Υπέρταση: Πως συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας στους μεσήλικες

Date:

Περίπου 1,18 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, μεταξύ 30 και 79 ετών, ζουν με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι άνθρωποι της μέσης ηλικίας που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, δηλαδή υπέρταση, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, όπως έδειξε μια νέα μελέτη.

Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά υπέρτασης σε νεότερους ενήλικες, δηλαδή σε άτομα ηλικίας 20 έως 44 ετών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, προβλήματα με τα νεφρά και τα μάτια και άνοια.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Hypertension Research» διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στους μεσήλικες.

Δείτε επίσης: ΠΟΥ: Η υπέρταση κοστίζει 20.000 ζωές το χρόνο στη χώρα μας – Πάσχουν 2,5 εκατ. Έλληνες

Τι έδειξε η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.279 άτομα από 21 έως 95 ετών, που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση. Οι επιστήμονες υπολόγισαν για κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά τους παράγοντες κινδύνου άνοιας (CAIDE -Cardiovascular Risk Factors, Aging, and Incidence of Dementia), οι οποίοι περιλαμβάνουν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, την παχυσαρκία, τη φυσική δραστηριότητα, την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι το 28% των ατόμων ηλικίας 47-53 ετών διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

«Στη μέση ηλικία οι παράγοντες κινδύνου έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο», εξήγησε ο Αγκούστο Βικάριο, καρδιολόγος και επικεφαλής της μονάδας καρδιάς και εγκεφάλου στο Τμήμα Κλινικής Καρδιολογίας στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο στο Μπουένος Άιρες, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η υπέρταση στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή, αλλά επειδή η υπέρταση ξεκινά αργότερα, αυτός ο κίνδυνος μειώνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγγειακή νόσος του εγκεφάλου καθυστερεί να αναπτυχθεί και απαιτεί περισσότερα από 10 ή 15 χρόνια για να εκφραστεί κλινικά ως γνωστική νόσος», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι περίπου το 40% όλων των συμμετεχόντων, ανεξαρτήτως ηλικίας, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Δείτε επίσης: Μία απλή αντικατάσταση στη διατροφή μειώνει 40% τον κίνδυνο υπέρτασης

Πρέπει να ελέγχουμε την υπέρταση για να αποφύγουμε τον κίνδυνο άνοιας

«Η μόνη παρέμβαση που έχει αποδειχθεί ότι σταματά ή επιβραδύνει την εξέλιξη των αγγειακών βλαβών του εγκεφάλου σε υπερτασικούς ασθενείς, είναι ο έλεγχος της υπέρτασης με φάρμακα και άλλες θεραπείες. Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 40% των ασθενών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, δεδομένου ότι το 70% των υπερτασικών ασθενών δεν ελέγχει την αρτηριακή τους πίεση ή δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν την ασθένεια, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν καμία θεραπεία», είπε ο δρ Βικάριο.

«Οι γιατροί πρέπει να συμπεριλάβουν τον εγκέφαλο στην κλινική αξιολόγηση των υπερτασικών ασθενών τους προκειμένου να διαστρωματώσουν επαρκώς τον καρδιοαγγειακό και εγκεφαλοαγγειακό κίνδυνο. Ένας απλός και πρακτικός τρόπος είναι η γνωστική αξιολόγηση με τη χρήση νευροψυχολογικών τεστ», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Δείτε επίσης: Πίεση: Ποια είναι τα συμπτώματά της και πότε μπορείτε να σταματήσετε τα φάρμακα

Γιατί η υπέρταση συνδέεται με την άνοια;

Η υπέρταση βάζει «στόχο» κυρίως τρία όργανα: τον εγκέφαλο, την καρδιά και τα νεφρά. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης στα νεύρα του εγεκφάλου συχνά παραβλέπεται και χρήζει περισσότερης μελέτης, εξηγούν οι επιστήμονες.

«Οι έρευνές μας έδειξαν ότι το 30% των υπερτασικών ασθενών έχουν εγκεφαλική αλλά όχι νεφρική ή καρδιακή βλάβη. Για αυτό ο εγκέφαλος των υπερτασικών ασθενών κινδυνεύει. Επειδή η άνοια είναι μια ανίατη αλλά αποτρέψιμη ασθένεια με εκθετική ανάπτυξη, η αγγειακή νόσος είναι ο κύριος παράγοντας σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η υπέρταση είναι ο κύριος τροποποιήσιμος παράγοντας αγγειακού κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας», κατέληξε ο δρ.Βικάριο.

-: ertnews, Medical News Today / Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Οι νευρολογικές παθήσεις είναι πια ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας μας

Διαβάστε επίσης: Άνοια σε νεαρή ηλικία: 5 βήματα για να προφυλαχθείτε

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κιρσοί και φλεβική ανεπάρκεια: Τι μπορεί να προσφέρει η χειρουργική επέμβαση

Το μέλλον κατευθύνεται ξεκάθαρα προς μια απόλυτα εξατομικευμένη, εικόνα-καθοδηγούμενη και ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση στη φλεβική ανεπάρκεια. Με ιδιαίτερη έμφαση στις ελάχιστα επεμβατικές ενδοαυλικές θεραπείες φλεβικών παθήσεων, στην αισθητική φλεβολογία, στην αγγειακή απεικόνιση και στη φροντίδα φλεβικών ελκών, ο κ. Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης, MD, PhD, MSc, Αγγειοχειρουργός – Ενδαγγειακός Χειρουργός, διευθυντής της Δ΄ Αγγειοχειρουργική Κλινική – Ενδοαυλικό

Η ιστορική στιγμή που ο καρκίνος υποχώρησε στο 100% των ασθενών – Οι ερευνητές ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς

Το δείγμα των ασθενών που θεραπεύτηκαν στο 100% από τον καρκίνο ήταν μικρό και γι' αυτό οι ερευνητές τώρα επεκτείνουν τις μελέτες τους. Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία της ιατρικής, που αλλάζουν τα πάντα, όπως η ανακάλυψη της πενικιλίνης ή η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Ίσως είναι ακόμη νωρίς, αλλά εάν η παρακάτω είδηση επιβεβαιωθεί, η

Σαλάτα µε αχλάδι, µπλε τυρί και καρύδια

YΛΙΚΑ Για τη σαλάτα: 2 συσκευασίες (200γρ.) άγρια ρόκα2 µεγάλα αχλάδια κοµµένα σε φέτες¾ φλ. (100γρ.) µπλε τυρί (Βlue Cheese)¾ φλ. καρύδια Για τη βινεγκρέτ: 1/3 φλ. ελαιόλαδο1 κουταλιά ξίδι2 κουταλάκια µέλι1 κουταλάκι µουστάρδα Dijon½ κουταλάκι αλάτι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καβουρδίζετε πρώτα τα καρύδια: Τοποθετείτε ένα µικρό τηγανάκι στη φωτιά και όταν ζεσταθεί βάζετε την καρυδόψιχα. Την

Φιλετάκια κοτόπουλου, με τραγανές πατάτες φούρνου και καλαμπόκι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για τις πατάτες: 4 μέτριες πατάτες 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.γ. ρίγανη Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση Για τα φιλετάκια κοτόπουλου: 4 φιλέτα κοτόπουλου 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 αυγά, χτυπημένα 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά 1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη 1/2 κ.γ. πάπρικα Αλάτι και πιπέρι για γεύση

Γιώργος Βελισσάρης: Έγινε παππούς για πρώτη φορά ο τραγουδιστής – Τα πρώτα καρέ με τον εγγονό του

Μια πολύ χαρούμενη είδηση μοιράστηκε ο Γιώργος Βελισσάρης με τους διαδικτυακούς του φίλους μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Καίτη Γκρέυ – Δικηγόρος Φίλιππου Ηλιάδη: «Έχω βεβαίωση από γραφολόγο ότι η διαθήκη είναι πλαστή»

Αμφισβήτηση γύρω από τη διαθήκη της Καίτης Γκρέυ εξέφρασε η νομική εκπρόσωπος του γιου της τραγουδίστριας, Φίλιππου Ηλιάδη.

Φαίη Σκορδά – Η εξομολόγηση για τον Θέμο Αναστασιάδη: «Δεν το ‘χω πει ποτέ, αισθάνθηκα τώρα που είναι ο Βαγγέλης να το πω»

Με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Βαγγέλης Περρής στο Buongiorno, η Φαίη Σκορδά προχώρησε σε μια ιδιαίτερα προσωπική αποκάλυψη, φέρνοντας στο φως μια άγνωστη ιστορία με τον Θέμο Αναστασιάδη, από μια δύσκολη περίοδο της επαγγελματικής της διαδρομής. Η παρουσιάστρια πήρε τον λόγο στον αέρα, εξηγώντας πως ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί αυτή την ιστορία

Κατερίνα Καινούργιου: «Εδώ βλέπω ότι είσαι τελευταίο όνομα στο Happy Day» – Κώστας Φραγκολιάς: «Εμένα με νοιάζει να παίρνω τα πιο πολλά λεφτά»

Τον Κώστα Φραγκολιά υποδέχθηκε στη σημερινή (23/1) της εκπομπή η Κατερίνα Καινούργιου, σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για την προσωπική και

Σπύρος Καρατζαφέρης – Το «αντίο» της Ράνιας Καρατζαφέρη – «Με σημάδεψε, με ανέδειξε, μου έδωσε το επώνυμό του»

Η είδηση του θανάτου του Σπύρου Καρατζαφέρη, το πρωί της Παρασκευής 23 Ιανουαρίου, βύθισε στη θλίψη τον δημοσιογραφικό κόσμο. Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της απώλειας του 88χρονου εκδότη, η Ράνια Καρατζαφέρη, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1, θέλησε να αποχαιρετήσει τον άνθρωπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσωπική και επαγγελματική της διαδρομή. Η «ιερή»

Βασιλιάς Κάρολος: Η «αμαρτία» των 1.800 λιρών για το κορυφαίο ουίσκι του κόσμου

Η παρουσία του βασιλιά Καρόλου σε επίσημη δεξίωση στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ στο Εδιμβούργο επεφύλασσε μια απρόσμενη γευστική εμπειρία. Ο μονάρχης είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το Rosebank 31 ετών, ένα single malt που κατέχει τον τίτλο του κορυφαίου στον πλανήτη, δείχνοντας ότι ακόμη και ένας βασιλιάς μπορεί να υποκύψει σε έναν εξαιρετικό πειρασμό. Η

Παχυσαρκία: Χειρουργική αντιμετώπιση ή φαρμακευτική αγωγή

Τι δείχνουν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με βαριατρική χειρουργική ή φάρμακα Η παχυσαρκία δεν είναι απλώς ένα αισθητικό ζήτημα. Είναι μια χρόνια κατάσταση που επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό, την καθημερινότητα, την ψυχολογία και τη συνολική ποιότητα ζωής. «Πολλοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να χάσουν βάρος με δίαιτες, άσκηση ή φαρμακευτική

Ασθενείς με εγκεφαλικό ανακτούν την ομιλία τους χάρη σε μια νέα φορητή συσκευή

Τα σήματα του σώματος μεταφράζονται γρήγορα από τη συσκευή σε λέξεις και προτάσεις, προσφέροτας ομιλία σε ανθρώπους που έχασαν αυτήν την δυνατότητα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια νέα φορητή τεχνολογία ανοίγει νέους δρόμους για ανθρώπους που αδυνατούν να μιλήσουν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέπτυξαν μια συσκευή που επιτρέπει σε άτομα