Σχολικός εκφοβισμός – Γονείς: Πώς να βοηθήσετε το παιδί που βιώνει bullying – 7 συμβουλές από μια ειδικό

Date:

ΠΑΙΔΙ

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βίας ανηλίκων, η κοινωνική λειτουργός, Μαρίνα Νικολάου, μιλά για το φαινόμενο και προσφέρει πολύτιμες συμβουλές ώστε οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί-θύμα

-

*Γράφει η Μαρίνα Νικολάου, κοινωνική λειτουργός του «Θάλπος Αττικής»

Ο εκφοβισμός στα σχολεία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο πλήττει το δικαίωμα των μαθητών να μαθαίνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον και επιδρά αρνητικά στο γενικό σχολικό κλίμα. Οι προεκτάσεις του εκφοβισμού εντοπίζονται ακόμα και στην ενήλικη ζωή τόσο των παιδιών που βιώνουν εκφοβισμό, καθώς και εκείνων που τον ασκούν.

Οι μαθητές που εμπλέκονται σε συμπεριφορές εκφοβισμού φαίνεται ότι έχουν ανάγκη να νιώθουν ισχυροί και να «έχουν τον έλεγχο». Φαίνεται ότι νιώθουν ικανοποίηση από την πρόκληση τραυματισμού και ταλαιπωρίας σε άλλους και συχνά υπερασπίζονται τις ενέργειές τους υποστηρίζοντας ότι τα θύματά τους προκάλεσαν με κάποιο τρόπο. Τα αγόρια συνήθως εκφράζουν μεθόδους άμεσου εκφοβισμού, όπως σωματική και λεκτική βία. Τα κορίτσια έχει παρατηρηθεί ότι πιο συχνά ακολουθούν έμμεσες στρατηγικές εκφοβισμού, όπως τη διάδοση φημών και την ενίσχυση της κοινωνικής απομόνωσης, ενώ σπανιότερα χρησιμοποιούν τη σωματική βία.

Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που θυματοποιούνται συνήθως εμφανίζουν χαρακτηριστικά όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια, αδυναμία ή διαφορετικότητα σε σχέση με τους συνομήλικους τους. Τα θύματα εκφοβισμού σπάνια υπερασπίζονται τον εαυτό τους ή αντεπιτίθενται. Συνήθως η απομόνωση, το κλάμα και ο θυμός αποτελούν τον τρόπο αντίδρασης τους.

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά που θυματοποιούνται επιλέγουν να μην μιλήσουν για αυτό που βιώνουν, με αποτέλεσμα οι γονείς να αγνοούν το πρόβλημα ή την πλήρη έκταση του. Η παρατηρητικότητα, η ψυχραιμία, η επικοινωνία και η ενσυναίσθηση συμβάλλουν στην έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Τί μπορούμε να κάνουμε;

  • Παρατηρούμε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, όπως διαταραχές στον ύπνο και το φαγητό του, αλλαγές στη διάθεσή του, πτώση των σχολικών επιδόσεων, σχολική φοβία, απομάκρυνση από φίλους, λύπη, κόπωση.
  • Προσπαθούμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι, μετά το περιστατικό και συμβουλεύστε το παιδί να κάνει το ίδιο. Εάν βρεθεί ξανά σε παρόμοια κατάσταση, του αναφέρουμε ότι πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως και ότι αυτό δεν είναι ντροπή, καθώς και ότι δεν πρέπει να αμυνθεί γιατί η βία δεν είναι η λύση της βίας.
  • Παροτρύνουμε το παιδί να μοιραστεί τη δυσάρεστη εμπειρία που έζησε με άτομα που εμπιστεύεται· φίλοι, συμμαθητές, συγγενείς, καθηγητές του σχολείου, ψυχολόγος του σχολείου (αν υπάρχει) κ.α. Είναι σημαντικό το παιδί να μην απομονώνεται και να περνά περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που το κάνουν να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό του. Συχνά, οι μαθητές έχουν την εντύπωση ότι οι ενήλικες δεν μπορούν να βοηθήσουν, αυτός ίσως είναι και ο λόγος που συχνά τα περιστατικά δεν αναφέρονται στους γονείς ή τους καθηγητές.
  • Αναφέρουμε το περιστατικό στον Διευθυντή του σχολείου.
  • Προσπαθούμε να πείσουμε το παιδί ότι δεν είναι υπεύθυνο αυτό για την βίαιη συμπεριφορά εις βάρος του και ότι δεν μπορεί να ορίσει την συμπεριφορά των άλλων. Ορίζει όμως το πως θα αντιδράσει το ίδιο σε αυτό που του συμβαίνει. Δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε ένα παιδί να εκδικηθεί ή να χτυπήσει ένα άλλο.
  • Ενθαρρύνουμε την ενασχόληση του παιδιού με τον αθλητισμό, καθώς θα το δυναμώσει ψυχικά και σωματικά.
  • Καθοδηγούμε το παιδί να κάνει νέους φίλους και πώς μπορεί να κοινωνικοποιηθεί σωστά μέσω δράσεων, όπως για παράδειγμα ο εθελοντισμός.

Δεδομένων των χαρακτηριστικών του σχολικού εκφοβισμού, οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις χρειάζεται να αφορούν ολόκληρη τη σχολική κοινότητα και όχι να επικεντρώνονται μόνο στους θύτες και στα θύματα. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης που περιλαμβάνει όλους τους μαθητές, τους γονείς και το προσωπικό του σχολείου είναι πιθανότερο τελικά να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές μαθαίνουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς φόβο.

Για ενημέρωση και υποστήριξη σε θέματα σχολικού εκφοβισμού, μπορείτε να απευθυνθείτε:

  • Ελληνική Αστυνομία
  • 8001180015 – Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & A. Κυριακού»
  • 116111 – Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης  για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες, «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
  • 1056 – Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες, «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
  • 11525 – τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και εφήβους, Ένωση «Μαζί για το Παιδί»

19 χρόνια υπηρεσίες ψυχικής υποστήριξης, εκπαίδευση και ενημέρωσης

Ο φορέας ψυχικής υγείας «Θάλπος – Ψυχική Υγεία», προσφέρει επί 19 χρόνια υπηρεσίες ψυχικής υποστήριξης, εκπαίδευση και ενημέρωσης τόσο μέσω των δομών όσο και μέσω των εξειδικευμένων κέντρων ημέρας που λειτουργεί στην Αθήνα και στην επαρχία.

Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό βίας σε σχολική μονάδα, ο μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός αναφέρει:

«Είναι δυστυχώς πασιφανές ότι το πρόβλημα της βίας και εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον είναι καθημερινό, διαρκές και πολύπλοκο σε βαθμό που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί αν δεν γίνει οργανωμένη επιστημονική αλλά και θεσμική παρέμβαση.

Μέσα από το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης της Οικογένειας και το Κέντρο Ημέρας Παιδιών & Εφήβων, το «Θάλπος – Ψυχική Υγεία» υποστηρίζει δωρεάν παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς σε ζητήματα εκφοβισμού μέσα από:

  • ψυχοκοινωνικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους
  • συμβουλευτική γονέων
  • ομάδες ψυχοεκπαίδευσης γονέων και εκπαιδευτικών
  • δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με σχολεία και φορείς που δραστηριοποιούνται με παιδιά & εφήβους.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε πρόσφατο ενημερωτικό spot του οργανισμού με τον ηθοποιό Νίκο Κουρή σχετικά με το bullying:

Τα προγράμματα του φορέα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Διαβάστε επίσης:

Σχολικός εκφοβισμός: Γονείς, βοηθήστε το παιδί να βάλει τέλος στο φόβο

Γονείς – Σχολικός εκφοβισμός: Πώς να αντιμετωπίσετε το παιδί που ασκεί bullying

Cyber bullying: Πώς να προστατεύσετε το παιδί από τον διαδικτυακό εκφοβισμό

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κωνσταντίνα: «Στα γυρίσματα του βιντεοκλίπ μας στο Κάιρο, ο Νίκος Σούλης έπεσε από την καμήλα»

«Ξεκινήσαμε μαζί με τον σκηνοθέτη Νίκο Σούλη και η καταγραφή του βιντεοκλίπ άρχισε από την ώρα που μπήκαμε στο αεροπλάνο για Κάιρο» αποκάλυψε η τραγουδίστρια Κωνσταντίνα. Για το παρασκήνιο πίσω από τα επιτυχημένα της τραγούδια «Θα φύγω με τους φίλους μου για Κάιρο» και «Δηλητήριο» μίλησε, ανάμεσα σε άλλα, η Κωνσταντίνα στην κάμερα της εκπομπής

Έως 5 ημέρες οι απουσίες για εποχικές ιώσεις – Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ Οι απουσίες θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται Θα καταχωρούνται, αλλά δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών από τα μαθήματα λόγω των εποχικών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας. Αναλυτικότερα, από την 1η Δεκεμβρίου 2024 έως και τις 30 Απριλίου 2025 θα καταχωρούνται, αλλά δεν θα προσμετρώνται, οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως

Η εκθεσιακή πορεία στο πρώην βασιλικό ανάκτορο Τατοΐου

Στο α’ τρίμηνο του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που πραγματοποιούνται στο κεντρικό κτίριο του Τατοΐου, στο οικοδομικό τους σκέλος, ώστε αυτό να παραδοθεί στο κοινό μέχρι και το τέλος της χρονιάς, λειτουργώντας πλέον ως μουσείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε αυτό το κτίριο, το κεντρικό, προκειμένου μετά την

Γεράσιμος Γεννατάς: «Θα ήθελα ως μεγάλος να γνωρίσω τους γονείς μου»

«Δεν έχεις την πολυτέλεια να σκεφτείς αυτό που σου συμβαίνει, είχα καλούς φίλους και συγγενείς τότε» αποκάλυψε ο Γεράσιμος Γεννατάς ο οποίος μίλησε για το θάνατο των γονιών του. Καλεσμένος του Θανάση Αναγνωστόπουλου και της Νάνσυς Ζαμπέτογλου στην εκπομπή Στούντιο 4 ήταν την Πέμπτη (16.01.2025) ο Γεράσιμος Γεννατάς. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για την καριέρα

Πόσο ζεστό πρέπει να είναι το σπίτι μας: Η ιδανική θερμοκρασία για να λειτουργεί καλά το μυαλό μας

Το πόσο ζεστό ή κρύο διατηρείται ένα σπίτι μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία του εγκεφάλου των μεγαλύτερων σε ηλικία μελών ενός νοικοκυριού. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ικανοί να σκέφτονται και να μένουν συγκεντρωμένοι όταν το σπίτι διατηρείται μεταξύ 20

Δημήτρης Αργυρόπουλος για Μαρία Μπακοδήμου: «Η σχέση μας έχει περάσει από σαράντα κύματα»

Για τη σχέση του με τη Μαρία Μπακοδήμου αλλά και τη συμμετοχή του στο My Style Rocks μίλησε ο Δημήτρης Αργυρόπουλος. «Με τη Μαρία είμαστε και φίλοι εκτός από γονείς. Η σχέση μας έχει περάσει από σαράντα κύματα, οπότε έχει τσεκαριστεί. Ο καθένας έχει το δικό του αξιακό σύστημα, αλλά μας ενώνει η οικογένεια και

Πασχάλης Τσαρούχας: «Είμαι πολύ αντιδραστικός, έχω κάνει “πίσω” μόνο για να πάρω φόρα»

«Στο παρελθόν με έχουν επηρεάσει ρόλοι, αλλά είχα δοθεί 100%. Ήμουν όμως “άγουρος” τότε», είπε μεταξύ άλλων ο Πασχάλης Τσαρούχας. Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Buongiorno» το πρωί της Πέμπτης (16.01.2025). Ο Πασχάλης Τσαρούχας μίλησε για την υποκριτική, και την πορεία της καριέρας του αλλά και τις συνθήκες που βιώνει με τα γυρίσματα

Τρυφερό τετ α τετ για Kέβιν Κόστνερ και Τζένιφερ Λόπεζ – «Υπάρχει μια πιθανότητα να είναι μαζί»

Η Τζένιφερ Λόπεζ είναι πάλι ελεύθερη μετά τον χωρισμό με τον Μπεν Άφλεκ και φήμες αναφέρουν ότι είχε πρόσφατο τρυφερό τετ α τετ με τον Kέβιν Κόστνερ. Σύμφωνα με όσα έγραψε το Closer, ο φακός των παπαράτσι εντόπισε τους δύο celebrities σε βραδινή έξοδο, όπου ήταν αρκετά κοντά. Άτομο από το περιβάλλον της 55χρονης σταρ

Βέφα Αλεξιάδου: «Δεν την ξέχασαν όλοι», είπε η ανιψιά της για τις απουσίες στο μνημόσυνο

«Δεν την ξέχασαν όλοι» λέει η ανιψιά της Βέφας Αλεξιάδου, που πέθανε τον περασμένο Νοέμβριο. Μιλώντας στο Πρωινό, η ανιψιά της μαγείρισσας, Αλίκη, διέψευσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ελάχιστους παρευρισκόμενους στο μνημόσυνο και τόνισε ότι η θεία της δεν έχει ξεχαστεί. «Δεν την ξέχασαν όλοι. Εγώ προσπαθώ να κρατήσω τα social της ανοικτά

Βέφα Αλεξιάδου: «Το ότι κάποιος δεν ήρθε στην κηδεία δεν έχει να κάνει με την αξία της θείας» λέει η ανιψιά της

Για την Βέφα Αλεξιάδου που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή και το γεγονός ότι κάποιοι συγγενείς της, όπως τα εγγόνια της γνωστής μαγείρισσας δεν πήγαν στην κηδεία της, σχολίασε η ανιψιά της, Αλίκη. Η ανιψιά της Βέφας Αλεξιάδου, Αλίκη μίλησε στην εκπομπή Πρωινό, την Πέμπτη (16.01.2025) για το 40ημερο μνημόσυνο που έγινε πριν από μερικές

Γιάννης Αϊβάζης: «Η πρώτη φορά που “κοιμήθηκα” με την Μαρία Κορινθίου ήταν μαγική»

«Για να “κοιμηθούμε” μαζί μας πήρε έναν μήνα», αποκάλυψε ο Γιάννης Αϊβάζης για την σχέση του με την Μαρία Κορινθίου. Για την σεξουαλική ζωή του ειδικά κατά την περίοδο που ήταν μαζί με την πρώην σύζυγό του, Μαρία Κορινθίου, μίλησε με ειλικρίνεια ο Γιάννης Αϊβάζης, όταν βρέθηκε καλεσμένος στην διαδικτυακή εκπομπή «Sex Podcast». Η αποκαλυπτική

Ο Μάκης Τσέλιος το 2003 σχεδίασε τις στολές της αστυνομίας – Εγκρίθηκαν αλλά δεν κυκλοφόρησαν ποτέ

Στην αποκάλυψη ότι το 2003 επί υπουργίας και πάλι Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης τότε (σήμερα Προστασίας του Πολίτη), ο Μάκης Τσέλιος σχεδίασε νέες στολές για τους αστυνομικούς προχώρησε ο γνωστός σχεδιαστής. Φιλοξενούμενος στον Alpha και την εκπομπή «Super Κατερίνα», ο Μάκης Τσέλιος ανέφερε «Είχα σχεδιάσει, δεν έγινε ποτέ, ήταν ο ίδιος ο υπουργός