Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο

Date:

Τι αναφέρει νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Τι ισχύει για την Ελλάδα.

Χιλιάδες Ευρωπαίοι παρουσιάζουν κάθε χρόνο εγκεφαλίτιδα μετά από τσίμπημα τσιμπουριών, με περισσότερα από εννέα στα δέκα κρούσματα να καταγράφονται από τον Μάιο έως το Νοέμβριο.

Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα, όπως λέγεται επιστημονικά η νόσος, παρατηρείται συχνά σε κτηνοτρόφους και βοσκούς. Παρατηρείται επίσης σε ανθρώπους που πηγαίνουν για λόγους αναψυχής σε αγροτικές και δασικές περιοχές.

Το 2021 καταγράφηκαν 3.027 κρούσματα σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Τα 2.949 επιβεβαιώθηκε πως ήταν κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην Τσεχία (ανήλθαν σε 589). Ακολουθούν η Σουηδία με 533 και η Γερμανία με 417. Ωστόσο αναλογικά με τον πληθυσμό τους, περισσότερα ήταν τα κρούσματα στη Λιθουανία (13,1 ανά 100.000 πληθυσμού) και στη Λετονία (11,7 ανά 100.000 κατοίκους).

Στην Ελλάδα αναφέρθηκαν έως τα μέσα Ιουνίου 2021 τέσσερα (4) περιστατικά. Από το 2014, εξ άλλου, έχουν καταγραφεί έξι (6) περιστατικά στη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Όλα αφορούσαν κτηνοτρόφους-βοσκούς και αναφέρθηκαν σε αγροτικές/ορεινές περιοχές, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Από τα ευρωπαϊκά κρούσματα, μόνον το 1,6% ήταν εισαγόμενο (σε ταξιδιώτη από άλλη χώρα). Το 98,4% ήταν εγχώριο.

Η εγκεφαλίτιδα ήταν συχνότερη στους άνδρες (ήταν κατά 50% περισσότεροι από τις γυναίκες) και στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων (το 94%) καταγράφηκαν μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2021. Ο υψηλότερος αριθμός (ανήλθαν σε 717) καταγράφηκε τον Ιούλιο. Αντιπροσωπεύσει το 24% όλων των κρουσμάτων του 2021.

εγκεφαλίτιδα

Τι είναι η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα προκαλείται από έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού (κρότωνα). Σε σπάνιες περιπτώσεις, όμως, μεταδίδεται και με την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων από μολυσμένα ζώα (π.χ. αγελάδες, αιγοπρόβατα).

Τα τσιμπούρια μολύνονται κυρίως από μικρά τρωκτικά και εντομοφάγα ζώα. Ύστερα  μεταφέρουν τον ιό σε άλλα ζώα ή στους ανθρώπους που θα τσιμπήσουν.

Στα περίπου δύο τρίτα των περιπτώσεων, η λοίμωξη που προκαλεί το τσίμπημα είναι ασυμπτωματική. Οι υπόλοιποι ασθενείς εκδηλώνουν λίγες ημέρες ή εβδομάδες από το τσίμπημα συμπτώματα, όπως:

  • Πυρετό
  • Κούραση
  • Πονοκέφαλο
  • Πόνους στο σώμα
  • Ναυτία

Σε μερικούς ασθενείς τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, και να ξαναπαρουσιασθούν μετά πιο έντονα, με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Στα ζώα η νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική. Και σε αυτά όμως μπορεί να παρουσιασθούν συμπτώματα από το νευρικό σύστημα.

Ποιοι κινδυνεύουν

Από τα τσιμπήματα των τσιμπουριών και επομένως κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα κινδυνεύουν όσοι έχουν ασχολίες σε περιοχές όπου υπάρχουν τσιμπούρια στην ύπαιθρο, σε αγροτικές ή ορεινές περιοχές, σε αστικά πάρκα και κήπους.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να εκτίθενται στις περιοχές αυτές είτε λόγω εργασίας είτε για λόγους αναψυχής, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Επομένως στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν μεταξύ άλλων:

  • Αγρότες
  • Κτηνοτρόφοι
  • Βοσκοί
  • Ξυλοκόποι
  • Κηπουροί
  • Όσοι κάνουν κάμπινγκ
  • Φυσιολάτρες
  • Ορειβάτες
  • Πεζοπόροι
  • Κυνηγοί

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το πάχος στην κοιλιά επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Τα ευρήματα μελέτης σε περισσότερους από 2.200 εθελοντές, ηλικίας 46 ετών και πάνω. Τι κίνδυνος υπάρχει. Οι άνδρες που έχουν μεγάλη κοιλιά (την γνωστή και ως «μπυροκοιλιά») μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γερμανία. Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση των περιττών κιλών στην κοιλιά

Λανθάνουσα μικροβιακή αντοχή: Πιο διαδεδομένη από όσο πιστεύαμε, σύμφωνα με τους επιστήμονες

H λανθάνουσα μικροβιακή αντοχή φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη διεθνώς από ό,τι είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα  Η λανθάνουσα μικροβιακή αντοχή είναι πιο διαδεδομένη παγκοσμίως από όσο γνωρίζουμε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications». Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε 1.240 δείγματα λυμάτων από 351 πόλεις σε 111 διαφορετικές χώρες

ΠΟΥ – Οδηγίες για τη χρήση φαρμάκων GLP-1 στη θεραπεία της παχυσαρκίας – Τι ισχύει για τις εγκύους

Οι οδηγίες του ΠΟΥ για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας  θεωρούνται σημείο καμπής, σηματοδοτώντας διεθνώς ότι η παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται νωρίς, συστηματικά και ισότιμα Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τα φάρμακα GLP-1 σε ενήλικες με παχυσαρκία, εξαιρουμένων των γυναικών που είναι έγκυες, προτείνοντας τη μακροχρόνια, συνεχόμενη χρήση τους, όταν

LATE: Η νέα μορφή άνοιας που συχνά αποδίδεται λανθασμένα στη νόσο Αλτσχάιμερ

Η άνοια LATE προσβάλλει το ένα τρίτο των ανθρώπων ηλικίας 85 ετών και άνω και το 10% στις ηλικίες 65-85 ετών. Μία διαφορετική άνοια, που συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως νόσος Αλτσχάιμερ, αλλάζει τα δεδομένα στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Πρόκειται για την άνοια LATE, η οποία αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά το 2018, αλλά μόλις εφέτος εκδόθηκαν

Η μυρωδιά των λιπαρών τροφίμων στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά

Εντυπωσιακά ευρήματα νέας έρευνας. Πώς επηρεάζει η μυρωδιά των τροφίμων τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Η διατροφή που ακολουθεί μία γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστός παράγοντας που επηρεάζει την μελλοντική υγεία των παιδιών της. Μια νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι εξίσου σημαντική μπορεί να είναι και η μυρωδιά των τροφίμων! Όπως έδειξε, η έκθεση στη

Σορβιτόλη: Το γλυκαντικό που υπάρχει σε χιλιάδες προϊόντα μπορεί να προκαλέσει ηπατική νόσο

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η συσσώρευση σορβιτόλης μπορεί να προκαλέσει ανησυχητική ποσότητα λίπους στο ήπαρ, οδηγώντας σε ηπατική νόσο. Ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα «χωρίς ζάχαρη», η σορβιτόλη, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας θανατηφόρας ηπατικής νόσου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η υπερβολική συσσώρευση σορβιτόλης

Επτά φορείς του HIV κατόρθωσαν να ελέγξουν για μήνες τον ιό χωρίς φάρμακα

Επτά φορείς του ιού HIV κατόρθωσαν να τον διατηρήσουν υπό έλεγχο για αρκετούς μήνες (σε μία περίπτωση για 1,5 χρόνο) μετά από μία πολύπλοκη ανοσοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Αν και οι ασθενείς αυτοί δεν ιάθηκαν, οι επιστήμονες λένε πως το εύρημά τους αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας βήμα προς την εκρίζωση

Αυξημένα προβλήματα υγείας για τα παιδιά που έχουν κινητό στα 12 τους χρόνια

Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης με χιλιάδες παιδιά που είχαν ήδη κινητό από το Δημοτικό. Νέα ευρήματα για τους κινδύνους που κρύβει το «κόλλημα» των παιδιών με το κινητό τους τηλέφωνο αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, που έδειξε πως όσα το αποκτούν νωρίς στη ζωή τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από παχυσαρκία, κατάθλιψη και έλλειψη ύπνου

Νέες ρινικές νανοσταγόνες εξαλείφουν όγκους εγκεφάλου σε πειράματα

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Washington στο Σεντ Λούις, σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern, ανέπτυξαν μια μη επεμβατική στρατηγική για τη θεραπεία μιας από τις πιο επιθετικές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου. Η μέθοδός τους βασίζεται σε ειδικά σχεδιασμένες νανοδομές από εξαιρετικά μικρά υλικά που μεταφέρουν ισχυρές αντικαρκινικές ενώσεις στον εγκέφαλο μέσω απλών ρινικών

Φακές με λουκάνικο

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 500 γρ. Φακές Ψιλές Μιτσίδη 1 κύβο Φυσικό Ζωμό Λαχανικών Μιτσίδη 1½ λίτρο νερό (6 ποτήρια) 400 γρ. Ψιλοκομμένες Ντομάτες Μιτσίδη 4 σκελίδες σκόρδο 1 κ.σ. κάρυ σε σκόνη 4 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι 4 φύλλα δάφνης Ξύσμα από 2 μανταρίνια 300 γρ. χωριάτικο ελληνικό λουκάνικο, σε ροδέλες 7 κ.σ. ελαιόλαδο 1

Beef Wellington

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για το σπιτικό φύλλο σφολιάτας: 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μιτσίδη ½ φλ βούτυρο αλατισμένο παγωμένο κομμ.σε κομματάκια 1 φλ ανθρακούχο νερό παγωμένο ½ κ.γλ αλάτι 250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου Για το μοσχάρι: 3 κ.σούπας ελαιόλαδο 1 κ.σούπας βούτυρο 1

Κλέλια Ανδριολάτου: Με πολύ κοντό pixie cut -Aνατρεπτική και μινιμαλιστική με το νέο της hair style!

Η Κλέλια Ανδριολάτου επέλεξε να αιφνιδιάσει το κοινό της παρουσιάζοντας μια εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτα τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της.