Η μανία των Fitfluencers: Ποιοι είναι και πόσο πρέπει να τους εμπιστευόμαστε

Date:

Τα social media κατακλύζονται καθημερινά από αναρτήσεις σχετικά με συμβουλές για την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης και της ευεξίας σας. Οι fitfluencers, δημιουργοί περιεχομένου που προτείνουν διάφορα προγράμματα εκγύμνασης και διατροφής, είναι μία ακόμη μόδα με πλήθος πιστών ακολούθων.

Εξάλλου ζούμε σε μια εποχή που ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται πως είναι ειδικός. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον κόσμο των social media. Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τους απατεώνες από αυτούς που μπορούν στ’ αλήθεια να σας προσφέρουν κάτι χρήσιμο; Οι… πραγματικοί ειδικοί μίλησαν στην ιστοσελίδα Popsugar και επεσήμαναν τους κινδύνους που προκαλούν οι «κομπογιαννίτες» fitfluencers.

«Οι μη διαπιστευμένοι fitfluencers ενδέχεται να προωθούν, ενδεχομένως και ακούσια, μη ασφαλείς πρακτικές, μη ρεαλιστικές προσδοκίες και ανυπόστατες “γρήγορες λύσεις”», λέει η Sabrena Jo, πιστοποιημένη γυμνάστρια και εκπαιδεύτρια φυσικής κατάστασης, υπογραμμίζοντας πως αυτή η παραπληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση σε αποθάρρυνση, καθώς δεν έρχονται τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και στη χειρότερη σε τραυματισμό.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι δεν προέρχονται μόνο από τους fitfluencers. Ακόμη και το φαινομενικά αβλαβές περιεχόμενο έμπνευσης για γυμναστική, γνωστό και ως #fitspo, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Μια μελέτη των επιπτώσεων του fitspiration έδειξε ότι «η έκθεση σε τέτοιου είδους περιεχόμενο ενίσχυσε τη δυσαρέσκεια των ατόμων για τη δική τους φυσική κατάσταση και εμφάνιση, προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους».

«Οι νέοι ενήλικες και οι έφηβοι εξακολουθούν να διαμορφώνουν την εικόνα του εαυτού τους και την κατανόηση της υγείας και της φυσικής κατάστασής τους. Και δυστυχώς μπορεί να μην έχουν τη γνώση για να διακρίνουν μεταξύ αξιόπιστων συμβουλών και δυνητικά επιβλαβών συστάσεων», εξηγεί η Sabrena Jo.

Από την άλλη, υπογραμμίζει ότι στα social media υπάρχουν και εξαιρετικοί fitfluencers που προσφέρουν πολύ σημαντικές συμβουλές και μάλιστα δωρεάν. «Η άνοδος των fitness influencers έχει εκδημοκρατίσει σημαντικά την πρόσβαση σε πληροφορίες φυσικής κατάστασης», αναφέρει και προσθέτει: «Το να ακολουθείς διαπιστευμένους επαγγελματίες γυμναστικής μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσεις κίνητρα και να βρεις νέες ιδέες προπόνησης».

«Οποιοσδήποτε fitfluencer μπορεί να σας παρακινήσει να γυμναστείτε, κάτι που είναι πολύ θετικό», προσθέτει από την πλευρά της η Jeanette Jenkins, δημιουργός του The Hollywood Trainer Club και προπονήτρια διασημοτήτων όπως της Pink, της Alicia Keys και της Jurnee Smollett. «Ωστόσο, η άνοδός τους οδήγησε επίσης και στον πολλαπλασιασμό της παραπληροφόρησης και των δυνητικά επιβλαβών πρακτικών , γι’ αυτό είναι σημαντικό για τους χρήστες των social media να αναπτύξουν μια κριτική αντίληψη για το περιεχόμενο γυμναστικής που παρακολουθούν στο διαδίκτυο», συμπληρώνει η Sabrena Jo.

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε έναν αξιόπιστο fitfluencer;

Η Sabrena Jo επισημαίνει τέσσερις βασικές αρχές για να προσδιορίζει κάποιος εάν ένας δημιουργός περιεχομένου είναι πραγματικά ένας αξιόπιστος επαγγελματίας γυμναστικής.

Διαπιστευτήρια
«Οι διαπιστευμένοι επαγγελματίες είναι πιο πιθανό να παρέχουν ασφαλείς, ρεαλιστικές και βιώσιμες συμβουλές φυσικής κατάστασης, μειώνοντας τους κινδύνους που συνδέονται με την παραπληροφόρηση». Αναζητήστε πτυχία και πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους οργανισμούς.
Και να είστε επιφυλακτικοί με άτομα που δίνουν συμβουλές οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο των διαπιστευτηρίων τους. Δηλαδή, ένας personal trainer δεν μπορεί να δίνει συμβουλές διατροφής, εκτός εάν έχει και αυτή την ειδικότητα, και αντίστροφα.

Συμβουλές με αποδείξεις
«Οι επαγγελματίες τείνουν να βασίζουν τις συμβουλές τους στην επιστημονική έρευνα και σε εμπεριστατωμένες αρχές άσκησης, παρά σε τάσεις ή προσωπικές γνώμες». Ασφαλώς η εμπειρία κάποιου μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα και να εμπνέει, αλλά όταν δίνει συμβουλές, αυτές θα πρέπει να έχουν μια επιστημονική βάση.

Διαφάνεια
Οι αξιόπιστοι επαγγελματίες παρουσιάζουν δημόσια τα προσόντα τους αλλά και τους περιορισμούς που προκύπτουν από την εμπειρία τους. Είναι πιο πιθανό να παραπέμπουν σε άλλους ειδικούς όταν είναι απαραίτητο.

Ποιότητα περιεχομένου
Οι επαγγελματίες επικεντρώνονται σε ασφαλείς, αποτελεσματικές μεθόδους και συχνά παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις προτάσεις τους, όχι απλώς ένα οπτικά ελκυστικό περιεχόμενο. Ορισμένες αναρτήσεις γυμναστικής μπορεί να είναι χαριτωμένες, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές για τη φόρμα σας.

Ένστικτο
Υπάρχει μια πέμπτη, λιγότερο απτή αξία για να ακολουθήσετε έναν fitfluencer. Πρόκειται για το δικό σας συναίσθημα. «Συστήνω στους ανθρώπους να ακολουθούν οποιονδήποτε fitfluencer τους παρακινεί, τους εμπνέει, τους εκπαιδεύει ή απλώς τους κάνει να γελούν και να απολαμβάνουν τη ζωή», λέει Jeanette Jenkins.

«Είναι σημαντικό να σκέφτεστε κριτικά και να ορίζετε τις δικές σας παραμέτρους γύρω από το περιεχόμενο. Μπορείτε να αλληλεπιδράσετε τόσο με διαπιστευμένους όσο και με μη διαπιστευμένους fitfluencers και να εμπνευστείτε και από τους δύο με διαφορετικούς τρόπους». Στον αντίποδα, εάν το περιεχόμενο σας κάνει να νιώθετε ενοχές ή σας προκαλεί δυσαρέσκεια για το σώμα σας και επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμησή σας, τότε καλό είναι να το διαγράψετε από τη ροή σας.

Τα προειδοποιητικά σημάδια

Προσοχή σε οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια που λειτουργούν ως προειδοποιήσεις πως το περιεχόμενο μπορεί να επιβλαβές.

Εστίαση στην εμφάνιση
Σε κάποιο βαθμό, αυτό είναι αδύνατο να αποφευχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το πρόβλημα με το να ακολουθείς οποιονδήποτε fitfluencer είναι όταν τελικά το μήνυμα που εκπέμπεται εστιάζει στην εμφάνιση ως το πιο σημαντικό μέρος της ζωή κάποιου», διευκρινίζει η Sarah Schrank, καθηγήτρια στο California State University Long και εκπαιδεύτρια γιόγκα. Πολλοί fitfluencers προωθούν αποτελέσματα εστιασμένα στην εμφάνιση και δημοσιεύουν φωτογραφίες του πριν και του μετά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να σας λέει, έστω και έμμεσα, πως το σώμα σας θα πρέπει να φαίνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Ακραίες προσδοκίες
«Οι αξιόπιστοι επαγγελματίες είναι απίθανο να υποσχεθούν γρήγορα, δραματικά αποτελέσματα ή να σας πιέσουν σε ακραίες δίαιτες και προπονήσεις», τονίζει η Sabrena Jo. Και όπως με τις περισσότερες πηγές πληροφοριών στη ζωή μας, θα πρέπει να αξιολογούμε με κριτική σκέψη τις συμβουλές που μοιράζονται οι fitfluencers, εξετάζοντας κατά πόσο αυτές βρίσκονται σε «συνέπεια με τις καθιερωμένες οδηγίες υγείας και φυσικής κατάστασης».

Ίδιες συμβουλές σε όλους
«Η υγεία και η φυσική κατάσταση είναι ένα ταξίδι ζωής για τον καθένα, που έχει να κάνει με την κατανόηση του σώματός του, του τρόπου λειτουργίας του και εν τέλει την προπόνηση που είναι καλύτερη για τον ίδιο», σημειώνει η Jenkins. Οι fitfluencers που υποστηρίζουν πως οι ασκήσεις και οι πρακτικές ευεξίας θα αποφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους, θα πρέπει να αποφεύγονται.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Έξαλλη η Μαγγίρα με την Ισμήνη Καλέση: «Γιατί τώρα που δεν ζει να αποδομείς έτσι τη Βλαχοπούλου;»

Τα όσα είπε για την αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου η Ισμήνη Καλέση την περασμένη Παρασκευή στην ΕΡΤ θέλησε να σχολιάσει η Μπέττυ Μαγγίρα

Κώστας Καραφώτης: Η εντυπωσιακή εμφάνιση του γαμπρού και οι λαμπεροί καλεσμένοι

Την εκλεκτή της καρδιάς του, Κάτια Μάνου παντρεύτηκε Κώστας Καραφώτης παντρεύτηκε το απόγευμα της 26ης Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης.

Βίντεο και φωτογραφίες από τον γάμο του Κώστα Καραφώτη με την Κάτια Μάνου

Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκε ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Καραφώτης με την αγαπημένη του Κάτια-Νανά Μάνου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κολωνάκι. Η ευτυχία καθρεπτιζόταν στα πρόσωπα του ζευγαριού μέσα στην εκκλήσία ενώ μετά το τέλος του μυστηρίου ο φακός απαθανάτισε του νεόνυμφους σε τρυφερά ενσταντανέ.  Η νύφη εντυπωσιακή φορώντας δαντέλα, ενώ από το

Εξερράγη η Ναταλί Κάκκαβα και υπέβαλε την παραίτηση της: “Δεν μου το επιτρέπουν η ηθική και ο αξιακός μου κώδικας”

"Από την πρώτη στιγμή δεχόμουν και δυστυχώς ανεχόμουν απαράδεκτες συμπεριφορές" καταγγέλλει, μεταξύ πολλών άλλων, η Ναταλί Κάκκαβα.

Βασιλική Τρουφάκου: Έγινε μανούλα για πρώτη φορά και “λιώνει” αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της

Βασιλική Τρουφάκου: Έγινε μανούλα για πρώτη φορά και «λιώνει» αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της Κυριακή, 26.5.2024, 21:40 Zappit@ZAPPIT_ "Ήρθες κι άνθισε η καρδιά μου! Τα καταφέραμε, αγοράκι μου" εξομολογείται γλυκά η Βασιλική Τρουφάκου. Σε πελάγη ευτυχίας πλέει εδώ και λίγες ώρες η Βασιλική Τρουφάκου μιας και έγινε για πρώτη φορά μανούλα και κρατεί πλέον το

Η Ναταλί Κάκκαβα υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση αντιδημάρχου Σαρωνικού

Πιο ενοχλημένη από ποτέ δείχνει να είναι η Ναταλί Κάκκαβα, τα τελευταία 24ωρα, όπως άλλωστε γίνεται εμφανές από την ανάρτηση που επέλεξε να κάνει το βράδυ της Κυριακής στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Μάλιστα, η γοητευτική παρουσιάστρια υπέβαλε την παραίτηση της από την θέση αντιδημάρχου που κρατούσε ως τώρα μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ειδικότερα

Γέννησε η Βασιλική Τρουφάκου & αυτά είναι τα πρώτα καρέ με το νεογέννητο-«Τα καταφέραμε αγοράκι μου»

Showbiz Γέννησε η Βασιλική Τρουφάκου & αυτά είναι τα πρώτα καρέ με το νεογέννητο-«Τα καταφέραμε αγοράκι μου» Gossip-tv Team 26-05-2024 22:07 Το πρώτο της παιδί έφερε στον κόσμο η Βασιλική Τρουφάκου πριν από μερικές ώρες. Η ηθοποιός γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι και έκανε γνωστή την ευχάριστη είδηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.

Αμούτζας και Μπρεάζου στον Ισθμό της Κορίνθου – Καρέ καρέ η στιγμή της πτώσης από τη γέφυρα

Ο Γιώργος Αμούτζας και η Τάνια Μπρεάζου λατρεύουν τα extreme sports και όπως είδαμε μέσα από τα social media έκαναν για άλλη μια φορά bungee jumping στον Ισθμό της Κορίνθου.  Ο ηθοποιός και η τραγουδίστρια που βρίσκονται στο J2US λατρεύουν τα σπορ αλλά και να γυμνάζονται μαζί καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τους έχουμε δει

Ρένια Λουιζίδου: “Με ρώτησαν στο δρόμο και είχα πάθει εγκεφαλικό, μου ήρθε τρέλα”

Ρένια Λουιζίδου: «Με ρώτησαν στο δρόμο και είχα πάθει εγκεφαλικό, μου ήρθε τρέλα» Κυριακή, 26.5.2024, 20:52 Zappit@ZAPPIT_ "Όταν είσαι πολλά χρόνια στη δουλειά, δεν μπορείς να κάνεις κάθε χρόνο τηλεόραση" δηλώνει η Ρένια Λουιζίδου. Την Ρένια Λουιζίδου και τον Κρατερό Κατσούλη φιλοξένησε ο Τάσος Τρύφωνος, το απόγευμα της Κυριακής, στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Τετ α

Κόλαφος η Μπέττυ Μαγγίρα για την Ισμήνη Καλέση: “Γιατί τώρα που δεν ζει να αποδομείς έτσι την Ρένα Βλαχοπούλου;”

Κόλαφος η Μπέττυ Μαγγίρα για την Ισμήνη Καλέση: «Γιατί τώρα που δεν ζει να αποδομείς έτσι την Ρένα Βλαχοπούλου;» Κυριακή, 26.5.2024, 20:26 Zappit@ZAPPIT_ Aν δεν σου άρεσε η Ρένα Βλαχοπούλου σαν άνθρωπος, δεν πρέπει να βγεις να το πεις" υπογραμμίζει η Μπέττυ Μαγγίρα. Την συνέντευξη που έδωσε η Ισμήνη Καλέση αυτή την εβδομάδα σχολίασε η Μπέττυ

Η Βασιλική Τρουφάκου έγινε μανούλα για πρώτη φορά και «λιώνει» αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει εδώ και λίγες ώρες η Βασιλική Τρουφάκου μιας και έγινε για πρώτη φορά μανούλα και κρατεί πλέον το πρώτο της παιδί στην αγκαλιά της. H αγαπημένη ηθοποιός θέλησε να μοιραστεί μέρος της προσωπικής της ευτυχίας με τους διαδικτυακούς της φίλους και επέλεξε να δημοσιεύσει ορισμένα πολύ τρυφερά στιγμιότυπα στα οποία και «λιώνει» από