Άσθμα: Τα επικίνδυνα χημικά που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών

Date:

Άσθμα: Τα επικίνδυνα χημικά που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών

ΠΑΙΔΙ

Τοξικές ουσίες από ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά της βιομηχανίας, αλλά και από παλαιότερα προϊόντα καθαρισμού και κόλλες σχετίζονται με τα συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά 

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Η μόλυνση του αέρα και συγκεκριμένα η έκθεση σε έναν συνδυασμό τοξικών ατμοσφαιρικών ρύπων φαίνεται πως ευθύνεται για τα συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα.

Όπως απέδειξε η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment, 25 ήταν οι διαφορετικοί συνδυασμοί ατμοσφαιρικών ρύπων που συσχετίστηκαν με την εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος στα 269 παιδιά δημοτικού σχολείου που εξετάσθηκαν από τους ερευνητές.

Σε συνάρτηση με προηγούμενες μελέτες, και η παρούσα μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (WSU) αποκάλυψε τη σημαντική κοινωνικοοικονομική ανισότητα, καθώς μια ομάδα παιδιών από μια γειτονιά με χαμηλότερο εισόδημα ήταν εκτεθειμένη σε περισσότερους τοξικούς συνδυασμούς, συνολικά 13 από τους 25 που εντοπίστηκαν στην παρούσα έρευνα.

«Η μελέτη μας εξέτασε την ποικιλία και τους συνδυασμούς των τοξικών ουσιών του αέρα που μπορεί να σχετίζονται με συμπτώματα άσθματος και όχι μόνο μεμονωμένους ρύπους» διευκρινίζει η επικεφαλής συγγραφέας Solmaz Amiri, ερευνήτρια του WSU στο Elson S. Floyd College of Medicine.

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, που έχουν επικεντρωθεί σε έναν περιορισμένο αριθμό ρύπων, η Δρ Amiri και η ερευνητική της ομάδα εφάρμοσαν τις δυνατότητες της μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης 109 ατμοσφαιρικών ρύπων και των συνδυασμών τους στην επιδείνωση του άσθματος.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα που συνέλεξε και μοντελοποίησε η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος σχετικά με τις τοξικές ουσίες του αέρα που υπάρχουν σε μεμονωμένες γειτονιές γύρω από 10 δημοτικά σχολεία της περιοχής Σποκέιν στην Ουάσιγκτον. Αξιοποίησαν επίσης ανώνυμα δεδομένα από τα δημοτικά σχολεία για αναφορές μαθητών που είχαν διαγνωστεί με άσθμα και παρουσίαζαν συμπτώματα όπως βήχας, συριγμός, δυσκολία στην αναπνοή και ανάγκη χρήσης εισπνευστήρα. Συγκεκριμένα, εστίασαν σε συμπτώματα άσθματος που εμφανίστηκαν το 2019 και το 2020 κατά τους έξι μήνες πριν από την έναρξη των lockdown τον Μάρτιο του 2020. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συσχέτισαν αυτά τα δεδομένα με την έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους που συνέβησαν εντός αυτών των έξι μηνών και με δύο πιο μακροπρόθεσμες περιόδους έκθεσης τριών ετών και πέντε ετών πριν από τα συμπτώματα άσθματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις συγκεκριμένοι ρύποι συσχετίστηκαν σημαντικά με συμπτώματα άσθματος και στις τρεις περιόδους έκθεσης. Οι τοξικές ουσίες που εμπλέκονται μπορεί να έχουν άγνωστα ονόματα – 1,1,1,1 τριχλωροαιθάνιο, 2-νιτροπροπάνιο και 2,4,6 τριχλωροφαινόλη – αλλά προέρχονται από ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά. Το πρώτο είναι ένας διαλύτης που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία, αλλά παλαιότερα χρησιμοποιούνταν σε οικιακά καθαριστικά και κόλλες. Το δεύτερο είναι ένα πρόσθετο σε χρώματα και άλλα φινιρίσματα, ενώ το τρίτο είναι ένας αντισηπτικός και αντισκωριακός παράγοντας που απαγορεύτηκε τη δεκαετία του 1980, αλλά μπορεί ακόμη να βρίσκεται σε ορισμένα φυτοφάρμακα και συντηρητικά που παρασκευάστηκαν πριν από την απαγόρευση.

Όπως εξηγεί η Δρ Amiri, «ορισμένες από αυτές τις τοξικές ουσίες που εντοπίστηκαν στον αέρα μπορεί να καταργήθηκαν στις ΗΠΑ, ωστόσο ακόμα μπορούν να βρεθούν σε υλικά που μπορεί να βρίσκονται σε προϊόντα που βρίσκονται σε αποθήκες ή στην αυλή ή στο γκαράζ διαφορετικών ατόμων. Άλλες τοξικές ουσίες του αέρα εξακολουθούν να υπάρχουν στο περιβάλλον». 

Ενώ η παρούσα μελέτη περιορίζεται σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη, όπως η Σποκέιν, η Δρ Amiri σημείωσε ότι τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με μια άλλη μελέτη στη Νέα Υόρκη, η οποία διαπίστωσε ότι παρόμοιοι ατμοσφαιρικοί ρύποι συνδέονται σημαντικά με τα αποτελέσματα του άσθματος.

Διαβάστε επίσης:

Παιδικό άσθμα: Ένα στα τρία περιστατικά αποδίδεται στη ρύπανση του αέρα

Άσθμα: Ο παράγοντας που αφορά τη μητέρα και αυξάνει τον κίνδυνο για το παιδί

Άσθμα: Πότε η θεραπεία του συνιστά απειλή για το βάρος

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν Η δίκη του ηθοποιού για τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» πρόκειται να ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου Δικαστής απέρριψε χθες Παρασκευή αίτημα του ηθοποιού Άλεκ Μπάλντουιν να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του για τον

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η τρυφερή ανάρτηση με τη γιαγιά και τη νεογέννητη κόρη της

Η δημοσίευση της ηθοποιού στο Instagram με ααφορμή τα πρώτα της γενέθλια ως μητέρα

Πυρ και μανία ο Γρηγόρης Γκουντάρας στα social media: “Σιχαίνομαι τα θλιβερά ανθρωπάκια”

Ο Γρηγόρης Γκουντάρας ξεσπά για "τους υποκριτές, την αδικία, τις κακότροπες συμπεριφορές, τις κλίκες και τους ψεύτικους ανθρώπους".

Συγκινεί ο Αργύρης Αγγέλου για την Άννα Παναγιωτοπούλου: “Ενώ φαινόταν απόμακρη, σου έδινε την ψυχή της”

"Γενικότερα ήταν παράσημο να σε εμπιστευτεί η Άννα και να σε βάλει στην καθημερινότητά της" ομολογεί ο Αργύρης Αγγέλου.

Θ. Γεωργαντάς για Δ. Βανδή: Ήταν πολύ κουλ με τις ερωτήσεις που της έκανα

Ο Θέμης Γεωργαντάς βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη το μεσημέρι της Παρασκευής 24/5 και οι δύο τους αλλά και οι συνεργάτες της στο πλατό σχολίασαν τη συνέντευξη της Δέσποινας Βανδή στον παρουσιαστή. «Ακόμα και εποχές που οι καλλιτέχνες δεν μιλάγανε τόσο εύκολα, ειδικά για τα πιο juicy θέματα, εσένα κάπως σε αισθανόντουσαν ότι:

Ο Κλάους Μάινε των Scorpions σήμερα γιορτάζει τα 76α γενέθλιά του & συνεχίζει να λατρεύει την Ελλάδα

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας ροκ μουσικής σκηνής είναι αναμφισβήτητα ο Κλάους Μάινε, frontman των θρυλικών, πλέον, Scorpions οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα σχεδόν πάντα στις παγκόσμιες περιοδείες τους καθώς τη λατρεύουν! Ο 76χρονος, πλέον, Κλάους αν και έγινε μέλος του συγκροτήματος από τη Γερμανία, πέντε χρόνια αφότου αυτό είχε ιδρυθεί (1965), θεωρείται

Δωροθέα Αρβανιτάκη: Στην Ικαρία το στερνό αντίο στη μητέρα της Ελευθερίας

Βαρύ το πένθος για την Ελευθερία Αρβανιτάκη καθώς έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Δωροθέα η οποία είχε καταγωγή από την Ικαρία.

Tv Queen – Κατέρρευσε η Αγάπη στη Νανά Παλαιτσάκη: “Δεν έχω νιώσει μεγαλύτερη ντροπή στη ζωή μου δημόσια”

Παρασκευή, 24.5.2024, 23:55 Zappit@ZAPPIT_ "Ένιωσα ότι γελοιοποιήθηκα τελείως, ένιωσα απλά ότι με πήρε στον πάτο" εκμυστηρεύτηκε η σπουδάστρια του Tv Queen στη Νανά Παλαιτσάκη. Μια πολύ ευάλωτη πτυχή του εαυτού της έδειξε στο Tv Queen, το βράδυ της Παρασκευής, η Αγάπη Λυδιώτη την ώρα που βρέθηκε η Νανά Παλαιτσάκη στην ακαδημία του OPEN. Μάλιστα, η όμορφη

Γιολάντα Μπαλαούρα: “Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου”

Γιολάντα Μπαλαούρα: «Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου» Παρασκευή, 24.5.2024, 23:28 Zappit@ZAPPIT_ "Να ανακαλύπτεις πως αυτός που νομίζεις πως ξέρεις είναι κάποιος που δεν ξέρεις καθόλου" διευκρινίζει η Γιολάντα Μπαλαούρα. Με αφορμή στη σειρά «Ναυάγιο» του MEGA, η Γιολάντα Μπαλαούρα παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλεθεατής και

Έβαλε τα κλάματα η Αγάπη στο Tv Queen – «Ένιωσα ότι γελοιοποιήθηκα τελείως» εκμυστηρεύτηκε στη Νανά Παλαιτσάκη

Η Νανά Παλαιτσάκη βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 24/5 στο Tv Queen του OPEN ώστε να μιλήσει στις συμμετέχουσες του ριάλιτι όμως η Αγάπη Λυδιώτη λόγω της πίεσης δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τα συναισθήματα της, έβαλε τα κλάματα και αποχώρησε από την αίθουσα. «Μπορώ να βγω έξω; Θέλω να βγω έξω! Δεν θέλω να το

Μπιφτέκια με παντζάρι σε wraps

Υλικά 500 γρ άπαχο χοιρινό κιμά 500 γρ κόκκινα κρεμμύδια 60 γρ ελαιόλαδο 60 γρ ξύδι 100 γρ παντζάρι (καθαρισμένο) 20 γρ μαϊντανό (φύλλα) 40 γρ νιφάδες βρώμης Αλάτι Φρεσκο-κοπανισμένο πιπέρι Λεπτές αραβικές πίτες Φύλλα μαρουλιού Lollo rosso Ώριμα Avocado ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Τα βάζουμε σε τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο και

Power salad με αμύγδαλα

Υλικά 120 γρ. κινόα ½ φλιτζ. κόλιαντρο, ψιλοκομμένο 1 φλιτζ. ρόκα, ψιλοκομμένη ½ φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο ¼ φλιτζ. Φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 250 γρ. ντοματίνια, μοιρασμένα 2 αγγουράκια, σε μικρά κυβάκια 100 γρ. φέτα 1 πίτα ψητή*, θρυμματισμένη Για τα αμύγδαλα 90 γρ. αμύγδαλα πράσινη σφραγίδα «Λειβαδιώτη» 1 κουταλάκι ελαιόλαδο ½