Teen

Dentist Pass: Ωφελήθηκε μόλις 1 στα 3 παιδιά – Γιατί δεν ανταποκρίθηκαν οι γονείς

ΥΓΕΙΑ

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας για την οδοντιατρική περίθαλψη των Ελλήνων, κυρίως των νέων

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Παραμελημένη εξακολουθεί να είναι η στοματική υγεία των Ελλήνων, τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών, με τη χώρα μας να μη διαθέτει ουσιαστικά δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη.

Το Dentist Pass, ένα voucher για οδοντιατρικές υπηρεσίες σε παιδιά 6-12 ετών, που ανακούφισε οικονομικά αρκετούς γονείς, δεν αξιοποιήθηκε πλήρως. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης, σε χθεσινή Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το εφετινό «Έτος Στοματικής Υγείας», το πρόγραμμα συγκέντρωσε αιτήσεις για 245.000 παιδιά, σε σύνολο 600.000 ωφελούμενων.

Το ερώτημα γιατί οι γονείς δεν ανταποκρίθηκαν δεν μπορεί να απαντηθεί με ακρίβεια. Πιθανόν αρκετοί δεν το γνώριζαν ή σε αρκετές περιπτώσεις η κουλτούρα της καλής στοματικής υγείας να μην έχει περάσει σε όλες τις οικογένειες. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, πάντως, θεωρούν δεδομένη την επέκταση του προγράμματος.

Απογοητευτικά τα στοιχεία επισκέψεων στον οδοντίατρο

Σήμερα, η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη ως ποσοστό της συνολικής οδοντιατρικής δαπάνης, στην Ελλάδα, είναι 0%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 31%. Οι ιδιωτικές δαπάνες για την οδοντιατρική υγεία αποτελούν το 38,2% των συνολικών δαπανών για την υγεία στη χώρα μας, ποσοστό «όνειδος», όπως το χαρακτηρίζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, για ευρωπαϊκή χώρα, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι το 14%.

Το 2023 δημοσιεύτηκε η πιο πρόσφατη έρευνα για την οδοντιατρική περίθαλψη κυρίως των νέων της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Ειδικότερα, κατά τους τελευταίους 12 μήνες (με βάση την ημερομηνία διεξαγωγής της μελέτης) πριν την έρευνα, περίπου ένας στους δύο (46,8%) χρειάστηκε οδοντιατρική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία. Ωστόσο, ποσοστό 32% δεν έλαβε την οδοντιατρική φροντίδα κάθε φορά που την χρειάστηκε. Για εννέα στις δέκα περιπτώσεις οι λόγοι πίσω από τη μη λήψη θεραπείας/φροντίδας ήταν οικονομικοί.

Η ανάγκη για οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία που δεν ικανοποιήθηκε στον πληθυσμό ηλικίας 16 ετών και πάνω, για τα έτη 2018-2022, ήταν σταθερή μεταξύ 28%-32% των ερωτηθέντων.

Σε ό,τι αφορά στη συχνότητα επισκέψεων σε γιατρούς τους τελευταίους 12 μήνες για τον πληθυσμό από 16 ετών και πάνω, ένα μεγάλο ποσοστό (68%) ανέφερε ότι δεν πραγματοποίησε καμία επίσκεψη στον οδοντίατρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό 10,6% του πληθυσμού δήλωσε πως επιβαρύνθηκε πάρα πολύ οικονομικά για να αντεπεξέλθει στη δαπάνη για οδοντιατρική περίθαλψη.

Η Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητά τα εξής από την Πολιτεία, προκειμένου να μπει τέλος στην εγκατάλειψη της στοματικής υγείας:

– Επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση της Στοματικής Υγείας και Οδοντιατρικής Φροντίδας. «Προτείνουμε το 5% των δημόσιων δαπανών για την υγεία να κατευθύνονται στη Στοματική Υγεία και την Οδοντιατρική Φροντίδα», σημειώνει η ΕΟΟ.
– Ασφαλιστική κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης όλων των Ελλήνων πολιτών με όρους αξιοπρέπειας και ελεύθερης επιλογής.
– Χάραξη και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής Στοματικής Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας για όλο τον πληθυσμό.
– Κάλυψη των κενών του ΕΣΥ με την πρόσληψη οδοντιάτρων-μόνιμου προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο 649 οργανικών θέσεων οδοντιάτρων ΕΣΥ καλύπτονται μόλις 380 θέσεις. Πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις «αναζητούν» οδοντίατρο.
-Άμεση επαναφορά του πιστοποιητικού Οδοντοστοματολογικής Εξέτασης στο ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών.
– Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του σχεδιασμού και υλοποίησης της Πανελλαδικής Επιδημιολογικής Έρευνας αξιολόγησης του επιπέδου στοματικής υγείας και εκτίμησης αναγκών υγείας.
– Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Στοματικής Υγείας/Κέντρου Μελέτης Ανισοτήτων και Πολιτικών Στοματικής Υγείας.
– Ανάπτυξη και λειτουργία Κινητών Μονάδων Στοματικής Υγείας.
– Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Καταγραφής του Καρκίνου – Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Καταγραφής του Καρκίνου του Στόματος.

Related posts

Αβοήθητοι, εξουθενωμένοι και μόνοι: Οι σημερινοί γονείς δεν αισθάνονται και πολύ καλά

admin

Καμπανάκι ΠΟΥ για επικίνδυνη αύξηση αλκοόλ και ατμίσματος σε παιδιά και εφήβους – Ζητά αύξηση φόρων

admin

Εμβολιασμός: Παρά τα οφέλη η διστακτικότητα αυξάνεται – Γιατί συμβαίνει αυτό

admin

Γονείς: Εάν στο παιδί δεν αρέσει το φαγητό, του φτιάχνετε το «δικό του»; Τι λέει η έρευνα

admin

Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς εμβόλια; Μία παιδίατρος μας εξηγεί

admin

Υπουργείο Παιδείας: Νέο βίντεο για την ενδοσχολική βία – Βήμα βήμα ο τρόπος επώνυμης αναφοράς περιστατικών

admin

Kατάψυξη ωαρίων: Μια βιώσιμη λύση για τις γυναίκες με ενδομητρίωση – Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία

admin

Επτά πολύτιμες συμβουλές που αυξάνουν τη γονιμότητα

admin

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς και τα παιδιά

admin

Ευρώπη: Συναγερμός για τον επικίνδυνο παρβοϊό – Πέντε θάνατοι σε παιδιά

admin

Σύνδρομο Turner: Από τι έπασχε το μωρό που έχασε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση

admin

Ο απροσδόκητος παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση στις γυναίκες – Τους «κλέβει» έως και 6 μήνες

admin