Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Date:

*Γράφει η ψυχολόγος, Κατερίνα Μπαρμπάκου, Ομαδική Αναλύτρια και Θεραπεύτρια Εφαρμοσμένης Ανάλυσης της Συμπεριφοράς 

Η κυρία Κατερίνα Μπαρμπάκου, Ψυχολόγος, Ομαδική Αναλύτρια και Θεραπεύτρια Εφαρμοσμένης Ανάλυσης της Συμπεριφοράς

Μελέτες του 2008 έδειχναν πως 1 στα 110 παιδιά βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, ενώ αντίστοιχες μελέτες του 2021 υπολόγιζαν πως 1 στα 44 παιδιά είχαν τα στοιχεία που αντιστοιχούν στην διάγνωση. Οι τελευταίες έρευνες στον τομέα αυτό δείχνουν πως 1 στα 36 παιδιά βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Η αύξηση των διαγνωσμένων περιστατικών είναι μεγάλη, δεν οφείλεται όμως σε κάποιο είδος πανδημίας αυτισμού, αλλά στην ακριβέστερη ανίχνευσή του.

«Η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (ΔΑΔ) του αυτιστικού φάσματος είναι το αποτέλεσμα μιας νευρολογικής διαταραχής που επηρεάζει την λειτουργία του εγκέφαλου και εκδηλώνεται με άτυπη μορφή επικοινωνίας, κοινωνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων για παιχνίδι και ανταποκρίσεις στις εισερχόμενες αισθητηριακές πληροφορίες» (Γκονέλα, 2008). Καθώς ο αυτισμός είναι φάσμα, παρουσιάζεται μεγάλη ετερογένεια σχετικά με τον φαινότυπο των ατόμων με αυτισμό και, ως εκ τούτου, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις γνωστικές και επικοινωνιακές τους λειτουργίες. Οι πρώτες ενδείξεις των συμπτωμάτων του αυτισμού γίνονται αντιληπτές από τους φροντιστές των παιδιών περίπου στα 3 τους έτη.

Οι γονείς – φροντιστές συχνά περιγράφουν την ζωή τους σε δυο διακριτές περιόδους: Πριν την διάγνωση του παιδιού τους και μετά.

Η διάγνωση του παιδιού έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα, καθώς διαχωρίζει τις περιόδους της ζωής τους στο πριν, που χαρακτηρίζεται από περισσότερη ευχαρίστηση και ανεμελιά και στο μετά, που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα αγωνίας, θλίψης και κόπωσης, όπως αναφέρουν οι γονείς.

Επιστημονικά έχει δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στην αναζήτηση της κατάλληλης μεθόδου – παρέμβασης, με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξέλιξη του ατόμου με αυτισμό και την όσο το δυνατόν καλύτερη ενσωμάτωσή του στο κοινωνικό σύνολο. Αντίθετα, λίγη έμφαση έχει δοθεί στην συναισθηματική κατάσταση των φροντιστών-γονιών από την στιγμή της διάγνωσης και έπειτα. Τα στάδια της αποδοχής της διάγνωσης συχνά περιγράφονται χρησιμοποιώντας το μοντέλο της Elisabeth Kublel-Ross και είναι τα εξής:

  • άρνηση,
  • θυμός,
  • διαπραγμάτευση,
  • κατάθλιψη και
  • αποδοχή, που δεν είναι απαραίτητα γραμμικά.

Το αρχικό στάδιο είναι το στάδιο της άρνησης. Χρησιμοποιείται αυτός ο μηχανισμός άμυνας, ώστε να δοθεί χρόνος στο άτομο να διατηρήσει την ομοιόστασή του και να επιτύχει την μετάβαση στη νέα συνθήκη όσο γίνεται πιο ομαλά. Σε αυτό το αρχικό στάδιο, οι άνθρωποι βιώνουν σοκ και αναζητούν απαντήσεις, συχνά από πολλούς ειδικούς, φτάνοντας στο σημείο της υπερβολής. Είναι επίσης το στάδιο που μπορεί κάποιος να νιώθει συναισθηματικά μουδιασμένος και να μην μπορεί να αναλάβει δράση.

Το επόμενο στάδιο συνειδητοποίησης είναι το στάδιο του θυμού. Ο θυμός θεωρείται μια υγιής αντίδραση, που προκύπτει από τον καταιγισμό των καινούργιων δεδομένων. Ο θυμός μπορεί να εκδηλωθεί προς πάσα κατεύθυνση: Προς στον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και ως επιθετικότητα προς τον σύντροφο/την σύντροφο, αλλά προς τους επαγγελματίες υγείας που ανακοινώνουν την διάγνωση.

Ακολουθεί το στάδιο της διαπραγμάτευσης, κατά την διάρκεια της οποίας το υποκείμενο μπορεί να προσπαθεί να βρει τον επιστήμονα που έχει τις πολύ ειδικές γνώσεις για να βοηθήσει και ίσως να αλλάξει την διάγνωση του παιδιού τους. Μπορεί να αναζητούν το «ιδανικό» πλαίσιο, την «ιδανική» θεραπεία, που θα τους προσφέρει την λύση. Σε αυτό το στάδιο οι γονείς είναι ευάλωτοι.

Επόμενο στάδιο είναι εκείνο της κατάθλιψης. Μετά από το αρχικό σοκ, προκύπτει η βαθιά θλίψη και το πένθος. Συνειδητά ή μη, όλοι οι γονείς έχουν ένα εσωτερικό όραμα για την εξέλιξη του παιδιού τους και αυτό ακριβώς είναι που πενθούν στο στάδιο της κατάθλιψης.

Το τελευταίο στάδιο είναι το στάδιο της αποδοχής της διάγνωσης. Η διαδρομή που χρειάζεται να ακολουθηθεί είναι πιο ξεκάθαρη. Οι γονείς σε αυτό το στάδιο νιώθουν ενδυναμωμένοι να κάνουν ερωτήσεις και να πάρουν τις κατάλληλες απαντήσεις. Σε αυτό το στάδιο, οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτή την διάγνωση είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν συναισθηματική υποστήριξη, είτε από κάποιον ειδικό, είτε από ανθρώπους με το ίδιο βίωμα.

Οι οικογένειες που καλούνται να φροντίσουν ένα παιδί με αυτισμό συχνά βιώνουν ευχάριστα συναισθήματα, καθώς το παιδί μπορεί να είναι διάνοια στα μαθηματικά ή στην
μουσική, αλλά επίσης βιώνουν προκλήσεις σε καθημερινή βάση. Μια πρόκληση είναι πως όλη η οικογένεια πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο φιλικό προς τον αυτισμό. Όποτε ο αυθορμητισμός είναι ένα στοιχείο που οι οικογένειες εγκαταλείπουν, καθώς το σταθερό πρόγραμμα και η εκ των πρότερων ενημέρωση για οποιαδήποτε αλλαγή είναι απαραίτητα συστατικά συναισθηματικής επιβίωσης του παιδιού και κατ’ επέκταση της οικογένειας ως σύνολο. Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις συχνά μειώνονται γι’ αυτές τις οικογένειες, επειδή μπορεί να προκαλέσουν μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση στο παιδί. Ενώ όλες αυτές οι προσαρμογές είναι πολύ βοηθητικές για το ίδιο το παιδί, η οικογένεια αργά ή γρήγορα περιορίζεται κοινωνικά και χάνει τον ενθουσιασμό της.

Όλες αυτές οι καθημερινές και εφ’ όρου ζωής μετατροπές αποφέρουν αλλαγές στην συναισθηματική κατάσταση των φροντιστών. Οι γονείς νιώθουν ψυχικά εξουθενωμένοι, κάτι το οποίο στα αρχικά στάδια μπορεί να μην είναι διακριτό, ούτε καν από το άτομο που το βιώνει. Τα αρχικά στάδια είναι η εύκολη κόπωση, η κοινωνική απομόνωση και η αδυναμία του ατόμου να απολαύσει δραστηριότητες που παλιότερα έβρισκε ευχάριστες. Επίσης το άτομο νιώθει θλίψη, αρνητισμό και ευερεθιστότητα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να νιώθει πως δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα καλό να περιμένει στο μέλλον. Εν τέλει, υιοθετεί ένα πεσιμιστικό σκεπτικό για τη ζωή του.

Όταν βιώσει μεγαλύτερα επίπεδα άγχους και στρες, αρχίζει να ανησυχεί υπερβολικά και να φτιάχνει καταστροφικά σενάρια. Είναι η περίοδος εκείνη όπου αντιδρούν αρνητικά σε κάθε βοηθητική πρόταση, καθώς θεωρούν πως έχουν δοκιμάσει τα πάντα και τίποτα δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Είναι σημαντικό οι γονείς να αναγνωρίζουν τις συναισθηματικές δυσκολίες τους και να αναζητούν στήριξη, τόσο από το άμεσο περιβάλλον τους, αλλά και από ειδικούς ψυχικής υγείας. Τα οφέλη αντανακλούν σε πολλά επίπεδα. Κατ’ αρχάς, σε προσωπικό επίπεδο οι γονείς θα μπορέσουν να μοιραστούν συναισθήματα και σκέψεις σε ένα ασφαλές πλαίσιο, όπου δεν τους ασκείται κριτική και όπου το κέντρο του ενδιαφέροντος είναι εκείνοι και όχι το παιδί τους. Θα μπορέσουν να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους στην οικογένεια, αλλά και σε όλες τις ομάδες αναφοράς τους. Επιπλέον, θα ενισχυθούν όλες οι άλλες σημαντικές σχέσεις και ο γονεϊκός ρόλος κατ’ επέκταση.

Το να είναι κάποιος γονέας ενός αυτιστικού ατόμου είναι μια εμπειρία που κρύβει πολλές εκπλήξεις, αλλά και πολλές προκλήσεις. Αναγνωρίζοντας και τις δυο αυτές αντικρουόμενες πλευρές της συγκεκριμένης γονεϊκότητας, θα βοηθήσει τους γονείς να φροντίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να βιώσουν την ζωή τους με μεγαλύτερη ικανοποίηση και πληρότητα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτισμός: Το γρήγορο τεστ αντανακλαστικών που αποκαλύπτει τη διαταραχή – Γίνεται και στο σπίτι

Φάσμα Αυτισμού: Ερευνητές αποκαλύπτουν το γονιδιακό «ντόμινο» που οδηγεί στη διαταραχή

Αυτισμός: Το σημείο του προσώπου που αποκαλύπτει νωρίς τη διαταραχή

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πέγκυ Τρικαλιώτη: «Άνδρας συνάδελφος πληρωνόταν εξωφρενικά περισσότερο από μένα – Έβαλα τα κλάματα»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Στις διακρίσεις που, όπως υποστηρίζει, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον επαγγελματικό χώρο αναφέρθηκε η Πέγκυ Τρικαλιώτη, αποκαλύπτοντας παράλληλα μια προσωπική εμπειρία που την είχε επηρεάσει βαθιά. Η ηθοποιός βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην εκπομπή «Ένας και ένας» του ΕΡΤnews, με αφορμή τη νέα θεατρική

Η Μάγκι Σμιθ άφησε περιουσία 21 εκατ. δολαρίων στους δύο γιους της

Σχεδόν δύο χρόνια μετά τον θάνατο της Μάγκι Σμιθ, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες σχετικά με την περιουσία που άφησε πίσω της. Οι δύο γιοι της ηθοποιού, Κρις Λάρκιν και Τόμπι Στίβενς, οι οποίοι ακολούθησαν τα βήματά της στην υποκριτική, κληρονόμησαν περιουσία αξίας 15.977.325 λιρών, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 21 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα

Ρίντλεϊ Σκοτ για Μάργκαρετ Κουάλεϊ: Είναι φοβερή τύπισσα και ξεκαρδιστική, έχει προσωπικότητα

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ έχει περάσει δεκαετίες στον κινηματογράφο συνεργαζόμενος με μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ του Χόλιγουντ, όμως η Μάργκαρετ Κουάλεϊ φαίνεται πως του άφησε μια ιδιαίτερα θετική εντύπωση. «Είναι ξεκαρδιστική», είπε στο PEOPLE ο 88χρονος σκηνοθέτης για τη συνεργασία του με την 31χρονη ηθοποιό στην ταινία «The Dog Stars». «Πάνω απ’ όλα, είναι ένας

Στο νοσοκομείο η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου, η ανάρτηση που έκανε

Στο νοσοκομείο η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου, η ανάρτηση που έκανε Στο νοσοκομείο η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου, η ανάρτηση που έκανε Η πρώην παίκτρια του My Style Rocks ενημέρωσε τους διαδικτυακούς της ακόλουθους σχετικά με την κατάσταση της υγείας της μέσα από το Instagram Στο νοσοκομείο βρέθηκε η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου ενημερώνοντας σχετικά τους διαδικτυακούς της ακόλουθους. Η πρώην

Η ζωή του διαβόητου «Unabomber», Τεντ Καζίνσκι, έγινε ταινία, δείτε το επίσημο τρέιλερ

Η ζωή του διαβόητου «Unabomber», Τεντ Καζίνσκι, έγινε ταινία, δείτε το επίσημο τρέιλερ Το «Unabomber» ξεδιπλώνει την πορεία του Καζίνσκι από την ηλικία των 16 ετών, όταν πέρασε το κατώφλι του Χάρβαρντ, μέχρι τη μεταμόρφωσή του σε τρομοκράτη Το Netflix έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο τρέιλερ για τη νέα βιογραφική ταινία «Unabomber», η οποία ξετυλίγει τη ζωή

Όλγα Βενέτη: «Το διάστημα της προετοιμασίας για τη “Δαλιδά” υπήρξε εξαντλητικό»

Η Όλγα Βενέτη στη συνέντευξη που έδωσε στο ένθετο ΒΗΜΑgazino μίλησε με ιδιαίτερη ζέση για τη «σύνδεση» που έχει τα τελευταία χρόνια με την αείμνηστη σταρ Δαλιδά. Η Όλγα Βενέτη εκμυστηρεύτηκε αρχικά πως «ήθελα να συστηθώ στο ευρύ κοινό μέσα από κάτι που αγαπούσα από πολύ μικρή. Θυμάμαι τη μητέρα μου να βάζει στο πικάπ

Μελίνα Ασλανίδου: Η έκπληξη για τα γενέθλιά της και το μήνυμα από το Διδυμότειχο

Η τραγουδίστρια κλείνει ακόμη έναν χρόνο ζωής σήμερα, Παρασκευή 28 Αυγούστου, έχοντας στο πλευρό της αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και επιλέγοντας να περάσει αυτή την ημέρα σε έναν τόπο που σημαίνει πολλά για την ίδια. Η Μελίνα Ασλανίδου βρίσκεται στον Έβρο και συγκεκριμένα στο Διδυμότειχο, όπου πρόκειται να πραγματοποιήσει συναυλία. Πριν από την εμφάνισή της, δέχτηκε

Μαντόνα: Οι νέες εικόνες από το ταξίδι της στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα επέλεξε να περάσει μεγάλο μέρος του φετινού καλοκαιριού η Μαντόνα, έχοντας ως σταθμούς του ταξιδιού της την Κέρκυρα και την Πάτμο. Η «βασίλισσα της pop» συνεχίζει να μοιράζεται στιγμιότυπα από την παραμονή της στη χώρα μας, δίνοντας στους εκατομμύρια followers της μια γεύση από τις στιγμές που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια των διακοπών

Καίτη Φίνου: «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα υπάρχει τόση κακία για το ότι μένω περισσότερο στο Σπίτι του Ηθοποιού»

Στεναχωρημένη εμφανίστηκε η Καίτη Φίνου σε βίντεο που ανέβασε σε ανάρτησή της στο Instagram σχετικά με την παραμονή της στο «Σπίτι του Ηθοποιού». Η Καίτη Φίνου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της μετά από πλήθος αρνητικών σχολίων που δέχθηκε και ξεκαθάρισε ότι η παρουσία της εκεί οφείλεται στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και όχι σε διάθεση «βολέματος».

Η Μαντόνα «ανέβασε» νέες φωτογραφίες και βίντεο από την Ελλάδα – «Οι διακοπές τελείωσαν»

Φωτογραφίες και βίντεο από τις καλοκαιρινές διακοπές της στη χώρα μας συνεχίζει να μοιράζεται η Μαντόνα με τα 20,4 εκατομμύρια followers της στο Instagram. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η «βασίλισσα της ποπ» βρέθηκε στα Μετέωρα, την Κέρκυρα και την Πάτμο. Νοσταλγεί κιόλας την Ελλάδα και το καλοκαίρι της στη χώρα μας η Μαντόνα

Αθηνά Οικονομάκου: Εξόρμηση στο Γύθειο με τον Μπρούνο Τσερέλα να κάνει κατάδυση

Λίγο καλοκαίρι ακόμα για την Αθηνά Οικονομάκου και τον Μπρούνο Τσερέλα να απολαμβάνου τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου στο Γύθειο. Η ηθοποιός διατηρεί εξοχική κατοικία στο Γύθειο καθώς κατάγεται από τη Σκάλα Λακωνίας. Έπειτα από ένα καλοκαίρι γεμάτο ταξίδια, ήλιο και θάλασσα, το τέλος του Αυγούστου βρίσκει την Αθηνά Οικονομάκου και τον Μπρούνο Τσερέλα, μαζί

Δημήτρης Κόκοτας: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο τραγουδιστή–Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η κηδεία

Στην Αγία Βαρβάρα συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι που στάθηκαν δίπλα του αποχαιρετούν σήμερα (28/8) τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών. Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή 28 Αυγούστου, η κηδεία του Δημήτρη Κόκοτα. Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και άνθρωποι που τον αγάπησαν μέσα από τη μακρά διαδρομή του