Νόσος Πάρκινσον: 5 μύθοι που δεν πρέπει πια να πιστεύετε

Date:

Ποιο είναι στ’ αλήθεια το συχνότερο σύμπτωμα και τι ισχύει για τα φάρμακα και τον τρόπο αντιμετώπισης.

Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Πάρκινσον σήμερα 11 Απριλίου και ευκαιρία είναι να ξεδιαλύνουμε μερικούς μύθους που ακόμα πιστεύουν πολλοί γι’ αυτήν.

Αυτό είναι σημαντικό διότι πολλοί από αυτούς εμποδίζουν τους πάσχοντες να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία και να φροντίσουν σωστά τον εαυτό τους, αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη. Να λοιπόν πέντε μύθοι που έχουν καταρριφθεί προ πολλού από την επιστήμη, αλλά πολλοί δεν το γνωρίζουν.

Μύθος 1: Το Πάρκινσον είναι μία κινητική ασθένεια

Η αλήθεια: Η νόσος δεν προκαλεί μόνον κινητικά συμπτώματα, αλλά και πολλά μη-κινητικά, αναφέρει ο ευρωπαϊκός οργανισμός Parkinson’s Europe. Επιπλέον, δεν τα αναπτύσσουν όλα οι ασθενείς. Καθένας μπορεί να έχει λίγα ή πολλά από αυτά. Στα μη κινητικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

 • Απώλεια όσφρησης (υποσμία ή ανοσμία – πολλοί ασθενείς την εκδηλώνουν αρκετά χρόνια πριν διαγνωστούν με νόσο Πάρκινσον)
 • Άγχος, κατάθλιψη ή/και στρες
 • Απάθεια
 • Διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων (π.χ. τζόγος, υπερσεξουαλικότητα, παρορμητική κατανάλωση φαγητού, υπερκαταναλωτισμός, παραμέληση ατομικής υγιεινής ή αντιθέτως υπερβολική ενασχόληση με αυτήν κ.λπ.)
 • Ήπια προβλήματα μνήμης και σκέψης
 • Άνοια
 • Παραισθήσεις
 • Κόπωση
 • Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου
 • Δυσκολίες στη λειτουργία της κύστης και του εντέρου
 • Σεξουαλική δυσλειτουργία
 • Υπόταση
 • Προβλήματα στο δέρμα και εφίδρωση
 • Πόνος

Μύθος 2: Όλοι οι ασθενείς έχουν τρέμουλο

Η αλήθεια: Το τρέμουλο (ή τρόμος, όπως λέγεται επιστημονικά) είναι το πιο γνωστό σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον. Ωστόσο δεν είναι το πιο συχνό.

Στην πραγματικότητα, μόνο το 70% έχουν τρόμο. Μάλιστα αυτός εμφανίζεται με συγκεκριμένο τρόπο στην πορεία της νόσου. Τυπικά αρχίζει στα δάκτυλα του ενός χεριού, ύστερα εξαπλώνεται στο μπράτσο και μετά θα προσβάλλει το άλλο άκρο. Στο τέλος μπορεί να τρέμει ολόκληρο το σώμα. Αν αρχίσουν να τρέμουν ταυτοχρόνως και τα δύο χέρια του πάσχοντος, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχει νόσο Πάρκινσον.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του τρόμου στη νόσο είναι πως συμβαίνει συχνότερα όταν χαλαρώνει το σώμα. Παραδείγματος χάριν, ο ασθενής τρέμει όταν κάθεται ή είναι ξαπλωμένος. Ο τρόμος μπορεί να σταματά όταν ο πάσχων κάνει ηθελημένα μία κίνηση.

Ποιο είναι τελικά το πιο συχνό κινητικό σύμπτωμα της νόσου; Η βραδυκινησία, δηλαδή οι αργές κινήσεις. Την εκδηλώνει το 98% των πασχόντων.

Μύθος 3: Τα φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον επιταχύνουν την εξέλιξή της

Η αλήθεια: Αυτός είναι ένας πολύ παλιός μύθος, ο οποίος ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι οι ασθενείς παύουν με την πάροδο του χρόνου να ανταποκρίνονται στην λεβοντόπα, το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη νόσο. Έτσι μπορεί να έχουν περισσότερα και πιο έντονα συμπτώματα.

Η λύση είναι η τακτική επαφή με τον θεράποντα νευρολόγο, ώστε να αναπροσαρμόζει εγκαίρως τη θεραπεία. Ει μη τι άλλο, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τα κινητικά συμπτώματα των ασθενών.

Μύθος 4: Η νόσος Πάρκινσον προσβάλλει τους ηλικιωμένους

Η αλήθεια: Η νόσος προσβάλλει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά είναι η ταχύτερα αυξανόμενη στον κόσμο. Έτσι πιστεύεται ότι το 2050 οι πάσχοντες θα έχουν διπλασιαστεί (θα είναι 20 εκατομμύρια).

Από τους ασθενείς αυτούς, η πλειονότητα έχουν όντως ηλικία άνω των 60 ετών. Εν τούτοις, το ένα στα 10 περιστατικά αφορούν νέους ηλικίας κάτω των 50 ετών, αναφέρει το Parkinson’s Europe.

Μύθος 5: Εκτός από τα φάρμακα, δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να κάνει ο ασθενής

Η αλήθεια: Είναι γεγονός πως δεν έχει βρεθεί ακόμα τρόπος ίασης της νόσου. Υπάρχουν όμως πολλές θεραπευτικές επιλογές. Εκτός από τα φάρμακα, οι ασθενείς μπορούν να βοηθηθούν από:

 • Επεμβατικές θεραπείες
 • Συμπληρωματικές θεραπείες (π.χ. φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία κ.λπ.)
 • Πολλές βελτιώσεις στον τρόπο ζωής

Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής είναι η καθημερινή γυμναστική. Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι η άσκηση επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον. Η πιο πρόσφατη έδειξε ότι ενδεχομένως μπορεί να υποστρέψει και την νευροεκφύλιση στον εγκέφαλο που σχετίζεται με το Πάρκινσον.

Δεδομένου λοιπόν ότι η νόσος Πάρκινσον αλλάζει τη ζωή, αλλά δεν μειώνει τη διάρκειά της, είναι σημαντικό οι ασθενείς να συνεργάζονται με τους γιατρούς τους για να λαμβάνουν την καλύτερη, εξατομικευμένη θεραπεία.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αποκαλυπτικός ο Μπισμπίκης: «Με τη Δέσποινα φτιάχνουμε σπίτι στην Κρήτη για να μείνουμε εκεί»

Ο Βασίλης Μπισμπίκης έδωσε μία αποκλειστική συνέντευξη στο «Χαμογέλα και Πάλι» και στον Νίκο Συρίγο οπού μεταξύ άλλων μίλησε και για τη σχέση του με τη Δέσποινα

Κατερίνα Καινούργιου: «Είμαι 39 χρονών, θέλω να κάνω οικογένεια και ας με κατακρίνουν που το λέω»

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της η Κατερίνα Καινούργιου μίλησε για όλα!

Μάκης Δελαπόρτας: Δεν είχα στο μυαλό μου να γίνω σταρ, γι’ αυτό οι ηθοποιοί με ήθελαν στο καμαρίνι τους

Ο Μάκης Δελαπόρτας μίλησε για τις συνεργασίες του με μεγάλες προσωπικότητες από τον χώρο του θεάματος, αλλά και την απόφασή του να ασχοληθεί με την υποκριτική. Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας μίλησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και αρχικά, ανέφερε για την ενασχόλησή του με την υποκριτική: «Κάποια πράγματα είναι γραμμένα στη ζωή, το έχω ξαναπεί.

Ο καύσωνας καλά κρατεί και η Νίκη Κάρτσωνα δίνει συμβουλές για το κατάλληλο ντύσιμο

Η αλήθεια είναι πως με δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις με το μαγιό στους δρόμους της Αθήνας, λύσεις όμως υπάρχουν και μας τις προτείνει η Νίκη Κάρτσωνα.

Η εξομολόγηση του Κόκλα: «Είχα τον χρόνο να γλείψω τις πληγές μου… Θεράπευσα ψυχικά μου κομμάτια»

Ο Κώστας Κόκλας βρέθηκε καλεσμένος στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και την εκπομπή The 2Night Show και έκανε έναν σύντομο απολογισμό της ζωής του με ειλικρίνεια και θάρρος.  Ο αγαπημένος ηθοποιός παραδέχτηκε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Μετά τα 50 αρχίζεις να ισορροπείς μέσα σου και να νιώθεις καλά. Αποδέχεσαι αυτό που είσαι, ξέρεις τι σου αρέσει και σου

Survivor: Τα περιθώρια στένεψαν ασφυκτικά και η κάλπη τον “πρόδωσε”

Αυτή είναι η δεύτερη υποψηφιότητα της εβδομάδας.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αποχαιρέτησε συγκινημένος το κοινό του: “Κρατήστε τα τραγούδια κι εμένα ξεχάστε με!”

"Μη στεναχωριέστε! Ζήστε τη στιγμή! Ζήστε το παρόν! Σα να μην υπάρχει αύριο", είπε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Ανδρέας Γεωργίου: Πίστευα ότι ο Γιάννης Μπέζος είναι ένας ξινός άνθρωπος

Ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν καλεσμένος της Νίκης Λυμπεράκη στην τελευταία για τη φετινή σεζόν «Μεγάλη Εικόνα» του MEGA. Ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών παραγωγών, Ανδρέας Γεωργίου συνάντησε τη Νίκη Λυμπεράκη και με φόντο την Ακρόπολη μίλησε για τα επόμενα προσωπικά και επαγγελματικά του σχέδια. «Με έναν μαγικό τρόπο έδεσε η ομάδα μας με τον Κούλη

«Σε στέλνουν στο νοσοκομείο και με μια συγγνώμη άφεση αμαρτιών;» ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά για τον Απόστολο Λύτρα

Σπόντα κατά της Ζήνας Κουτσελίνη μετά τη δήλωση για τον Απόστολο Λύτρα και την κακοποίηση της συζύγου του άφησε η Ρούλα Κορομηλά. Ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά μέσω X (πρώην Twitter) για την υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του Απόστολου Λύτρα από τον γνωστό ποινικολόγο. Η κορυφαία παρουσιάστρια στέλνει μήνυμα για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα

Η Κιμ Κατράλ στην Αθήνα – Οι ελληνικές στιγμές της Σαμάνθα του Sex and the City με τον κατά 14 χρόνια μικρότερο σύντροφό της

Η Σαμάνθα από το Sex and the City, η Κιμ Κατράλ επισκέφθηκε την Αθήνα. Η Αμερικανίδα σταρ έμεινε κατενθουσιασμένη από το παρθενικό της ταξίδι στη χώρα μας. Η Κιμ Κατράλ, η Σαμάνθα του Sex and the City πέρασε ένα τριήμερο στην Αθήνα, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της, Ράσελ Τόμας. Όπως ήταν λογικό, γνώρισε αρκετά την

Απόστολος Λύτρας – Ο Νίκος Συρίγος ξεσπά για τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό: “Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες”

"Αν μια δικηγόρος που ειδικεύεται μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, τρώει ξύλο από τον σύζυγο της, φτάνει στο νοσοκομείο και λέει ότι όντως έπεσε από τις σκάλες...", σχολιάζει ο Νίκος Συρίγος.