Πολλαπλούν μυέλωμα: Προκλήσεις και ελπίδες για τους ασθενείς

Date:

Από το 2000 έχουν εγκριθεί παγκοσμίως περισσότερα από 20 νέα φάρμακα ή συνδυασμοί φαρμάκων για τη νόσο.

Εκατοντάδες Έλληνες μαθαίνουν κάθε χρόνο ότι πάσχουν από πολλαπλούν μυέλωμα, τη δεύτερη συχνότερη αιματολογική κακοήθεια η οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί μία χρόνια νόσο, αλλά μπορεί να υποτροπιάζει.

Το πολλαπλούν μυέλωμα οφείλεται σε παθολογικό πολλαπλασιασμό των πλασματοκυττάρων, ένα είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού. Ουσιαστικά είναι μία πλασματοκυτταρική δυσκρασία. Κατ’ αυτήν, μία ομάδα (ένας κλώνος) πλασματοκυττάρων πολλαπλασιάζεται αυτόνομα και παράγει μεγάλες ποσότητες μιας συγκεκριμένης ανοσοσφαιρίνης (ενός αντισώματος).

Αυτή η κυτταρική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων όπως:

  • Αναιμία
  • Οστική νόσος
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Υπερασβεστιαιμία (υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα)

Ένδειξη θεραπείας επίσης αποτελεί η υψηλή διήθηση του μυελού των οστών από κακοήθη πλασματοκύτταρα. Άλλες ενδείξεις είναι ο υψηλός λόγος των ελεύθερων ελαφρών αλυσίδων στον ορό και η ανάδειξη οστικών βλαβών από το μυέλωμα κατά την απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία.

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μία δύσκολη νόσος. Τα κακοήθη κύτταρα αποκτούν ανθεκτικότητα στη θεραπεία με την πάροδο  του χρόνου και η νόσος υποτροπιάζει. Ετησίως υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται στη χώρα μας περίπου 600 ασθενείς.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για το πολλαπλούν μυέλωμα. Στις 30 Μαρτίου εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μυελώματος. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ογκολογίας-Αιματολογίας Θάνος Δημόπουλος, τ. πρύτανης ΕΚΠΑ και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, η ημέρα αυτή χρησιμεύει ως πλατφόρμα για την προώθηση της ευαισθητοποίησης για τη νόσο.

«Καταρρίπτοντας τους μύθους και μειώνοντας το στίγμα, στόχος είναι η ενίσχυση της κατανόησης και της υποστήριξης των ατόμων και των οικογενειών που παλεύουν με αυτή την ασθένεια», τονίζει.

Πολλές προκλήσεις

Η ζωή με το μυέλωμα συνεπάγεται διάφορες προκλήσεις, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές για τους ασθενείς. Εκδηλώνουν συμπτώματα που μπορούν να διαταράξουν σημαντικά την καθημερινή ζωή, όπως:

  • Πόνο στα οστά
  • Κόπωση
  • Ευαισθησία στις λοιμώξεις

Επιπλέον, η μακροχρόνια λήψη πολύπλοκων θεραπευτικών σχημάτων καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη ισχυρών συστημάτων υποστήριξης για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση του πολλαπλού μυελώματος. Η τακτική παρακολούθηση πρώιμων καταστάσεων όπως η ασυμπτωματική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας και το ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα, καθώς και η ευαισθητοποίηση για τα συμπτώματα της νόσου, μπορούν να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση και βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Ελπίδα για βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα

Η Διεθνής Ημέρα Μυελώματος υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της συνεχούς έρευνας και καινοτομίας. Οι πρόοδοι στην ιατρική ακριβείας και την ανοσοθεραπεία προσφέρουν ελπίδα για βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.

Οι κλινικές δοκιμές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αξιολόγηση των νέων θεραπειών και στη διαμόρφωση του μέλλοντος της θεραπευτικής του πολλαπλού μυελώματος, τονίζει ο κ. Δημόπουλος.

Από το 2000 έχουν εγκριθεί παγκοσμίως περισσότερα από 20 νέα φάρμακα ή συνδυασμοί φαρμάκων για την αντιμετώπιση του συμπτωματικού πολλαπλού μυελώματος. Έτσι, στις θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς συμπεριλαμβάνονται:

  • Στοχεύουσες θεραπείες
  • Ανοσοθεραπείες
  • Χημειοθεραπείες
  • Αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων μυελού των οστών

Η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά. Σε πολλούς το πολλαπλούν μυέλωμα έχει μετατραπεί σε χρόνια νόσο. Σε αρκετούς επιτυγχάνεται μακροχρόνια πλήρης ύφεση.

Εξειδικευμένα κέντρα

Έχει ιδιαίτερη σημασία οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται σε εξειδικευμένα κέντρα και μονάδες. Σε αυτά δίνεται η δυνατότητα για πρόσβαση σε κλινικές μελέτες, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου.

H Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλινικής και μεταφραστικής έρευνας στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες.

Διευθύνεται από τον καθηγητή Θάνο Δημόπουλο, ενώ υπηρετούν επιπλέον τρία μέλη ΔΕΠ. Είναι οι καθηγητές Ευάγγελος Τέρπος και Ευστάθιος Καστρίτης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου.

Στα 30 χρόνια λειτουργίας της, το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 2.500 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά για το πολλαπλούν μυέλωμα.

Αφορούν μελέτες που έχουν αλλάξει τον τρόπο χειρισμού των πλασματοκυτταρικών νεοπλασιών. Έχουν επίσης οδηγήσει σε πληθώρα εγκρίσεων νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος.

Με βάση το ερευνητικό έργο των μελών της, η Μονάδα κατατάσσεται πέμπτη στη διεθνή κατάταξη «Expertscape». Η κατάταξη αυτή συμπεριλαμβάνει τα σημαντικότερα Κέντρα παγκοσμίως τόσο στον τομέα του πολλαπλού μυελώματος, όσο και σε δύο άλλες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες, την αμυλοείδωση και την μακροσφαιριναιμία Waldenstrom.

«Η συμμετοχή της κοινωνίας είναι απαραίτητη για την προώθηση της έρευνας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την υποστήριξη των ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα. Η Διεθνής Ημέρα Μυελώματος αποτελεί την αφορμή ώστε οι ασθενείς, οι φροντιστές, οι επαγγελματίες υγείας, οι ερευνητές και οι οργανώσεις να συνεργάζονται για να μοιραστούν πόρους και να σχεδιάσουν από κοινού στρατηγικές για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων προβλημάτων της νόσου», καταλήγει ο κ. Δημόπουλος.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

«Καμπανάκι» για τα ΣΜΝ στην Ευρώπη: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τη συνεχή αύξηση στη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Το 2023 στην Ελλάδα, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με το 2020. Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, εμφανίζονται επίσης αυξητικές τάσεις (50% αύξηση σε σχέση με το

COVID-19: Η νοσηλεία στο νοσοκομείο βλάπτει σοβαρά τις νοητικές λειτουργίες

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει τρία χρόνια πριν εξεταστούν από τους ερευνητές. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19 μπορεί να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη με μερικές χιλιάδες ασθενείς διαπίστωσαν ότι 3 χρόνια μετά το εξιτήριο οι συμμετέχοντες που

14 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν έως το 2030 χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Τι προσέφερε από το 2001 έως το 2021 και τι θα κοστίσει η περικοπή της κατά 83%. Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» που είχε ως συνέπεια να μειώσει δραστικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες του κόσμου, θα κοστίσει έως το 2030 πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές

Καλοκαίρι και εγκεφαλικά: Γιατί αυξάνονται τον Ιούλιο – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανερχόμενη απειλή είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τον μήνα Ιούλιο, ιδιαίτερα στις θερμές περιοχές. Η επιστημονική τεκμηρίωση για την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τον Ιούλιο είναι πλέον σαφής και ανησυχητική. Μεγάλη μελέτη στην Κίνα, που ανέλυσε περισσότερα από 82.000 περιστατικά μεταξύ 2019 και 2021, κατέγραψε σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού τις ημέρες που η θερμοκρασία

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν

5 ασκήσεις γιόγκα για επίπεδη κοιλιά και καύση του λίπους

FITNESS FITNESS Η πρακτική της γιόγκα δεν προσφέρει μόνο μεγαλύτερη ευλυγισία και ισορροπία του νου, αλλά κα αποτελεσματική καύση του λίπους στην κοιλιά, ειδικά εάν επαναλάμβανετε αυτές τις 5 θέσεις της  Παρότι η γιόγκα δεν είναι η πρώτη μορφή άσκησης που μας έρχεται στο μυαλό για την καύση του λίπους, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για

Με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα πάνω από 84 εκατ. Ευρωπαίοι – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Διακήρυξη του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τις στρατηγικές πρόληψής τους. Διακήρυξη για τις Στρατηγικές Πρόληψης για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εξέδωσαν από κοινού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, σε επιστημονική συνάντηση στο Δουβλίνο. Η συνάντηση διεξήχθη στις 16 Ιουνίου 2025. Την χώρα μας εκπροσώπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ