Covid: Το μυστικό της «αντοχής» των παιδιών μπορεί να κρύβεται στη μύτη τους [μελέτη]

Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να αναπτύξουν σοβαρή Covid, επειδή τα κύτταρα στη μύτη τους είναι καλύτερα στο να καταπολεμούν τον ιό, δείχνει νέα μελέτη, εξηγώντας σε έναν βαθμό γιατί ο κορονοϊός δεν έπληξε στον ίδιο βαθμό παιδιά και μεγάλους.

Εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι τα γερασμένα κύτταρα της μύτης των ενηλίκων περιέχουν 100 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο τις πρώτες ημέρες μετά τη μόλυνση.

Η ανακάλυψη του εργαστηρίου θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ηλικιωμένοι πλήττονται περισσότερο από την Covid και τα παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν σοβαρά.

Οι θεραπείες κατά των ιών θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας, λένε οι βρετανοί ερευνητές.

Η μύτη είναι το πρώτο σημείο απ’ όπου εισέρχεται στο σώμα ο κορονοϊός. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν λεπτομερώς τι συμβαίνει μέσα σε αυτό το λεγόμενο εργοστάσιο παραγωγής ιών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν κύτταρα από την επένδυση της μύτης υγιών ατόμων από τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: κάτω των 12 ετών, 30-50 ετών και άνω των 70 ετών.

Στη συνέχεια καλλιέργησαν ρινικά κύτταρα στο εργαστήριο, τα μόλυναν με κορονοϊό και τα παρακολούθησαν προσεκτικά.

Τρεις ημέρες αργότερα, αυτό που παρατήρησαν στο μικροσκόπιο ήταν ότι τα ρινικά επιθηλιακά κύτταρα -όπως είναι γνωστά- που ελήφθησαν από παιδιά, αμύνθηκαν γρήγορα ενάντια στον ιό και μείωσαν το ιικό φορτίο.

Αλλά το προστατευτικό αυτό αποτέλεσμα ήταν λιγότερο εμφανές στους μεσήλικες. Και στα κύτταρα της μύτης εκείνων άνω των 70 ετών, υπήρχε περισσότερος ιός και μεγαλύτερη ζημιά.

Η Δρ Claire Smith, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο University College London, ανέφερε ότι η ηλικία επηρεάζει την ισορροπία των κυττάρων στη μύτη, οδηγώντας σε μια «επιζήμια, δυσλειτουργική διαδικασία αποκατάστασης» στους ηλικιωμένους.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι είχαν μεγαλύτερη έκθεση σε ιούς με την πάροδο του χρόνου και περισσότερες μολύνσεις.

Η Δρ Smith είπε ότι τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Nature Microbiology, υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας ηλικία όταν εξετάζουμε τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείες.

Η ερευνητική ομάδα θέλει τώρα να εξετάσει πώς το σώμα -και η μύτη- ανταποκρίνεται σε άλλους ιούς, όπως η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

«Η κατανόηση των κυτταρικών διαφορών κατά την έναρξη της μόλυνσης είναι μόνο η αρχή», ανέφερε η Δρ Smith.

«Ελπίζουμε τώρα να διερευνήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των κυτταρικών αλλαγών και να δοκιμάσουμε θεραπευτικές παρεμβάσεις χρησιμοποιώντας το μοναδικό μας μοντέλο κυτταροκαλλιέργειας», προσθέτει..

Τα κύτταρα της μύτης λήφθηκαν δειγματοληπτικά τον Φεβρουάριο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της Covid. Οπότε το πώς συγκρίνεται η αντίδραση του σώματος στο αρχικό στέλεχος του ιού με την τρέχουσα κυκλοφορούσα παραλλαγή, την Omicron, παραμένει ασαφές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να διαπιστωθεί εάν το επίπεδο του ιού στα κύτταρα της μύτης επηρέασε την εξάπλωση της Covid.

Η έρευνα, από το UCL και το Ινστιτούτο Wellcome Sanger, χρηματοδοτήθηκε από την Έρευνα και Καινοτομία του Ηνωμένου Βασιλείου, το NIHR Great Ormond Street Hospital Biomedical Research Center και το Ίδρυμα Chan Zuckerberg.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λειτουργικά ροφήματα: Τι λέει η επιστήμη για τα συστατικά τους

Μπορούμε να ζήσουμε για πάντα; Τα μυστικά της μακροζωίας

«Καμπανάκι» για κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Survivor 2024: Κλείδωσε η τετράδα των μονομάχων, έρχεται ελληνοτουρκικός αγώνας – Δείτε βίντεο

Δύο "Κόκκινοι" και δύο "Μπλε" καλούνται να μονομαχήσουν για την παραμονή τους στον Άγιο Δομίνικο την 17η εβδομάδα του Survivor 2024, με την ομάδα της Δαλάκα να ισοφαρίζει σε 2-2 την ομάδα της Σταυρούλας. Τελευταία που βγήκε στον τάκο ήταν η Αναστασία Τσέρου η οποία μαζί με τον συμπαίκτη της Θοδωρή Τουρκογεώργο και τους αντιπάλους

Ματίνα Ζάρα για την προσωπική της ζωή: Όταν κλείνει ένας κύκλος, τελειώνει εκεί για μένα

Ματίνα Ζάρα για την προσωπική της ζωή: Όταν κλείνει ένας κύκλος, τελειώνει εκεί για μένα Ματίνα Ζάρα για την προσωπική της ζωή: Όταν κλείνει ένας κύκλος, τελειώνει εκεί για μένα Γενικά, οι άνθρωποι χωρίζουν, μένουν μόνοι τουος, κάνουν καινούργιες σχέσεις, πρόσθεσε η τραγουδίστρια Η Ματίνα Ζάρα μίλησε για τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα, αλλά

Survivor: Αυτοί είναι 4 μονομάχοι που θα διεκδικήσουν την παραμονή τους

Τέταρτος αγώνας για την ασυλία απόψε στο Survivor με τους Κόκκινους και τους Μπλε να βάζουν τα δυνατά τους για να μη βρεθούν

Survivor: Έκλαψε με αναφιλητά η Ασημίνα – Ανησυχία για την παραμονή της στο παιχνίδι

Η Ασημίνα Χατζηανδρέου δεν βιώνει την καλύτερή της περίοδο στο Survivor, αφού ο τραυματισμός της στο χέρι την έχει αφήσει αρκετά

Συγκλονίζει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο κανονικά»

Η Δάφνη Λαμπρόγιαννη έδωσε συνέντευξη στην Real L!fe όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τον μεγάλο πόνο που της προξένησε μια πρόσφατη συνεργασία της και πως την έκανε να βλέπει τα πράγματα με μεγαλύτερη επιφύλαξη. Πώς διαχειρίζεσαι τις δύσκολες συνεργασίες; ρώτησε η δημοσιογράφος Η αγαπημένη ηθοποιός αποκρίθηκε: «Οι αντοχές μου πια είναι πολύ περιορισμένες. Έχω βρεθεί

Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι ποζάρει αισθησιακά στο μπάνιο της μόνο με το εσώρουχό της

LIFESTYLE 8 λ. πριν Νέο παράθυρο Συγκλονίζει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο κανονικά» LIFESTYLE 31 λ. πριν Νέο παράθυρο Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι ποζάρει αισθησιακά στο μπάνιο της μόνο με το εσώρουχό της Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ 44 λ. πριν Νέο παράθυρο Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας 2/5/2024 ΕΛΛΑΔΑ 1 ω. πριν Νέο παράθυρο

“Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε στην άκρη του μυαλού της να ακουμπήσει σε έναν άνδρα”

Ο Μάκης Δελαπόρτας μίλησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα On Time και στην Σίσσυ Μενεγάτου για την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Survivor: “Ό,τι πει η Δαλάκα το κάνουν, την έχουν επιλέξει σαν μάνα που προσέχει τα παιδιά της”

Survivor: "Εδώ και πολύ καιρό η αρχηγός της Κόκκινης ομάδας είναι η Κατερίνα Δαλάκα". Τις ηγετικές ικανότητες της Κατερίνας Δαλάκα στο Survivor σχολίασαν οι Μπλε και συγκεκριμένα ο Φάνης Μπολέτσης και ο Θοδωρής Τουρκογεώργος. «Στην Κόκκινη ομάδα υπάρχει ξεκάθαρα μία ιεραρχία. Από την αρχή είχαμε καταλάβει ότι μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας όταν είναι να αναλάβουν