Άσθμα: Τα επικίνδυνα χημικά που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών

Date:

Άσθμα: Τα επικίνδυνα χημικά που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών

ΠΑΙΔΙ

Τοξικές ουσίες από ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά της βιομηχανίας, αλλά και από παλαιότερα προϊόντα καθαρισμού και κόλλες σχετίζονται με τα συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά 

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Η μόλυνση του αέρα και συγκεκριμένα η έκθεση σε έναν συνδυασμό τοξικών ατμοσφαιρικών ρύπων φαίνεται πως ευθύνεται για τα συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα.

Όπως απέδειξε η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment, 25 ήταν οι διαφορετικοί συνδυασμοί ατμοσφαιρικών ρύπων που συσχετίστηκαν με την εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος στα 269 παιδιά δημοτικού σχολείου που εξετάσθηκαν από τους ερευνητές.

Σε συνάρτηση με προηγούμενες μελέτες, και η παρούσα μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (WSU) αποκάλυψε τη σημαντική κοινωνικοοικονομική ανισότητα, καθώς μια ομάδα παιδιών από μια γειτονιά με χαμηλότερο εισόδημα ήταν εκτεθειμένη σε περισσότερους τοξικούς συνδυασμούς, συνολικά 13 από τους 25 που εντοπίστηκαν στην παρούσα έρευνα.

«Η μελέτη μας εξέτασε την ποικιλία και τους συνδυασμούς των τοξικών ουσιών του αέρα που μπορεί να σχετίζονται με συμπτώματα άσθματος και όχι μόνο μεμονωμένους ρύπους» διευκρινίζει η επικεφαλής συγγραφέας Solmaz Amiri, ερευνήτρια του WSU στο Elson S. Floyd College of Medicine.

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, που έχουν επικεντρωθεί σε έναν περιορισμένο αριθμό ρύπων, η Δρ Amiri και η ερευνητική της ομάδα εφάρμοσαν τις δυνατότητες της μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης 109 ατμοσφαιρικών ρύπων και των συνδυασμών τους στην επιδείνωση του άσθματος.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα που συνέλεξε και μοντελοποίησε η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος σχετικά με τις τοξικές ουσίες του αέρα που υπάρχουν σε μεμονωμένες γειτονιές γύρω από 10 δημοτικά σχολεία της περιοχής Σποκέιν στην Ουάσιγκτον. Αξιοποίησαν επίσης ανώνυμα δεδομένα από τα δημοτικά σχολεία για αναφορές μαθητών που είχαν διαγνωστεί με άσθμα και παρουσίαζαν συμπτώματα όπως βήχας, συριγμός, δυσκολία στην αναπνοή και ανάγκη χρήσης εισπνευστήρα. Συγκεκριμένα, εστίασαν σε συμπτώματα άσθματος που εμφανίστηκαν το 2019 και το 2020 κατά τους έξι μήνες πριν από την έναρξη των lockdown τον Μάρτιο του 2020. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συσχέτισαν αυτά τα δεδομένα με την έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους που συνέβησαν εντός αυτών των έξι μηνών και με δύο πιο μακροπρόθεσμες περιόδους έκθεσης τριών ετών και πέντε ετών πριν από τα συμπτώματα άσθματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις συγκεκριμένοι ρύποι συσχετίστηκαν σημαντικά με συμπτώματα άσθματος και στις τρεις περιόδους έκθεσης. Οι τοξικές ουσίες που εμπλέκονται μπορεί να έχουν άγνωστα ονόματα – 1,1,1,1 τριχλωροαιθάνιο, 2-νιτροπροπάνιο και 2,4,6 τριχλωροφαινόλη – αλλά προέρχονται από ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά. Το πρώτο είναι ένας διαλύτης που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία, αλλά παλαιότερα χρησιμοποιούνταν σε οικιακά καθαριστικά και κόλλες. Το δεύτερο είναι ένα πρόσθετο σε χρώματα και άλλα φινιρίσματα, ενώ το τρίτο είναι ένας αντισηπτικός και αντισκωριακός παράγοντας που απαγορεύτηκε τη δεκαετία του 1980, αλλά μπορεί ακόμη να βρίσκεται σε ορισμένα φυτοφάρμακα και συντηρητικά που παρασκευάστηκαν πριν από την απαγόρευση.

Όπως εξηγεί η Δρ Amiri, «ορισμένες από αυτές τις τοξικές ουσίες που εντοπίστηκαν στον αέρα μπορεί να καταργήθηκαν στις ΗΠΑ, ωστόσο ακόμα μπορούν να βρεθούν σε υλικά που μπορεί να βρίσκονται σε προϊόντα που βρίσκονται σε αποθήκες ή στην αυλή ή στο γκαράζ διαφορετικών ατόμων. Άλλες τοξικές ουσίες του αέρα εξακολουθούν να υπάρχουν στο περιβάλλον». 

Ενώ η παρούσα μελέτη περιορίζεται σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη, όπως η Σποκέιν, η Δρ Amiri σημείωσε ότι τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με μια άλλη μελέτη στη Νέα Υόρκη, η οποία διαπίστωσε ότι παρόμοιοι ατμοσφαιρικοί ρύποι συνδέονται σημαντικά με τα αποτελέσματα του άσθματος.

Διαβάστε επίσης:

Παιδικό άσθμα: Ένα στα τρία περιστατικά αποδίδεται στη ρύπανση του αέρα

Άσθμα: Ο παράγοντας που αφορά τη μητέρα και αυξάνει τον κίνδυνο για το παιδί

Άσθμα: Πότε η θεραπεία του συνιστά απειλή για το βάρος

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νίκος Ψαρράς: «Με κάποιους ανθρώπους οι ζωές μας μπλέκονται και είναι σαν μια ζωή»

Ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής Νίκος Ψαρράς μιλά για την αγαπημένη του σύζυγο, τη σκηνοθέτιδα Έλενα Καρακούλη, με την οποία συμπορεύεται 12 χρόνια. Πόσα χρόνια είσαι μαζί με τη σε τη σκηνοθέτιδα Ελενα Καρακούλη; Νίκος Ψαρράς στο gossip-tv: «Ο ηθοποιός παίζει στο φως - Εκτίθεται και άρα... κρίνεται» Με την Έλενα είμαστε μαζί δώδεκα χρόνια και έντεκα

Μάρα Ζαχαρέα: Κάνει ηλιοθεραπεία στην εντυπωσιακή βεράντα της στην Πάρο – Η θέα από το σπίτι της!

Η Μάρα Ζαχαρέα θέλησε να περάσει το καλοκαίρι της μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της Αθήνας!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Γάλλος σκηνοθέτης… εξαφάνισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – Η αντίδραση της ΕΡΤ στο σκηνοθετικό λάθος

Παρασκευή, 26.7.2024, 23:50 Zappit@ZAPPIT_ Αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στα social media από τη γενικότερη εικόνα της διοργάνωσης. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής (26/7). Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι Γάλλοι διοργανωτές κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα φαντασμαγορικό show που για πρώτη φορά έλαβε χώρα

Ρένα Μόρφη σε πρωτοφανή επίθεση προς τους δημοσιογράφους: “Για μένα ήταν ο απόλυτος βιασμός, με τσάκισε”

"Μαθεύτηκε πολύ νωρίς. Ήταν μια είδηση πολύ προσωπική που προσπάθησα να την κρατήσω. Τελικά, δεν τη σεβάστηκαν και την έβγαλαν", περιγράφει η Ρένα Μόρφη.

Μαριέττα Χρουσαλά: Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τον σύζυγό της, Λέοντα Πατίτσα

Παρέλαση επωνύμων γίνεται κάθε βράδυ στα Ματογιάννια, με celebrities και jet setters να «ανακατεύονται» με τα πλήθη των τουριστών. Η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λέων Πατίτσας έκαναν βραδινή έξοδο σε γνωστό μπαρ του νησιού όπου και τους κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV. Η πρώην παρουσιάστρια και ο εφοπλιστής είναι από τα πιο ερωτευμένα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η εμφάνιση του Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» της Eurovision

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Έκπληξη όμως αποτέλεσε η εμφάνιση του Slimane, νωρίτερα. Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν

Power of Love: Ποιο αγόρι θα αποχωρήσει;

Παρασκευή, 26.7.2024, 13:29 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Απόψε είναι το Gala του Power of Love και ένα αγόρι θα δει την πόρτα της εξόδου από το παιχνίδι. Η Νίκη και ο Jason είναι εκείνοι που φορούν την κονκάρδα στα δύο σπίτια αφού ψηφίστηκαν ως οι δημοφιλέστεροι χαρακτήρες της εβδομάδας. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Νίκη η οποία

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Διαβάστε λεπτομέρειες... Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη. Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ Δείτε τη δημοσίεση που έκανε λίγο μετά την εντυπωσιακή performance H  Lady Gaga  τραγούδησε στην τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων 2024  στο Παρίσι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση εμπνευσμένη από τα καμπαρέ, με μία ομάδα 8 χορευτών.

Μπέτι Μίντλερ: Η ηθοποιός και ο σύζυγός της κοιμούνται σε χωριστά υπνοδωμάτια εδώ και 40 χρόνια

H Μπέτι Μίντλερ αποκάλυψε το μυστικό της για τον 40χρονο γάμο της με τον σύζυγό της Μάρτιν φον Χάσελμπεργκ. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κοιμάται σε «ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες» από τότε που παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας στις 16 Δεκεμβρίου 1984. Όσον αφορά στον λόγο, η Μίντλερ μιλώντας στο «Entertainment Tonight», απάντησε: «Ο σύζυγός μου ροχαλίζει».

Γιάννης Αγγελάκας: Το πρόβλημα υγείας που τον οδηγεί στην ακύρωση των συναυλιών του

Την διακοπή των συναυλιών του ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media ο Γιάννης Αγγελάκας. Ο ίδιος ενημέρωσε τους θαυμαστές του για το πρόωρο τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας του, λόγω σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει με την ακοή του. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Αγγελάκας, έγραψε στη λεζάντα μιας ανάρτησής του: «Γεια σας παιδιά. Λυπάμαι για αυτά που

Βασάλος: «Είδα την Ευρυδίκη Βαλαβάνη με τη σχέση της, δεν ένιωσα άνετα! Είναι αμήχανο»

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος αποκάλυψε τη συνάντηση που είχε με την Ευρυδίκη Βαλαβάνη και τον σύντροφό της, Γρηγόρη Μόργκαν .