Health

Γρίπη των πτηνών: Πέρασε από τις αγελάδες στον άνθρωπο – Μολύνθηκε άτομο στο Τέξας

Είναι το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών μετά από έκθεση σε βοοειδή στον κόσμο. Η ανακοίνωση του CDC.

Ένα« άτομο» που εργαζόταν σε φάρμα παραγωγής γάλακτος και είχε «άμεση επαφή με γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες» βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας του Τέξας.

Το κρούσμα καταγράφηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και επιβεβαιώθηκε το Σαββατοκύριακο από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσαν τα CDC, ο/η ασθενής μολύνθηκε από τον ιδιαίτερα λοιμογόνο ιό γρίπης των πτηνών (HPAI) που σαρώνει την τελευταία διετία τα πτηνά και τα θηλαστικά του πλανήτη.

Η μόλυνση του ανθρώπου αυτού, για τον οποίο έως στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ούτε το φύλο του, ήρθε λίγες μόλις ημέρες μετά την είδηση ότι ο επικίνδυνος ιός πέρασε στα βοοειδή και στα κατσίκια.

Το Τέξας είναι μία από τις αμερικανικές πολιτείες όπου έχει επιβεβαιωθεί η μόλυνση των αγελάδων από γρίπη των πτηνών. Ανάλογα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί και στο Κάνσας και το Μίσιγκαν. Η μόλυνση των βοοειδών στο Τέξας και το Κάνσας έγινε γνωστή στις 25 Μαρτίου 2024. Στο Μίσιγκαν βρέθηκαν θετικά βοοειδή τέσσερις  ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τα CDC, ο/η ασθενής παρουσίασε επιπεφυκίτιδα η οποία οδήγησε στη διάγνωσή του με γρίπη των πτηνών. Λαμβάνει αντιϊική αγωγή για γρίπη και βρίσκεται απομονωμένος/-η.

Διαβάστε ακόμα Τέλος στο γάλα απ’ το χωριό: Η γρίπη των πτηνών εξαπλώθηκε σε αγελάδες, κατσίκες

Οι αμερικανικοί υγειονομικοί φορείς τονίζουν ότι το περιστατικό δεν μεταβάλλει τον κίνδυνο για το ευρύ κοινό, ο οποίος παραμένει χαμηλός. Διευκρινίζουν, όμως, ότι αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν στενή ή παρατεταμένη επαφή χωρίς προστατευτικές στολές με μολυσμένα πτηνά ή άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών. Δεν ισχύει ούτε για όσους έρχονται σε επαφή με χώρους μολυσμένους από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα. Αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, τονίζουν.

Όχι στο μη παστεριωμένο γάλα

Επισημαίνουν ακόμα ότι ο επικίνδυνος ιός που προκαλεί γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε και στο μη παστεριωμένο γάλα από άρρωστες αγελάδες.

Γι’ αυτό τον λόγο συνιστούν να μην πίνουμε ωμό ή μισοβρασμένο μη-παστεριωμένο γάλα. Ούτε να καταναλώνουμε ωμά ή μισομαγειρεμένα προϊόντα, όπως το τυρί, που παράγονται από μη παστεριωμένο γάλα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν το γάλα προέρχεται από ζώα με ύποπτα συμπτώματα.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη σύνδεση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με την καρδιακή ανεπάρκεια

admin

Ζωή από τον θάνατό της «χάρισε» μία 53χρονη δικηγόρος από την Πάτρα

admin

Η ηπατίτιδα η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

admin

Κουρασμένα πόδια; 6 ασκήσεις γιόγκα για να τα ανακουφίσετε

admin

Έχετε λιγούρες; Να τι ζητά πραγματικά το σώμα σας

admin

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Ανοσοθεραπεία βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών

admin

Μπορούμε να ζήσουμε για πάντα; Τα μυστικά της μακροζωίας

admin

Πώς θα σταματήσετε να σαμποτάρετε τον εαυτό σας

admin

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για τους ασθενείς με διαβήτη

admin

Μπορώ να μείνω έγκυος με τα προσπερματικά υγρά; Οι ειδικοί απαντούν

admin

6 τομείς στη ζωή σου που πρέπει να θέτεις όρια

admin

Φοβάστε τον οδοντίατρο; Δεν είστε ο μόνος

admin