Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο

Date:

Τι αναφέρει νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Τι ισχύει για την Ελλάδα.

Χιλιάδες Ευρωπαίοι παρουσιάζουν κάθε χρόνο εγκεφαλίτιδα μετά από τσίμπημα τσιμπουριών, με περισσότερα από εννέα στα δέκα κρούσματα να καταγράφονται από τον Μάιο έως το Νοέμβριο.

Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα, όπως λέγεται επιστημονικά η νόσος, παρατηρείται συχνά σε κτηνοτρόφους και βοσκούς. Παρατηρείται επίσης σε ανθρώπους που πηγαίνουν για λόγους αναψυχής σε αγροτικές και δασικές περιοχές.

Το 2021 καταγράφηκαν 3.027 κρούσματα σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Τα 2.949 επιβεβαιώθηκε πως ήταν κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην Τσεχία (ανήλθαν σε 589). Ακολουθούν η Σουηδία με 533 και η Γερμανία με 417. Ωστόσο αναλογικά με τον πληθυσμό τους, περισσότερα ήταν τα κρούσματα στη Λιθουανία (13,1 ανά 100.000 πληθυσμού) και στη Λετονία (11,7 ανά 100.000 κατοίκους).

Στην Ελλάδα αναφέρθηκαν έως τα μέσα Ιουνίου 2021 τέσσερα (4) περιστατικά. Από το 2014, εξ άλλου, έχουν καταγραφεί έξι (6) περιστατικά στη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Όλα αφορούσαν κτηνοτρόφους-βοσκούς και αναφέρθηκαν σε αγροτικές/ορεινές περιοχές, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Από τα ευρωπαϊκά κρούσματα, μόνον το 1,6% ήταν εισαγόμενο (σε ταξιδιώτη από άλλη χώρα). Το 98,4% ήταν εγχώριο.

Η εγκεφαλίτιδα ήταν συχνότερη στους άνδρες (ήταν κατά 50% περισσότεροι από τις γυναίκες) και στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων (το 94%) καταγράφηκαν μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2021. Ο υψηλότερος αριθμός (ανήλθαν σε 717) καταγράφηκε τον Ιούλιο. Αντιπροσωπεύσει το 24% όλων των κρουσμάτων του 2021.

εγκεφαλίτιδα

Τι είναι η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα προκαλείται από έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού (κρότωνα). Σε σπάνιες περιπτώσεις, όμως, μεταδίδεται και με την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από μολυσμένα ζώα (π.χ. αγελάδες, αιγοπρόβατα).

Τα τσιμπούρια μολύνονται κυρίως από μικρά τρωκτικά και εντομοφάγα ζώα. Ύστερα  μεταφέρουν τον ιό σε άλλα ζώα ή στους ανθρώπους που θα τσιμπήσουν.

Στα περίπου δύο τρίτα των περιπτώσεων, η λοίμωξη που προκαλεί το τσίμπημα είναι ασυμπτωματική. Οι υπόλοιποι ασθενείς εκδηλώνουν λίγες ημέρες ή εβδομάδες από το τσίμπημα συμπτώματα, όπως:

 • Πυρετό
 • Κούραση
 • Πονοκέφαλο
 • Πόνους στο σώμα
 • Ναυτία

Σε μερικούς ασθενείς τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, και να ξαναπαρουσιασθούν μετά πιο έντονα, με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Στα ζώα η νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική. Και σε αυτά όμως μπορεί να παρουσιασθούν συμπτώματα από το νευρικό σύστημα.

Ποιοι κινδυνεύουν

Από τα τσιμπήματα των τσιμπουριών και επομένως κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα κινδυνεύουν όσοι έχουν ασχολίες σε περιοχές όπου υπάρχουν τσιμπούρια στην ύπαιθρο, σε αγροτικές ή ορεινές περιοχές, σε αστικά πάρκα και κήπους.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να εκτίθενται στις περιοχές αυτές είτε λόγω εργασίας είτε για λόγους αναψυχής, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Επομένως στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν μεταξύ άλλων:

 • Αγρότες
 • Κτηνοτρόφοι
 • Βοσκοί
 • Ξυλοκόποι
 • Κηπουροί
 • Όσοι κάνουν κάμπινγκ
 • Φυσιολάτρες
 • Ορειβάτες
 • Πεζοπόροι
 • Κυνηγοί

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βασίλης Καρράς: Αυτή είναι η διαθήκη του – Η περιουσία που αφήνει στη γυναίκα & την κόρη του

Πέντε περίπου μήνες μετά τον θάνατο του Βασίλη Καρρά ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το Πρωινό η περιουσία του τραγουδιστή που αφήνει στις δύο γυναίκες της ζωής του, στη σύζυγό του και στην κόρη του.  Η γυναίκα του και η κόρη του είναι οι δύο κληρονόμοι. Ο τραγουδιστής άφησε περιουσία που ξεπερνά τα 10

Φίλος Σταρόβα: «Ξεκουράζεται για να ανακτήσει τις δυνάμεις του, συνεχίζει τις λογοθεραπείες»

Ο Δημήτρης Στραόβας εδώ και ένα 24ωρο βρίσκεται στο σπίτι του μετά από δύο βδομάδες νοσηλείας στο Τζάνειο, αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα ύποπτα συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Στην Ελλάδα πάσχουν περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι, το 65% εκ των οποίων είναι γυναίκες. Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας σήμερα (30 Μαΐου) και στο προσκήνιο έρχεται η αυτοάνοση ασθένεια που εκδηλώνεται συνήθως στους νέους και συχνότερα στις γυναίκες. Η ασθένεια εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτεθεί (λανθασμένα) στον εγκέφαλο και το

Άνοιξε η διαθήκη του Βασίλη Καρρά – Η αξία «μαμούθ» της περιουσίας του και οι κληρονόμοι

Πέντε περίπου μήνες μετά τον θάνατο του Βασίλη Καρρά, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η διαθήκη του τραγουδιστή. O δημοσιογράφος Θάνος Βάγιος αποκάλυψε αποκλειστικά για την εκπομπή «Το Πρωινό» ποιοι είναι οι δύο άνθρωποι που κληρονομούν την κινητή και ακίνητη περιουσία του Βασίλη Καρρά. Η σύζυγος του Βασίλη Καρρά, Χριστίνα, και η κόρη του, Ειρήνη

Καύσωνας: Οικονομικοί τρόποι για να κρατήσετε δροσερό το σπίτι σας

Τι μέτρα μπορείτε να λάβετε τώρα που δεν έχει αυξηθεί ακόμα η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού σας. Ο πρώτος μίνι καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών πριν καλά-καλά αρχίσει το καλοκαίρι και η ζέστη προμηνύεται να μας ταλαιπωρήσει πολύ εφέτος. Πριν γίνει η ζέστη αφόρητη, καλό είναι να πάρετε κάποια μέτρα ώστε να διατηρηθεί όσο το

Δημήτρης Κόκοτας: Ευχάριστα νέα! Μετά από 2 μήνες στη ΜΕΘ, πήγε στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

Ευχάριστα νέα για τον Δημήτρη Κόκοτα , ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο, Γεννηματάς μετά από έμφραγμα που υπέστη στις πρόβες του J2US.

Βραδινή έξοδος για τη Ματίνα Παγώνη! Οι κατακόκκινες γόβες και το ασπρόμαυρο σύνολο

Μπορεί συνήθως να τη συναντούμε σε τηλεοπτικά πλατό ωστόσο η Ματίνα Παγώνη αγαπά τη νυχτερινή Αθήνα και όταν βρίσκει χρόνο και διάθεση την απολαμβάνει. Αυτή τη φορά ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη Ματίνα Παγώνη με μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε στο μυαλό μας. Λιάγκας: Η επική αντίδραση όταν η Παγώνη του ευχήθηκε

Τηλεθέαση: Ο Ολυμπιακός “πέταξε” στο 73,1%

Πρωτοφανή νούμερα για το MEGA.

Η εντυπωσιακή δημοσιογράφος της Φιορεντίνα που στεναχώρησε ο Ολυμπιακός

Τις εντυπώσεις στην OPAP Arena και τον τελικό του Conference League έκλεψε η ιταλίδα δημοσιογράφος Ροσέλα Ρόζα Πετρίλο. Η δημοσιογράφος ήρθε στη χώρα μας για να παρουσιάσει τον τελικό του Europa Conference League. H Ροσέλα Ρόζα Πετρίλο έκανε αναμετάδοση του αγώνα για το κανάλι της Φιορεντίνα ελπίζοντας να πανηγυρίσει τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο των «βιόλα», ωστόσο έφυγε στενοχωρημένη

Πυρετός των αρουραίων: Η επικίνδυνη νόσος που εξαπλώνεται στη Βόρεια Ευρώπη

Ο υπαίτιος ιός εντοπίστηκε στη Σουηδία 500 χιλιόμετρα νοτιότερα από το συνηθισμένο και προέρχεται από τη Φινλανδία. Οι αρουραίοι των αγρών στη νότια Σουηδία φέρουν έναν ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό στους ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία. Ωστόσο ο ιός αυτός δεν μοιάζει με εκείνους που έως πρότινος εντοπίζονταν 500 χιλιόμετρα βορειότερα στη χώρα.

Η φωτογραφία της Ελεονώρας Μελέτη με καστανά μαλλιά από την εποχή που έδινε Πανελλήνιες

Η Ελεονώρα Μελέτη έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων στα ΕΠΑΛ. Η παρουσιάστρια ανέβασε μια φωτογραφία της από το 1996, τη χρονιά που είχε δώσει εκείνη Πανελλαδικές εξετάσεις και έστειλε παράλληλα ένα σημαντικό μήνυμα σε μαθητές και γονείς. Η ανάρτηση της Ελεονώρας Μελέτη «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα επιλέγω