Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο

Τι αναφέρει νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Τι ισχύει για την Ελλάδα.

Χιλιάδες Ευρωπαίοι παρουσιάζουν κάθε χρόνο εγκεφαλίτιδα μετά από τσίμπημα τσιμπουριών, με περισσότερα από εννέα στα δέκα κρούσματα να καταγράφονται από τον Μάιο έως το Νοέμβριο.

Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα, όπως λέγεται επιστημονικά η νόσος, παρατηρείται συχνά σε κτηνοτρόφους και βοσκούς. Παρατηρείται επίσης σε ανθρώπους που πηγαίνουν για λόγους αναψυχής σε αγροτικές και δασικές περιοχές.

Το 2021 καταγράφηκαν 3.027 κρούσματα σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Τα 2.949 επιβεβαιώθηκε πως ήταν κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην Τσεχία (ανήλθαν σε 589). Ακολουθούν η Σουηδία με 533 και η Γερμανία με 417. Ωστόσο αναλογικά με τον πληθυσμό τους, περισσότερα ήταν τα κρούσματα στη Λιθουανία (13,1 ανά 100.000 πληθυσμού) και στη Λετονία (11,7 ανά 100.000 κατοίκους).

Στην Ελλάδα αναφέρθηκαν έως τα μέσα Ιουνίου 2021 τέσσερα (4) περιστατικά. Από το 2014, εξ άλλου, έχουν καταγραφεί έξι (6) περιστατικά στη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Όλα αφορούσαν κτηνοτρόφους-βοσκούς και αναφέρθηκαν σε αγροτικές/ορεινές περιοχές, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Από τα ευρωπαϊκά κρούσματα, μόνον το 1,6% ήταν εισαγόμενο (σε ταξιδιώτη από άλλη χώρα). Το 98,4% ήταν εγχώριο.

Η εγκεφαλίτιδα ήταν συχνότερη στους άνδρες (ήταν κατά 50% περισσότεροι από τις γυναίκες) και στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων (το 94%) καταγράφηκαν μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2021. Ο υψηλότερος αριθμός (ανήλθαν σε 717) καταγράφηκε τον Ιούλιο. Αντιπροσωπεύσει το 24% όλων των κρουσμάτων του 2021.

εγκεφαλίτιδα

Τι είναι η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα προκαλείται από έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού (κρότωνα). Σε σπάνιες περιπτώσεις, όμως, μεταδίδεται και με την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από μολυσμένα ζώα (π.χ. αγελάδες, αιγοπρόβατα).

Τα τσιμπούρια μολύνονται κυρίως από μικρά τρωκτικά και εντομοφάγα ζώα. Ύστερα  μεταφέρουν τον ιό σε άλλα ζώα ή στους ανθρώπους που θα τσιμπήσουν.

Στα περίπου δύο τρίτα των περιπτώσεων, η λοίμωξη που προκαλεί το τσίμπημα είναι ασυμπτωματική. Οι υπόλοιποι ασθενείς εκδηλώνουν λίγες ημέρες ή εβδομάδες από το τσίμπημα συμπτώματα, όπως:

  • Πυρετό
  • Κούραση
  • Πονοκέφαλο
  • Πόνους στο σώμα
  • Ναυτία

Σε μερικούς ασθενείς τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, και να ξαναπαρουσιασθούν μετά πιο έντονα, με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Στα ζώα η νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική. Και σε αυτά όμως μπορεί να παρουσιασθούν συμπτώματα από το νευρικό σύστημα.

Ποιοι κινδυνεύουν

Από τα τσιμπήματα των τσιμπουριών και επομένως κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα κινδυνεύουν όσοι έχουν ασχολίες σε περιοχές όπου υπάρχουν τσιμπούρια στην ύπαιθρο, σε αγροτικές ή ορεινές περιοχές, σε αστικά πάρκα και κήπους.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να εκτίθενται στις περιοχές αυτές είτε λόγω εργασίας είτε για λόγους αναψυχής, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Επομένως στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν μεταξύ άλλων:

  • Αγρότες
  • Κτηνοτρόφοι
  • Βοσκοί
  • Ξυλοκόποι
  • Κηπουροί
  • Όσοι κάνουν κάμπινγκ
  • Φυσιολάτρες
  • Ορειβάτες
  • Πεζοπόροι
  • Κυνηγοί

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το νέο έμπλαστρο – εμβόλιο για την προστασία από την ιλαρά στα παιδιά δείχνει πολλά υποσχόμενο

Ένα έμπλαστρο εμβολίου θα μπορούσε να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός εναλλακτικός τρόπος για την προστασία των μικρών παιδιών από την ιλαρά, προτείνει μια δοκιμή στην Γκάμπια. Η συσκευή – το μέγεθος ενός κολλητικού γύψου – είναι ευκολότερη στη μεταφορά και αποθήκευση από τις τυπικές ενέσεις, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Η ιλαρά είναι μια πολύ

Η επική αντίδραση της Βάσιας Τριφύλλη όταν ακούει για πρώτη φορά το «Ζάρι» – «Την τσιμπάνε;»

Συνέντευξη στην κάμερα του «Breakfast@Star» παραχώρησε η Βάσια Τριφύλλη. Η γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια ρωτήθηκε για τα τηλεοπτικά πρόσωπα της επικαιρότητας, όπως είναι η Ελένη Μενεγάκη, ο Ανδρέας Μικρούτσικος και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, ενώ έκανε και το σχόλιό της για το τραγούδι «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι. «Τι πρέπει να κάνω εγώ που η Ελένη αποχωρεί από

Ανίτα Μπραντ: Μόλις γέννησα το πρώτο παιδί έπαθα επιλόχειο κατάθλιψη, είναι μεγάλη αλλαγή για μια γυναίκα

Ανίτα Μπραντ: Μόλις γέννησα το πρώτο παιδί έπαθα επιλόχειο κατάθλιψη, είναι μεγάλη αλλαγή για μια γυναίκα Ανίτα Μπραντ: Μόλις γέννησα το πρώτο παιδί έπαθα επιλόχειο κατάθλιψη, είναι μεγάλη αλλαγή για μια γυναίκα Τι απάντησε, επίσης, στο ενδεχόμενο ενός τρίτου παιδιού με τον Χάρη Χριστόπουλο Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα σοκολατένια αυγά που είναι γεμάτα αγάπη

Νένα Χρονοπούλου: Όταν γεννήθηκε ο γιος μου, πήγα να πεθάνω από ακατάσχετη αιμορραγία

Ζήτησα να τον αεροβαπτίσουν και, επειδή τον είχα ταμένο στον Ιησού, τον βάπτισαν επί τόπου Χρήστο, σημείωσε η ηθοποιός

Αλλεργία: Πως γίνεται η διάγνωση και πως μπορούμε να την προλάβουμε

Η αλλεργία είναι μία από τις συνηθέστερες εκδηλώσεις διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος και παρουσιάζεται σχεδόν στο 1/3 του πληθυσμού. Ως αλλεργία, χαρακτηρίζεται η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλεί έντονη αντίδραση υπερευαισθησίας ενάντια σε συνήθως αβλαβείς ουσίες που βρίσκονται στο φυσικό μας περιβάλλον, στον αέρα που εισπνέουμε, στις τροφές που καταναλώνουμε, σε τσιμπήματα εντόμων

Κώστας Αποστολάκης: «Είπα ότι προτιμώ να είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό και αυτό παρεξηγήθηκε πάρα πολύ»

Ο Κώστας Αποστολάκης μίλησε για την έννοια του έρωτα, αλλά και τη δήλωση που είχε κάνει ότι θα «ήθελε να είναι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό». Ο ηθοποιός ήταν καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Καλύτερα αργά» το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης 30 Απριλίου. «Έχεις κάνει μια δήλωση, η οποία είναι αδιανόητη για τη σόουμπιζ: ότι “δεν θέλω να ερωτευτώ”

«Λύγισε» η Νένα Χρονοπούλου: «Όταν γεννήθηκε ο γιος μου, πήγα να πεθάνω από ακατάσχετη αιμορραγία»

Η Νένα Χρονοπούλου βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, το πρωινό της Μ. Τετάρτης στον Alpha. Η γνωστή ηθοποιός δεν έκρυψε τη συναισθηματική της φόρτιση μιλώντας για τη στιγμή που ήρθε στον κόσμο ο γιος της, Χρήστος. «Ο γιος μου γεννήθηκε 25 εβδομάδων, δηλαδή 5,5 μηνών. Θα λογιζόταν ως αποβολή. Έτρωγε τέσσερα μπουκάλια γάλα. Όταν γεννήθηκε

Χριστίνα Μπόμπα: Ο ερωτικός χορός στον Σάκη Τανιμανίδη για τα γενέθλιά του

Χριστίνα Μπόμπα: Ο ερωτικός χορός στον Σάκη Τανιμανίδη για τα γενέθλιά του Χριστίνα Μπόμπα: Ο ερωτικός χορός στον Σάκη Τανιμανίδη για τα γενέθλιά του Ο παρουσιαστής διοργάνωσε ένα πάρτι για τα 43α χρόνια του Σχετικά Άρθρα Thema Insights Τα σοκολατένια αυγά που είναι γεμάτα αγάπη Έκφραση αγάπης και λόγος απόλαυσης, αναπόσπαστο κομμάτι των γαστρονομικών εθίμων