Dentist Pass: Ωφελήθηκε μόλις 1 στα 3 παιδιά – Γιατί δεν ανταποκρίθηκαν οι γονείς

Date:

ΥΓΕΙΑ

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας για την οδοντιατρική περίθαλψη των Ελλήνων, κυρίως των νέων

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Παραμελημένη εξακολουθεί να είναι η στοματική υγεία των Ελλήνων, τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών, με τη χώρα μας να μη διαθέτει ουσιαστικά δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη.

Το Dentist Pass, ένα voucher για οδοντιατρικές υπηρεσίες σε παιδιά 6-12 ετών, που ανακούφισε οικονομικά αρκετούς γονείς, δεν αξιοποιήθηκε πλήρως. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης, σε χθεσινή Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το εφετινό «Έτος Στοματικής Υγείας», το πρόγραμμα συγκέντρωσε αιτήσεις για 245.000 παιδιά, σε σύνολο 600.000 ωφελούμενων.

Το ερώτημα γιατί οι γονείς δεν ανταποκρίθηκαν δεν μπορεί να απαντηθεί με ακρίβεια. Πιθανόν αρκετοί δεν το γνώριζαν ή σε αρκετές περιπτώσεις η κουλτούρα της καλής στοματικής υγείας να μην έχει περάσει σε όλες τις οικογένειες. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, πάντως, θεωρούν δεδομένη την επέκταση του προγράμματος.

Απογοητευτικά τα στοιχεία επισκέψεων στον οδοντίατρο

Σήμερα, η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη ως ποσοστό της συνολικής οδοντιατρικής δαπάνης, στην Ελλάδα, είναι 0%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 31%. Οι ιδιωτικές δαπάνες για την οδοντιατρική υγεία αποτελούν το 38,2% των συνολικών δαπανών για την υγεία στη χώρα μας, ποσοστό «όνειδος», όπως το χαρακτηρίζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, για ευρωπαϊκή χώρα, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι το 14%.

Το 2023 δημοσιεύτηκε η πιο πρόσφατη έρευνα για την οδοντιατρική περίθαλψη κυρίως των νέων της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Ειδικότερα, κατά τους τελευταίους 12 μήνες (με βάση την ημερομηνία διεξαγωγής της μελέτης) πριν την έρευνα, περίπου ένας στους δύο (46,8%) χρειάστηκε οδοντιατρική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία. Ωστόσο, ποσοστό 32% δεν έλαβε την οδοντιατρική φροντίδα κάθε φορά που την χρειάστηκε. Για εννέα στις δέκα περιπτώσεις οι λόγοι πίσω από τη μη λήψη θεραπείας/φροντίδας ήταν οικονομικοί.

Η ανάγκη για οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία που δεν ικανοποιήθηκε στον πληθυσμό ηλικίας 16 ετών και πάνω, για τα έτη 2018-2022, ήταν σταθερή μεταξύ 28%-32% των ερωτηθέντων.

Σε ό,τι αφορά στη συχνότητα επισκέψεων σε γιατρούς τους τελευταίους 12 μήνες για τον πληθυσμό από 16 ετών και πάνω, ένα μεγάλο ποσοστό (68%) ανέφερε ότι δεν πραγματοποίησε καμία επίσκεψη στον οδοντίατρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό 10,6% του πληθυσμού δήλωσε πως επιβαρύνθηκε πάρα πολύ οικονομικά για να αντεπεξέλθει στη δαπάνη για οδοντιατρική περίθαλψη.

Η Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητά τα εξής από την Πολιτεία, προκειμένου να μπει τέλος στην εγκατάλειψη της στοματικής υγείας:

– Επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση της Στοματικής Υγείας και Οδοντιατρικής Φροντίδας. «Προτείνουμε το 5% των δημόσιων δαπανών για την υγεία να κατευθύνονται στη Στοματική Υγεία και την Οδοντιατρική Φροντίδα», σημειώνει η ΕΟΟ.
– Ασφαλιστική κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης όλων των Ελλήνων πολιτών με όρους αξιοπρέπειας και ελεύθερης επιλογής.
– Χάραξη και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής Στοματικής Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας για όλο τον πληθυσμό.
– Κάλυψη των κενών του ΕΣΥ με την πρόσληψη οδοντιάτρων-μόνιμου προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο 649 οργανικών θέσεων οδοντιάτρων ΕΣΥ καλύπτονται μόλις 380 θέσεις. Πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις «αναζητούν» οδοντίατρο.
-Άμεση επαναφορά του πιστοποιητικού Οδοντοστοματολογικής Εξέτασης στο ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών.
– Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του σχεδιασμού και υλοποίησης της Πανελλαδικής Επιδημιολογικής Έρευνας αξιολόγησης του επιπέδου στοματικής υγείας και εκτίμησης αναγκών υγείας.
– Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Στοματικής Υγείας/Κέντρου Μελέτης Ανισοτήτων και Πολιτικών Στοματικής Υγείας.
– Ανάπτυξη και λειτουργία Κινητών Μονάδων Στοματικής Υγείας.
– Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Καταγραφής του Καρκίνου – Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Καταγραφής του Καρκίνου του Στόματος.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χείμαρρος ο Νίκος Πολυδερόπουλος: “Δεν σεβάστηκαν πως έχασα τον αδελφό μου, δεν έχασα χρυσόψαρο”

"Ήμουν ευάλωτος στη συγκεκριμένη περίοδο. Αν το είχα πιάσει εξ αρχής το ύπουλο φαινόμενο, θα το είχα κόψει" εξηγεί ο Νίκος Πολυδερόπουλος.

Ισμήνη Καλέση: “Δεν μου έλειψε ποτέ κανένα παιδί, τα βλέπω και στρίβω”

Ισμήνη Καλέση: «Δεν μου έλειψε ποτέ κανένα παιδί, τα βλέπω και στρίβω» Παρασκευή, 24.5.2024, 20:05 temp1@ "Δεν ξεπέρασα ποτέ την απώλεια της μητέρας μου, ήταν βράχος μέχρι το τέλος" δήλωσε, παράλληλα, η Ισμήνη Καλέση. Την Ισμήνη Καλέση είδαμε στο Στούντιο 4 της Παρασκευής, όπου και παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου

Δικαστής είπε όχι στο αίτημα του Μπόλντουιν για απόσυρση της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας

Απορρίφθηκε χθες το αίτημα του Άλεκ Μπόλντουιν που ζητούσε να αποσυρθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του που αφορά τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» τον Οκτώβριο του 2021. Οι συνήγοροι του Μπόλντουιν ανέφεραν σε ακρόαση της 17ης Μαΐου ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την παραπομπή

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν Η δίκη του ηθοποιού για τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» πρόκειται να ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου Δικαστής απέρριψε χθες Παρασκευή αίτημα του ηθοποιού Άλεκ Μπάλντουιν να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του για τον

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η τρυφερή ανάρτηση με τη γιαγιά και τη νεογέννητη κόρη της

Η δημοσίευση της ηθοποιού στο Instagram με ααφορμή τα πρώτα της γενέθλια ως μητέρα

Πυρ και μανία ο Γρηγόρης Γκουντάρας στα social media: “Σιχαίνομαι τα θλιβερά ανθρωπάκια”

Ο Γρηγόρης Γκουντάρας ξεσπά για "τους υποκριτές, την αδικία, τις κακότροπες συμπεριφορές, τις κλίκες και τους ψεύτικους ανθρώπους".

Συγκινεί ο Αργύρης Αγγέλου για την Άννα Παναγιωτοπούλου: “Ενώ φαινόταν απόμακρη, σου έδινε την ψυχή της”

"Γενικότερα ήταν παράσημο να σε εμπιστευτεί η Άννα και να σε βάλει στην καθημερινότητά της" ομολογεί ο Αργύρης Αγγέλου.

Θ. Γεωργαντάς για Δ. Βανδή: Ήταν πολύ κουλ με τις ερωτήσεις που της έκανα

Ο Θέμης Γεωργαντάς βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη το μεσημέρι της Παρασκευής 24/5 και οι δύο τους αλλά και οι συνεργάτες της στο πλατό σχολίασαν τη συνέντευξη της Δέσποινας Βανδή στον παρουσιαστή. «Ακόμα και εποχές που οι καλλιτέχνες δεν μιλάγανε τόσο εύκολα, ειδικά για τα πιο juicy θέματα, εσένα κάπως σε αισθανόντουσαν ότι:

Ο Κλάους Μάινε των Scorpions σήμερα γιορτάζει τα 76α γενέθλιά του & συνεχίζει να λατρεύει την Ελλάδα

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας ροκ μουσικής σκηνής είναι αναμφισβήτητα ο Κλάους Μάινε, frontman των θρυλικών, πλέον, Scorpions οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα σχεδόν πάντα στις παγκόσμιες περιοδείες τους καθώς τη λατρεύουν! Ο 76χρονος, πλέον, Κλάους αν και έγινε μέλος του συγκροτήματος από τη Γερμανία, πέντε χρόνια αφότου αυτό είχε ιδρυθεί (1965), θεωρείται

Δωροθέα Αρβανιτάκη: Στην Ικαρία το στερνό αντίο στη μητέρα της Ελευθερίας

Βαρύ το πένθος για την Ελευθερία Αρβανιτάκη καθώς έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Δωροθέα η οποία είχε καταγωγή από την Ικαρία.

Tv Queen – Κατέρρευσε η Αγάπη στη Νανά Παλαιτσάκη: “Δεν έχω νιώσει μεγαλύτερη ντροπή στη ζωή μου δημόσια”

Παρασκευή, 24.5.2024, 23:55 Zappit@ZAPPIT_ "Ένιωσα ότι γελοιοποιήθηκα τελείως, ένιωσα απλά ότι με πήρε στον πάτο" εκμυστηρεύτηκε η σπουδάστρια του Tv Queen στη Νανά Παλαιτσάκη. Μια πολύ ευάλωτη πτυχή του εαυτού της έδειξε στο Tv Queen, το βράδυ της Παρασκευής, η Αγάπη Λυδιώτη την ώρα που βρέθηκε η Νανά Παλαιτσάκη στην ακαδημία του OPEN. Μάλιστα, η όμορφη

Γιολάντα Μπαλαούρα: “Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου”

Γιολάντα Μπαλαούρα: «Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου» Παρασκευή, 24.5.2024, 23:28 Zappit@ZAPPIT_ "Να ανακαλύπτεις πως αυτός που νομίζεις πως ξέρεις είναι κάποιος που δεν ξέρεις καθόλου" διευκρινίζει η Γιολάντα Μπαλαούρα. Με αφορμή στη σειρά «Ναυάγιο» του MEGA, η Γιολάντα Μπαλαούρα παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλεθεατής και