Θέλετε γερή καρδιά στα 50; Η συνήθεια των νεανικών χρόνων που το εξασφαλίζει

Date:

FITNESS

Οι επιλογές που κάνουμε σε κάθε στάδιο της ζωής είναι καθοριστικές για το μέλλον της υγείας μας – Δείτε τι μπορείτε να κάνετε όσο είστε νέοι, για να διασφαλίσετε γερή καρδιά μέχρι τα γεράματα

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

Ναι, το παρελθόν είναι παρελθόν. Οι επιλογές του τότε, όμως, μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν το σήμερα. Νέα μελέτη από ειδικούς του Πανεπιστημίου Linköping υποδηλώνει μια διαρκή επίδραση της φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια της νεότητας στην καρδιαγγειακή υγεία των ανδρών κατά τη μέση ηλικία. Συγκεκριμένα, οι άνδρες που γυμνάζονταν τακτικά στα εφηβικά τους χρόνια, εμφάνιζαν σημαντικά μειωμένους κινδύνους αθηροσκλήρωσης σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα.

Η αθηροσκλήρωση είναι η πάθηση που προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών, συχνά λόγω συσσώρευσης πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, δείχνει ότι η αθηροσκλήρωση είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς που καθορίζουν τη σχέση μεταξύ της φυσικής κατάστασης σε πρώιμο στάδιο της ζωής και της μετέπειτα καρδιαγγειακής υγείας.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι η φυσική κατάσταση συνδέεται με τις εκβάσεις υγείας σε μετέπειτα στάδιο της ζωής. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, υπό την έννοια ότι υπάρχει μια σαφής παγκόσμια τάση που δείχνει ότι οι νέοι άνθρωποι σήμερα είναι λιγότερο γυμνασμένοι από εκείνους που ήταν νέοι στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά για όσους μεγαλώνουν τώρα», αναφέρει ο Pontus Henriksson, ανώτερος αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Υγείας, Ιατρικής και Φροντίδας του Πανεπιστημίου Linköping.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει μια συσχέτιση μεταξύ της κακής φυσικής κατάστασης σε νεαρή ηλικία και του υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή. Ωστόσο, ο μηχανισμός που οδηγεί σε αυτή τη σχέση δεν είναι πλήρως κατανοητός. Η αθηροσκλήρωση, ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι ένας από τους υπό εξέταση παράγοντες.

Η ομάδα μελέτης είχε στόχο να διερευνήσει την πιθανή σχέση μεταξύ της φυσικής κατάστασης των εφήβων και του μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Μια επιβεβαίωση αυτής της σύνδεσης θα έδειχνε ότι η αθηροσκλήρωση είναι ένας πιθανός μηχανισμός που εξηγεί την παρατηρούμενη σύνδεση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 9.000 ανδρών από το Σουηδικό Μητρώο Στρατολογίας και το SCAPIS (Swedish Cardiopulmonary Bioimage Study), που επικεντρώνεται στην καρδιαγγειακή και πνευμονική υγεία ανθρώπων ηλικίας 50-64 ετών. Λήφθηκαν, επίσης, υπόψη τα στοιχεία της επιστράτευσής τους σε ηλικία 18 ετών από το 1972 έως το 1987. Οι μελετητές τονίζουν ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της έρευνας είναι το μεγάλο εύρος βάσης της στο γενικό πληθυσμό, καθώς και ότι οι συμμετέχοντες άνδρες παρακολουθήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα (38 χρόνια).

Οι ερευνητές ανέλυσαν, στη συνέχεια, τις στεφανιαίες αρτηρίες των συμμετεχόντων, οι οποίες τροφοδοτούν με αίμα τον καρδιακό μυ, χρησιμοποιώντας στεφανιαία αξονική αγγειογραφία (CCTA). Η εργασία αυτή είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί αυτή την υπερσύγχρονη τεχνολογία ως μέσο αξιολόγησης των πλακών στις στεφανιαίες αρτηρίες σε σχέση με τη φυσική κατάσταση σε νεαρή ηλικία. Επιπλέον, η μελέτη εμβάθυνε επίσης σε δύο τύπους πλακών – τις ασβεστοποιημένες και τις μη ασβεστοποιημένες. Οι ασβεστοποιημένες πλάκες αξιοποιούνται παραδοσιακά στις έρευνες, καθώς είναι πιο εύκολο να μετρηθούν. Όπως επεσήμανε, ωστόσο, ο Ángel Herraiz-Adillo, μεταδιδακτορικός ερευνητής, είναι εξαιρετικά σημαντική η συμπερίληψη στη μελέτη των μη ασβεστοποιημένων πλακών, οι οποίες ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους, όπως καρδιακές προσβολές, ενώ γενικά συνδέονται με δυσμενέστερη πρόγνωση.

«Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τόσο η καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα, όσο και η καλή μυϊκή δύναμη στη νεότητα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες σχεδόν 40 χρόνια μετά», προσθέτει ο δρ. Pontus Henriksson.

Οι συγγραφείς της μελέτης φρόντισαν επίσης να αναλύσουν την αθηροσκλήρωση στις μεγάλες αρτηρίες από την καρδιά μέχρι τον εγκέφαλο μέσω υπερήχων. Δεδομένου ότι μόνο οι άνδρες είχαν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στη Σουηδία εκείνη την εποχή, οι συγγραφείς της μελέτης ήταν σε θέση να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ φυσικής κατάστασης και αθηροσκλήρωσης μόνο στους άνδρες. Έτσι, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παρόμοιες συσχετίσεις και στις γυναίκες.

Η ομάδα μελέτησε επίσης την αθηροσκλήρωση σε μεγαλύτερες αρτηρίες, με τη χρήση υπερήχων. Δεδομένου ότι η μελέτη περιορίστηκε σε άνδρες, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, για να διαπιστωθεί αν παρόμοια ευρήματα ισχύουν και για τις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:

Πόσα αποκαλύπτει μια χειραψία για τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Δεν προφταίνετε τα 4.000 βήματα την ημέρα; Τι άλλο να κάνετε για να έχετε τα ίδια οφέλη

Πόσο fit είστε; Πέντε δείκτες αποκαλύπτουν αν είστε σε φόρμα

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νίκος Ψαρράς: «Με κάποιους ανθρώπους οι ζωές μας μπλέκονται και είναι σαν μια ζωή»

Ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής Νίκος Ψαρράς μιλά για την αγαπημένη του σύζυγο, τη σκηνοθέτιδα Έλενα Καρακούλη, με την οποία συμπορεύεται 12 χρόνια. Πόσα χρόνια είσαι μαζί με τη σε τη σκηνοθέτιδα Ελενα Καρακούλη; Νίκος Ψαρράς στο gossip-tv: «Ο ηθοποιός παίζει στο φως - Εκτίθεται και άρα... κρίνεται» Με την Έλενα είμαστε μαζί δώδεκα χρόνια και έντεκα

Μάρα Ζαχαρέα: Κάνει ηλιοθεραπεία στην εντυπωσιακή βεράντα της στην Πάρο – Η θέα από το σπίτι της!

Η Μάρα Ζαχαρέα θέλησε να περάσει το καλοκαίρι της μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της Αθήνας!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Γάλλος σκηνοθέτης… εξαφάνισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – Η αντίδραση της ΕΡΤ στο σκηνοθετικό λάθος

Παρασκευή, 26.7.2024, 23:50 Zappit@ZAPPIT_ Αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στα social media από τη γενικότερη εικόνα της διοργάνωσης. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής (26/7). Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι Γάλλοι διοργανωτές κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα φαντασμαγορικό show που για πρώτη φορά έλαβε χώρα

Ρένα Μόρφη σε πρωτοφανή επίθεση προς τους δημοσιογράφους: “Για μένα ήταν ο απόλυτος βιασμός, με τσάκισε”

"Μαθεύτηκε πολύ νωρίς. Ήταν μια είδηση πολύ προσωπική που προσπάθησα να την κρατήσω. Τελικά, δεν τη σεβάστηκαν και την έβγαλαν", περιγράφει η Ρένα Μόρφη.

Μαριέττα Χρουσαλά: Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τον σύζυγό της, Λέοντα Πατίτσα

Παρέλαση επωνύμων γίνεται κάθε βράδυ στα Ματογιάννια, με celebrities και jet setters να «ανακατεύονται» με τα πλήθη των τουριστών. Η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λέων Πατίτσας έκαναν βραδινή έξοδο σε γνωστό μπαρ του νησιού όπου και τους κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV. Η πρώην παρουσιάστρια και ο εφοπλιστής είναι από τα πιο ερωτευμένα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η εμφάνιση του Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» της Eurovision

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Έκπληξη όμως αποτέλεσε η εμφάνιση του Slimane, νωρίτερα. Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν

Power of Love: Ποιο αγόρι θα αποχωρήσει;

Παρασκευή, 26.7.2024, 13:29 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Απόψε είναι το Gala του Power of Love και ένα αγόρι θα δει την πόρτα της εξόδου από το παιχνίδι. Η Νίκη και ο Jason είναι εκείνοι που φορούν την κονκάρδα στα δύο σπίτια αφού ψηφίστηκαν ως οι δημοφιλέστεροι χαρακτήρες της εβδομάδας. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Νίκη η οποία

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Διαβάστε λεπτομέρειες... Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη. Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ Δείτε τη δημοσίεση που έκανε λίγο μετά την εντυπωσιακή performance H  Lady Gaga  τραγούδησε στην τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων 2024  στο Παρίσι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση εμπνευσμένη από τα καμπαρέ, με μία ομάδα 8 χορευτών.

Μπέτι Μίντλερ: Η ηθοποιός και ο σύζυγός της κοιμούνται σε χωριστά υπνοδωμάτια εδώ και 40 χρόνια

H Μπέτι Μίντλερ αποκάλυψε το μυστικό της για τον 40χρονο γάμο της με τον σύζυγό της Μάρτιν φον Χάσελμπεργκ. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κοιμάται σε «ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες» από τότε που παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας στις 16 Δεκεμβρίου 1984. Όσον αφορά στον λόγο, η Μίντλερ μιλώντας στο «Entertainment Tonight», απάντησε: «Ο σύζυγός μου ροχαλίζει».

Γιάννης Αγγελάκας: Το πρόβλημα υγείας που τον οδηγεί στην ακύρωση των συναυλιών του

Την διακοπή των συναυλιών του ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media ο Γιάννης Αγγελάκας. Ο ίδιος ενημέρωσε τους θαυμαστές του για το πρόωρο τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας του, λόγω σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει με την ακοή του. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Αγγελάκας, έγραψε στη λεζάντα μιας ανάρτησής του: «Γεια σας παιδιά. Λυπάμαι για αυτά που

Βασάλος: «Είδα την Ευρυδίκη Βαλαβάνη με τη σχέση της, δεν ένιωσα άνετα! Είναι αμήχανο»

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος αποκάλυψε τη συνάντηση που είχε με την Ευρυδίκη Βαλαβάνη και τον σύντροφό της, Γρηγόρη Μόργκαν .