Συναισθηματική πλημμύρα: Τι είναι και πώς μπορείτε να την ξεπεράσετε

Date:

Ακόμη και όταν τα συναισθήματά μας είναι έντονα, συνήθως ξέρουμε το γιατί. Γνωρίζουμε από πού πηγάζει η χαρά ή η λύπη μας, ο ενθουσιασμός ή η απογοήτευσή μας. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι που βιώνουν απροσδόκητες εκρήξεις συναισθημάτων, σε μια οριακή κατάσταση, η οποία ονομάζεται συναισθηματική πλημμύρα.

Τα συναισθήματα σε αυτή τη φάση είναι συντριπτικά, αναγκάζοντας το σώμα και τον εγκέφαλο να λειτουργούν σαν να αντιμετωπίζουν συνθήκες επιβίωσης. Και η διαχείριση των συναισθημάτων σε αυτή την κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ο καθένας μπορεί να βιώσει συναισθηματική πλημμύρα. Μερικοί άνθρωποι όμως μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως άτομα με τραύματα από το παρελθόν, γενετική προδιάθεση ή άνθρωποι που γενικά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας που περιλαμβάνουν έντονα και μεταβαλλόμενα συναισθήματα, όπως ορισμένες διαταραχές προσωπικότητας, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο συναισθηματικής πλημμύρας.

Διαφορές ανάμεσα σε παιδιά και ενήλικες

Σύμφωνα με το HealthNews, η συναισθηματική πλημμύρα εκδηλώνεται διαφορετικά σε ενήλικες και παιδιά. Ο εγκέφαλός μας δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι να φτάσουμε τα 25 έτη, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δεξιότητες διαχείρισης συναισθημάτων μπορεί να εξελίσσονται μέχρι αυτή την ηλικία.

Γι’ αυτόν τον λόγο συχνά στα παιδιά η συναισθηματική πλημμύρα μοιάζει με κατάρρευση, κλάματα και ξεσπάσματα. Αρκεί μια απλή απογοήτευση, όπως ένα παιχνίδι που δεν πήραν, για να βρεθούν σε αυτήν την κατάσταση και εναπόκειται στους γονείς να τα βοηθήσουν για τη διαχείριση των συναισθημάτων τους και για την ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Στους ενήλικες από την άλλη, η συναισθηματική πλημμύρα προκαλείται συνήθως από τραύματα του παρελθόντος, ψυχολογικά προβλήματα ή τις διαπροσωπικές σχέσεις. Για παράδειγμα μια έντονη διαμάχη με τον/την σύντροφο μπορεί να δημιουργήσει εξίσου έντονα συναισθήματα λύπης και ακολούθως σε συναισθηματική πλημμύρα.

Συμπτώματα συναισθηματικής πλημμύρας

Αν και τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τα βασικά συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά σημάδια της συναισθηματικής πλημμύρας είναι:

  • Απώλεια ελέγχου των συναισθημάτων
  • Αδυναμία καθαρής σκέψης
  • Λήψη παράλογων αποφάσεων
  • Αρνητικός εσωτερικός διάλογος
  • Ανεξέλεγκτες, επαναλαμβανόμενες, εμμονικές σκέψεις
  • Ξεσπάσματα με κλάματα
  • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
  • Κόμποι στο στομάχι
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Εφίδρωση και/ή τρέμουλο

Βασικοί τρόποι διαχείρισης της συναισθηματικής πλημμύρας

Τα συμπτώματα συχνά μπορεί να τρέφονται το ένα από το άλλο και η ανάπτυξη ενός συνόλου εργαλείων για τη διαχείριση των επεισοδίων συναισθηματικής πλημμύρας μπορεί να αποδειχθεί απίστευτα χρήσιμη, καθώς βοηθά στην επιστροφή του ατόμου σε μια ήρεμη κατάσταση.

Η κατανόηση των ερεθισμάτων που προκαλούν τη συναισθηματική πλημμύρα είναι ένας από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισής της. Υπάρχουν επίσης μερικές ψυχολογικές τεχνικές που είναι χρήσιμες για να διαχωρίσετε τον εαυτό σας από τα συναισθήματά σας και έτσι να ξεφύγετε από τον φαύλο κύκλο.

Ασκήσεις αναπνοής για την ενεργοποίηση του Παρασυμπαθητικού Νευρικού Συστήματος το οποίο ενεργοποιεί τον μηχανισμό του οργανισμού για «ηρεμία και ασφάλεια» και δρα σε αντιδιαστολή με το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα που διεγείρει και ενεργοποιεί τον μηχανισμό «fight or flight», δηλαδή αντιμετώπιση της πίεσης με πάλη ή με φυγή.

Θετική αυτοομιλία: Η έξοδος από τον φαύλο κύκλο της σκληρής αυτοκριτικής με μια θετική προσέγγιση του εαυτού μας ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.

Εξάσκηση τεχνικών γείωσης και επίγνωσης για την απόσπαση από τις σκέψεις που προκαλούν τη συναισθηματική πλημμύρα. Μια από τις πιο γνωστές τεχνικές είναι η 5-4-3-2-1 που αξιοποιεί τις αισθήσεις: Εστιάστε σε 5 πράγματα που μπορείτε να δείτε, 4 πράγματα που μπορείτε να αγγίξετε, 3 που μπορείτε να ακούσετε, 2 που μπορείτε να μυρίσετε και 1 που μπορείτε να γευτείτε.

Εξωτερίκευση συναισθημάτων και σωματική δραστηριότητα για αποσυμπίεση.

Καθορισμός ορίων: Πρόκειται για έναν δύσκολο αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της συναισθηματικής πλημμύρας. Το να γνωρίζετε και να θέτετε όρια στο τι θα ανεχτείτε ή τι δεν θα ανεχτείτε δεν είναι μόνο ενδυνάμωση, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων.

Αυτοφροντίδα: Η ανάπτυξη εργαλείων αυτοφροντίδας βελτιώνει τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου και μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση των κυμάτων της συναισθηματικής πλημμύρας.

Προσδιορισμός της αιτίας: Το να γνωρίζετε τι μπορεί να προκαλέσει τη συναισθηματική πλημμύρα είναι ένας από τους πιο άμεσους τρόπους για να την αντιμετωπίσετε. Σας επιτρέπει να αποφεύγετε προληπτικά την ένταση αναγνωρίζοντας εκ των προτέρων την κατάσταση που θα την πυροδοτήσει.

Πότε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστείτε μόνοι σας τη συναισθηματική πλημμύρα και μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική για την καθημερινή ζωή και τις σχέσεις. Εάν έχετε δοκιμάσει διάφορες μεθόδους αλλά εξακολουθείτε να παλεύετε με τις πλημμύρες συναισθημάτων, ίσως είναι καιρός να μιλήσετε με έναν επαγγελματία. Ένας θεραπευτής ή σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις αιτίες, να αντιμετωπίσετε τα υποκείμενα ζητήματα και να σας δώσει πρόσθετη υποστήριξη και εργαλεία για να αντιμετωπίσετε τα επεισόδια συναισθηματικής πλημμύρας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ελεονώρα Μελέτη για την οικονομική καταστροφή: «Μέσα σε ένα βράδυ έχασα το 60% των δεδουλευμένων μου»

«Ήμουν πληγωμένη βαθιά, βιασμένη σχεδόν. Καβάλησα τη σανίδα μου 11 η ώρα το πρωί και βγήκα από το νερό 5 παρά τέταρτο το απόγευμα». Καλεσμένη στην εκπομπή της Άννας Δρούζα στο ΟΡΕΝ βρέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (20/5) η Ελεονώρα Μελέτη. Η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια μίλησε στο «Όσα δε Λέμε» για την

Η Άντζελα Γκερέκου πρώτη φορά για το οικονομικό “σκάνδαλο” του Τόλη Βοσκόπουλου: “Φτάσαμε στον πάτο”

Η Άντζελα Γκερέκου πρώτη φορά για το οικονομικό «σκάνδαλο» του Τόλη Βοσκόπουλου: «Φτάσαμε στον πάτο» "Παραιτήθηκα από το Υπουργείο. Τότε δεν μιλούσαμε για αυτή την ιστορία, τι να λέγαμε; Ένας λόγος ήταν για να αμαυρώσουν και τη δική μου εικόνα". Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Άντζελα Γκερέκου στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» του

Μαρία Καρλάκη: «Ο πατέρας του παιδιού μου ήταν από την αρχή απών»

Η Μαρία Καρλάκη βρέθηκε καλεσμένη το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Super Κατερίνα» όπου μίλησε για τη βάφτιση του γιου της Ραφαήλ στην Λέσβο, η τραγουδίστρια μάλιστα σχολίασε την απουσία τους πατέρα του παιδιού αλλά την και οικογένειας του από το μυστήριο. «Ο πατέρας του παιδιού μου ήταν από την αρχή απών απλώς εγώ δεν

Άντζελα Γκερέκου για το οικονομικό «σκάνδαλο» του Τόλη Βοσκόπουλου: Φτάσαμε στον πάτο αλλά ξανασηκωθήκαμε

Στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» του MEGA μίλησε η Άντζελα Γκερέκου. Η ηθοποιός και πολιτικός  παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Νίκη Λυμπεράκη. Από την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κέρκυρα, η Άντζελα Γκερέκου μιλώντας στη «Μεγάλη Εικόνα» και τη Νίκη Λυμπεράκη αναφέρθηκε στην επαγγελματική αλλά και την προσωπική της ζωή. «Σε αυτό το σπίτι

Μαυρίδου – Λάλος: Η μακροσκελής ανακοίνωση μετά τη δημοσιοποίηση του διαζυγίου

Μία μακροσκελής ανακοίνωση μέσω της δικηγόρου της κας Μίνας Καούνη, απέστειλε η Έλενα Μαυρίδου στο ΜΜΕ μετά τη δημοσιοποίηση του διαζυγίου της

Ειρήνη Γκανιάτσου: Γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει η Ειρήνη Γκανιάτσου καθώς, έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, ένα υγιέστατο αγοράκι.

Survivor 2024: Η «προδοσία» που λύγισε την Δώρα και ο δεύτερος μονομάχος – Δείτε βίντεο

Οι Μπλε ισοφάρισαν τις ασυλίες σε 1-1 για την 20η εβδομάδα του Survivor 2024 και οι Κόκκινοι επέλεξαν να ρίξουν τον Χριστόφορο Ταξίδη στην αρένα των μονομάχων, εκεί όπου ήδη βρίσκονται ο Σταμάτης Ταλαδιανός αλλά και η Δώρα Νικολή από την προηγούμενη εβδομάδα. Να σημειωθεί πως κι αυτή την εβδομάδα δεν θα υπάρξει αποχώρηση από

Έλενα Τσαγκρινού για τη γνωριμία με τον Dj Stephan: Δεν ερωτευτήκαμε από την αρχή, μετά έγινε ένα «μπαμ»

Έλενα Τσαγκρινού για τη γνωριμία με τον Dj Stephan: Δεν ερωτευτήκαμε από την αρχή, μετά έγινε ένα «μπαμ» Ούτε εγώ το περίμενα, ερωτευτήκαμε πραγματικά, σημείωσε η τραγουδίστρια Για την εγκυμοσύνη της, αλλά και τη γνωριμία της με τον Dj Stephan μίλησε η Έλενα Τσαγκρινού. Η τραγουδίστρια μίλησε στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» κι αρχικά, ανέφερε

Ο Σασμός “εισβάλλει” στους Πρωταγωνιστές: Ο Σταύρος Θεοδωράκης στα παρασκήνια της επιτυχημένης σειράς

Δείτε αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από το γλέντι που στήθηκε στο backstage της σειράς.

MasterChef: Βγήκαν τα μαχαίρια στον δρόμο για τον Τελικό – “Ο Κώστας ξερογλείφεται”, “Ηθελές τα κι επαθές τα”

Δευτέρα, 20.5.2024, 21:45 Zappit@ZAPPIT_ "Τα σαλάκια υπάρχουν ακόμη πάνω στην κονκάρδα. Ο Ηλίας θα πρέπει να προσέχει". Νέα εβδομάδα για το MasterChef 2024 και η εναπομείνασα 8άδα των διαγωνιζόμενων έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία προς τη διεκδίκηση του μεγάλου τροπαίου. Άνχελ, Κώστας, Γιάννης, Ηλίας, Σοφοκλής, Χριστίνα, Νίκος και Λευτέρης έρχονται αντιμέτωποι με ένα καινούργιο Mystery

Γενέθλια για τον Αργυρό! Σαν σήμερα γεννήθηκαν τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική στην Ελλάδα

Τα γενέθλιά τους γιορτάζουν σήμερα ο Κωνσταντίνος Αργυρός και τα αδέρφια του. Στις 21 Μαΐου 1986 γεννήθηκαν τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα και μιλάμε για τον δημοφιλή τραγουδιστή και τα δυο του αδέρφια, Παύλο και Κατερίνα. Κωνσταντίνος Αργυρός: Aποθέωση από 4.000 θεατές στη Βουλγαρία «Με τα αδέρφια μου είμαστε τα πρώτα τρίδυμα

Κάννες 2024-Κέβιν Κόστνερ: Καρέ καρέ η στιγμή που «λύγισε», τα δάκρυα & το χειροκρότημα των 7 λεπτών

Μία ακόμη ιστορική θα λέγαμε στιγμή μας χάρισε το 77ο φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάννες 2024 με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Κέβιν Κόστνερ.  Η ταινία του «Horizon: An American Saga» προβλήθηκε την Κυριακή 19/5 και κέρδισε επάξια 7 λεπτά χειροκροτήματος από το κοινό. Η ταινία του αφηγείται μία ιστορία για την αμερικανική Δύση και αποτελεί ένα προσωπικό