Health

Η ολική έκλειψη του ηλίου είναι επικίνδυνη για τους οδηγούς

Τι αποκάλυψε νέα μελέτη που βασίσθηκε στην ολική έκλειψη του ηλίου του 2017. Πως εξηγούνται τα ευρήματα.

Η έκλειψη του ηλίου μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τους οδηγούς, καθώς οδηγεί σε αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Εξετάζοντας στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ κατά την ολική έκλειψη ηλίου του 2017, διαπίστωσαν πως αυξήθηκαν κατά 31% σε όλες τις πολιτείες. Ωστόσο το φυσικό φαινόμενο ήταν ορατό μόνο σε μία περιοχή πλάτους περίπου 110 χιλιομέτρων.

Οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι η διαφορά πηγάζει από την παροδική αλλαγή στην ορατότητα λόγω της εκλείψεως. Εκτιμούν ότι η πιθανότερη αιτία είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.

Η νέα ανάλυση βασίσθηκε σε στοιχεία από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA). Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Η ανάλυση

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας εξέτασαν τα δεδομένα για τα τροχαία ατυχήματα που καταγράφηκαν:

  • Τις παραμονές, ανήμερα και την επομένη ημέρα από την ολική έκλειψη ηλίου του 2017 (ήταν στις 17 Αυγούστου)
  • Το αντίστοιχο τριήμερο την εβδομάδα που προηγήθηκε
  • Το αντίστοιχο τριήμερο της επόμενης εβδομάδας

Συνολικώς 741 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα τις τρεις ημέρες της έκλειψης του ηλίου. Αντιστοιχούν σε 10,3 θανάτους την ώρα. Ωστόσο τις έξι ημέρες της προηγούμενης και της επόμενης εβδομάδας μαζί, σημειώθηκαν 1.137 θάνατοι (αναλογία 7,9 θάνατοι ανά ώρα).

Η διαφορά στον κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου ανέρχεται σε 31% με την έκλειψη του ηλίου, γράφουν οι ερευνητές. Σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει πώς τις ημέρες της έκλειψης συνέβαινε κάθε 25 λεπτά ένα έξτρα τροχαίο. Κάθε 95 λεπτά, δε, σκοτωνόταν ένας επιπλέον άνθρωπος.

Οι πιθανές εξηγήσεις

Οι ερευνητές τονίζουν πως η διαφορά αυτή θυμίζει τις ανάλογες αυξήσεις στα τροχαία και τους θανάτους άλλες σημαντικές ημέρες του χρόνου στις ΗΠΑ, όπως η Ημέρα των Ευχαριστιών ή της Ανεξαρτησίας.

Όπως υπολόγισαν, το 2017 πρέπει να μετακινήθηκε το ένα δέκατο όγδοο του αμερικανικού πληθυσμού για να μεταβεί σε πόλη όπου θα έβλεπε καλύτερα την έκλειψη του ηλίου. Επομένως υπήρξε σημαντική αύξηση στην κίνηση των οχημάτων, η οποία κατά κανόνα σχετίζεται με περισσότερα τροχαία.

Είναι επίσης πολύ πιθανό να έπαιξαν ρόλο και πρόσθετοι παράγοντες, είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Donald Redelmeier, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Τέτοιοι παράγοντες είναι, λ.χ., η οδήγηση σε άγνωστους δρόμους και η επιτάχυνση για έγκαιρη άφιξη στον προορισμό. Η έκλειψη μπορεί επίσης να αποσπούσε την προσοχή των οδηγών ή να σταματούσαν σε μη ασφαλή σημεία για να την δουν καλύτερα.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύεται λίγες ημέρες πριν από τη νέα ολική έκλειψη του ηλίου, στις 8 Απριλίου 2024. Θα είναι ορατή στη Βόρειο Αμερική – σε μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ και στον Καναδά.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Κακή στοματική υγεία: Πώς συνδέεται με τους πόνους στο αυτί

admin

Νέα έρευνα: Η βιταμίνη D «κλειδί» για την ανοσία κατά του καρκίνου

admin

Λιγότερα κιλά, περισσότερο βάδισμα, καλύτερη υγεία – Η άσκηση είναι το φθηνότερο… φάρμακο

admin

Πώς επηρεάζει η χρήση του κινητού τη γονιμότητα του άνδρα

admin

Κιρσοί: Πώς προκαλούνται και πώς θα βρείτε ανακούφιση

admin

Μητσοτάκης: Η πρόληψη σώζει ζωές – Οι πέντε συνήθειες που είναι απολύτως καθοριστικές για το πόσο καλά ή πόσο θα ζήσουμε

admin

Τσιμπούρια: Είναι η εποχή τους – Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

admin

Χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια: Πού οφείλονται και τι μπορεί να σημαίνουν

admin

Στο Ερρίκος Ντυνάν υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση ασθενής 100 ετών – «Αποτελεί πρότυπο για όλους μας»

admin

Εγκρίθηκε νέα γονιδιακή θεραπεία για την αιμορροφιλία Β

admin

Εργατικά ατυχήματα: 4.400 τραυματίες, 20 νεκροί τον χρόνο στην Ελλάδα

admin

Στην τελική ευθεία το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο που σταματά τον καρκίνο στο δέρμα

admin