Αιματολογικό τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών σε αρχικά στάδια [μελέτη]

Date:

Η εξέταση εμφανίζει ιδιαίτερη χρησιμότητα στην ανίχνευση της παρουσίας καρκίνου σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργείο για την παρουσία βλάβης στις ωοθήκες.

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί το γυναικολογικό νεόπλασμα με τη μεγαλύτερη θνητότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, όταν έχει ήδη πραγματοποιηθεί διασπορά της νόσου στην περιτοναϊκή κοιλότητα (κοιλιά). Η πλήρης χειρουργική εξαίρεση της νόσου σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία και νεότερες στοχευμένες θεραπείες αποτελούν αυτή τη στιγμή τη βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση. Επομένως, υπάρχει μεγάλη ιατρική ανάγκη για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών που πιστεύεται ότι θα μειώσει τη θνητότητα.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες του ΕΚΠΑ,* ελάχιστα επεμβατικές εξετάσεις όπως είναι το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων και ο αιματολογικός έλεγχος για τον καρκινικό δείκτη CA125 μπορούν να συμβάλλουν με αρκετή ευαισθησία στη διάγνωση της νόσου. Μάλιστα, μεγάλες κλινικές μελέτες στο παρελθόν έχουν διερευνήσει τον ρόλο αυτών των εξετάσεων στον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου. Ωστόσο, από τις μελέτες δεν προέκυψε όφελος επιβίωσης στο γενικό πληθυσμό.

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε ότι στο αίμα κυκλοφορούν τμήματα DNA τόσο των φυσιολογικών κυττάρων όσο και των καρκινικών. Μάλιστα, τα τμήματα DNA από τα καρκινικά κύτταρα (κυκλοφορούν καρκινικό DNA- ctDNA) έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να τα ανιχνεύουμε σε δείγμα αίματος από μια απλή αιμοληψία.

Αυτή η τεχνολογία έχει λάβει ήδη έγκριση στην κλινική πράξη ως βιοδείκτης που προβλέπει την πιθανότητα υποτροπής ασθενών με χειρουργημένο καρκίνο παχέος εντέρου.

Τι έδειξε η μελέτη

Πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας για τον Καρκίνο (AACR) εξέτασε κατά πόσο η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών.

Πιο συγκεκριμένα, συλλέχθηκαν δείγματα πλάσματος από 500 περίπου γυναίκες. Ο πληθυσμός περιελάμβανε γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών, υγιείς γυναίκες καθώς και ασθενείς με αλλοιώσεις στις ωοθήκες. Όλα τα δείγματα υποβλήθηκαν σε πλήρη αλληλούχηση του γονιδιώματος του κυκλοφορούντος καρκινικών DNA καθώς και σε μέτρηση δύο καρκινικών δεικτών που σχετίζονται με τον καρκίνο ωοθηκών, του CA125 και του ΗΕ4.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να αναγνωρίζει τις ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών με βάση τα αποτελέσματα των τριών αυτών εξετάσεων.

Η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου ως εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου στον πληθυσμό αλλά και ως διαγνωστική εξέταση σε ασθενείς με παρουσία εξεργασιών στις ωοθήκες αξιολογήθηκε ακολούθως σε δύο ομάδες ασθενών.

Σε σχέση με τη χρήση μόνο του CA125, ο νέος αλγόριθμός αύξησε κατά 20-30% την δυνατότητα ανίχνευσης του καρκίνου ωοθηκών κυρίως στα αρχικά στάδια της νόσου.

Μάλιστα, ο εξωτερικός έλεγχος αποτελεσματικότητας της μεθόδου, έδειξε ότι μπορεί να ανιχνεύει το 65% των περιπτώσεων καρκίνου ωοθηκών. Ειδικά για τον πληθυσμό των ασθενών που είχαν κάποια βλάβη στις ωοθήκες, η εξέταση είχε ειδικότητα 95% και ευαισθησία 60% για την παρουσία καρκίνου.

Φαίνεται επομένως ότι αυτή η εξέταση εμφανίζει ιδιαίτερη χρησιμότητα για να προβλέψει την παρουσία καρκίνου σε γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργείο για την παρουσία βλάβης στις ωοθήκες.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι εξέταση του κυκλοφορούντος καρκινικού DNA μαζί με τους καρκινικούς δείκτες μπορεί να έχει χρησιμότητα για την μη επεμβατική διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών. Η εξέταση αυτή φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να διακρίνει την παρουσία κακοήθειας σε ασθενείς που έχουν βλάβες στις ωοθήκες. Θα μπορούσε επομένως ο συγκεκριμένος διαγνωστικός έλεγχος να αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα προσυμπτωματικού και διαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο ωοθηκών που αξίζει να διερευνηθεί σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες», αναφέρουν οι επιστήμονες στα συμπεράσματά τους.

*οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής Ογκολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Μαρία Καπαρέλου (Δρ. Παθολόγος – Ογκολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής)

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κάρυ με κοτόπουλο και μπιζέλια

ΥΛΙΚΑ 50 γρ. βούτυρο, ανάλατο 2 κ. σ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 1 ½ κ. σ. φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο 600 γρ κοτόπουλο, χωρίς πέτσα και κόκκαλα, κομμένο σε κύβους περίπου 2 εκ. 1 κ. σ. κύμινο, αλεσμένο 1 κ. σ. κόλιανδρο, αλεσμένο 1 κ. σ. μείγμα

Τάκος με «τσίλι κον κάρνε»

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ (για 20 τάκος) Για το τσίλι κον κάρνε: 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (όχι διπλοπερασμένο) 2 κ. σ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ½ – 1 κ. γ. νιφάδες τσίλι 2 κ. γ. κύμινο αλεσμένο 2 κ. γ. πάπρικα ½ κ. γ. πάπρικα καπνιστή, καυτερή ½ κ. γ.

Τέιλορ Σουίφτ: Έσπασε ρεκόρ προσέλευσης η συναυλία της στη Στοκχόλμη

Τέιλορ Σουίφτ: Έσπασε ρεκόρ προσέλευσης η συναυλία της στη Στοκχόλμη Τέιλορ Σουίφτ: Έσπασε ρεκόρ προσέλευσης η συναυλία της στη Στοκχόλμη Η τραγουδίστρια πραγματοποίησε την πρώτη ζωντανή εμφάνισή της στη Σουηδία Η Τέιλορ Σουίφτ πραγματοποίησε την πρώτη της συναυλία από τις συνολικά τρεις στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, όπου ανακοίνωσε ότι οι θαυμαστές της κατέρριψαν το ρεκόρ

Λάκης Γαβαλάς: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί – Με ποινικό μητρώο ο ιερωμένος που τον έβρισε

Λάκης Γαβαλάς: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί - Με ποινικό μητρώο ο ιερωμένος που τον έβρισε Λάκης Γαβαλάς: Απατεώνες με ράσα, δεν είναι μοναχοί αυτοί - Με ποινικό μητρώο ο ιερωμένος που τον έβρισε Είναι προκλητικό, το καταδικάζω και θέλω να υπάρξει λύση από την Εκκλησία, τόνισε - Κατά πληροφορίες, ο ρασοφόρος που

Έμμα Στόουν: H αποκάλυψη για τη γνωριμία της με τον Λάνθιμο 10 χρόνια πριν:«Αυτός είναι η μούσα μου»

Στον αγαπημένο της σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο αναφέρθηκε η Έμα Στόουν σήμερα στις Κάννες Η Αμερικανίδα ηθοποιός συνεργάζεται εδώ και πολύ καιρό μαζί του και μάλιστα κέρδισε ένα Όσκαρ για την ταινία του "Poor Thinks". Όπως τόνισε για εκείνη είναι κατά κάποιον τρόπο η μούσα της. Και όχι το αντίστροφο. Κάννες 2024 - Γιώργος Λάνθιμος: «Δουλεύω περισσότερο

Ειρήνη Ερμίδου: Άλλος άνθρωπος 5 χρόνια μετά το GNTM

H Eιρήνη Ερμίδου συμμετείχε πριν από 5 χρόνια στο GNTM και αναμφίβολα ήταν από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις ανάμεσα στα επίδοξα μοντέλα.  Η εντυπωσιακή Ειρήνη δεν κατάφερε να κερδίσει τον διαγωνισμό εντυπωσίασε όμως κριτές, κοινό και τους ανθρώπους της μόδας για το πόσο γρήγορα μάθαινε αλλά και το πόσες δυνατότητες είχε. Η ποδοσφαιρίστρια του GNTM είχε

Φωτεινή Δάρρα: Το metoo είναι πολύ χρήσιμο αλλά θέλει και μια ρέγουλα

“Λίγο να μπορούμε να εξετάζουμε διπλά και τριπλά γιατί μπορεί να στιγματιστούν άνθρωποι” δηλώνει η Φωτεινή Δάρρα. Για τις στιγμές που την σημάδεψαν στην προσωπική της ζωή αλλά και τις δυσκολίες που συνλάντησε στον χώρο του τραγουδιού μίλησε από καρδιάς η Φωτεινή Δάρρα στην κάμερα της εκπομπής “I love Σου Κου” και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο

Φωτεινή Δάρρα: «Με έχει σημαδέψει θετικά και αρνητικά το φευγιό της, ενηλικιώθηκα»

Στην εκπομπή «I love Σου Κου» μίλησε η Φωτεινή Δάρρα το πρωί του Σαββάτου 18/5. Μεταξύ άλλων, η γοητευτική ερμηνεύτρια αναφέρθηκε στην ενηλικίωση που βίωσε μετά τον θάνατο της αγαπημένης της μητέρας, στις δυσκολίες στον καλλιτεχνικό χώρο και στο metoo. Πιο συγκεκριμένα, η Φωτεινή Δάρρα είπε: «με έχει σημαδέψει πάρα πολύ θετικά η γέννηση της κόρης μου.

Κάννες 2024 – Γιώργος Λάνθιμος: «Δουλεύω περισσότερο με το ένστικτο»

Κάννες 2024 - Γιώργος Λάνθιμος: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες και τα πιο λαμπερά πρόσωπα περπάτησαν στο κόκκινο χαλί

Χείμαρρος ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος για την Μαρίνα Σάττι: “Έχω ακούσει ότι είναι δύσκολη συνεργάτιδα”

"Το "σας πήγε τάπα" προσωπικά δεν με αφορά, δεν θεωρώ ότι το απευθύνει σε μένα ως Έλληνα πολίτη" υπογραμμίζει ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος.

Ελένη Τσολάκη: “Κακοποιητικές συμπεριφορές υπάρχουν στην τηλεόραση, εγώ ενδεχομένως ήμουν τυχερή”

"Αναδείξαμε θέματα με παιδιά που λειτουργούν εν βρασμώ, βλέπω τι συμβαίνει στην κοινωνία και είναι τρομακτικό" τονίζει η Ελένη Τσολάκη.

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος για Μαρίνα Σάττι: «Έχω ακούσει ότι είναι δύσκολη συνεργάτιδα»

Στον αέρα του «Γεια σου» μίλησε ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, για την προσπάθεια που έκανε η Μαρίνα Σάττι με το «Ζάρι» στη σκηνή της Eurovision 2024 πριν από μια εβδομάδα. Μάλιστα, ο έμπειρος ραδιοφωνικός παραγωγός δεν έκρυψε την οργή του για τον ντόρο που προκλήθηκε αυτή την εβδομάδα με τη νέα κυκλοφορία της τραγουδίστριας αποκαλύπτοντας, παράλληλα, πως