Παιδική Κακοποίηση: Πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση στον φυσικό και διαδικτυακό κόσμο

Date:

Παιδική Κακοποίηση: Πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση στον φυσικό και διαδικτυακό κόσμο

ΠΑΙΔΙ

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, αλλά και η φυσική κακοποίηση βλάπτουν σοβαρά την ψυχοσύνθεση του παιδιού. Η έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη θεωρείται το κλειδί στην ίαση

-

*Γράφει η Αθηνά Πάσσιου, μεταπτυχιακός απόφοιτος Ψυχοαναλυτικών Σπουδών University of Sheffield, Πρόεδρος του φορέα ψυχικής υγείας «Θάλπος»

H κυρία Αθηνά Πάσσιου, Πρόεδρος του φορέα ψυχικής υγείας «Θάλπος»

Η σκιά της παιδικής κακοποίησης καλύπτει τα συναισθήματα ξεγνοιασιάς και ασφάλειας που χρειάζεται ένα παιδί για να αναπτυχθεί αρμονικά. Ο φόβος, η ντροπή, η μοναξιά, η σύγχυση ενσταλάζουν στη ζωή του και το τραύμα της κακοποίησης συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και αν τα σημάδια έχουν επουλωθεί.

Η κακοποίηση του παιδιού περιλαμβάνει όλες τις μορφές σωματικής ή συναισθηματικής κακής μεταχείρισης, σεξουαλικής παραβίασης, παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς σκοπούς, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένη ή εν δυνάμει βλάβη που αφορά τη ζωή και την ανάπτυξη του παιδιού, στα πλαίσια μιας σχέσης ευθύνης, εμπιστοσύνης και δύναμης.

Τις τελευταίες δεκαετίες σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, μια συμπεριφορά η οποία περιλαμβάνει ανισότητα δύναμης, γίνεται συστηματικά, υπάρχει πρόθεση από ένα ή παραπάνω άτομα να βλάψουν κάποιο άλλο άτομο και πραγματοποιείται στον ψηφιακό κόσμο. Εμπειρικά διαπιστώνεται μάλιστα ότι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μπορεί να είναι πιο τραυματικός και έντονος από τον «κλασσικό», καθώς οι φήμες και τα σχόλια μπορούν να διαδοθούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, δεν ξέρει κανείς ποιος είναι πίσω από την οθόνη και εκφοβίζει, τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν μπορούν να εντοπιστούν χωρίς ειδικές γνώσεις και το άτομο που εκφοβίζεται ηλεκτρονικά δεν έχει τον έλεγχο, καθώς δεν υπάρχει περιορισμένος χώρος και χρόνος, όπως για παράδειγμα στην αυλή του σχολείου.

Ο εκφοβισμός, στον φυσικό ή τον ψηφιακό κόσμο, δημιουργεί στο παιδί αίσθηση ανασφάλειας στο σχολείο αλλά και στους προσωπικούς χώρους, οδηγώντας στην κοινωνική απομόνωση και σε μείωση της απόδοσης στο σχολείο. Μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, διατροφικών δυσκολιών και αυτοκτονικών τάσεων ή στην εμφάνιση ψυχοκοινωνικών δυσκολιών αργότερα στη ζωή του, όπως χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

Η πρόληψη, καθώς και η πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση από τους επαγγελματίες και τις κοινωνικές υπηρεσίες αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης, γιατί έτσι μπορεί να αποφευχθεί η πιθανή θυματοποίηση του παιδιού.

Συγκεκριμένα, οι ενέργειες πρόληψης χρειάζεται να προάγουν την αντιμετώπιση του κύκλου βίας που συντηρεί το φαινόμενο αυτό και να ενισχύουν τους προστατευτικούς παράγοντες της ψυχικής υγείας και ευημερίας των παιδιών, όπως οι σταθερές οικογενειακές σχέσεις, η ορθή ανάληψη γονεϊκού ρόλου και η εφαρμογή θετικών τεχνικών πειθαρχίας. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν να εστιάσουμε στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και ασφάλειας ανάμεσα σε εμάς και στα παιδιά μας.

Στο επίπεδο της αντιμετώπισης, η σύγχρονη αντίληψη επιτάσσει να αναπτύσσονται πρακτικές συστηματικής ανίχνευσης της Κακοποίησης Παραμέλησης Παιδιών, διευκόλυνσης των αναφορών και στήριξης των θυμάτων στις υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον γενικό παιδικό πληθυσμό (σχολεία, παιδιατρικές υπηρεσίες) και όχι απλώς τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών για τα όποια θύματα καταγγέλλουν. Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη ευάλωτων οικογενειών, η ενίσχυση του σχολικού περιβάλλοντος με σκοπό την ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών, η εκπαίδευση των λειτουργών για την αναγνώριση και εξατομικευμένη παρέμβαση μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τα παιδιά πριν χρειαστούν παρεμβάσεις που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη βλάβη στον ψυχισμό του παιδιού και τη λειτουργία της οικογένειας.

Μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Υποστήριξης της Οικογένειας και του Κέντρου Ημέρας Παιδιών & Εφήβων, τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και τη ψυχοθεραπευτική παρέμβαση για παιδιά, εφήβους και νέους που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες, καθώς και τις οικογένειές τους. Παρέχοντας δωρεάν ψυχοκοινωνικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους, στοχεύουμε στην ενίσχυση και βελτίωση της ψυχικής τους υγείας. Επιπλέον, η προσφορά συμβουλευτικής σε γονείς και κηδεμόνες αποτελεί θεμέλιο στη διαμόρφωση ενός διαλόγου για το καλύτερο συμφέρον του παιδιού.

Ο φορέας ψυχικής υγείας « Θάλπος» είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε το 2005 με ενεργητικό ρόλο στην παρέμβαση και ενημέρωση για την ψυχική υγεία και στη διαχείριση προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας.

Διαβάστε επίσης: 

Κακοποίηση παιδιών: Πώς να μιλήσετε και να εξηγήσετε στο παιδί που ρωτάει

Πώς προφυλάσσουμε τα παιδιά από πιθανή σεξουαλική παρενόχληση

Γονείς: Μάθετε στο παιδί τα όρια του σώματός του – Προστατεύστε το από την κακοποίηση

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μάριος Ιορδάνου για τα τέσσερα εγκεφαλικά που πέρασε: Ήξερα εκείνη τη στιγμή που «έφευγα» ότι θα πεθάνω πλήρης

Αυτό που έγινε, που πέθανα και γύρισα, λειτούργησε όλο θετικά, περιέγραψε ο ηθοποιός 

Μαντόνα: Ήσουν και θα είσαι πάντα η πρώτη μου αληθινή αγάπη, γράφει για την κόρη της Λούρδη

Δείτε το βίντεο που ανέβασε η «βασίλισσα της ποπ» για τα γενέθλια του παιδιού της

Συγκινημένος ο Γιώργος Λιάγκας στον αέρα: «Εγώ θα ντρεπόμουν, θα κρυβόμουν»

Ένα απόσπασμα από το νέο βίντεο που ανέβασε ο Δημήτρης Σταρόβας στο κανάλι του στο Youtube, έπαιξαν σήμερα στο Πρωινό. Ο Γιώργος Λιάγκας...

Μπάγια Αντωνοπούλου: Καταγγέλλει τη φραστική επίθεση που δέχτηκε από οδηγό λεωφορείου

Φραστική επίθεση καταγγέλλει πως δέχτηκε η Μπάγια Αντωνοπούλου από οδηγό λεωφορείου στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου, στο Περιστέρι.

Ο Γιώργος Μανίκας για τη μάχη της αδερφής του με τον καρκίνο: «Η αδερφούλα μου τα κατάφερε και νίκησε»

Η αδερφή του Γιώργου Μανίκα, Λίλια, μέσω των social media αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού. Πιο συγκεκριμένα μέσα από το TikTok αποκάλυψε ότι δυο χρόνια πριν διαγνώστηκε με καρκίνο και πλέον νιώθει έτοιμη να γνωστοποιήσει την ιστορία της, περνώντας το δικό της μήνυμα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Όλες οι δίαιτες δεν είναι για όλους – Οι ασθενείς με παχυσαρκία χρειάζονται εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή

Όλες οι δίαιτες δεν είναι κατάλληλες για όλους. Επειδή η παχυσαρκία θεωρείται νόσος, ο κάθε ενήλικας με παχυσαρκία χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή. Τα παραπάνω επισημαίνει η διατροφολόγος, διαιτολόγος, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Μαρία Χασαπίδου. «Ακολουθούμε πλέον μια μεθοδολογία για να κάνουμε εκτίμηση και θεραπεία της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Δηλαδή

O Δημήτρης Σταρόβας μίλησε για το εγκεφαλικό που υπέστη: Έχασα 40 κιλά, από τις πιο σημαντικές και τρομακτικές εμπειρίες

Με νέο βίντεο στο κανάλι του στο Youtube ο Δημήτρης Σταρόβας μίλησε για την περιπέτεια της υγείας του καθώς είναι γνωστό πως υπέστη εγκεφαλικό τον Μάιο.Φανερά αδυνατισμένος, ο γνωστός καλλιτέχνης έχασε σχεδόν 40 κιλά, ενώ προσπαθεί να επανέλθει στην καθημερινότητά του. «Σίγουρα από τις πιο σημαντικές και τρομακτικές εμπειρίες της ζωής μου. Δεν είχα κανένα

Φραγκολιάς – Πατσιώτη: Κρίση στη σχέση τους; Η Δώρα τον έκανε unfollow!

Κρίση στη σχέση του Κώστα Φραγκολιά και της Δώρας Πατσιώτη ;

Σωτηρίου: Άφωνη η Σκορδά με τη δασκάλα που διακρίθηκε ανάμεσα στις ομορφότερες γυναίκες του κόσμου

Η Κωνσταντίνα Σωτηρίου είναι μια 25χρονη Ελληνίδα δασκάλα η οποία κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα στις 20 ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο και βρέθηκε καλεσμένη στο Buongiorno.  H Φαίη Σκορδά έμεινε άφωνη μόλις την είδε! Η παρουσιάστια τα έχασε και ζήτησε από τον σκηνοθέτη να της κάνει ένα "διάβασμα" και αμέσως τη ρώτησε πόσο ύψος έχει. Η

Γιώργος Μανίκας: «Η αδερφούλα μου τα κατάφερε και νίκησε τον καρκίνο»

Η Λίλια Μανίκα πλέον είναι καλά στην υγεία της

Μαρινέλλα: Θέμα ημερών να βγει από τη ΜΕΘ, είπε η Ματίνα Παγώνη

Εκεί θα μείνει μερικές μέρες και μετά θα πρέπει να πάει σε ένα κέντρο αποκατάστασης, συμπλήρωσε

Παχυσαρκία: Όλες οι δίαιτες δεν είναι για όλους – Η ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή

«Ακολουθούμε πλέον μια μεθοδολογία για να κάνουμε εκτίμηση και θεραπεία για την παχυσαρκία στους ενήλικες», επισημαίνει η διατροφολόγος κ.Χασαπίδου. Όλες οι δίαιτες δεν είναι κατάλληλες για όλους. Επειδή η παχυσαρκία θεωρείται νόσος, ο κάθε ενήλικας με παχυσαρκία χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπευτική διατροφή. «Ακολουθούμε πλέον μια μεθοδολογία για να κάνουμε εκτίμηση και θεραπεία της παχυσαρκίας στους ενήλικες. Δηλαδή έχουμε