Μάτια: Τι σας συμβαίνει αν βλέπετε τα αντικείμενα πιο μικρά ή πιο μεγάλα απ’ ό,τι είναι

Date:

Τι είναι η μεταμορφοψία και με ποια άλλα συμπτώματα εκδηλώνεται. Ποιες παθήσεις την προκαλούν.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βλέπουν παραμορφωμένες εικόνες γύρω τους, με τις ευθείες γραμμές, λ.χ., να μοιάζουν κυματιστές ή τα αντικείμενα πιο μικρά ή πιο μεγάλα απ’ ό,τι στ’ αλήθεια είναι. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεταμορφοψία, μία οπτική διαταραχή που αποτελεί σύμπτωμα νευρολογικών ή οφθαλμολογικών παθήσεων.

Μεταξύ αυτών των παθήσεων συμπεριλαμβάνονται προβλήματα στην ωχρά κηλίδα, δηλαδή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού.

Ο αμφιβληστροειδής βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού και φέρει τα κύτταρα-υποδοχείς του φωτός (τα ραβδία και τα κονία). Η ωχρά κηλίδα είναι το πιο σημαντικό μέρος του. Είναι υπεύθυνη για την έγχρωμη όραση, την κεντρική όραση και την οπτική οξύτητα.

Όταν ο αμφιβληστροειδής ή η ωχρά κηλίδα επηρεαστούν από τη γήρανση, έναν τραυματισμό ή μια πάθηση, το επακόλουθο μπορεί να είναι η κεντρική μεταμορφοψία.

Το σύμπτωμα αυτό είναι πάρα πολύ συχνό, αν και σε μεγάλο βαθμό δεν το γνωρίζει (ή δεν το αξιολογεί επαρκώς) το ευρύ κοινό. Την εκδηλώνει, παραδείγματος χάριν, ποσοστό άνω του 65% των πασχόντων από υγρή (νεοαγγειακή) εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, κυρίως στις ηλικίες άνω των 70 ετών.

Η νεοαγγειακή εκφύλιση είναι η συχνότερη μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και κύρια αιτία τυφλώσεως στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διάφορες μορφές

Η μεταμορφοψία μπορεί να εκδηλωθεί στο ένα ή και στα δύο μάτια, καθώς και να αφορά μόνο ένα τμήμα της όρασης. Όταν η αιτία είναι κάποια οφθαλμοπάθεια, συνήθως εκδηλώνεται στο ένα μάτι.

«Η μεταμορφοψία μπορεί να προσβάλλει την κεντρική όραση ή την περιφερική, γεγονός που σημαίνει ότι τα αντικείμενα είναι παραμορφωμένα», εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η οπτική παραμόρφωση μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Τα αντικείμενα που φυσιολογικά είναι ίσια (λ.χ. ένας στύλος της ΔΕΗ) μοιάζουν κυρτά. Άλλα αντικείμενα που φυσιολογικά είναι επίπεδα μοιάζουν να έχουν καμπύλη (π.χ. μία ίσια πιατέλα μοιάζει με μπολ).

Επιπλέον, τα όρια των αντικειμένων (π.χ. η κορνίζα ενός πίνακα) μπορεί να μοιάζουν θολά ή «μουτζουρωμένα». Ή μπορεί ο ασθενής να βλέπει παραμορφωμένα τα πρόσωπα των άλλων ανθρώπων (σε τέτοια περίπτωση η οπτική διαταραχή λέγεται προσωπομεταμορφοψία).

Τα αντικείμενα μπορεί ακόμα να έχουν διαφορετικό σχήμα από το φυσιολογικό. Το ορθογώνιο πλαίσιο μίας πόρτας, λ.χ., μπορεί να σχηματίζει παράταιρη γωνία. Μερικοί ασθενείς εξάλλου βλέπουν τα αντικείμενα σημαντικά μεγαλύτερα από το φυσιολογικό (σε τέτοια περίπτωση η μεταμορφοψία λέγεται μακροψία). Άλλοι τα βλέπουν πολύ μικρότερα (μικροψία).

«Στην ανάπτυξη όλων αυτών των οπτικών παραμορφώσεων πιστεύεται ότι εμπλέκονται ποικίλοι μηχανισμοί που αφορούν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αλλά και τον κερατοειδή στην επιφάνεια του ματιού. Οι μηχανισμοί αυτοί ενεργοποιούνται λόγω διαφόρων υποκείμενων παθήσεων» εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος.

Οι πιθανές αιτίες

Η νεοαγγειακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την πιο σημαντική αιτία μεταμορφοψίας. Άλλες πιθανές αιτίες είναι κατά συχνότητα:

  • Η οπτική ημικρανία. Κατ’ αυτήν, τα περιφεριακά παραμορφωμένα είδωλα «τρεμοπαίζουν» και έχουν οδοντωτά όρια. Διαρκεί 10-15 λεπτά.
  • H αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή
  • Η αποκόλληση του υαλοειδούς όταν προκαλεί ρωγμή ή οπή στην ωχρά κηλίδα
  • Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
  • Το οίδημα της ωχράς κηλίδας

«Ακόμα και η πολύ υψηλή μυωπία (πάνω από 6 βαθμούς διόρθωση) μπορεί να προκαλέσει μεταμορφοψία, επειδή επιμηκύνει το μάτι και «τεντώνει» τον αμφιβληστροειδή», επισημαίνει ο καθηγητής. «Με την πάροδο του χρόνου, το συνεχές τέντωμα μπορεί να οδηγήσει στη νέκρωση των κυττάρων της ωχράς κηλίδας, με συνέπεια παραμόρφωση της όρασης».

Όσον αφορά την ημικρανία, αυτή αποτελεί την συχνότερη αιτία εξωοφθαλμικής μεταμορφοψίας στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, προσθέτει. Επιπλέον, είναι συχνότερη στις γυναίκες. «Πολλοί ασθενείς έχουν ημικρανία με αύρα, η οποία εμπεριέχει οπτικά συμπτώματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται φωτεινές λάμψεις, σκοτεινά σημεία στο οπτικό πεδίο και παραμορφωμένες εικόνες», συμπληρώνει.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση για τη μεταμορφοψία γίνεται με σειρά ειδικών εξετάσεων, με τις οποίες ελέγχεται και η σοβαρότητά της. Ο οφθαλμίατρος συνήθως ζητά από τον ασθενή να κοιτάξει κάποιο είδος διαγράμματος και να περιγράψει τι βλέπει.

Το πιο γνωστό είναι το διάγραμμα (ή πίνακας) Amsler, που αποτελείται από ένα πλέγμα με οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Όταν αυτές οι γραμμές περιγράφονται ως κυματοειδείς, τότε ο ασθενής έχει κεντρική μεταμορφοψία.

Η θεραπεία για τη μεταμορφοψία εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Πολλές από τις πιθανές αιτίες της μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά (π.χ. φάρμακα) ή/και επεμβατικά (π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις). Αναλόγως με την αιτία ο οφθαλμίατρος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ή θα παραπέμψει τον ασθενή σε άλλη ειδικότητα αν η αιτία της δεν είναι οφθαλμολογική.

«Μπορεί να χρειασθεί λίγος καιρός έως ότου αντιληφθούν οι ασθενείς ότι βλέπουν παραμορφωμένα αντικείμενα ή και ανθρώπους γύρω τους. Σε κάθε περίπτωση, μόλις συνειδητοποιήσουν ότι η διαταραχή της όρασής τους είναι τακτική ή συνεχής, πρέπει αμέσως να συμβουλευθούν τον οφθαλμίατρό τους. Ανεξάρτητα από το αν η αιτία εντοπίζεται στο μάτι ή στον εγκέφαλο, εάν η μεταμορφοψία αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Επομένως, κάθε αλλαγή ή ανωμαλία στην όραση, πρέπει να διερευνάται από τον οφθαλμίατρο, διότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια με πολλούς τρόπους», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν

5 ασκήσεις γιόγκα για επίπεδη κοιλιά και καύση του λίπους

FITNESS FITNESS Η πρακτική της γιόγκα δεν προσφέρει μόνο μεγαλύτερη ευλυγισία και ισορροπία του νου, αλλά κα αποτελεσματική καύση του λίπους στην κοιλιά, ειδικά εάν επαναλάμβανετε αυτές τις 5 θέσεις της  Παρότι η γιόγκα δεν είναι η πρώτη μορφή άσκησης που μας έρχεται στο μυαλό για την καύση του λίπους, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για

Με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα πάνω από 84 εκατ. Ευρωπαίοι – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Διακήρυξη του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τις στρατηγικές πρόληψής τους. Διακήρυξη για τις Στρατηγικές Πρόληψης για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εξέδωσαν από κοινού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, σε επιστημονική συνάντηση στο Δουβλίνο. Η συνάντηση διεξήχθη στις 16 Ιουνίου 2025. Την χώρα μας εκπροσώπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ

Τα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα συνδέονται με τέσσερις παθήσεις των ματιών

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες. Πόσο συχνές είναι αυτές οι επιπλοκές. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς. Τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα, όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, καθώς μπορούν να τους βοηθήσουν να θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο

Ψητές τσιπούρες με κόλιανδρο και πράσινες ελιές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για τη σος: 2 κ. γ. κόλιανδρο ξηρό, ολόκληρο 1/2 κ. γ. σπόρους μαύρου πιπεριού 1 λεμόνι 1 σκελίδα σκόρδο 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό 10 πράσινες «τσακιστές» ελιές ή πράσινες ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι 1/3 φλ. ελαιόλαδο Για το ψάρι: 2 μέτριες τσιπούρες (να χωρούν στο ταψί σας), Blue Island 20

Φαγκρί με πατάτες τύπου αντιναχτές στον φούρνο

ΥΛΙΚΑ 5 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε όγδοα 80 ml ελαιόλαδο Αλάτι πιπέρι ½ λεμόνι, το χυμό Φέτες λεμονιού 2 – 3 κιλά φρέσκο φαγκρί, Blue Island 5-6 κλωναράκια μαϊντανό 4 φέτες λεμόνι 125 ml λευκό κρασί Αλάτι και πιπέρι 1 κ. σ. κόλιανδρο, ξηρό, κοπανισμένο Ψιλοκομμένο μαϊντανό, για γαρνίρισμα Λαδολέμονο για σερβίρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον

Θάνος Λέκκας: “Η “Τούρτα της μαμάς” ήταν και πολύ επώδυνη δουλειά”

"Το καλοκαίρι βράζαμε, τον χειμώνα ήμασταν με ανοιχτά παράθυρα για να μην κάνει η κάμερα αντανάκλαση στα τζάμια" θυμάται ο Θάνος Λέκκας.