Κυτταρομείωση: Η χειρουργική λύση για τον καρκίνο στο περιτόναιο

Date:

Τι είναι η περιτοναϊκή καρκινωμάτωση και ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για κυτταρομειωτική χειρουργική.

Πολύ σημαντικά δεδομένα από πρόσφατες κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι η περιτοναϊκή καρκινωμάτωση μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά δίνοντας ελπίδες σε ασθενείς που μέχρι σήμερα αποζητούσαν μόνο παρηγορική θεραπεία.

Η γαλλική μελέτη PRODIGE 7 έδειξε τριπλασιασμό της επιβίωσης συγκριτικά με παλιότερα πρωτόκολλα αντιμετώπισης σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου και επέκταση στο περιτόναιο. Από την Ισπανία, μελέτη φάσης ΙΙΙ, έδειξε επίσης σημαντική αύξηση στο χρονικό διάστημα που οι ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου και επέκταση στο περιτόναιο είναι ελεύθεροι από καρκίνο.

Πλέον, στις επίσημες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Παθολόγων-Ογκολόγων (ASCO) η κυτταρομειωτική χειρουργική προτείνεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις ασθενών με περιτοναϊκή καρκινωμάτωση από καρκίνο παχέος εντέρου.

Τι είναι η περιτοναϊκή καρκινωμάτωση;

Φανταστείτε την κοιλιά του ανθρώπου και τα σπλάχνα του σαν ένα δωμάτιο με τα έπιπλα του. Φανταστείτε τώρα ότι όλα καλύπτονται από ένα λεπτό σεντόνι. Αυτό είναι το περιτόναιο και όταν ο καρκίνος ξεφύγει από τα όρια ενός σπλάχνου μπορεί να απλωθεί στην επιφάνεια του περιτοναίου με μικρές μάζες που ονομάζονται «εμφυτεύσεις ή περιτοναϊκές μεταστάσεις».

Αυτή η κατάσταση που ονομάζεται «περιτοναϊκή καρκινωμάτωση» ήταν για πολλές δεκαετίες ένδειξη τελικού σταδίου της ασθένειας και χωρίς ελπίδες θεραπείας.

Σήμερα μετά από κλινικές μελέτες πολλών ετών και με την πρόοδο της Ογκολογίας, οι ασθενείς με περιτοναϊκή καρκινωμάτωση αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Τα καλά αποτελέσματα προκύπτουν, κυρίως διότι μπορούμε να επιλέξουμε σωστά τους ασθενείς, που θα οδηγηθούν στο χειρουργείο αλλά και στην εξέλιξη της κυτταρομειωτικής χειρουργικής.

Τι είναι η κυτταρομειωτική χειρουργική;

Η κυτταρομειωτική χειρουργική μπορεί να ελευθερώσει τον ασθενή από το φορτίο του καρκίνου και σε συνδυασμό με τη συστηματική χημειοθεραπεία, να του δώσει χρόνο, ποιότητα ζωής ακόμη και ίαση. Πρόκειται για συνδυασμό χειρουργικών τεχνικών που οδηγούν στην εκρίζωση όλων των εστιών καρκίνου που υπάρχουν στο περιτόναιο.

Η κυτταρομειωτική χειρουργική απαιτεί ειδική εκπαίδευση, αφοσίωση και εμπειρία από ολόκληρη τη χειρουργική και αναισθησιολογική ομάδα και γίνεται πάντα μετά από συμβούλιο με παθολόγο-ογκολόγο.

Είναι επικίνδυνη η κυτταρομειωτική χειρουργική;

Η κυτταρομείωση είναι πράγματι ένα μεγάλο χειρουργείο αλλά δεν είναι ένα επικίνδυνο χειρουργείο. Επικίνδυνος είναι ο καρκίνος και όχι η θεραπεία του. Ομάδες με καλά εκπαιδευμένα και σταθερά μέλη σε τριτοβάθμια νοσοκομεία έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ολοκληρώσουν τις επεμβάσεις με μικρή πιθανότητα μετεγχειρητικών προβλημάτων και εξασφαλίζοντας καλή πορεία στον ασθενή.

Ποιος ασθενής είναι υποψήφιος για αυτή τη θεραπεία;

Οι μορφές καρκίνου που εμφανίζουν συχνότερα περιτοναϊκή καρκινωμάτωση είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης (ψευδομύξωμα), ο καρκίνος του παχέος εντέρου, το μεσοθηλίωμα του περιτοναίου και ο καρκίνος των ωοθηκών.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή της κυτταρομείωσης είναι ο καρκίνος να αφορά μόνο το περιτόναιο, χωρίς να υπάρχουν παράλληλα πολλαπλές μεταστάσεις στο συκώτι ή στους πνεύμονες.

Όταν αποφασίζεται από το ογκολογικό συμβούλιο, και μετά από προσεκτική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς, προτείνουμε τη λύση της κυτταρομείωσης που συχνά συνοδεύεται από διεγχειρητική υπέρθερμη ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία (HIPEC).

Με την HIPEC, μέσω ενός ειδικού κυκλοφορητή, γίνεται πλύση της κοιλίας με χημειοθεραπευτικά φάρμακα σε υψηλή θερμοκρασία. Η συμπληρωματική αυτή θεραπεία, στοχεύει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων που παραμένουν σε επαφή με τα σπλάχνα.

Πως γίνεται η προεγχειρητική εκτίμηση του ασθενούς;

Πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για θεραπεία, απαιτείται η σωστή σταδιοποίηση του ασθενούς. Η σταδιοποίηση είναι η αποτύπωση με σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές της έκτασης του καρκίνου αλλά και η προσπάθεια κατανόησης της βιολογικής συμπεριφοράς του.

Η σταδιοποίηση περιλαμβάνει αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, PETscan και πολύ συχνά τη διαγνωστική λαπαροσκόπηση. Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση γίνεται ως χειρουργείο μιας ημέρας και είναι πολύτιμη για την εκτίμηση της έκτασης του καρκίνου στο περιτόναιο. Επιτρέπει τη λήψη βιοψιών που προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες και μπορεί έτσι να καθοριστεί το πρωτόκολλο θεραπείας του ασθενούς.

Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση μπορεί να επισπεύσει το οριστικό χειρουργείο ή να οδηγήσει τον ασθενή αρχικά σε χημειοθεραπεία και στη συνέχεια σε επέμβαση. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ογκολογικό συμβούλιο.

Πότε προηγείται η χημειοθεραπεία της κυτταρομείωσης;

Πολύ συχνά, το πρωτόκολλο θεραπείας απαιτεί τη χορήγηση χημειοθεραπείας πριν την επέμβαση κυτταρομείωσης. Αυτό γίνεται ώστε να φθάσει ο ασθενής στο χειρουργείο με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες αλλά και για να δοθεί χρόνος ώστε να εκτιμήσουμε τη βιολογική συμπεριφορά του καρκίνου. Έτσι, έχουμε τη σειρά χημειοθεραπεία – χειρουργείο – χημειοθεραπεία στοχεύοντας στην τελική θεραπεία.

Τι να περιμένει ο ασθενής με περιτοναϊκή καρκινωμάτωση;

Οι ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με τη διάγνωση του προχωρημένου καρκίνου έχουν να αντιμετωπίσουν μερικές άμεσες αλλαγές στη ζωή τους. Ο τρόπος να τα καταφέρουν είναι να τους προσφερθεί η μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από ιατρούς και νοσηλευτές, το σύστημα υγείας αλλά και το στενό τους περιβάλλον. Η χειρουργική και νοσηλευτική ομάδα του ΜΗΤΕΡΑ προσφέρει υψηλού επιπέδου ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες και στέκεται δίπλα στον ασθενή στην δύσκολη περίοδο της θεραπείας.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Στάμου είναι γενικός χειρουργός, διευθυντής Β’ Χειρουργικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ, αναπληρωτής διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΜΗΤΕΡΑ

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Συνεχίζονται τα ταξίδια της – Οι ονειρικές φωτό από Ρώμη & Τοσκάνη!

Νωρίς ξεκίνησε το καλοκαίρι για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, η οποία ξεκίνησε ήδη τα ταξίδια της, φόρεσε το μαγιό της και απόλαυσε τις βουτιές της στη θάλασσα!

Συγκινήθηκε η Χρηστίδου! Το τρυφερό βίντεο με το δώρο της βαφτιστήρας της, κόρης της Κοντοβά, Ada

Τρυφερές στιγμές με τη βαφτιστήρα της απόλαυσε η Σίσσυ Χρηστίδου και φρόντισε να μας δείξει με ένα πολύ όμορφο βίντεο.

Δημήτρης Ουγγαρέζος: Είμαι ανοιχτότατος να παρουσιάσω κάτι δικό μου

Για τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα μίλησε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος. «Είμαι ανοιχτότατος να παρουσιάσω κάτι δικό μου» επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Δεν μιλάω ποτέ για προτάσεις και για πράγματα επαγγελματικά που μου λένε. Προτεραιότητα μου είναι να δω τι προτάσεις έχω και θα αποφασίσω ανάλογα με το περιβάλλον, την ομάδα, το οικονομικό ή αν θα ηγούμαι μιας

Οι αρχαίοι λαοί μαστίζονταν από την καρδιοπάθεια, δείχνει νέα έρευνα

Τα ευρήματα εξετάσεων σε εκατοντάδες μούμιες από επτά διαφορετικούς αρχαίους πολιτισμούς. Η καρδιοπάθεια θεωρείται υποπροϊόν του σύγχρονου, καθιστικού και ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Μια νέα, μεγάλη έρευνα όμως υποδηλώνει ότι αποτελεί μία ασθένεια που μαστίζει εδώ και χιλιετίες την ανθρωπότητα. Όπως αποκαλύπτουν αξονικές τομογραφίες που έγιναν στις μούμιες 237 ενηλίκων από αρχαίους λαούς σε όλο τον

Το φαινόμενο του «αγαπημένου παιδιού»: Τι συμβαίνει όταν οι γονείς ξεχωρίζουν τα παιδιά

Έστω και ενδόμυχα, μπορεί να υπάρχει ένα «αγαπημένο» παιδί στην οικογένεια. Και αυτό μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών, ακόμη και στη φάση της ενήλικης ζωής τους, αλλά και στις οικογενειακές σχέσεις. Η έρευνα δείχνει ότι η γονική ευνοιοκρατία είναι ένα αρκετά κοινό φαινόμενο και δεν αποτελεί απλώς την ιδιορρυθμία μιας

Άρης Σοϊλέδης: Η συγκατοίκηση με τη νέα του σύντροφο, λίγες βδομάδες μετά τον χωρισμό από την Αντωνά

Οριστικός δείχνει ο χωρισμός ανάμεσα στον Άρη Σοϊλέδη και τη Μαρία Αντωνά οι οποίοι είχαν φτάσει πολλές φορές στα σκαλιά της εκκλησίας

Συγκλονίζει ο Πολυδερόπουλος: Όταν μου έρχεται στο μυαλό λέω «όχι, δεν γίνεται, απλά κάπου είναι»

Συγκλονίζει ο Νίκος Πολυδερόπουλος μιλώντας για την απώλεια του αδερφού του. Εχεις καταφέρει να διαχειριστείς την απώλεια του αδερφού σου; Δεν είναι πράγματα που μπορείς να τα διαχειριστείς αυτά. Μπορείς να συνυπάρχεις μαζί τους, από ένα σημείο κι έπειτα. Δεν ξέρω πώς να το περιγράφω... Όταν μου έρχεται στο μυαλό η σκέψη, η εικόνα, λέω

Αντίνοος Αλμπάνης για Eurovision: Όταν υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες σε όλο τον χώρο, δημιουργείται ένα κλίμα

Ο Αντίνοος Αλμπάνης μίλησε για το Maestro, την ψυχοθεραπεία, αλλά και τη Eurovision. Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» κι αρχικά, ανέφερε για τα γυρίσματα της σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη: «Τρία χρόνια τώρα, έχουμε περάσει μαγικές στιγμές». Στη συνέχεια, πρόσθεσε: « Περάσαμε κάτι βραδιές στους Παξούς... Η Μαρία Καβογιάννη είναι

Χάιντι Κλουμ: Έκλεισε τα 51 – Το φιλί στον σύζυγό της και η τόπλες ηλιοθεραπεία

Το μοντέλο γιόρτασε τα γενέθλιά του με τα αγαπημένα του πρόσωπα

Πέντε celebrities που έχουν νικήσει τον χρόνο – Δύσκολα πιστεύει κανείς ότι είναι πάνω από 70

«Καλό καλοκαίρι» ευχήθηκε η Βέρα Γουάνγκ στους θαυμαστές της στο Instagram ποζάροντας με λευκό ολόσωμο μαγιό. Η διάσημη σχεδιάστρια νυφικών πόζαρε στην πισίνα της αφήνοντας όλους άφωνους με το νεανικό της σώμα και πρόσωπο που φαίνεται να έχει νικήσει τον χρόνο. Πολλοί λίγοι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τόσο νεανική εμφάνιση, όσο η σχεδιάστρια που είναι

Αιμιλία Υψηλάντη: Πέρασα κάποτε ένα καλοκαίρι πάνω από το τηλέφωνό μου περιμένοντας αν θα χτυπήσει

“Περίμενα να με πάρει κάποιος να μου προτείνει μια δουλειά” αποκαλύπτει η Αιμιλία Υψηλάντη. Για την αβεβαιότητα που φέρει το επάγγελμα του ηθοποιού και τη δική της διαχείριση σε στιγμές άγχους μίλησε η Αιμιλία Υψηλάντη στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου.  Βιώσατε ποτέ ανεργία; Να

Καρκίνος του μαστού: Εξέταση αίματος προβλέπει μήνες νωρίτερα ποιες γυναίκες θα υποτροπιάσουν

Ανιχνεύει ίχνη του DNA από εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα στο αίμα. Σε μικρή μελέτη είχε ακρίβεια 100%. Μία νέα εξέταση αίματος μπορεί να προβλέπει τις υποτροπές του καρκίνου του μαστού μήνες ή και χρόνια πριν αυτές γίνουν εμφανείς στις απεικονιστικές εξετάσεις, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η «υπερευαίσθητη» εξέταση εντοπίζει ίχνη του γενετικού υλικού (DNA) των