Γονείς: Πώς να διαχειριστούν τις αδικίες και τις κακές συμπεριφορές των παιδιών – Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν

Date:

Γονείς: Πώς να διαχειριστούν τις αδικίες και τις κακές συμπεριφορές των παιδιών – Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν

ΠΑΙΔΙ

Τι κάνουμε όταν το ένα παιδί κατηγορεί το άλλο για αδικία, «κλεψιά» ή ακόμη και όταν εμείς οι ίδιοι γινόμαστε μάρτυρες της άδικης συμπεριφοράς των παιδιών; Η ψυχολόγος Αγγελική Γιαννουλοπούλου, δίνει συμβουλές στους γονείς για τα «δύσκολα», τον τρόπο προσέγγισης των άλλων γονιών και τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε

-

*Γράφει η ψυχολόγος, Αγγελική Γιαννουλοπούλου

«Πού είναι η γόμα μου; Κάποιος την πήρε»

«Μου πήρε την μπάλα και δεν μου τη δίνει πίσω»

«Δεν έγινε ίση μοιρασιά στα κάλαντα. Πήρε περισσότερα χρήματα…»

Φυσικά, δεν μιλάμε για την περίπτωση που ένα αντικείμενο βρίσκεται κάπου «καταχωνιασμένο», είτε στον πάτο της σχολικής τσάντας, είτε μέσα στην ντουλάπα, ανάμεσα σε μία στοίβα ρούχων, είτε έχει κυλήσει στην άλλη άκρη και, κάποια στιγμή, ως δια μαγείας, θα ακούσουμε το παιδί μας να λέει «Α, να το, το βρήκα!».

Αφού αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο, καλό είναι να δούμε με οπτική πεδίου το γεγονός που αντιμετωπίζουμε. Να μπορέσουμε να απεμπλακούμε συναισθηματικά για λίγο, ώστε να σκεφτούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  • Ποια είναι η ηλικία των παιδιών; Λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία τους.
  • Ποια είναι η συναισθηματική ωριμότητά τους;
  • Είναι η συμπεριφορά επαναλαμβανόμενη;
  • Σε ποιο πλαίσιο συμβαίνει μια τέτοια συμπεριφορά; Στον χώρο του νηπιαγωγείου, του σχολείου, στην παιδική χαρά, ή στα κάλαντα που πήγαν τα παιδιά μας για να περάσουν καλά και γυρνούν με δάκρυα στα μάτια;
  • Ποια είναι η συναισθηματική αντίδραση των παιδιών που εμπλέκονται; Νιώθουν άγχος, θυμό, αρνούνται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση;
  • Αξιολογούμε νοητά το συμβάν από το 1 έως το 10. Πόσο μας δυσκολεύει; (1 εύκολα διαχειρίσιμο για μας έως το 10 πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο). Η τεχνική αυτή λειτουργεί αρκετές φορές αποτελεσματικά ώστε να δούμε την πραγματική διάσταση του γεγονότος.
  • Παρατηρούμε παραβίαση των ατομικών ορίων;

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως γονείς;

  • Η πρώτη σκέψη δεν είναι πάντα η πιο λειτουργική και προστατευτική. «Θα γίνει χαμός», «Μα πού είναι αυτοί οι γονείς, δεν λένε κάτι στο παιδί τους;», «Δεν θα μιλήσω».
  • Η δεύτερη σκέψη είναι να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε με οπτική πεδίου. Δηλαδή, να αξιολογήσουμε την όλη κατάσταση από ψηλά, όπως όταν βρισκόμαστε σε ένα ύψωμα και η οπτική μας διευρύνεται και καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια. Να σκεφτούμε, προσπαθώντας να απεμπλακούμε συναισθηματικά και να εκτιμήσουμε τη συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων. Ναι, δεν είναι εύκολο, το γνωρίζουμε. Όμως, όταν γίνει σιγά- σιγά βίωμα μια τέτοια τεχνική, είναι βοηθητική.
  • Διευκρινίζουμε. Συζητάμε με το παιδί μας. Είναι το παιδί μας που δέχεται μια τέτοια συμπεριφορά ή μήπως φέρεται το ίδιο με αυτόν τον τρόπο σε άλλα παιδιά;
  • Υπάρχει συναισθηματική φόρτιση στο παιδί, είναι βαρύ το κλίμα στο σπίτι και στο σχολείο; Νιώθει δυσαρέσκεια, δεν θέλει να πάει στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες;
  • Ενισχύουμε το παιδί μας να αντιμετωπίσει την κατάσταση, δίνοντας συμβουλές και οδηγίες. Μαθαίνει έτσι να θέτει τα όριά του και ποια είναι τα όρια που αισθάνεται το ίδιο ασφαλές.
  • Είναι ξεκάθαρο ότι όταν πρόκειται για συμπεριφορές bullying, παρεμβαίνουμε άμεσα εμείς οι γονείς. Δεν αφήνουμε σε καμία περίπτωση το παιδί να το αντιμετωπίσει όλο αυτό μόνο του.
  • Καλό θα είναι να διατηρήσουμε τη σταθερή θέση του ενήλικα στην οποία βρισκόμαστε. Αυτό θα βοηθήσει κι εμάς να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία την κατάσταση, αλλά θα παρέχει και την κατάλληλη υποστήριξη και σταθερότητα στο παιδί μας. Τι σημαίνει αυτό; Είμαστε εκεί για το παιδί μας, για να το στηρίξουμε. Αν παλινδρομήσουμε και ταυτιστούμε εμείς με τα παιδιά ή τους εφήβους, επηρεαζόμαστε συναισθηματικά, χάνουμε το σταθερό μας σημείο και, κατ’ επέκταση, δυσκολευόμαστε να βοηθήσουμε το παιδί μας ή το βοηθάμε με λάθος τρόπο.
  • Η επικοινωνία της όλης κατάστασης στους άμεσα εμπλεκόμενους. Πώς το επικοινωνούμε; «Να μιλήσω στους γονείς του/της;», «Σε καλώ για να σου πω…». Ένα από τα δυσκολότερα σημεία διαχείρισης της κατάστασης. Πολλές φιλικές σχέσεις έχουν διαλυθεί, φιλίες ετών «έχουν περάσει στα αζήτητα». Όταν υπάρχει φιλική σχέση, η πρώτη σκέψη είναι ότι θα επικοινωνήσω, θα μιλήσω γι’ αυτό που συμβαίνει, θα με καταλάβουν και θα προσπαθήσω να βρεθεί λύση. Εκεί, ο γονιός έρχεται αντιμέτωπος με τις αντιστάσεις, την αποφυγή, την άρνηση των άλλων γονιών, αλλά και τα όρια που θέτουν και που δυσκολεύουν την επίλυση. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, θα ακούσει ο ένας γονιός τον άλλον και θα δουλέψουν και οι δύο, συζητώντας με τα παιδιά τους.
  • Ας σκεφτούμε ότι κάθε παιδί μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό σύστημα που αποδέχεται, συμπεριφέρεται, επικοινωνεί, οριοθετεί με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Τα πρόσωπα που πλαισιώνουν το παιδί επηρεάζουν την εξέλιξη και την τροπή που μπορεί να έχει μια τέτοια κατάσταση στις σχέσεις των παιδιών, αλλά και στις σχέσεις τους με τους άλλους γονείς.
  • Επομένως, όταν ένα γεγονός συμβεί στο πλαίσιο της τάξης και του σχολείου, καλό είναι να ενημερωθεί πρώτα η δασκάλα/ο δάσκαλος, ο υπεύθυνος της τάξης και, αν χρειαστεί, ο διευθυντής/η διευθύντρια του σχολείου, έτσι ώστε να συζητηθεί από το ίδιο το πλαίσιο που θέτει κανόνες, βάζει όρια κλπ. Οι έφηβοι μπορεί να επιλέξουν να είναι μαζί με τους γονείς τους στην ενημέρωση του υπευθύνου του πλαισίου για το συμβάν. Είναι πολύτιμη η παρουσία τους, γιατί δίνουν τις πληροφορίες με ακρίβεια. Σε μικρότερες ηλικίες λαμβάνεται υπόψη το αναπτυξιακό και συναισθηματικό επίπεδο των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση, ο γονιός μπορεί να χρειαστεί να μιλήσει γι’ αυτό ξανά. Μία φορά μπορεί να μην είναι αρκετή. Χρειάζεται να κρατηθεί ανοιχτή η επικοινωνία με το πλαίσιο.
  • Η επικοινωνία με τους γονείς καλό θα είναι να γίνει μέσα στο οργανωμένο πλαίσιο στο οποίο παρατηρείται αυτή η συμπεριφορά, με την παρουσία του υπεύθυνου της τάξης ή, αν είναι κάτι πιο σοβαρό, με την παρουσία του διευθυντή. Φυσικά, χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και την απόρριψη του αιτήματός μας από τους γονείς. Όμως, κρατάμε ανοιχτή την επικοινωνία με το πλαίσιο.
  • Όταν το δικό μας παιδί εκδηλώνει συστηματικά κάποια συμπεριφορά προς κάποιο άλλο παιδί, καλό θα είναι να συζητάμε μαζί του για τα όρια της συμπεριφοράς μας. Και εδώ, μία φορά δεν είναι αρκετή. Ας έχουμε υπόψη ότι λειτουργούμε ως πρότυπα, αλλά πολλές φορές τα παιδιά μιμούνται τις αρνητικές αντιδράσεις και συμπεριφορές μας. Παράλληλα, ενημερώνουμε και το πλαίσιο όπου συμβαίνει αυτό, ώστε να υποστηρίξει όπου χρειαστεί.
  • Από την άλλη πλευρά, με ποιον τρόπο επικοινωνούμε τη συμπεριφορά όταν συμβαίνει σε άλλους χώρους όπως, για παράδειγμα, στην παιδική χαρά, στα κάλαντα ή σε μια βόλτα; «Δεν έγινε ίση μοιρασιά στα κάλαντα. Πήρε περισσότερα χρήματα…», «Μου πήρε την μπάλα και δεν μου τη δίνει…». Εδώ καλό θα είναι να βοηθήσουμε το παιδί να αντιμετωπίσει βιωματικά μια τέτοια κατάσταση, έχοντας πάντα εμάς τους γονείς λίγο πιο πίσω, σταθερό στήριγμά του. Η επικοινωνία, δηλαδή, να στοχεύει στο παιδί μας. Εδώ θα μάθει για τα όρια και την οριοθέτηση, που θα λειτουργήσει προστατευτικά για το ίδιο. Ενισχύουμε, λοιπόν, το να μιλήσει ανοιχτά στους άμεσα εμπλεκόμενους και να ζητήσει αυτό που του αναλογεί. Και να αντέξει την αντίδραση των άλλων, εάν δεν είναι η επιθυμητή. Είτε είναι αδιαφορία, είτε απόρριψη. Χωρίς, όμως, να χάσει τα προσωπικά του όρια, αυτά που θα θέσει το ίδιο για τον εαυτό του και που νιώθει καλά με αυτά. Μαθαίνει, ακόμη, ότι, διεκδικώντας, υπάρχει και θετική ανταπόκριση.
  • Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης σε όλα τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού. Οι γονείς μέσα από τον ρόλο τους μπορούν να βοηθήσουν στην καλλιέργειά της. Να σκεφτεί το παιδί πώς μπορεί να νιώθει το άλλο παιδί όταν είναι αποδέκτης μιας συμπεριφοράς και να μπει στη θέση του άλλου και πώς μπορεί να νιώθει.
  • Τέλος, ποια είναι η πλαισίωσή μας ως γονείς; Χρειάζεται να μοιραστούμε και να μιλήσουμε. Από τη μία πλευρά, μπορεί να είναι οι αγαπημένοι μας και από την άλλη οι ειδικοί που θα μας αποφορτίσουν και θα μας δώσουν ουσιαστικές συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Στη συνεργασία με τους ειδικούς, δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουμε με τις αντιστάσεις, τα όρια, τη θέση μας, ώστε να ενδυναμωθούμε και να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά μας.

Διαβάστε επίσης:

«Αιώνιοι έφηβοι»: Γιατί οι σημερινοί νέοι αργούν να ωριμάσουν – Η ειδικός απαντά

Έπιασα το παιδί μου να καπνίζει – Και τώρα, πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση;

Εφηβεία: Επιθετικότητα, όρια και τιμωρία – Τι λείπει από τη σχέση γονέων και παιδιών

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

O Λεονάρντο Ντι Κάπριο δωρίζει 1 εκατ. δολάρια για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Λος Άντζελες

Ο Xoλιγουντιανός σταρ Λεονάρντο Ντι Κάπριo ανακοίνωσε ότι διαθέτει το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν την κομητεία του Λος Άντζελες. Μέσω ενός story στο Instagram ο ηθοποιός, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη των Αγγέλων, εξέφρασε την δέσμευσή του να βοηθήσει. Τα χρήματα θα διατεθούν σε μια σειρά

Ανησυχία για τον άκρως θανατηφόρο ιό που προκαλεί αιμορραγία από τα μάτια, το στόμα και τα αυτιά

Τρόμο προκαλεί η εξάπλωση του ιού Μάρμπουργκ στην Τανζανία, καθώς παγκόσμιοι ηγέτες στον τομέα της υγείας προειδοποιούν για τον αυξητικό ρυθμό της επιδημίας. Ο Μάρμπουργκ, ένας από τους πιο θανατηφόρους παθογόνους παράγοντες που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, έχει ήδη μολύνει εννέα άτομα, εκ των οποίων τα οκτώ έχουν καταλήξει. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια

Εντυπωσιακό: Έκανε 250.000 βήματα μέσα σε μια εβδομάδα – Δείτε πόσο άλλαξε το σώμα του

FITNESS Ένας 28χρονος Βρετανός επέλεξε μια ακραία πρόκληση: έκανε 250.000 βήματα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώσει τι θα αλλάξει στο σώμα του - Δείτε τι κατάφερε  Μια ακραία πρόκληση επέλεξε να ακολουθήσει ένας Βρετανός YouTuber, χωρίς ωστόσο να θέσει σε ακραίο κίνδυνο την υγεία του. Ο 28χρονος Jack Massey Welsh, με ένα

Καρκίνος πνεύμονα: Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα – Τι τον προκαλεί εκτός από το τσιγάρο

Ο καρκίνος πνεύμονα είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες. Αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα άτομα που καπνίζουν διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο πνεύμονα. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται ανάλογα με τη διάρκεια και τον αριθμό των

Ο Τίμοθι Σαλαμέ πήγε με ποδήλατο στο κόκκινο χαλί της ταινίας του – Αυτός είναι ο λόγος που πλήρωσε πρόστιμο

Παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος για Όσκαρ Τίμοθι Σαλαμέ επέλεξε ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς για την τελευταία του εμφάνιση στο κόκκινο χαλί, φαίνεται πως καμία καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη όπως αναφέρει το Deadline. Αφού ο διάσημος πρωταγωνιστής έφτασε στην πρεμιέρα της ταινίας «A Complete Unknown» στο BFI Southbank του Λονδίνου

Δημήτρης Φραγκιόγλου: Με είχε περιορίσει ο ρόλος του «Χλαπάτσα», θεωρούσαν ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου μίλησε για την καριέρα του, τις επιλογές του και τη σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά», αναφέροντας πως ο ρόλος του «Χλαπάτσα» τον περιόρισε για ένα διάστημα. Όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή «Breakfast@Star», οι προσωπικές του επιλογές κάποιες φορές τον αδίκησαν, καθώς δεν ήθελε να επαναλαμβάνει τα ίδια τηλεοπτικά μοτίβα. «Εμείς οι ίδιοι

Γιάννης Αϊβάζης για Μαρία Κορινθίου: Για να κοιμηθούμε μαζί πήρε έναν μήνα, η πρώτη μας φορά ήταν μαγική

Ο Γιάννης Αϊβάζης περιέγραψε την πρώτη φορά που συνευρέθηκε ερωτικά με τη Μαρία Κορινθίου, η οποία όπως είπε έγινε έναν μήνα αφότου γνωρίστηκαν, χαρακτηρίζοντάς τη «μαγική» και αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία όταν ήταν 16 χρονών. Ο ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος στο «Sex Podcast» της Δάφνης Καραβοκύρη στο Youtube, όπου αφηγήθηκε: «Τότε είχαμε σχέση και

Ιστορική απόφαση: Απαγορεύεται η κόκκινη χρωστική Νο. 3 λόγω ανησυχιών για την υγεία

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε την απαγόρευση της χρήσης της κόκκινης χρωστικής Νο. 3 σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, περισσότερα από 30 χρόνια μετά την ανακάλυψη πιθανών συνδέσεων με καρκίνο σε πειραματόζωα. Τι είναι η κόκκινη χρωστική Νο. 3 Η κόκκινη χρωστική Νο. 3, γνωστή και

Η Ρενέ Ζελβέγκερ αποκαλύπτει τον λόγο της αποχής της από το Χόλιγουντ – Δείτε φωτογραφίες της με κοντά μαλλιά

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ρενέ Ζελβέγκερ, γνωστή για τους ρόλους της στις ταινίες «Bridget Jones’s Diary» και «Cold Mountain» αποκάλυψε σε μια συνέντευξη για τη βρετανική Vogue τον λόγο που την οδήγησε να κάνει ένα διάλειμμα έξι ετών από την υποκριτική, το 2010. Σε συζήτηση με τον συμπρωταγωνιστή της από την ταινία «Bridget Jones»

Ανδρέας Μικρούτσικος σε Δημήτρη Ουγγαρέζο: «Σε έχω γραμμένο» – Ανέβηκαν οι τόνοι για τη Τσιμτσιλή και τον ΑΝΤ1

Με αφορμή ένα ρεπορτάζ που παρουσίασε η Φαίη Σκορδά στην εκπομπή της, όπου αναφερόταν ότι οι Παναγιώτης Στάθης και Μάνος Νιφλής ενδέχεται να διαδεχθούν τον Γιώργο Παπαδάκη την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν, ο Ανδρέας Μικρούτσικος αναφέρθηκε στις φήμες που θέλουν τη Σταματίνα Τσιμτσιλή να αλλάζει τηλεοπτική στέγη και να εντάσσεται στον ΑΝΤ1 από την επόμενη σεζόν.

Αλέξης Γεωργούλης: «Είχα ερωτευτεί πάρα πολύ και πονούσα»

Αποκαλύψεις για την προσωπική του ζωή έκανε ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης μιλώντας για έναν μεγάλο έρωτα της ζωής του. Ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης ήταν καλεσμένος στη διαδικτυακή εκπομπή της Μαρίας Σολωμού «Μαρία τη νύχτα» και αναφέρθηκε στις έντονες στιγμές της ζωής του και τις σχέσεις που τον έκαναν να ερωτευτεί παράφορα. Σύμφωνα με όσα είπε

Αποτοξίνωση από την υπερφαγία των γιορτών: Γιατί χρειάζεται και τι να κάνετε

Μετά τις γιορτές πολλοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να επανέλθουν σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η γεμάτη γαστρονομικούς πειρασμούς περίοδος που προηγήθηκε συχνά αφήνει πίσω της μια αίσθηση βάρους και ανισορροπίας. Πώς, όμως, μπορεί κανείς να μπει σε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα διατροφής χωρίς να νιώθει καταπίεση ή απογοήτευση; Ο κ. Μάνος Καζαμίας, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος στο