Health

Εμμηνόπαυση: Ποια ραγδαία αλλαγή φέρνει στην καρδιά – Τι να κάνουν οι γυναίκες

Τα ευρήματα νέας μελέτης για τις αλλαγές στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Πόσο επικίνδυνες είναι.

Η εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες, επιταχύνοντας την συσσώρευση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση αυτή γίνεται πολύ πιο γρήγορα στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες απ’ ό,τι στους συνομήλικούς τους άνδρες. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη συσσώρευση ασβεστίου είχαν πριν μπουν στην εμμηνόπαυση, τόσο πιο γρήγορη αύξηση είχαν μετά από την αυτήν.

Η αυξημένη συσσώρευση ασβεστίου (CAC) είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιακό θάνατο. Αξιολογείται με αξονική τομογραφία θώρακα, σε μία κλίμακα από 0 έως 400. https://www.ktsioufis.com/?p=7796

Οι τιμές από 100 και πάνω υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακού θανάτου τα επόμενα 3-5 χρόνια. Με τις τιμές άνω του 400, ο κίνδυνος καρδιακού θανάτου τετραπλασιάζεται.

«Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερα οιστρογόνα και μπαίνουν σε μία φάση αυξημένης τεστοστερόνης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ella Ishaaya, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Harbor του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. «Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύει το λίπος. Επηρεάζει επίσης το που και πως αποθηκεύει το λίπος, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θρομβώνει το αίμα. Όλες αυτές οι αλλαγές αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας». https://www.harbor-ucla.org/internal-medicine/current-residents/

Στη νέα μελέτη, η Dr. Ishaaya και οι συνεργάτες της εξέτασαν την υγεία της καρδιάς 579 μετεμμηνοπαυσικών γυναικών οι οποίες ήδη έπαιρναν φάρμακα (στατίνες) για να ελέγξουν την χοληστερόλη τους.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν δύο φορές σε διάστημα ενός έτους σε αξονική τομογραφία θώρακος για να αξιολογηθεί η συσσώρευση ασβεστίου τους. Αναλόγως με τη βαθμολογία (ή σκορ) ασβεστίου στην πρώτη εξέταση, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

CAC 1-99

CAC 100-399

CAC 400 ή περισσότερο

Καμία από τις συμμετέχουσες δεν έπασχε από καρδιοπάθεια κατά την πρώτη μέτρηση. Οι ερευνητές συνέκριναν το σκορ ασβεστίου τους με εκείνο ισάριθμων ανδρών, ανάλογης ηλικίας, φυλής, χοληστερόλης, πίεσης και σακχάρου. Και οι άνδρες υποβλήθηκαν δύο φορές στην αξονική θώρακος, με χρονική απόσταση ενός έτους μεταξύ των εξετάσεων.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μεταξύ πρώτης και δεύτερης αξονικής, οι γυναίκες που είχαν αρχικό σκορ ασβεστίου 1-99, παρουσίασαν αύξηση κατά 8 μονάδες, κατά μέσον όρο. Ωστόσο οι άνδρες της ιδίας κατηγορίας είχαν την μισή αύξηση.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες με CAC από 100 έως 399 είχαν μέση αύξηση 31 μονάδες. Στους άνδρες η αύξηση ήταν 16 μονάδες.

Αντιθέτως, δεν υπήρχε σημαντική αύξηση μεταξύ των φύλων όσον αφορά την διαφορά στις πολύ υψηλές αρχικές τιμές του CAC.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση παρουσιάζουν ταχύτερη αύξηση των αθηρωματικών πλακών. Οι αθηρωματικές πλάκες δημιουργούνται από τη συσσώρευση λίπους και ασβεστίου στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Η ανάπτυξή τους προκαλεί στένωση στον αυλό των αρτηριών. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η αθηροσκλήρωση δεν παρεμποδιζόταν επαρκώς από τις στατίνες που έπαιρναν ήδη οι γυναίκες, τόνισε η Dr. Ishaaya. Ίσως λοιπόν χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις μετά την εμμηνόπαυση, εκτίμησε. Και πιθανώς δεν θα έβλαπτε να ελέγχεται περιοδικά και το σκορ ασβεστίου τους.

Related posts

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη σύνδεση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με την καρδιακή ανεπάρκεια

admin

Ζωή από τον θάνατό της «χάρισε» μία 53χρονη δικηγόρος από την Πάτρα

admin

Η ηπατίτιδα η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

admin

Κουρασμένα πόδια; 6 ασκήσεις γιόγκα για να τα ανακουφίσετε

admin

Έχετε λιγούρες; Να τι ζητά πραγματικά το σώμα σας

admin

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Ανοσοθεραπεία βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών

admin

Μπορούμε να ζήσουμε για πάντα; Τα μυστικά της μακροζωίας

admin

Πώς θα σταματήσετε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας

admin

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για τους ασθενείς με διαβήτη

admin

Μπορώ να μείνω έγκυος με τα προσπερματικά υγρά; Οι ειδικοί απαντούν

admin

6 τομείς στη ζωή σου που πρέπει να θέτεις όρια

admin

Φοβάστε τον οδοντίατρο; Δεν είστε ο μόνος

admin