνται γιατί κάποτε μπορούσαν να πετάξουν και τώρα δεν μπορούν. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό που απέκτησε φοβία εξαιτίας μίας κακής εμπειρίας πτήσης είναι πολύ μικρό.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο να εντοπιστεί η πηγή της φοβίας και τα ερεθίσματα που την προκαλούν, ώστε να υπάρξει καλύτερη στόχευση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Στον σύγχρονο τρόπο ζωής όπου το αεροπλάνο αποτελεί βασικό μέσο μεταφοράς για δουλειά, διακοπές και επείγουσες ή μακρινές μετακινήσεις, αναπόφευκτα η αεροφοβία προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα τόσο των ίδιων των πασχόντων όσο και των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον φόβο της πτήσης

Ένα στοιχείο της αεροφοβίας είναι το αποκαλούμενο «άγχος πρόβλεψης». Το άτομο αποφεύγει να προγραμματίσει μια πτήση ή την ακυρώνει, ακόμη και λίγο πριν επιβιβαστεί. Ωστόσο, εάν κάποιος θέλει να ξεπεράσει τη φοβία του, θα πρέπει να γνωρίζει πως η αποφυγή απλώς την διατηρεί και την ενισχύει.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η θεραπεία περνάει μέσα από την κλιμακούμενη έκθεση του ατόμου στη φοβική κατάσταση, σταδιακά και με ασφάλεια. Ξεκινώντας από τη βάση της ιεράρχησης του φόβου με τις μεθόδους της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας, εξασφαλίζεται βήμα-βήμα ο περιορισμός των αντιδράσεων και ο θεραπευόμενος μπορεί να φτάσει έως τον τερματισμό της φοβίας.

Πρακτικά αυτό επιτυγχάνεται με το άτομο να φαντάζεται τον εαυτό του σε ένα αεροπλάνο και σε γεγονότα που συνδέονται με τον φόβο του. Με την επανάληψη αυτών των σκέψεων, το άτομο εξοικειώνεται με την κατάσταση και ο φόβος μειώνεται. Εξαιρετικά χρήσιμα σε αυτό πλαίσιο θα μπορούσαν να αποδειχθούν και διάφορα προγράμματα προσομοίωσης πτήσεων. Ακολούθως περνάει χρόνο στο αεροδρόμιο και τελικά δοκιμάζει να πραγματοποιήσει μια πτήση. Αρχικά μικρής απόστασης και σταδιακά ο χρόνος πτήσης μεγαλώνει.

Η θεραπεία περιλαμβάνει επίσης τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή απόσπασης προσοχής. Αυτές θα σας ανακουφίσουν ηρεμώντας το νευρικό σύστημα.

Τέλος, προσπαθήστε να διαχωρίσετε τον φόβο από τον πραγματικό κίνδυνο. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και η βελτίωση της γνώσης σχετικά με τις πτήσεις: πώς πετάει ένα αεροπλάνο, τι είναι οι αναταράξεις κ.ά. Η παραπληροφόρηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αεροφοβία, επομένως η αξιόπιστη ενημέρωση και η συζήτηση με ανθρώπους που γνωρίζουν, μπορεί να συμβάλλει στην απαλλαγή του ατόμου από τον φόβο του.

Τι ισχύει με τη φαρμακευτική θεραπεία

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως στην περίπτωση της αεροφοβίας η λήψη φαρμάκων δεν είναι η καταλληλότερη λύση. Τα αγχολυτικά μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για μερικούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πτήσης, αλλά θα πρέπει το άτομο να είναι πρόθυμο να λαμβάνει ουσίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Επίσης έχουν μικρή επίδραση στο άγχος της πρόβλεψης. Από την άλλη, οι βενζοδιαζεπίνες που μπορούν να περιορίσουν το άγχος πρόβλεψης έχουν αρνητική επίδραση στα θεραπευτικά αποτελέσματα της έκθεσης.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι

Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι Χρήστος Βασιλόπουλος: Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι Δεν μπορώ να περάσω τη ζωή μου και να πω ότι τελικά έμεινα σε μία σχέση που δεν πήγαινε και έμεινα για το παιδί, συμπλήρωσε Ο Χρήστος Βασιλόπουλος μίλησε

Περικλής Κονδυλάτος για Έλενα Παπαρίζου: Όταν μία κοπέλα έχει παραπανίσια κιλά, τα στρας και οι πούλιες δίνουν όγκο

Περικλής Κονδυλάτος για Έλενα Παπαρίζου: Όταν μία κοπέλα έχει παραπανίσια κιλά, τα στρας και οι πούλιες δίνουν όγκο Περικλής Κονδυλάτος για Έλενα Παπαρίζου: Όταν μία κοπέλα έχει παραπανίσια κιλά, τα στρας και οι πούλιες δίνουν όγκο Για την αισθητική της Eurovision που υπάρχει glitter και το glamour, δεν ήταν λάθος, σχολίασε για την εμφάνιση της

Κάρυ με κοτόπουλο και μπιζέλια

ΥΛΙΚΑ 50 γρ. βούτυρο, ανάλατο 2 κ. σ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 1 ½ κ. σ. φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο 600 γρ κοτόπουλο, χωρίς πέτσα και κόκκαλα, κομμένο σε κύβους περίπου 2 εκ. 1 κ. σ. κύμινο, αλεσμένο 1 κ. σ. κόλιανδρο, αλεσμένο 1 κ. σ. μείγμα

Τάκος με «τσίλι κον κάρνε»

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ (για 20 τάκος) Για το τσίλι κον κάρνε: 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (όχι διπλοπερασμένο) 2 κ. σ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ½ – 1 κ. γ. νιφάδες τσίλι 2 κ. γ. κύμινο αλεσμένο 2 κ. γ. πάπρικα ½ κ. γ. πάπρικα καπνιστή, καυτερή ½ κ. γ.

Τέιλορ Σουίφτ: Έσπασε ρεκόρ προσέλευσης η συναυλία της στη Στοκχόλμη

Τέιλορ Σουίφτ: Έσπασε ρεκόρ προσέλευσης η συναυλία της στη Στοκχόλμη Τέιλορ Σουίφτ: Έσπασε ρεκόρ προσέλευσης η συναυλία της στη Στοκχόλμη Η τραγουδίστρια πραγματοποίησε την πρώτη ζωντανή εμφάνισή της στη Σουηδία Η Τέιλορ Σουίφτ πραγματοποίησε την πρώτη της συναυλία από τις συνολικά τρεις στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου ανακοίνωσε ότι οι θαυμαστές της κατέρριψαν το ρεκόρ

Λάκης Γαβαλάς: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί – Με ποινικό μητρώο ο ιερωμένος που τον έβρισε

Λάκης Γαβαλάς: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί - Με ποινικό μητρώο ο ιερωμένος που τον έβρισε Λάκης Γαβαλάς: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί - Με ποινικό μητρώο ο ιερωμένος που τον έβρισε Είναι προκλητικό, το καταδικάζω και θέλω να υπάρξει λύση από την Εκκλησία, τόνισε - Κατά πληροφορίες, ο ρασοφόρος που

Έμμα Στόουν: H αποκάλυψη για τη γνωριμία της με τον Λάνθιμο 10 χρόνια πριν:«Αυτός είναι η μούσα μου»

Στον αγαπημένο της σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο αναφέρθηκε η Έμα Στόουν σήμερα στις Κάννες Η Αμερικανίδα ηθοποιός συνεργάζεται εδώ και πολύ καιρό μαζί του και μάλιστα κέρδισε ένα Όσκαρ για την ταινία του "Poor Thinks". Όπως τόνισε για εκείνη είναι κατά κάποιον τρόπο η μούσα της. Και όχι το αντίστροφο. Κάννες 2024 - Γιώργος Λάνθιμος: «Δουλεύω περισσότερο

Ειρήνη Ερμίδου: Άλλος άνθρωπος 5 χρόνια μετά το GNTM

H Eιρήνη Ερμίδου συμμετείχε πριν από 5 χρόνια στο GNTM και αναμφίβολα ήταν από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις ανάμεσα στα επίδοξα μοντέλα.  Η εντυπωσιακή Ειρήνη δεν κατάφερε να κερδίσει τον διαγωνισμό εντυπωσίασε όμως κριτές, κοινό και τους ανθρώπους της μόδας για το πόσο γρήγορα μάθαινε αλλά και το πόσες δυνατότητες είχε. Η ποδοσφαιρίστρια του GNTM είχε

Φωτεινή Δάρρα: Το metoo είναι πολύ χρήσιμο αλλά θέλει και μια ρέγουλα

“Λίγο να μπορούμε να εξετάζουμε διπλά και τριπλά γιατί μπορεί να στιγματιστούν άνθρωποι” δηλώνει η Φωτεινή Δάρρα. Για τις στιγμές που την σημάδεψαν στην προσωπική της ζωή αλλά και τις δυσκολίες που συνλάντησε στον χώρο του τραγουδιού μίλησε από καρδιάς η Φωτεινή Δάρρα στην κάμερα της εκπομπής “I love Σου Κου” και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο

Φωτεινή Δάρρα: «Με έχει σημαδέψει θετικά και αρνητικά το φευγιό της, ενηλικιώθηκα»

Στην εκπομπή «I love Σου Κου» μίλησε η Φωτεινή Δάρρα το πρωί του Σαββάτου 18/5. Μεταξύ άλλων, η γοητευτική ερμηνεύτρια αναφέρθηκε στην ενηλικίωση που βίωσε μετά τον θάνατο της αγαπημένης της μητέρας, στις δυσκολίες στον καλλιτεχνικό χώρο και στο metoo. Πιο συγκεκριμένα, η Φωτεινή Δάρρα είπε: «με έχει σημαδέψει πάρα πολύ θετικά η γέννηση της κόρης μου.

Κάννες 2024 – Γιώργος Λάνθιμος: «Δουλεύω περισσότερο με το ένστικτο»

Κάννες 2024 - Γιώργος Λάνθιμος: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες και τα πιο λαμπερά πρόσωπα περπάτησαν στο κόκκινο χαλί

Χείμαρρος ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος για την Μαρίνα Σάττι: “Έχω ακούσει ότι είναι δύσκολη συνεργάτιδα”

"Το "σας πήγε τάπα" προσωπικά δεν με αφορά, δεν θεωρώ ότι το απευθύνει σε μένα ως Έλληνα πολίτη" υπογραμμίζει ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος.