Αλλαγή ώρας: Τρία μυστικά για να μη φέρει τα πάνω-κάτω στο βιολογικό μας ρολόι

Date:

Για μια ακόμη χρονιά, την Κυριακή 31 Μαρτίου για το 2024, οι περισσότεροι θα κλείσουν το ξυπνητήρι τους αγανακτισμένοι για τη μία ώρα ύπνου που πήγε χαμένη, για τις 3:00 π.μ. που έγιναν 4:00 π.μ. σε μια στιγμή για χάρη της θερινής ώρας.

«Η δυσκολία θα είναι τις πρώτες δύο ή τρεις ημέρες» είχε σχολιάσει το 1784, σε επιστολή του προς τον εκδότη της Journal of Paris, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο εμπνευστής όπως φαίνεται της ιδέας να αλλάζει η ώρα ώστε να αξιοποιείται στο έπακρον το ηλιακό φως, η οποία έγινε πράξη κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Γερμανία πρώτη στην Ευρώπη, και κάποια χρόνια αργότερα στην Ελλάδα, το 1932 για πρώτη φορά και έπειτα ξανά από το 1975.

Αυτό που δεν γνώριζε ο Εθνοπατέρας των ΗΠΑ και σήμερα υπογραμμίζει η επιστημονική έρευνα, είναι ότι αυτά τα μπρος και πίσω στην ώρα, η εναλλαγή από χειμερινή σε θερινή και τανάπαλιν, φέρνουν τα πάνω κάτω στους ρυθμούς του οργανισμού μας με δραματικές ακόμα συνέπειες για την υγεία.

Αυξημένοι κίνδυνοι για την υγεία

«Τα επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν ραγδαία αύξηση των δυσμενών συνεπειών για την υγεία από την αλλαγή στα ρολόγια, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων» επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα ύπνου Adam Spira, PhD, MA, καθηγητής Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkinhs.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, η αλλαγή της ώρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση, πυροδότηση της φλεγμονής και περισσότερες νοσοκομειακές εισαγωγές και επισκέψεις στα επείγοντα. Έντονο αποτύπωμα αφήνει και στην ψυχική σφαίρα, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες για διαταραχές της διάθεσης και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε προϋπάρχουσες οντότητες όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και το άγχος.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν οι αυξημένες πιθανότητες για ατυχήματα. Η μετάβαση στη θερινή ώρα έχει σοβαρό κόστος για τις γνωστικές ικανότητες και της εγκεφαλικές λειτουργίες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Θώρακος και διάφορα ερευνητικά δεδομένα, μόλις μια ώρα λιγότερου ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και τον χρόνο αντίδρασης την επόμενη ημέρα με πιθανότατες συνέπειες εργατικά και τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα. Ενδεικτικά, μελέτη του 2020 στο Current Biology έδειξε πως την πρώτη βδομάδα μετά την αλλαγή της ώρας τα αυτοκινητικά δυστυχήματα αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ μια δεύτερη στο Journal of Biological Rhythms (2018) παρατήρησε σημαντική αύξηση των γενικών ατυχημάτων και των έκτακτων περιστατικών στα νοσοκομεία μετά την αλλαγή της ώρας.

Αλυσιδωτές επιπτώσεις

Με τη μετάβαση στη θερινή ώρα επισφραγίζεται ότι η ημέρα μεγαλώνει και μένει πίσω το ψυχοπλάκωμα από τις μεγάλες νύχτες του χειμώνα. Ακόμη όμως και αν ο ήλιος, ο πλέον ισχυρός παράγοντας για τη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών μας, αποτελεί σύμμαχο, «η έκθεση σε περισσότερο φως, όσο πλησιάζει ή ώρα του ύπνου, καθιστά δυσκολότερο να κοιμηθούμε κατά τη συνηθισμένη μας ώρα και μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του ύπνου σε καθημερινή βάση» εξηγεί ο Δρ Spira.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνεπεία της αλλαγής χάνουν το πρωινό φως όσοι ξυπνούν πολύ νωρίς και μαζί την εγρήγορση που χαρίζει. «Λειτουργούμε καλύτερα όταν ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης ακολουθεί τον ήλιο. Νυστάζουμε, εν μέρει λόγω της απελευθέρωσης μελατονίνης, όταν πέφτει το σκοτάδι. Την άνοιξη, όταν περνάμε στη θερινή ώρα, αυξάνουμε την έκθεσή μας στο ηλιακό φως τις βραδινές ώρες».

Η αλλαγή της ώρας μάς ωθεί στον ύπνο και την αφύπνιση προτού τα εσωτερικά μας ρολόγια υποδείξουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Όπως εξηγεί ο Δρ Spira, αυτή η κακή ευθυγράμμιση διαρκεί καθ’ όλη την περίοδο της θερινής ώρας, «πριονίζει» τον ύπνο και βλάπτει δυνητικά την υγεία, ενισχύοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πλήθους διαταραχών και ασθενειών όπως εγκεφαλικό ανεύρυσμα, διαβήτης τύπου 2, άνοια, καρκίνος του παχέος εντέρου, του προστάτη ή του μαστού, νόσος Αλτσχάιμερ, υπέρταση, διαταραχές του εντερικού μικροβιώματος, εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα.

Ευάλωτοι οι έφηβοι και οι εργαζόμενοι σε βάρδιες

Οι επιπτώσεις πλήττουν δυσανάλογα όσους δεν έχουν έλεγχο του προγράμματός τους, όπως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες που πηγαίνουν στη δουλειά τους πολύ νωρίς, όσο και οι έφηβοι. Ο λιγότερος ύπνος κατά την εφηβεία συνδέεται με προβλήματα στη συμπεριφορά, τη μάθηση και προσοχής, όπως και αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων, τραυματισμών, υπέρτασης, παχυσαρκίας, διαβήτη και διαταραχών ψυχικής υγείας. Μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine, διαπίστωσε ότι τις σχολικές ημέρες που ακολούθησαν της αλλαγής της ώρας, οι μαθητές είχαν εντονότερη υπνηλία, μειωμένους χρόνους αντίδρασης και μικρότερη προσοχή.

Τα SOS πριν την αλλαγή της ώρας

Σε άρθρο της για τη φετινή μετάβαση στη θερινή ώρα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία μοιράζεται τρία απλά tips για καλύτερη προετοιμασία του οργανισμού:

  • «Ξεκινήστε από τώρα να βγαίνετε έξω και να εκτίθεστε σε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως καθημερινά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε το ρυθμό του σώματός σας για την αλλαγή που έρχεται»
  • «Αρχίστε να χαλαρώνετε νωρίτερα το βράδυ. Αν και δεν είναι δυνατό να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο, το να σας βρει ξεκούραστους η αλλαγή της ώρας μπορεί να βοηθήσει»
  • «Μην το αντισταθμίζετε με επιπλέον καφεΐνη. Ίσως νιώθετε ότι ένας ή δύο παραπάνω καφέδες μπορούν να βοηθήσουν στην αίσθηση ότι “βουλιάζετε” το μεσημέρι, αλλά η υπερβολική καφεΐνη δεν κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς».

Διαβάστε επίσης:

Aλλαγή ώρας: Πέντε αποτελεσματικές κινήσεις για να μην μας αποσυντονίσει

Ελβετοί ερευνητές κουρδίζουν το «ρολόι» του διαβήτη και τον ρυθμίζουν

Τρεις διαδεδομένοι μύθοι που απειλούν τον ύπνο μας

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καρκίνος των ωοθηκών: Νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση σε προχωρημένο στάδιο

Η διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών συχνά καθυστερεί, λόγω της απουσίας συμπτωμάτων στα πρώιμα στάδια, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή του. Eρευνητές διαπίστωσαν πως ο συνδυασμός δύο συγκεκριμένων θεραπειών σε γυναίκες με προσωρημένο στάδιο καρκίνου των  ωοθηκών, μπορεί να παρατείνει την επιβίωσή τους, χωρίς εξέλιξη της νόσου. Τα αποτελέσματα της φάσης ΙΙΙ κλινικής μελέτης

Ύπνος: Η λύση για τα προβλήματα της νύχτας μπορεί να βρίσκεται στο ψυγείο

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά; Νέα μελέτη υποδεικνύει ότι μια φυσική λύση μπορεί να είναι τα φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου στο περιοδικό Sleep Health , αυτά που τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας τη νύχτα. Οι ερευνητές ζήτησαν από υγιείς νεαρούς ενήλικες να

Διαλειμματικό περπάτημα: Το ιαπωνικό μυστικό που υπόσχεται απώλεια βάρους και περισσότερη δύναμη

Ανάμεσα στο χάος μιας γεμάτης καθημερινότητας και της ατέρμονης προσπάθειας των ανθρώπων να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους με ρεαλιστικούς όρους, μια νέα τάση γυμναστικής κερδίζει τη διεθνή προσοχή για την απλότητα, την προσβασιμότητα και τη δυνατότητα βελτίωσης της υγείας με ελάχιστο χρόνο ή εξοπλισμό. Το νέο μυστικό για υγεία και καλή φυσική κατάσταση

Ο εμβολιασμός έναντι της Covid προστατεύει από σοβαρή νεφρική βλάβη

Οι επιπλοκές από την Covid μπορεί να βλάψουν την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και τα νεφρά. Νέα μελέτη διαπιστώνει, ωστόσο, ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για Covid είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρή νεφρική βλάβη εάν είχαν εμβολιαστεί. Ερευνητές του UCLA Health ανέλυσαν τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία ενός μεγάλου νοσοκομείου μεταξύ της 1ης Μαρτίου

Σουπιές με έψημα και ταλιατέλες με μελάνι

Προσθήκη στα αγαπημένα Για τις σουπιές ΥΛΙΚΑ • 1 κιλό σουπιές• 50γρ ελαιόλαδο• 60γρ έψημα• 40γρ μηλόξυδο• Θαλασσινό αλάτι• Μαύρο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε τις σουπιές και αφαιρούμε προσεκτικά το σακούλι με το μελάνι – θα το χρησιμοποιήσουμε όταν θα ψήσουμε τις συνοδευτικές ταλιατέλες. Κόβουμε τις σουπιές σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε κατσαρόλα, μαζίμε

Μπέργκερ σολοµού

Μπέργκερ σολοµού ΥΛΙΚΑ 4 φιλέτα σολοµού, χωρίς πέτσα και κόκαλα, 500γρ. περίπου 3-4 µανιταράκια ψιλοκοµµένα, 1 φλ. περίπου 2 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα 1 κουταλάκι βασιλικό αποξηραµένο 4 κουταλιές ούζο ½ λεµόνι, ο χυµός 4 κουταλιές νιφάδες βρώµης 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι 1 µικρή πρέζα πιπέρι Για τη σάλτσα ταρτάρ: 1 φλ. µαγιονέζα 3 κουταλιές κάπαρη

Κάρμεν Ρουγγέρη: «Το θέατρο λειτούργησε σαν βάλσαμο όταν έχασα τον άντρα μου»

Με λόγο γεμάτο τρυφερότητα και βλέμμα που λάμπει όταν μιλά για τα έργα της, η πρωτοπόρος του παιδικού θεάτρου Κάρμεν Ρουγγέρη μιλά για όλα.

Η «βουτιά» της Κατερίνας Γερονικολού είναι πιο απολαυστική από όσο φαντάζεσαι!

Η Κατερίνα Γερονικολού "βουτάει" στο καλοκαίρι της χωρίς τύψεις!

Big Brother: Ο Χρήστος Ντεντόπουλος βρέθηκε εκτός σπιτιού για προληπτικές εξετάσεις

Big Brother: Ο Χρήστος Ντεντόπουλος βρέθηκε εκτός σπιτιού για προληπτικές εξετάσεις Ο παίκτης είχε έναν πόνο στην καρδιά του, με αποτέλεσμα η παραγωγή να φροντίσει τη μεταφορά του σε κέντρο υγείας Εκτός παιχνιδιού για προληπτικούς λόγους βρέθηκε ο Χρήστος Ντεντόπουλος. Ο παίκτης αποχώρησε για λίγο από το σπίτι του Big Brother, προκειμένου να υποβληθεί σε

Η Συγκινητική ανάρτηση της Μιμής Ντενίση για τον μπαμπά της – «Λείπει από τη ζωή μου»

Σε μία συγκινητική ανάρτηση για τον μπαμπά της προχώρησε, την Κυριακή 15 Ιουνίου, η Μιμή Ντενίση, με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα. Με λόγια που αγγίζουν την ψυχή, η γνωστή ηθοποιός τίμησε την μνήμη του πατέρα της δημοσιεύοντας στον λογαριασμό της στο Ιnstagram μια σειρά φωτογραφιών του. Η ανάρτηση της Μιμής Ντενίση «Συνήθως γράφουμε για τις μαμάδες μας!!