Οι έφηβοι ρωτάνε για τους ιούς HIV και HPV – Οι ειδικοί εξηγούν

Date:

ΠΑΙΔΙ

Με αφετηρία τα ερωτήματα των παιδιών τα οποία συχνά συγχέουν τον ιό HIV με τον ιό HPV, αποσαφηνίζουμε τι ισχύει με τους ιούς που ευθύνονται για τα δύο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

-

*Γράφει η Αγγελική Γιαννουλοπούλου, Ψυχολόγος, MSc, Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας Συστημικής Προσέγγισης, συνεργάτις ΕΟΔΥ

Η κα Αγγελική Γιαννουλοπούλου

Από την εμπειρία μας στον ΕΟΔΥ όσον αφορά στην ενημέρωση, πρόληψη και αγωγή υγείας σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε εφηβικούς πληθυσμούς έχουμε παρατηρήσει ότι αρκετές φορές υπάρχουν ερωτήματα των παιδιών τα οποία συχνά συγχέουν τον ιό HIV με τον ιό HPV.

Είναι καλό λοιπόν να συζητήσουμε με τους εφήβους ποιες είναι οι διαφορές αλλά και οι ομοιότητές, κυρίως, όσον αφορά στους τρόπους μετάδοσης.

Ιός HIV
Το H ( human) -αναφέρεται στους ανθρώπους
Το I (immunodeficiency) – είναι ιός που προσβάλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την άμυνα του οργανισμού μας.
Το V (virus) – είναι ιός, ρετροϊός (RNA).

Όταν ένας άνθρωπος κολλήσει τον ιό HIV είναι φορέας και ονομάζεται οροθετικός. Μπορεί να μεταδώσει τον ιό από την πρώτη στιγμή που θα τον έχει κολλήσει.
Έχει μια χρόνια ασθένεια για όλη του τη ζωή που αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία και τη συστηματική συνεργασία με τον ιατρό του σε κατάλληλες μονάδες ειδικών λοιμώξεων και αυτά βοηθούν στην καλύτερη πρόγνωση της ασθένειας. Δεν υπάρχει εμβόλιο.

Με ποιους τρόπους μπορεί να μεταδοθεί ο ιός HIV;
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής (στοματικής, κολπικής, πρωκτικής) μέσω των κολπικών υγρών, των προ σπερματικών υγρών και του σπέρματος χωρίς τη σωστή χρήση προφυλακτικού.

Τι σημαίνει σωστή χρήση του προφυλακτικού;
Χρειάζεται ο έφηβος να προσέξει από πού θα έχει αγοράσει το προφυλακτικό ώστε να μην σπάσει, να το φορέσει από την αρχή ως το τέλος της επαφής, να φορέσει σε κάθε επαφή διαφορετικό προφυλακτικό και να προσέξει τη σωστή εφαρμογή του.
Επίσης μπορεί να υπάρξει πιθανότητα μετάδοσης μέσω του αίματος όταν υπάρχει βαθιά πληγή που αιμορραγεί σε ένα οροθετικό άτομο και βαθιά πληγή και αιμορραγία σε ένα άλλο και ενωθούν αυτές οι πληγές. Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι αν χρειαστεί να βοηθήσουμε κάποιον που αιμορραγεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιο προστατευτικό ύφασμα ή γάντια, φυσικά, για προληπτικούς λόγους.
Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της οροθετικής μητέρας στο παιδί (κάθετη μετάδοση) αλλά και μέσω του μητρικού γάλακτος, όμως καθώς η επιστήμη αξιολογεί τα δεδομένα αυτά έχει ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των κατάλληλων μεθόδων.

Πώς δεν μεταδίδεται;
Δεν μεταδίδεται μέσω του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα. Ούτε μέσω των κοινωνικών μας επαφών, ή αν αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον, ή αν τυχόν πιούμε από το ποτήρι ενός άλλου ατόμου αναφερόμενοι σε μερικούς από τους τρόπους που δεν μεταδίδεται.

HPV – Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων
Το H (human) – αναφέρεται στους ανθρώπους.
P (papilloma) – προσβάλλει το δέρμα και τις βλεννογόνους μεμβράνες των ανθρώπων
V (virus) –  ιός που βασίζεται στο DNA

Οι HPV, είναι τύποι ιών που μολύνουν τις γυναίκες αρκετά συχνά όταν υπάρχει συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Συνήθως δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα και καταστέλλονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσα σε ένα εύλογο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται έγκαιρη πρόληψη και αν χρειαστεί θεραπεία, σε συνεργασία με τον γυναικολόγο. Είναι δηλαδή ιάσιμοι, θεραπεύσιμοι τύποι ιών.

Πιο σπάνια κάποιες μορφές του ιού αυτού μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα, προ καρκινικές βλάβες ή και καρκίνο όμως είναι εξατομικευμένο και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες.
Για τον ιό HPV υπάρχει εμβόλιο και για τα αγόρια και για τα κορίτσια 9-18 ετών. Σε συνεργασία με τον παιδίατρο οι γονείς συζητούν και μπορούν να δρομολογήσουν το εμβόλιο αυτό.

Επίσης το ετήσιο τεστ ΠΑΠ στα κορίτσια που έχουν ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές λειτουργεί προληπτικά.

Πώς μεταδίδεται;

Μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς τη σωστή χρήση προφυλακτικού. Μέσω της στοματογεννητικής περιοχής, της κολπικής, της πρωκτικής επαφής, της τριβής με τα δάχτυλα, της χρήσης μολυσμένων αντικειμένων (sex toys) και μέσω της δερματικής επαφής. Μέσω της κάθετης μετάδοσης επίσης όμως είναι μικρό το ποσοστό μόλυνσης.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να τονίσουμε ότι είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορούν να προληφθούν με τη σωστή χρήση προφυλακτικού, με την καλή υγιεινή των χεριών και του σώματος πριν από τη σεξουαλική επαφή και με τις ειδικές εξετάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος προληπτικά, είτε αν υπάρξει λόγος ανησυχίας.

Τέλος τονίζουμε ότι η ενημέρωση του εφήβου σε θέματα σεξουαλικής υγείας και πρόληψης πρέπει να γίνεται από αξιόπιστες και έγκυρες πηγές.

Διαβάστε επίσης:

Ιός HPV: Ποια είναι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας

Ιός HPV: Ο απίστευτος αριθμός των αγοριών που εμβολιάστηκαν πέρυσι σε σχέση με τα κορίτσια στην Ελλάδα

Ιός HIV – Σχέδιο δράσης: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ – Υπουργείου Υγείας

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χείμαρρος ο Νίκος Πολυδερόπουλος: “Δεν σεβάστηκαν πως έχασα τον αδελφό μου, δεν έχασα χρυσόψαρο”

"Ήμουν ευάλωτος στη συγκεκριμένη περίοδο. Αν το είχα πιάσει εξ αρχής το ύπουλο φαινόμενο, θα το είχα κόψει" εξηγεί ο Νίκος Πολυδερόπουλος.

Ισμήνη Καλέση: “Δεν μου έλειψε ποτέ κανένα παιδί, τα βλέπω και στρίβω”

Ισμήνη Καλέση: «Δεν μου έλειψε ποτέ κανένα παιδί, τα βλέπω και στρίβω» Παρασκευή, 24.5.2024, 20:05 temp1@ "Δεν ξεπέρασα ποτέ την απώλεια της μητέρας μου, ήταν βράχος μέχρι το τέλος" δήλωσε, παράλληλα, η Ισμήνη Καλέση. Την Ισμήνη Καλέση είδαμε στο Στούντιο 4 της Παρασκευής, όπου και παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου

Δικαστής είπε όχι στο αίτημα του Μπόλντουιν για απόσυρση της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας

Απορρίφθηκε χθες το αίτημα του Άλεκ Μπόλντουιν που ζητούσε να αποσυρθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του που αφορά τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» τον Οκτώβριο του 2021. Οι συνήγοροι του Μπόλντουιν ανέφεραν σε ακρόαση της 17ης Μαΐου ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την παραπομπή

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν Η δίκη του ηθοποιού για τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» πρόκειται να ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου Δικαστής απέρριψε χθες Παρασκευή αίτημα του ηθοποιού Άλεκ Μπάλντουιν να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του για τον

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η τρυφερή ανάρτηση με τη γιαγιά και τη νεογέννητη κόρη της

Η δημοσίευση της ηθοποιού στο Instagram με ααφορμή τα πρώτα της γενέθλια ως μητέρα

Πυρ και μανία ο Γρηγόρης Γκουντάρας στα social media: “Σιχαίνομαι τα θλιβερά ανθρωπάκια”

Ο Γρηγόρης Γκουντάρας ξεσπά για "τους υποκριτές, την αδικία, τις κακότροπες συμπεριφορές, τις κλίκες και τους ψεύτικους ανθρώπους".

Συγκινεί ο Αργύρης Αγγέλου για την Άννα Παναγιωτοπούλου: “Ενώ φαινόταν απόμακρη, σου έδινε την ψυχή της”

"Γενικότερα ήταν παράσημο να σε εμπιστευτεί η Άννα και να σε βάλει στην καθημερινότητά της" ομολογεί ο Αργύρης Αγγέλου.

Θ. Γεωργαντάς για Δ. Βανδή: Ήταν πολύ κουλ με τις ερωτήσεις που της έκανα

Ο Θέμης Γεωργαντάς βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη το μεσημέρι της Παρασκευής 24/5 και οι δύο τους αλλά και οι συνεργάτες της στο πλατό σχολίασαν τη συνέντευξη της Δέσποινας Βανδή στον παρουσιαστή. «Ακόμα και εποχές που οι καλλιτέχνες δεν μιλάγανε τόσο εύκολα, ειδικά για τα πιο juicy θέματα, εσένα κάπως σε αισθανόντουσαν ότι:

Ο Κλάους Μάινε των Scorpions σήμερα γιορτάζει τα 76α γενέθλιά του & συνεχίζει να λατρεύει την Ελλάδα

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας ροκ μουσικής σκηνής είναι αναμφισβήτητα ο Κλάους Μάινε, frontman των θρυλικών, πλέον, Scorpions οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα σχεδόν πάντα στις παγκόσμιες περιοδείες τους καθώς τη λατρεύουν! Ο 76χρονος, πλέον, Κλάους αν και έγινε μέλος του συγκροτήματος από τη Γερμανία, πέντε χρόνια αφότου αυτό είχε ιδρυθεί (1965), θεωρείται

Δωροθέα Αρβανιτάκη: Στην Ικαρία το στερνό αντίο στη μητέρα της Ελευθερίας

Βαρύ το πένθος για την Ελευθερία Αρβανιτάκη καθώς έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Δωροθέα η οποία είχε καταγωγή από την Ικαρία.

Tv Queen – Κατέρρευσε η Αγάπη στη Νανά Παλαιτσάκη: “Δεν έχω νιώσει μεγαλύτερη ντροπή στη ζωή μου δημόσια”

Παρασκευή, 24.5.2024, 23:55 Zappit@ZAPPIT_ "Ένιωσα ότι γελοιοποιήθηκα τελείως, ένιωσα απλά ότι με πήρε στον πάτο" εκμυστηρεύτηκε η σπουδάστρια του Tv Queen στη Νανά Παλαιτσάκη. Μια πολύ ευάλωτη πτυχή του εαυτού της έδειξε στο Tv Queen, το βράδυ της Παρασκευής, η Αγάπη Λυδιώτη την ώρα που βρέθηκε η Νανά Παλαιτσάκη στην ακαδημία του OPEN. Μάλιστα, η όμορφη

Γιολάντα Μπαλαούρα: “Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου”

Γιολάντα Μπαλαούρα: «Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου» Παρασκευή, 24.5.2024, 23:28 Zappit@ZAPPIT_ "Να ανακαλύπτεις πως αυτός που νομίζεις πως ξέρεις είναι κάποιος που δεν ξέρεις καθόλου" διευκρινίζει η Γιολάντα Μπαλαούρα. Με αφορμή στη σειρά «Ναυάγιο» του MEGA, η Γιολάντα Μπαλαούρα παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλεθεατής και