Ποια είναι τα 14 δικαιώματα που έχουν όλοι οι ασθενείς στην ΕΕ

Τι αναφέρουν γιατροί από τη Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών σήμερα 18 Απριλίου και στο προσκήνιο έρχονται τα δικαιώματα που έχουν οι ασθενείς και τα οποία πρέπει να σέβονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα.

Τα δικαιώματα αυτά είναι 14, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί σε 16 γλώσσες. Πρόκειται για το δικαίωμα σε:

  1. Προληπτικά μέτρα
  2. Πρόσβαση στη φροντίδα
  3. Ενημέρωση
  4. Συναίνεση
  5. Ελεύθερη επιλογή
  6. Ιδιωτικότητα και εμπιστευτικότητα
  7. Σεβασμό του χρόνου των ασθενών
  8. Τήρηση των προτύπων ποιότητας
  9. Ασφάλεια
  10. Καινοτομία
  11. Αποφυγή περιττής ταλαιπωρίας και πόνου
  12. Εξατομικευμένη θεραπεία
  13. Καταγγελία
  14. Αποζημίωση

Τα δικαιώματα αυτά βασίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ζωτικής σημασίας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και & Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής).

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών

Τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών συνέταξε το 2002 το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών. Η ενίσχυση των δικαιωμάτων αυτών  θα καταστεί αποτελεσματική μόνο με τη συνεργασία και τη δέσμευση όλων των ενδιαφερομένων για την υγειονομική περίθαλψη σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, τονίζουν οι ειδικοί.

Και επισημαίνουν πως είναι απαραίτητο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη σημασία τους και τις ευθύνες όλων για την εξασφάλιση του σεβασμού τους.

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου, εκτιμούν. Και αυτό διότι αποτελεί ευκαιρία για ενημέρωση, συζήτηση και ανάληψη δεσμεύσεων για να βελτιωθούν τα δικαιώματα των ασθενών στην ΕΕ και σε κάθε κράτος-μέλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών διοργανώνει τα τελευταία 15 χρόνια ένα ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο για τον εορτασμό της Ημέρας. Έτσι, η Ημέρα αποτελεί πλέον ένα τακτικό γεγονός στην ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική ατζέντα.

Επιπλέον, χάρη στις περισσότερες από εκατό ενώσεις ασθενών και πολιτών του δικτύου, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών γιορτάζεται σε εκατοντάδες πόλεις και με διάφορους τρόπους σε όλη την Ευρώπη, επιτρέποντας στην κοινωνία των πολιτών να εισέλθει πλήρως στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής και να επιτύχει σημαντικούς στόχους.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σταματίνα Τσιμτσιλή για την κόρη της: Για τρεις ημέρες δεν θεωρήθηκε οριακά πρόωρη

Σήμερα Πρωτομαγιά είναι μια πολύ σημαντική ημέρα γιατί σαν σήμερα γεννήθηκε η κόρη μου, δήλωσε η παρουσιάστρια

Η Σοφία Χατζηπαντελή φωτογραφήθηκε με δαντελωτά εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη

Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ τώρα Νέο παράθυρο Η στιγμή που θες οπωσδήποτε να σε έχει καταγράψει η κάμερα LIFESTYLE 7 λ. πριν Νέο παράθυρο Η Σοφία Χατζηπαντελή φωτογραφήθηκε με δαντελωτά εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη ΟΜΟΡΦΙΑ 12 λ. πριν Νέο παράθυρο Glazed toes: Το πεντικιούρ της σεζόν είναι ένα και μοναδικό και το έδειξε πρώτη η Hailey

H 58χρονη Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της -Mε μαύρο μπικίνι στις Μαλδίβες

Η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ απολαμβάνει τις διακοπές της στις Μαλδίβες. Η 58χρονη ηθοποιός ανέβασε ένα βίντεο στον λογαριασμό της στο Instagram, στο οποίο φοράει ένα μαύρο μπικίνι από τη δική της εταιρία με μαγιό και κάνει βόλτα στην παραλία. «Γεια σου Μαλδίβες», έγραψε στη λεζάντα και οι followers εντυπωσιάστηκαν με τις αναλογίες της. Η διάσημη ηθοποιός

Όταν δεν μπορείς να πετάξεις τίποτα: Τι είναι, πότε ξεκινάει και πώς αντιμετωπίζεται η διαταραχή του αποθησαυρισμού

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να πετάξουν αντικείμενα και διαρκώς τα συλλέγουν, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν τη διαταραχή του αποθησαυρισμού. Όταν ο ρυθμός της συσσώρευσης αρχίζει να υπερβαίνει κατά πολύ τον ρυθμό της απόρριψης, τότε η διαταραχή, που έχει ένα ευρύ φάσμα έκφρασης, σταδιακά εισέρχεται σε σοβαρή κλίμακα και συνήθως με τον καιρό χειροτερεύει. Σε σοβαρές περιπτώσεις

Τι κερδίζει το παιδί που κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη – Πόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται

Τι κερδίζει το παιδί που κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη – Πόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται ΠΑΙΔΙ Νέα μελέτη ρίχνει φως στον ρόλο της αφής κατά τα πρώτα στάδια αυτο-αναγνώρισης των νηπίων YGEIAMOU.GR TEAM 01/05/2024 09:22:47 Η αναγνώριση του ειδώλου του στον καθρέφτη αποτελεί για το παιδί ορόσημο για τη γνωστική ανάπτυξη. Αν και συνήθως

Σίσσυ Χρηστίδου: H σχέση της με την σύντροφο του γιου της – «Είναι μαζί 1,5 χρόνο…»

Η Σίσσυ Χρηστίδου μίλησε στο podcast της Μαρίας Σολωμού, Μαρία τη νύχτα και μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως ο μεγαλύτερος γιος της έχει κοπέλα. Ποια είναι η σχέση της παρουσιάστριας με τη σύντροφο του γιου της; Η Σίσσυ ανέφερε: «Ο γιος μου έχει φέρει κορίτσι στο σπίτι, έχουν σχέση, αλλά δεν θέλω να μιλήσω για αυτό

Μαρία Παπαγεωργίου: Ποια είναι η νέα σύντροφος του Κωνσταντίνου Βασάλου;

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος πήγε στο Παρίσι με τη νέα του σύντροφο, Μαρία Παπαγεωργίου και δεν σταμάτησαν να ποστάρουν φωτογραφίες. Και μπορεί τον τελευταίο καιρό οι φήμες να ήθελαν τον πρώην παίκτη του Survivor και συνεργάτη της Σίσσυς Χρηστίδου να είναι ζευγάρι με την όμορφη influencer, το ταξίδι τους αυτό στη Γαλλία, τις φούντωσε ακόμα περισσότερο.